Senast provade vinerna

 

2017 Ruppertsberger Imperial Riesling

Region: Pfalz
Appellation: Pfalz
Producent: Ruppertsberger Winzerverein Hoheburg EG
Provningsdatum: 2018-05-19
Pris: 99kr

Till vinet >>

Pfalztypisk på vissa sätt med fruktfetma och jordmineral från den rika flodbädden. Bra ös på alla håll men ändå med balans. Fin syra och lätt sötma lyfter fram en ung gulfrukt. Mandariner, apelsiner, vindruvor och lime. Trevligt, lättsamt för omgående konsumtion.

2015 Burgáns Albariño

Region: Galicien
Appellation: Rías Baixas (DO)
Producent: Bodegas Martín Códax
Provningsdatum: 2018-05-19
Pris: 125kr

Till vinet >>

Citrusfräsch, småörtig, limegrön smak med livlig mineral. Clementiner är centrala. Ung, pigg, energifylld. Småfyllig men ändå lätt nog att funka som aperitif. Löser varmrökta laxens fetma utan problem. Gott är det också.

2016 Sauvignon Blanc

Region: Loire
Appellation: Touraine
Producent: Les Maisons Brulées
Provningsdatum: 2018-05-19
Pris: 100kr

Till vinet >>

Ett medelfylligt och trevligt vin. Rent och fint. Tydliga toner av Sauvignon blanc, svartvinbärsblad blandat med florala toner. Härliga syror bidrar med friskhet samtidigt som det hänger kvar bra i gommen. Flaskan tar slut snabbt vilket är ett gott tecken.

2016 Bastardo

Region: Trás-os-Montes
Appellation: Douro (DOC)
Producent: Conceito Vinhos Lda
Provningsdatum: 2018-05-19
Pris: 179kr

Till vinet >>

Läskande med skogens röda bär. Ett kryddigt inslag skiljer vinet från saft. Tänk en lättsam Bojo. Svingott lite lätt kyld.

NV Belle Naturelle

Region: Niederösterreich
Appellation: Kamptal
Producent: Weingut Jurtschitsch
Provningsdatum: 2018-05-18
Pris: 159kr

Till vinet >>

Torrt och läskande med ”naturlig” känsla. Ganska egensinnig smak med äpplen, ylle, apelsinblom och bulldeg. Druvans (grüner) vitpepprighet och grönörtighet anas när man vet vad som finns i glaset. Ett småkul köp.

2011 Mandolás Furmint dry

Region: Norra massivet
Appellation: Tokaj-Hegyalja
Producent: Tokaj Oremus
Provningsdatum: 2018-05-18
Pris: 129kr

Till vinet >>

Husvinet. Frukten är rejält mogen på årgång '11 nu. Det är rejält med skrädmjöl och Läkerol. Läge att tömma lagret inom snar framtid alltså.

2013 Reichsgraf von Kesselstatt Goldtröpfchen Riesling Spätlese Grosse Lage

Region: Mosel
Appellation: Mosel
Producent: Reichsgraf von Kesselstatt
Provningsdatum: 2018-05-14
Pris: 160kr

Till vinet >>

Otroligt gott och balanserat med en härlig mix av tropisk frukt, honung och mineralitet. Ungt men med viss utveckling genom något rundare frukt än senast. Kan lagras betydligt längre men är i nuläget helt oemotståndligt.

2006 Château Vignelaure

Region: Provence
Appellation: Coteaux d'Aix-en-Provence
Producent: Château Vignelaure
Provningsdatum: 2018-05-13
Pris: 199kr

Till vinet >>

Torr, utvecklad smak i frisk, sval stil. Nyansrikt med plommon, cassis, lingongrädde, viss blommighet och köttiga toner. Stramt, gott och väldigt fint utvecklat utan att för den skull vara ett stort vin. Dags att dricka upp årgången tycker vi.

2005 Abellars

Region: Katalonien
Appellation: Priorat (DOC)
Producent: Noguerals
Provningsdatum: 2018-05-13
Pris: 172kr

Till vinet >>

Sötfruktig men torr smak med russin, söt tobak, plommon, tjärrökighet och viss stenighet. Fyllig men ändå läskande vid rätt temperatur. Utvecklingen är vad vi kan bedöma helt perfekt. Bra tryck av alkohol och extrakt i eftersmaken med balansen bibehålls ändå. Imponerande och riktigt gott.

2016 Nach Milan Nestarec

Region: Moravské
Appellation: Moravské
Producent: Milan Nestarec
Provningsdatum: 2018-05-12
Pris: 189kr

Till vinet >>

Bärigt såklart men med kraft i balans. Oväntat "oörtigt", snarare rent bärigt med blåbär, hallon och lingon. Pinotkryddigt genom sandelträ och kanel. Mycket snälla tanniner och härlig syra gör det här till ett klunkvin av rang. Kan förvisso genomgå en viss analys (komplexitet finns) men framförallt är det otroligt gott att bara dricka, välkylt. Applåder.

2008 Austri San Fereolo

Region: Piemonte
Appellation: Langhe (DOC)
Producent: San Fereolo
Provningsdatum: 2018-05-12
Pris: 169kr

Till vinet >>

San Fereolos Austri '08 är i en fin mognadsfas med pigg syra och nerslipade tanniner. Vi får en murrig kompott av fikon, marsipan, örtagård, kvisttomat och körsbär. Hög % som dock inte stör.

2009 Zeller Schwarze Katz Riesling Auslese Edelsüss

Region: Mosel
Appellation: Mosel
Producent: Weingut Karlheinz Weis
Provningsdatum: 2018-05-11
Pris: 83kr

Till vinet >>

Halvsöt, något tunn (men god) smak nu med viss utveckling mot honung, rökig mineral och diesel. Fint fruktdriven med päron, mandarin, jordgubbar, citruspastill. Den fina syran ger fräschör åt en rejäl sötma samt förlänger smakupplevelsen. Grymt gott och vitalt från ett lite udda läge. Vi hade inte behövt stressa med denna flaska.

2016 Muralhas de Monção

Region: Minho
Appellation: Vinho Verde (DOC)
Producent: Adega de Monção
Provningsdatum: 2018-05-09

Till vinet >>

Inte mycket nytt sedan senast vinet provades; fortfarande Läskande friskt, lätt, torrt och gott. Päronlemonaden backas upp av jasmin, grape och en aning havssalt. En aning autolytiska aromer bidrar också till typiciteten. Viss sprits på tungspetsen såklart. Avslutet känns lite rökigt torrt och mineraliskt.

