Senaste:

Senast provade

 

2003 Château Roland La Garde Grand Vin
Region: Bordeaux
Appellation: Blaye Côtes de Bordeaux
Producent: Château Roland La Garde SCEA
Druvsort/er: 70% Merlot, 20% Cabernet Sauvignon och 10% Malbec.
Provningsdatum: 2017-12-08
Pris: 149kr.

Härligt utvecklad doft, Bordeaux-typiskt med stall och läder men samtidigt fruktig, fortfarande vital i sin utvecklade stil. Smaken är liksom doften utvecklad men vital, bra balans mellan primära och tertiära toner. Förvånansvärt nyanserad med tanke på pris och varm årgång. Massor med frukt, en del fat, läder och stall samt tanniner. Ett riktigt skönt och typiskt vin som är klart drickbart nu. Tror inte det vinner på att lagras ytterligare och det behöver det inte heller göras. Stark köp- och drickrekommendation!


2014 Chinon Les Petites Roches Charles Joguet
Region: Loire
Appellation: Chinon
Producent: Charles Joguet
Druvsort/er: Cabernet franc
Provningsdatum: 2017-12-04
Pris: 150kr.

En närmast övertydlig adress på den här; blindgissarna behöver endast sniffa på vinet så är de hemma. Mycket fräscht och helt oekat gillar samtliga närvarande vinet. Paprikan är grön och blyertspennan av cederträ. Vi köper det gärna igen och dricker lite lagom kylt, gärna till korvar av olika slag.


2016 Langhe Nebbiolo Leunin
Region: Piemonte
Appellation: Langhe (DOC)
Producent: Fratelli Giacosa
Druvsort/er: Nebbiolo
Provningsdatum: 2017-12-02
Pris: 119kr.

Nej det här var inte kul. Känns omoget och orent. Doften påminner om nån flaska man köpt någon gång utomlands i nåt lågprisvaruhus för 25kr. Gästerna har vid blindprovning svårt att hitta några nebbiolotoner. Smaken är kärv och intetsägande, lite lakrits och blåbär/hallon-soppa. Vid en sökning på producentens hemsida hittas inte vinet!? Kanske skulle det kunna hända något vid lagring? Vi lägger dock hellre våra pengar på nåt annat.


2014 Cannonau di Sardegna
Region: Sardinien
Appellation: Denominazione di origine controllata
Producent: Sella & Mosca
Druvsort/er: Cannonau (Grenache)
Provningsdatum: 2017-12-02
Pris: 119kr.

En omedelbar lite stallig doft med inslag av trä, rosor, kanel och apelsinzest möter näsan. Doften gillas runt bordet. Smaken är trevlig, medelfyllig och domineras av syrliga körsbär, ekfat och kryddiga toner. Strävhet finns. Avslutet något kort. Inget stort vin men felfritt och trevligt.


2015 Graacher Domprobst Riesling Kabinett
Region: Mosel
Appellation: Mosel
Producent: Willi Schaefer
Druvsort/er: Riesling
Provningsdatum: 2017-12-01
Pris: 173kr.

I glaset arketypisk Kabinett. Gummiverkstad, fläder, gula plommon, äppelmos, gröna marmeladkulor och kanderad tropisk frukt framburet av en sprittande syra dansar den fram på lätta fötter. Mineralpuff i avslutet. Otroligt gott.


2013 La Jouvencelle
Region: Loire
Appellation: Saumur
Producent: Domaine de Rocheville
Druvsort/er: Chenin blanc
Provningsdatum: 2017-11-29
Pris: 99kr.

Bivax, bivax, och bivax. Och så lite lovikkavante. Syrorna är rejält på bettet och det hela är mer åt det slanka än fylliga hållet. Lite tunt till kycklingklubborna med ugnsbakade rödbetor. Men ganska gott och läskande. Resterande flaskor får nog ligga till sig på ren vinst eller förlust så får vi se vad som händer.


2010 Château Recougne
Region: Bordeaux
Appellation: Bordeaux Supérieur
Producent: Bordeauxslott
Druvsort/er: Merlot, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc och Carmenère
Provningsdatum: 2017-11-26
Pris: 135kr.