2014 Château Lanessan

Region: Bordeaux
Appellation: Haut-Médoc
Producent: Bordeauxslott
Provningsdatum: 2018-05-05
Pris: 170kr

Till vinet >>

Röd, tät färg med svart kärna. Stor, cabbig doft som påminner inte så lite om cabernet franc med svarta vinbär, blåbär, mint, söt tobak, grafit och paprika. Smaken är stram med torr frukt, riktigt vassa syror och rejäl tanninstruktur. Frukten är lite knuten i detta skede med svarta vinbär, paprika och vanilj. Om man står ut med det ungdomliga uttrycket ser vi inga hinder att dricka redan nu men visst anar vi en större framtid om kanske fem år. Då bör lite av de stökiga och ointegrerade komponenterna i vinet ha lugnat ner sig.

2014 Peluda

Region: Katalonien
Appellation: Montsant (DO)
Producent: Cellers Comunica
Provningsdatum: 2018-05-05
Pris: 190kr

Till vinet >>

Rödblå, medeltät färg. Bärigt på näsan med blåbär, körsbär och hallon samt en liten funkig ton som nästan luftas bort. Frisk, ung, småsträv, lite kärv smak i saftig, bärig stil. Hallon, lakritsbåtar och stenig mineral. Viss värme i eftersmaken men i övrigt otroligt fint balanserat. Ruskigt gott och seriöst i rejält uppstramad stil. Svårt att tänka sig att ytterligare lagring skulle påverka vinet positivt. Ett ärligt och välgjort vin.

2013 Langhe Rosso Marapika

Region: Piemonte
Appellation: Langhe (DOC)
Producent: Elio Sandri
Provningsdatum: 2018-05-05
Pris: 119kr

Till vinet >>

Vi blir inte riktigt kloka på det här vinet. Är det gott eller inte? Vi enas om att det saknar ursprugstypicitet och att det var bättre som ungt, utan någon lagring alls (även om vi då förespråkade lagring). Smaken är i alla fall fruktig med god tanninstruktur och bra syror. Vi hittar körsbär, blåbär och andra lite kärvare bär samt en lätt stallton och mald mandel. Inte producentens mest minnesvärda vin men fyller en funktion till de grillade korvarna.

2014 Côt à Côt

Region: Frankrike (Vin de France)
Appellation: Frankrike (Vin de France)
Producent: Noëlla Morantin
Provningsdatum: 2018-05-04

Till vinet >>

Côt (malbec) från Loire. Riktigt härlig med sötmogen mörk blå frukt, ett rejält stall och en saltlakritspepprig mineral.

2012 Tilenus Pagos de Posada

Region: Kastilien-León
Appellation: Bierzo (DO)
Producent: Bodegas Estefanía
Provningsdatum: 2018-04-30
Pris: 199kr

Till vinet >>

Ett vin som vi har provat och upplevt på olika sätt tidigare. Ibland får vi en elegant, lätt känsla i munnen, ibland en tung och sötfruktigt extraherad känsla. Idag mer åt det förstnämnda. Köttigt och tätfruktigt med jordgubbar, körsbär, Coca cola och kalkig mineral. Luftig och saftig känsla trots fin struktur och kraft. Bra syror och grepp i tanninerna. Så här ser vi gärna att druvan behandlas.

2010 Seghesio Cortina Zinfandel

Region: Kalifornien
Appellation: Dry Creek Valley (AVA)
Producent: Seghesio Family vineyards
Provningsdatum: 2018-04-30
Pris: 299kr

Till vinet >>

Utvecklat med mjuk frukt. Skogens alla bär i saftig men koncentrerad stil. Torrt och varmt är känslan vilket väl speglar terroiren? Tankarna går till Châteauneuf-du-Pape med balanserad alkoholfyllighet och härlig varm bärighet. Strukturerat och välgjort men vi hade gärna sett lite mer liv och rörelse. Kanske några år för gammalt?

2012 Seghesio Sonoma Zinfandel

Region: Kalifornien
Appellation: Sonoma County (County appellation)
Producent: Seghesio Family vineyards
Provningsdatum: 2018-04-30
Pris: 185kr

Till vinet >>

Utvecklad och lite murken i doften med jordgubbssyltighet. Desto fräschare i munnen med hallon, körsbär och örter. Bären är visserligen söta men balansen är ändå okej. Höstlöv skvallrar om ålder och helhetskänslan säger att vinet har passerat sin topp. The thrill is gone så att säga. Gott ändå med småörtig efterklang.

2009 Pechstein GG Forst Riesling trocken

Region: Pfalz
Appellation: Pfalz
Producent: Weingut Geheimer Rat Dr. von Bassermann-Jordan
Provningsdatum: 2018-04-30
Pris: 320kr

Till vinet >>

Gul färg. Doften bjuder på lika delar frukt och mineral. Smaken är utvecklad mot äpplen med solig frukt, syrlig lime, physalis, honung. Mineralen är svart och metallisk. Vi får känslan av att det här vinet bär spår av botrytis och har nått sin utvecklings topp. Otroligt koncentrerat och kraftfullt och tankarna går närmst till ungersk furmint. Stort.

2009 Kalkofen GG Deidesheim Riesling trocken

Region: Pfalz
Appellation: Pfalz
Producent: Weingut Geheimer Rat Dr. von Bassermann-Jordan
Provningsdatum: 2018-04-30
Pris: 320kr

Till vinet >>

Gulgrön färg. Stor, kalkig doft med grön örtighet och popcornrök. Smaken har pigg syra, viss sprits och bjuder på sval frukt och mängder av mineral. Mandel och päron är framträdande. Vinet uppträder ungt, kraftfullt men ändå lite knutet. Känslan är lätt och luftig med koncentration utan tyngd. Det här vinet har mer att ge med lagring även om det såklart är superbt nu också.

2009 Hohenmorgen GG Deidesheim Riesling trocken

Region: Pfalz
Appellation: Pfalz
Producent: Weingut Geheimer Rat Dr. von Bassermann-Jordan
Provningsdatum: 2018-04-30
Pris: 320kr

Till vinet >>

Gul färg. Stor, gulfruktig doft med viss utveckling. Tutti frutti och aprikos dominerar. Stor, fyllig, frisk smak med gul, syrlig frukt och smårökig mineral. Eftersmaken är lång och mineralisk, upplevs söt men är i det närmsta helt torr. Syrorna har nog nått sin peak även om den peaken säkert är lång. Ett stort vin som vi tycker man ska dricka nu innan den härliga frukten rundas av för mycket. Oerhört gott.

2016 The Golden Stallion

Region: Murcia
Appellation: Jumilla (DO)
Producent: Juan Gil
Provningsdatum: 2018-04-30
Pris: 99kr

Till vinet >>

Extremt tungrott som aperitif, lite mer passande till hemsnickrade burgare med diverse söta och syrliga tillbehör. Vinet är extraherat med varm frukt och kraftig ekbehandling. Koncentration finns men nyanser är svåra att urskilja då alkoholen sticker iväg rejält i eftersmaken. Vissa har svårt för stilen medan andra är nöjda.

2016 Pazo Cilleiro Albariño

Region: Galicien
Appellation: Rías Baixas (DO)
Producent: Bodegas Pazo Cilleiro
Provningsdatum: 2018-04-28
Pris: 109kr

Till vinet >>

Frisk, pigg, ung smak med Clementin, päron, mineral, limegrönt, basilika och ramslök. Fylligt och kraftfullt och lite obalans i alkoholen men gott och smakfullt. Kan lätt bli ett återköp här.

NV Bolla Prosecco Organic

Region: Venetien
Appellation: Prosecco di Conegliano-Valdobbiadene (DOC)
Producent: Bolla
Provningsdatum: 2018-04-28
Pris: 99kr

Till vinet >>

Ett vattnigt men föredömligt rent och piggt vin. Svårt att säga om det är gott då den inte smakar så mycket men vi hittar spår av melon, fläder och äpplen vilket gör oss nöjda.

NV Philippe Deval Vouvray Brut

Region: Loire
Appellation: Vouvray
Producent: Albert Besombes
Provningsdatum: 2018-04-28
Pris: 115kr

Till vinet >>

Lättsamt med restsötma. Fruktigt med ok syror. Enkelt och lite smått jolmigt men ändå med hygglig nyansrikedom. Vaxighet, honung och grapebeska ger tillsammans med den söta eftersmaken ett inte helt angenämt vin. Vi passar ytterligare köp.

NV Domaine Pierre Frick Voyages

Region: Frankrike (Vin de France)
Appellation: Frankrike (Vin de France)
Producent: Domaine Pierre Frick
Provningsdatum: 2018-04-28
Pris: 179kr

Till vinet >>

Ölkapsyl, tre olika druvor från tre olika årgångar, biodynamiskt odlat. Klart vi måste prova. Vi får rejält med rabarbersaft och äppelmust. Vinet är moget, lite jästigt och med en aning restsötma. Vinner på att få lufta en stund. Det är inte alls pjåkigt. Lite orangevin light skulle man kunna säga.

2005 Langlois-Chateau Vieilles Vignes

Region: Loire
Appellation: Saumur
Producent: Langlois-Chateau
Provningsdatum: 2018-04-28
Pris: 189kr

Till vinet >>

Alltid kul när man hittar sånt här i källaren. Ännu roligare blir det när vinet fullkomligt sjunger av vitalitet. Inga ålderskrämpor; bara typiska drag av mogen gul frukt, grönpeppar, skrädmjöl, kalk och rostfritt stål. Lite Läkerol i avslutet. Otroligt gott och rätt kraftfullt.

2016 Stella Alpina Müller-Thurgau

Region: Trentino-Alte Adige
Appellation: Trentino (DOC)
Producent: Valdadige Di Togn Luigi & C.
Provningsdatum: 2018-04-27
Pris: 89kr

Till vinet >>

Nyligen provat och intrycken består; från flaska till mun via glaset är det här ett underbart litet vin. Blommigt och syrligt fruktigt med fräschör i lättsam stil. Lättare än en Gewürztraminer, friskare än Viognier. Föredömligt torrt. Enkelt såklart och med temperatur kommer en något störande tvålighet. Hur som helst ett gott vin i stora, kalla klunkar.

2013 Maggio

Region: Piemonte
Appellation: Piemonte (DOC)
Producent: Vino Veritas
Provningsdatum: 2018-04-27
Pris: 79kr

Till vinet >>

Körsbärsfrisk med rödbärighet och påklistrade fat. Lätt utveckling genom läder och aningen russin men annars rätt ungdomlig i smaken. Lättviktigt anslag med saftigt anslag. Ett ok men lite eksött rödtjut med något otydligt budskap.

2016 Tommasi Baciorosa Appassionato

Region: Italien
Appellation: Italien
Producent: Tommasi Viticoltori
Provningsdatum: 2018-04-27
Pris: 89kr

Till vinet >>

Fruktigt och friskt med viss sötma i avslutet. Rent och fräscht med enkla nyanser av blodapelsin, smultron och mjuka örter. Gott välkylt men inte mycket att orda om.

2016 Petit Chablis Vibrant

Region: Bourgogne
Appellation: Petit Chablis
Producent: La Chablisienne
Provningsdatum: 2018-04-27
Pris: 135kr

Till vinet >>

Småfet, frisk, ung smak med äpple, smör, kalk och gröna äpplen. Ett enkelt men ändå intressant och gott vin som visar på ursprungstypicitet. Perfekt matchning till gräddig pasta med grönkål, vitlök, rostad mandel och halloumi.

2015 Klabjan Refosk

Region: Primorski
Appellation: Slovenska Istra
Producent: Klabjan
Provningsdatum: 2018-04-26
Pris: 149kr

Till vinet >>

Ett saftigt vin med stabil struktur som backar upp. Kryddigt och bärigt åt det söta, milda hållet med plommon, björnbär, svartpeppar och lagerblad. En köttig ton med rökt inslag för tankarna mot syrah men det här vinet och den här druvan (refosk) står på egna ben och bjuder på en säregen upplevelse. Riktigt gott och rent med viss komplexitet. Vi önskar att det kommer fler viner av den här typen på bolagets hyllor.

2014 Nuits d'Ivresse

Region: Loire
Appellation: Bourgueil
Producent: Domaine Breton
Provningsdatum: 2018-04-22
Pris: 189kr

Till vinet >>

2014 Nuits d’Ivres dricks fint nu men känslan säger att det finns mer att hämta med lagring. Blåbläckig frukt med eneträ, gräs, koskit och stenkross. Fräscha syror och småtaggiga tanniner fortfarande. Ett härligt och ärligt vin.