Riktigt stark mörkbärig fruktighet i kombination med fortsatt strama tanniner och pigg syra gör detta till ett utmärkt lagringsvin. Inte direkt storslaget men väldigt gott med nyanser av gräs, vanilj, ek, ceder, jord och muskotnöt. Klassiskt, funktionellt tryggt. Ett riktigt bra köp.


2015 Beldles
Region: Észak-Dunántúl
Appellation: Sopron
Producent: Petér Wetzer
Druvsort/er: Kékfrankos
Provningsdatum: 2017-11-25
Pris: 199kr.

Beldles är lite diskret inledningsvis men efter rejäl luftning blommar den upp. Vi känner igen den förföriska parfymen som träder fram mellan björnbär och örtagård. Några drag med svartpepparkvarnen adderar druvtypicitet. Syrorna drar åt vinteräpplen. Vi får en blåfruktigt koncentrerad och harmonisk Kékfrankos. Svingott.


2015 Petér Wetzer Kékfrankos
Region: Észak-Dunántúl
Appellation: Sopron
Producent: Petér Wetzer
Druvsort/er: Kékfrankos
Provningsdatum: 2017-11-25
Pris: 179kr.

Wetzers Kékfrankos är pang på rödbetan med sin sötsyrliga hallondoft. Så småningom anländer även en fin parfym. I smaken är syrorna pigga och lingon i mjölk är en association som dyker upp. Det hela landar i nymald svartpeppar och våt asfalt. Det är lättklunkat men seriöst rakt igenom.


2016 Ferdinando Principiano Dolcetto d'Alba Sant' Anna
Region: Piemonte
Appellation: Dolcetto d'Alba (DOC)
Producent: Ferdinando Principiano
Druvsort/er: Dolcetto
Provningsdatum: 2017-11-19
Pris: 115kr.

Cavistelådan med Principianos viner anländer och vi är snabba att poppa Dolcetton. Och vi kan egentligen kopiera noterna från årgång '15. För det är lätt, bärigt och med en lite grusig tanninstruktur även av den här årgången. Tänk lingon, körsbär och våt asfalt. Gott och fräscht. Kan säkert ligga till sig något år för att slipa de syrliga syrorna lite, om man vill.


2009 Château Gaudin
Region: Bordeaux
Appellation: Pauillac
Producent: Scea Château Gaudin
Provningsdatum: 2017-11-18
Pris: 209kr.

Mörkröd färg med svart kärna och viss utveckling mot kanten. Utvecklad, svartvinbärsfruktig doft med en hel del rostad ek, kaffe och tobak. Fruktig, utvecklad smak med en lätt nyans av stall. Hyfsat mjuk med bra syra och en kropp som är mer fyllig än medelfyllig. Kraftfull men samtidigt elegant. Ett kanonvin både nu och senare.


2015 Szigligeti Olaszrizling
Region: Transdanubien
Appellation: Badacsony
Producent: Szászi Birtok
Provningsdatum: 2017-11-17

Honungstoner, tropisk frukt och rökig mineral om vartannat i ett hav av pigga syror och småfet fyllighet. Eftersmaken är lång med upplevd sötma och hintar av limeskal och harsyraörtighet. Struktur och smak är båda på plats och i ganska hård konkurrens kan det här vara den bästa Olaszrizling vi har druckit. Åtminstone den godaste.


2016 Beaujolais Nouveau Jean Foillard
Region: Bourgogne
Appellation: Beaujolais Nouveau
Producent: Domaine Jean Foillard
Druvsort/er: Gamay
Provningsdatum: 2017-11-16
Pris: 135kr.

En mycket pigg ettåring med hallonröd frukt, stenig mineralitet och en mer komplex nyans av rost eller kanske blodigt kött. Finstämd violblommighet och en lekfulla sötlakritstoner samsas med pigga syror och läskande fruktighet. Det här är ett seriöst och otroligt gott vin som utan tvekan kunde ha legat betydligt längre i källaren. Överpresterar minst sagt i sin genre.