2013 Dr Loosen Riesling Beerenauslese

Region: Mosel
Appellation: Mosel
Producent: Dr Loosen
Provningsdatum: 2018-04-21
Pris: 116kr

Till vinet >>

Det är sött och syrligt. Tropisk frukt och honung med en smörig svans. Väldigt gott och i behändigt format att ha hemma för det lilla sällskapet när sötsuget faller på. Finns i ordinarie bolissortiment. Bara en sån sak.

2016 Westhofener Riesling Trocken

Region: Rheinhessen
Appellation: Rheinhessen
Producent: Weingut Wittmann
Provningsdatum: 2018-04-21
Pris: 219kr

Till vinet >>

En ren och fin Riesling från Rheinhessen. Citrus och mineral såklart, men även jasmin och stenfrukt. Och en uttalad syra. God nu men säkert ännu bättre om ett par år.

2007 Vouvray Le Bouchet

Region: Loire
Appellation: Vouvray
Producent: Francois Chidaine
Provningsdatum: 2018-04-21
Pris: 198kr

Till vinet >>

Stort. Smakmässigt mycket likt en åldrad riesling med honung, tropisk frukt och en viss sötma i eftersmaken. Fyllighet, vaxighet och rökig mineral röjer dock ursprunget. Eftersmaken är mycket lång och ger våg på våg av sensationer i gommen. Utvecklingen är initial men i våra ögon ändå ganska lagom. Koncentrerat och balanserat även om den maffiga stilen med en ganska uttalad sötma säkert avskräcker vissa. Men inte oss.

2016 Nerocapitano

Region: Sicilien
Appellation: Terre Siciliane (IGP)
Producent: Lamoresca
Provningsdatum: 2018-04-21
Pris: 201kr

Till vinet >>

En ren frappato, eller nerocapitano som den kallas lokalt, som för tankarna lite åt merlot. Det är körsbär, blå frukt och en söt kryddighet, typ kanel, i en lätt kropp. En viss rotfukt kan anas men vädras snart bort. En liten naturvinssyrlighet adderar liv. Inget som stör. Härlig lite lätt kyld.

2010 Langhe Nebbiolo Produttori del Barbaresco

Region: Piemonte
Appellation: Langhe (DOC)
Producent: Produttori del Barbaresco
Provningsdatum: 2018-04-20
Pris: 155kr

Till vinet >>

Intensiv doft och smak med små. bitska tanniner, syrlig bärighet, unga syror och en lätt hetta i eftersmaken. Fin typicitet genom violgodis, hallon, lakritsremmar, målarfärg och rökig torv. Superstabilt och klunkigt nu eller om fem år. Riktigt vasst i sin prisklass.

2017 Vegadelpas Verdejo

Region: Kastilien-León
Appellation: Rueda (DO)
Producent: Vega del Pas
Provningsdatum: 2018-04-14
Pris: 50kr

Till vinet >>

Örtig, lite omoget grönt. Ändå fruktigt och friskt. Ok men inte mer. Gurka, lime, basilika. Lite acetonig, salt bismak.

2016 Orballo Albariño

Region: Galicien
Appellation: Rías Baixas (DO)
Producent: Bodegas La Val
Provningsdatum: 2018-04-14
Pris: 98kr

Till vinet >>

Solmogen tropisk frukt. Örtgrönska och mineral. Småfyllig och frisk. Karaktärslös men god.

NV 12 Años Amontillado Seco

Region: Andalusien
Appellation: Jerez-Xérès-Sherry och Manzanilla-Sanlúcar de Barrameda (DO)
Producent: Gonzalez Byass
Provningsdatum: 2018-04-14
Pris: 120kr

Till vinet >>

Rund, mjuk, nyanserad smak med sälta. Vanilj, arrak, noriblad, bakade äpplen, bulldeg. Sinnebilden av ett komplext vin som ändå är lätttdrucket. Otroligt gott.

2016 'A Rina

Region: Sicilien
Appellation: Etna (DOC)
Producent: Girolamo Russo
Provningsdatum: 2018-04-14
Pris: 195kr

Till vinet >>

Här snackar vi ren hedonistisk njutning av blå plommon, lite funk, apelsinblom, lite vaniljsnus och en mineralpuff i avslutet. Förvånansvärt öppet redan nu men kan såklart ligga till sig med fördel.

2016 Etna Rosato

Region: Sicilien
Appellation: Etna (DOC)
Producent: Girolamo Russo
Provningsdatum: 2018-04-14
Pris: 189kr

Till vinet >>

Äntligen. Ett seriöst rosévin med både djup och komplexitet. Russos rosato drar nästan åt orangevin i karaktären; lite naturvinsvolatilitet, i positiv bemärkelse. Vi får apelsinzest och aprikos med ett mineraliskt inslag. Här kan det bli fråga om återköp.

2017 Beaujolais Nouveau Jean Foillard

Region: Bourgogne
Appellation: Beaujolais Nouveau
Producent: Domaine Jean Foillard
Provningsdatum: 2018-04-13
Pris: 139kr

Till vinet >>

Om möjligt ännu bättre nu än vid releasen; vinet har lugnat ner sig och allt har fallit på plats. Det är balans mellan de söta, röda bären, lakritsremmarna, de våta stenarna, den tranbärssyrliga syran och de finkorniga tanninerna. Otroligt välgjort och läskande. En flaska kvar av tre av årgången. Nästa tredje torsdagen i november blir det en låda.

2015 Domaine Goisot Saint-Bris Exogyra Virgula

Region: Bourgogne
Appellation: Saint-Bris
Producent: Domaine Goisot
Provningsdatum: 2018-04-12
Pris: 145kr

Till vinet >>

Krämig, småfet, solmogen frukt som drar åt bakade citroner, gula krusbär och plommon. Vi får mer ursprung än druva vilket i tackar för. Lätt grönörtighet och mineralitet förgyller. Ledorden får bli renhet, elegans och balans. Inte stort men otroligt gott och välgjort. Vinet känns mjukt och fint i dagsläget och vi ser ingen anledning att spara längre.

2014 Huber Grüner Veltliner Alte Setzen Traisental Reserve

Region: Niederösterreich
Appellation: Traisental
Producent: Markus Huber
Provningsdatum: 2018-04-10
Pris: 179kr

Till vinet >>

Ljusgul, klar färg med lite grönstick. Doften är mineralisk, lite grönpepprig, fruktig med lite gröna limenyanser och skiffermineral. Smaken är ganska intensiv med frisk, ung, tropisk frukt. Mineral, vitpeppar, basilika. Balanserade, fullt tillräckliga syror. Kryddig, lång eftersmak. Smått egensinnigt och personligt utan att vara stort på något sätt. Gott och generöst med god koncentration.

2014 Paraschos OrangeOne

Region: Friuli-Venezia Giulia
Appellation: Venezia Giulia (IGT)
Producent: Paraschos
Provningsdatum: 2018-04-09
Pris: 229kr

Till vinet >>

Årets första balkonghäng. Orange is the new rosé. Vinet är så läskande och friskt att man nästan missar djupet som också finns där. Det är kvitten, nypon och pomerans i en snustorr kostym. Lipton Yellow Label. Och ett magnesiummineraliskt efterhäng. Otroligt gott och intressant. Någon tycker att vinet är lite kort i smaken, men annars bara positiva omdömen.

2013 Vino Nobile di Montepulciano Cecchi

Region: Toscana
Appellation: Vino Nobile di Montepulciano (DOCG)
Producent: Cecchi
Provningsdatum: 2018-04-07
Pris: 159kr

Till vinet >>

Härligt typisk i lätt, saftig stil med körsbärskärnor, örter och grusiga vägar. Rödbäriga syror och smånafsiga men ändå drickbara tanniner. Otroligt ungdomligt och vitalt trots fem år på nacken. Smått animaliska toner avslöjar viss utveckling men i övrigt riktigt piggt, bärigt och lättklunkat. Vi ser ingen anledning att spara vinet längre även om det med all sannolikhet är fullt möjligt.

NV J-M Sélèque Solessence Brut

Region: Champagne
Appellation: Champagne
Producent: J-M Sélèque
Provningsdatum: 2018-04-07
Pris: 279kr

Till vinet >>

En Champagne som verkligen lyfter med luft och temp. Munrensande värre i torr, mineraldriven stil och fint porlande mousse. Frukten domineras av citron och gröna äpplen med stråk av grön örtighet. På det hela taget en god Champagne, ännu lite knuten, i den eleganta, finstämda skolan. Efter en tuff dag på fältet känns detta helt rätt även om vi kanske hellre sätter tänderna i lite rejälare doningar när det gäller bubbel.

2015 Federico Paternina Banda Azul Brut

Region: Katalonien
Appellation: Cava (DO)
Producent: Federico Paternina
Provningsdatum: 2018-04-07
Pris: 69kr

Till vinet >>

Vinet är förvånansvärt bra utifrån förväntningarna. Det är enkelt men gott, balanserat och riktigt fräscht. Det finns en floral ton, kanske jasmin, som mynnar ut i en lätt söt marsipansmak. Avslutet blir torrt, citronfriskt och gräsigt. Bubblorna hänger med en stund och moussen är skönt fyllig. Inget vi kommer att klunka om och om igen. Men som sagt alltid kul med överleverans utifrån förväntan.

2016 Weemala Pinot Noir Logan

Region: New South Wales
Appellation: Orange
Producent: Logan Wines
Provningsdatum: 2018-04-06
Pris: 139kr

Till vinet >>

Fatkryddigt och sötfruktigt men också lätt munkänsla och med saftig fräschör. Jordgubbar snarare än lingon, blodapelsin, hallon, sandelträ, kryddpeppar, syrliga örter och kanske ett uns stenig mineral. Mjukt såklart med struktur som ropar på omedelbar konsumtion. Ett seriöst och otvivelaktigt gott vin. Rekommenderas.

2016 Erdener Treppchen Riesling Kabinett

Region: Mosel
Appellation: Mosel
Producent: Dr Loosen
Provningsdatum: 2018-04-06
Pris: 159kr

Till vinet >>

Dr Loosens Kabinett öppnar lite reduktivt på näsan. Lemoncurd och metallisk mineral följer i smaken. Ett långt efterhäng av ananaspastill avslutar. Och så de markerade syrorna som gör att man nästan missar sötman som finns där. Gott nu, inte allt för komplext, men kan säkert vinna på något år i källaren.

2015 Rubesco Lungarotti

Region: Umbrien
Appellation: Torgiano (DOC)
Producent: Lungarotti
Provningsdatum: 2018-03-31
Pris: 99kr

Till vinet >>

Ett rätt tungrott vin som klockar in på 14,5 %. Viss druvtypicitet genom körsbär, mandel och grusväg men annars svårgissat i modern stil. Här finns struktur genom tanniner och syra men frukten upplevs något trött och dammig. Rejält fatat dessutom med choklad och pepparkakskryddor i massor. Inte vår stil men det kan gå hem i stugorna.

2017 Santa Helena Varietal Carménère

Region: Valle Central
Appellation: Valle Central
Producent: Viña Santa Helena
Provningsdatum: 2018-03-31
Pris: 79kr

Till vinet >>

En liter Carménère ur pet-flaska, kan det vara nåt? Javisst, när frukten är så här sval och torr och alkoholen så här låg och balanserad är det en riktigt trevlig drink. Blindgissarna spikar vid första sniffet så typiciteten får säga vara maxad. Svarta vinbär, ceder, peppar och den där örtiga tonen som vi ofta hittar i Chile. Mjukt och runt men med pigga syror. Enkelspårigt såklart men vi kan tänka oss att bli bjudna på det här igen. Varför inte till en grillad korv med senap?

2017 Cono Sur Single Vineyard Riesling

Region: Region del Sur
Appellation: Bío-Bío Valley
Producent: Viña Cono Sur
Provningsdatum: 2018-03-31
Pris: 99kr

Till vinet >>

En helt klart trevlig nya världenriesling som klarar att balansera fräschör och fyllighet på ett bra sätt. Visst finns här stoppning i form av rejäla doser tropisk frukt och honung men också en syra som stadgar upp och även nättare nyanser av vita blommor och mineral som ger en luftig känsla. Druvtypiskt såklart utan att bli en karikatyr. Kanske inget vi köper igen men vi vågar oss ändå på en rekommendation för den som vill ha lite svulligare riesling än den från Tyskland och Österrike.