2005 Château Barréjat Cuvée des Vieux Ceps
Region: Sud-Ouest
Appellation: Madiran
Producent: Château Barréjat
Provningsdatum: 2017-11-15
Pris: 149kr.

Muskotnöt och slånbär och möjligen en antydan att vinet börjar ge med sig lite. Om några år kan den nog rentav vara njutbar. Eventuellt. Kanske.


2009 Château Barréjat Cuvée des Vieux Ceps
Region: Sud-Ouest
Appellation: Madiran
Producent: Château Barréjat
Provningsdatum: 2017-11-15
Pris: 149kr.

Muskotnöt och slånbär och någon svårdefinierad blåsyrlig frukt. Vinet uppträder grinigt och kärvt. Det hjälper inte att lufta eller prova vinet över flera dagar. Det saknas flera år för att förhoppningsvis mjuka upp skapelsen.


2009 Baltos
Region: Kastilien-León
Appellation: Bierzo (DO)
Producent: Dominio de Tares
Druvsort/er: Mencia
Provningsdatum: 2017-11-15
Pris: 109kr.

I glaset Baltos '09 från Bierzo på druvan Mencia som vi druckit några flaskor av tidigare. Den kanske inte håller ihop riktigt; hög alkohol och lite ekfatsbeska som stör. Frukten börjar ge vika och det blir lite onyanserat. Vi minns den som roligare för några år sedan.


NV Monteagudo Pedro Ximénes
Region: Andalusien
Appellation: Jerez-Xérès-Sherry och Manzanilla-Sanlúcar de Barrameda (DO)
Producent: Delgado Zuleta S.A.
Druvsort/er: Pedro ximénez.
Provningsdatum: 2017-11-14
Pris: 99kr.

En utvecklad vägg av simmigt söta torkade frukter i flytande form. Det är russin och sirap. Inte alls utan komplexitet. Vi smaskar i oss en pekannötpaj som framstår som lätt och frisk i sällskapet.


1997 Crozes-Hermitage La Rollande
Region: Rhône
Appellation: Crozes-Hermitage
Producent: Brotte
Druvsort/er: Syrah
Provningsdatum: 2017-11-14
Pris: 128kr.

Vinet är rejält tegelfärgat, och doften ger lite arrak. I munnen är det mest te, och höstlöv. En liten sträng syrlig frukt anas och man kan med lite gissningar spåra ursprunget. Efter en stund smakar det mest pappkartong. Ändå intressant som ett pedagogiskt exempel på överlagring.


2009 Cedro do Noval
Region: Trás-os-Montes
Appellation: Duriense
Producent: Quinta do Noval
Druvsort/er: Touriga nacional, tinta roriz, touriga franca och syrah.
Provningsdatum: 2017-11-13
Pris: 149kr.

Som vanligt landar blindgissarna i Bordeaux när vi korkar en flaska Douro. Frukten är sådär blåfräsch och generös. Det är dock inte något stall i närheten. I det här fallet adderar också en andel Syrah (därav "nedklassningen" till regional nivå) lite pepprig köttighet. Otroligt gott och välbyggt vin för en ringa peng. Förmodligen också på sin topp vad gäller mognad.


2014 Bourgogne Tonnerre Vieilles vignes Champs Boudons
Region: Bourgogne
Appellation: Bourgogne Tonnerre
Producent: Domaine du Val Grévin
Druvsort/er: 100% Chardonnay
Provningsdatum: 2017-11-10
Pris: 159kr.

Skönt ekbefriad smak där frukt och mineral får fullt spelutrymme. Frukten drar åt det gula, syrliga genom apelsin, ananas och sötsur citron. En blommig nyans kompletterar fint den ostronskalstyngda upplevelsen. Mycket friska syror bär smakerna ganska länge i gommen. Texturen är medelfyllig med en lätt smörighet. Ett rent och städat vinbygge som säkert kan ligga några år i en bättre källare men riktigt gott redan nu. Så här brukar en bättre Chablis Premier cru uppföra sig varför vi bara kan tacka och ta emot.