2009 Château de Rochemorin

Region: Bordeaux
Appellation: Pessac-Léognan
Producent: Bordeauxslott
Provningsdatum: 2018-03-29
Pris: 182kr

Till vinet >>

Ett alldeles underbart vin att sitta och smutta på just nu; inga taggiga tanniner att tala om, vital frukt, välintegrerad ek, pigg syra. Klassiska tongångar genom crème de cassis, blå plommon, rostat kaffe, ekfat och grus. Frukten är underbart solmogen och merparten cabernet lyser igenom både smak- och strukturmässigt. Viss utveckling genom läder och höstlöv men det här vinet andas också ungdomlighet. Vår sista flaska kommer inte bli långlivad, det här faller oss i smaken just nu. Andra gommar sparar säkert längre.

2003 Dolcetto di Dogliani Superiore

Region: Piemonte
Appellation: Dogliani (DOCG)
Producent: San Fereolo
Provningsdatum: 2018-03-28
Pris: 199kr

Till vinet >>

Vi brukar fullkomligt älska San Fereolos karaktärsfulla viner, så vi kastar oss med höga förväntningar över den här åldrade dolcetton. Vi finner en sötsyrlig doft med mandelmassa och mörka körsbär. Läder, torkade örter och kaffe dominerar i smaken. En metallisk mineral fräschar upp i avslutet. Men, den fyllighet och utveckling som vi gillade så mycket i '07:an som vi drack för ett par år sedan har här tippat lite för mycket åt portvinshållet för vår smak. Kanske årgången spelar in, vi snackar soliga 14,5%, eller så är det bara dagsformen hos smaklökarna.

2016 Zacm'Orange Causse Marines

Region: Frankrike (Vin de France)
Appellation: Frankrike (Vin de France)
Producent: CAUSSE MARINES
Provningsdatum: 2018-03-25
Pris: 199kr

Till vinet >>

Initialt lite sprits som kittlar tungan men detta avtar efter hand. Istället får vi en torr, småsträv upplevelse med kamomillte, pomerans, äppelcider och våta granithällar. Naturvinskänslan är där genom vått ylle och smådassighet. Vinet luftar loss riktigt bra i glaset och vi är absolut nöjda även om det allta sista som skulle få oss att brista ut i ett wow inte är där.

2015 La Bruja de Rozas

Region: Madrid
Appellation: Vinos de Madrid
Producent: Comando G
Provningsdatum: 2018-03-24
Pris: 200kr

Till vinet >>

Vi upplever här ett vin med en hel del stoppning (och alkohol). Det är mineral och krut och jordig blå frukt med en rejäl nypa peppar. En något empyrisk svans kan anas. På det hela taget ett mycket gott vin som vi tror kan vinna på ytterligare några år i källaren.

2015 Navaherreros Garnacha de Bernabeleva

Region: Madrid
Appellation: Vinos de Madrid
Producent: Bodegas Bernabeleva
Provningsdatum: 2018-03-24
Pris: 169kr

Till vinet >>

Den här höghöjdsodlade garnachan ger oss pinot-vibbar med sin kryddiga och mjukt krämiga röda frukt. Vi känner av den druvtypska jordgubben också, men det hela är svalt och läskande förpackat. Lite mineral och vanilj rundar av i avslutet. Ett vin helt i vår smak. Olé!

2014 Ponte das Canas

Region: Alentejo
Appellation: Alentejo (DOC)
Producent: Herdade de Mouchão
Provningsdatum: 2018-03-24
Pris: 187kr

Till vinet >>

Lite för mycket ek för våra gommar men frukten är sval och bärig, syran frisk och tanninerna silkeslena. Det här vinet andas kvalitet och lyx utan att kosta skjortan. Balans känns som ett ledord trots stadiga 14,5 % alkohol. Koncentrerad smak med blåbär, kråkbär, blyertspenna, kanel, nejlika och söt tobak. Blint går gissningarna helt logiskt till merlotbaserat från Bordeaux, även om all form av stallighet uteblir. Solklar rekommendation även om vi kanske går igång mer på den något enklare och saftigare (och billigare) Dom Rafael från samma producent.

2015 Kreinbacher Juhfark

Region: Somló
Appellation: Nagy-Somlói
Producent: Kreinbacher Birtok Kft
Provningsdatum: 2018-03-23
Pris: 129kr

Till vinet >>

Torr, fruktig, fyllig smak med bärande syra och lätt mineralitet. Har en del ingredienser som vi förknippar med Ungern såsom honung, mandelkubb och lakrisal men annars känns uttrycket unikt för druva och appellation. Gott, hyfsat komplext och helt klart värt en omväg även om eftersmaken klingar av lite vattnigt. Vi gillar och kan tänka oss att köpa igen.

2010 Piesporter Goldtröpfchen Riesling Auslese

Region: Mosel
Appellation: Mosel
Producent: Hoffmann-Simon
Provningsdatum: 2018-03-22
Pris: 97kr

Till vinet >>

Tyvärr något överlagrat vilket verkligen kommer som en sur överraskning. Lite unket blomvatten och härsket smör tar över något även om godssakerna därunder såklart tittar fram och förnöjer; aprikosmarmelad, hjortronsylt, kanderad citron, skiffermineral och botrytisbeska. Ingen risk att vi vaskar. Sött och friskt i balans med lång eftersmak men borde ha druckits yngre.

2015 Trebbiolo Rosso La Stoppa

Region: Emilien-Romagna
Appellation: Emilia IGT
Producent: La Azienda Vitivinicola La Stoppa
Provningsdatum: 2018-03-21
Pris: 169kr

Till vinet >>

Småfunkigt med mörk- och rödbärighet snyggt ackompanjerat av örter, nötter, sötlakrits, olika pepparsorter och granskott. Lätt i munnen med snälla tanniner och läskande blodapelsinsyra. Det måste ha varit minst tio år sedan vi drack bonarda i någon form men visst känner vi igen det saftiga, lite köttiga anslaget. En supergod och superintressant blend där barberan står för kraften och strukturen för en gångs skull.

NV Charles Mignon Brut Premium Reserve

Region: Champagne
Appellation: Champagne
Producent: Champagne Charles Mignon
Provningsdatum: 2018-03-18
Pris: 199kr

Till vinet >>

En trevlig Champagne i den rejälare skolan där rostat bröd och gräddnougat slåss om utrymmet med gulfruktighet. Fin syra, ettriga bubblor och ett kalkmineraliskt skimmer ger oss ett fräscht vin. Det här blir vi gärna bjudna på igen även om det kanske inte hamnar längst upp på vår egen inköpslista.

2016 Daniel Bouland Morgon Corcellette Vieilles Vignes

Region: Bourgogne
Appellation: Morgon
Producent: Domaine Daniel Bouland
Provningsdatum: 2018-03-18
Pris: 219kr

Till vinet >>

I doften de typiska krossade hallonen på den våta asfalten. I munnen Lakrisal och björnbär. Sötmogna blå plommon. Det är rejält ös i den närmast krämiga frukten. Det är silkeslent och otroligt gott. Vi finner inget i övrigt att önska.

NV Alburejo Oloroso

Region: Andalusien
Appellation: Jerez-Xérès-Sherry och Manzanilla-Sanlúcar de Barrameda (DO)
Producent: Bodegas Álvaro Domecq S.L.
Provningsdatum: 2018-03-17
Pris: 79kr

Till vinet >>

Ett smått imponerande vin med en fantastisk doft som övergår i en härligt nyanserad och distinkt smak. Milda kryddor, bränt socker, apelsinmarmelad och nötter. Upplevelsen är ren och polerad dock inte utan charm, och personlighet. Lite salta mandlar, oliver och en bit manchego funkar bra till. Givet återköp.

NV Tio Pepe Fino

Region: Andalusien
Appellation: Jerez-Xérès-Sherry och Manzanilla-Sanlúcar de Barrameda (DO)
Producent: Gonzalez Byass
Provningsdatum: 2018-03-17
Pris: 59kr

Till vinet >>

Bättre än vad vi minns den senast vi provade för tre år sedan. Enkel men typisk och god smak av äpplen, bulldeg, nötter och apelsiner. Syran känns stabil och ger vinet liv och fräschör. Mer än okej.

2016 Bourgogne Chardonnay Les Ursulines

Region: Bourgogne
Appellation: Bourgogne Blanc
Producent: Jean-Claude Boisset
Provningsdatum: 2018-03-17
Pris: 139kr

Till vinet >>

Fruktpackat med gula äpplen, apelsiner och plommon. Lätt ekighet och smör. Viss beska i avslutet som åminner om mineral. Fylligt och friskt. Jäkligt stabilt med bra koncentration och viss komplexitet.

2015 Domaine Mardon Terra Carmina Vin de Pays Coteaux Cher et Arnon

Region: Loire
Appellation: VdP Cher et Arnon
Producent: Domaine Mardon
Provningsdatum: 2018-03-17
Pris: 125kr

Till vinet >>

En lättsam men välstrukturerad 50/50-blend på pinot noir och gamay från Loire. Det dricker vi ju inte varje dag. Doften är omisskänneligen pinot noir med orientkryddor och röda bär. I smaken får vi addera lite rökig mineral till notaterna. Här finns inget tungt eller komplext; bara ett lättdrucket och opretentiöst gott vin med saliverande bett i syrorna.

2016 Stella Alpina Müller-Thurgau

Region: Trentino-Alte Adige
Appellation: Trentino (DOC)
Producent: Valdadige Di Togn Luigi & C.
Provningsdatum: 2018-03-16
Pris: 89kr

Till vinet >>

Från flaska till mun via glaset är det här ett underbart litet vin. Blommigt och syrligt fruktigt med fräschör i lättsam stil. Lättare än en Gewürztraminer, friskare än Viognier. Föredömligt torrt. Enkelt såklart och med temperatur kommer en något störande tvålighet. Hur som helst ett gott vin i stora, kalla klunkar. Kan bli ett återköp.

2016 Vicor Garnacha

Region: Aragonien
Appellation: Calatayud (DO)
Producent: Sigva AB
Provningsdatum: 2018-03-16
Pris: 89kr

Till vinet >>

Ekkladdigt med söta bär, lakrits och mjölkchoklad. Fylligt och alkoholstinnt. Tungt i röven. Inte vår typ av vin.

2016 Villa Valentina Organic Pinot Grigio

Region: Sicilien
Appellation: Terre Siciliane (IGP)
Producent: Villa Valentina
Provningsdatum: 2018-03-16
Pris: 89kr

Till vinet >>

Jästigt, fatigt, gulfruktigt med klen syra. Äpplen, mandlar. Beskt, eldigt, obalanserat avslut. Onyanserat. Klumpigt. Ett ganska bedrövligt vin.

2015 Don Carlino

Region: Abruzzerna
Appellation: Abruzzo (DOC)
Producent: De Fermo
Provningsdatum: 2018-03-15

Till vinet >>

Pecorino heter druvan. Abruzzo är området. En härlig kombo av mogna päron, valnötter och mineral möter våra sinnen. En viss pepprig örtighet anländer med lite tid i glaset. Vinet är åt det mäktiga hållet (tänk verdicchio) men utan att tippa över i smör. Syrorna har rejält bett av citron och vinet känns ungdomligt piggt. Kanske rentav borde fått ligga något år för att rundas av lite.

2016 Arianna Occhipinti SP68 Rosso

Region: Sicilien
Appellation: Terre Siciliane (IGP)
Producent: Arianna Occhipinti
Provningsdatum: 2018-03-11
Pris: 179kr

Till vinet >>

Mindre funk och mer frukt med årgången. Eller så har våra gommar anpassat sig till det udda efter idogt provande. Lätt rödäpplighet med kraftfull bärighet och blomstjälkig parfym. Fylligt och lätt på en och samma gång med underbar fräschör och intensitet. Komplext men samtidigt lättillgängligt. Ett givet köp.

2014 Dom Rafael

Region: Alentejo
Appellation: Alentejo (DOC)
Producent: Herdade de Mouchão
Provningsdatum: 2018-03-10
Pris: 124kr

Till vinet >>

Torr smak med viss strävhet och typisk sälta. Rejält fruktigt med köttiga och blommiga övertoner. Smakerna drar åt svarta vinbär, pepparkakskryddor, viss gummi samt svärta och aningen ekvanilj. Ett generöst, mustigt och välgjort vin vars stil känns mer klassisk än modern. Vi gillar det skarpt.

2016 Left Field Albariño

Region: Gisborne
Appellation: Gisbourne
Producent: Villa Maria Estate
Provningsdatum: 2018-03-10
Pris: 119kr

Till vinet >>

Ett gott vin som kanske saknar den lilla extra skjutsen i syran för att kännas riktigt så fräscht som skulle önskas. Enkla smaker som för tankarna till nya världenchardonnay genom melon, citrus, ananas och möjligtvis ett avlägset mineraliskt skimmer. Trots allt ett helk okej vin att släcka törsten med men inget som lockar till återköp.

2016 Prager Hinter der Burg Grüner Veltliner

Region: Niederösterreich
Appellation: Wachau
Producent: Weingut Prager
Provningsdatum: 2018-03-10
Pris: 199kr

Till vinet >>

Lite svårbedömt med tanke på vinets ungdomliga, lite knutna stil. Med luft får vi druvtypiskt gröna, peppriga toner samt mer neutrala citrus- och äppelnyanser. Torrt och friskt med trevlig fyllighet. Eftersmaken klingar ut i kryddor och mineral. Rent och snyggt utan att chockera. Lagring förespråkas.

2011 Biferno Rosso Riserva Zengarello

Region: Molise
Appellation: Biferno (DOC)
Producent: Zengarello
Provningsdatum: 2018-03-10
Pris: 109kr

Till vinet >>

Noteringarna och uppfattningarna från tidigare provning kvarstår. Det här är fortsatt ett spännande och imponerande vin med kraft och elegans, utmärkt att dricka nu men säkert med viss lagringspotential. Mörkröd färg. Mörkt fruktig näsa med viss örtighet. I gommen riktigt fin syra- och tanninstruktur. Vi får en balanserad, juiceig upplevelse med röda och mörka bär. Kanske till och med en mineralstenig nyans?

2016 Mandrarossa Timperosse Petit Verdot

Region: Sicilien
Appellation: Terre Siciliane (IGP)
Producent: Cantine Settesoli
Provningsdatum: 2018-03-10
Pris: 249kr

Till vinet >>

Fruktigt och fatigt i mjuk, medelfyllig stil. Druvtypisk blåbärighet med hallon och körsbär samt kryddighet och sting från faten. Vinet saknar lite finess och upplevs av vissa lite bränt och kokt. Gör inte bort sig till högrevsgrytan men lockar inte tillåterköp. Rolig magnumbutelj ska sägas.

2014 Becker Family Pinot noir

Region: Pfalz
Appellation: Pfalz
Producent: Friedrich Becker
Provningsdatum: 2018-03-09
Pris: 149kr

Till vinet >>

En pinot i den varmfruktiga, ekkryddiga skolan där jordgubbskompott, solmogna körsbär och nougat står i centrum. Vinet är rikt men tippar aldrig över åt det klumpiga eller kladdiga. Riktigt gott och välgjort men med avsaknad av komplexitet och viss skärpa.

2015 Grand Ardèche

Region: Rhône
Appellation: IGP l'Ardèche
Producent: Louis Latour
Provningsdatum: 2018-03-03
Pris: 129kr

Till vinet >>

Småfylligt med rund syra. Druvtypiskt värre med gula äpplen, mineral och smält smör. Viss ekfatskänsla genom popcorn och rostat bröd. Något tungt på egen hand men absolut med en kvalitativ känsla av koncentration och finish.

2013 Barbaresco Produttori del Barbaresco

Region: Piemonte
Appellation: Barbaresco (DOCG)
Producent: Produttori del Barbaresco
Provningsdatum: 2018-03-03
Pris: 259kr

Till vinet >>

Tydlig stämpel av druva och ursprung. Hallon, rosor, nyponsaft, lätt animalitet, ett uns lakrits och rökelser. Tanninerna är rejäla men klart drickbara, syran uppfriskande och munkänslan lätt och fin. Läskande och nyansrikt att drickas nu eller i framtiden. Imponerande.

2016 Provam Alvarinho

Region: Minho
Appellation: Vinho Verde (DOC)
Producent: PROVAM
Provningsdatum: 2018-03-03
Pris: 79kr

Till vinet >>

Rent och städat med samtidigt tunt och innehållslöst. Nyanser av päron, galiamelon och gröna krusbär. En lätt blommig ton kan också skönjas. Syran är pigg och en anledning att köpa vinet - förutsatt att det ska hamna i risotton. Gör varken ont eller gott att dricka.

1997 Krohn Colheita

Region: Trás-os-Montes
Appellation: Porto (DOC)
Producent: Wiese & Krohn
Provningsdatum: 2018-03-03
Pris: 309kr

Till vinet >>

Åldrad, söt och frisk smak med fantastisk nyansrikedom genom knäck, gräddkola, torkade körsbär, fikon och jordgubbar. Vi låter oss inte luras av vinets grumliga uppsyn utan njuter på egen hand eller till chokladbräcken. Oemotståndligt gott.

2016 A toi nous

Region: Frankrike (Vin de France)
Appellation: Frankrike (Vin de France)
Producent: Andréa Calek
Provningsdatum: 2018-03-03

Till vinet >>

Reduktiv i doft och smak med röda bär, avlägsen äppelcidervinäger, vichyvatten, animalitet och lätt klorerad simbassäng. Det här är ett syrligt, saftig och ärligt vin som trollbinder flaskan ut.

1998 Château Lanessan

Region: Bordeaux
Appellation: Haut-Médoc
Producent: Bordeauxslott
Provningsdatum: 2018-03-03
Pris: 199kr

Till vinet >>

Utvecklad färg åt det rödbruna. Det åldrade återkommer i doft och smak med nyanser av höstlöv och kaffe. Svarta vinbär, lakrits, stall och krossade stenar adderas med luftning. Mjuka tanniner och avrundad syra såklart med tanke på åldern. Ett långt ifrån stort men ändå imponerande vin som upplevs gammalt men inte För gammalt.

2008 Château Lanessan

Region: Bordeaux
Appellation: Haut-Médoc
Producent: Bordeauxslott
Provningsdatum: 2018-03-03
Pris: 199kr

Till vinet >>

Utvecklad och rund i smaken i läskande, lite svärtad stil. Oluftat rejält ekigt med vanilj, gräddkola och kokos. Efterhand mindre trä och mer frukt genom körsbär, läder och någon slags sälta. Gott och helt okej utvecklat även om årgångens frukt kanske känns lite svag.