2015 Domaine Goisot Bourgogne Aligoté
Region: Bourgogne
Appellation: Bourgogne Aligoté
Producent: Domaine Goisot
Druvsort/er: Aligoté.
Provningsdatum: 2017-11-10
Pris: 125kr.

I vanlig ordning ett otroligt gott och egensinnigt vin. Årgången har gett en riktigt generös frukt med vit persika, gula plommon, kamomillblomster och inlagda päron. Mineral och någon form av jästighet från sur lien ligger som ett bakgrundsskimmer och ger djup och karaktär. Balanserat och smakrikt med klockren drickbarhet redan nu.


2015 Mise en Bouche
Region: Rhône
Appellation: Crozes-Hermitage
Producent: Emmanuel Darnaud
Druvsort/er: Syrah
Provningsdatum: 2017-11-10

Riktigt tät och fruktig smak i ungdomlig skepnad. Inte direkt som vi förställer oss en syrah från norra Rhône, snarare nya världenlik med söt, solmogen, blå frukt och lite gummiaktig rökighet. På det hela taget ett gott vin som vi kanske hellre hade druckit med lite ålder. Eller från en svalare årgång.


2015 Wachenheimer Riesling Trocken
Region: Pfalz
Appellation: Pfalz
Producent: Dr Bürklin-Wolf
Druvsort/er: Riesling
Provningsdatum: 2017-11-09
Pris: 159kr.

Otroligt generös, citruspastillig frukt med limejuiciga syror och skifferskimrande mineralitet. Vinet är solmoget med härligt drag i eftersmaken och samtidigt väldigt rent och snyggt utan att tappa skärpa och personlighet. Drick eller spara.


2016 Manifesto Nero d'Avola
Region: Sicilien
Appellation: Sicilien (IGT)
Producent: Nordic Sea Winery
Druvsort/er: 85% nero d'avola och 15% cabernet sauvignon.
Provningsdatum: 2017-11-05
Pris: 79kr.

Fruktdriven smak med tydlig sötma och en syra som knappt står emot. Okej tanninstruktur men överlag jolmigt och obalanserat med kokt frukt och brända gummitoner. Det låga priset är ingen ursäkt, det här är ett taffligt vin som knappt fungerar som grytbas.


2000 Grand Mont Bourgueil
Region: Loire
Appellation: Bourgueil
Producent: Pierre-Jacques Druet
Druvsort/er: Cabernet franc
Provningsdatum: 2017-11-05
Pris: 189kr.

Supertypisk med svarta vinbär, grön paprika och grafit. Suverän utveckling med runda tanniner, intakt syra och en touch av häststallar som mildras något med luft. Saftigt och lättklunkat med total harmoni i en sammansatt helhet. Visst finns det luckor i koncentration och längd men vinet är otroligt gott och blindgissarna använder omdömen som ungt och piggt. Ett kanonköp.


2004 Château Bouscassé
Region: Sud-Ouest
Appellation: Madiran
Producent: Alain Brumont
Druvsort/er: 65% Tannat, 25% Cabernet sauvignon, 10% Cabernet franc
Provningsdatum: 2017-11-05
Pris: 99kr.

Vinet har nått en fas där det känns harmoniskt och ganska lagom utvecklat även om tanninerna fortfarande gör sig hörda. Frukten känns nu vidöppen med söta, blå nyanser av plommon, björnbär och svarta vinbär i fint samspel med violblommighet, höstlöv, kakao, kryddor och fin parfym. Inget snack om att det här är ett komplext och koncentrerat vin med god längd. Och inte konstigt att de blinda gissningarna går mot både Piemonte och Bordeaux. Den känsliga näsan höjer ett varningens finger för begynnande russintoner medan andra menar att tio år till på rygg inte borde vara någon orimlighet. Vi känner oss ändå nöjda med att ha väntat ut och slutligen öppnat den sista flaskan av årgången.


2013 Rajnai Rizling
Region: Transdanubien
Appellation: Badacsony
Producent: Bencze Családi Birtok
Provningsdatum: 2017-11-05

Mycket frisk, medelfyllig smak med viss utveckling. Vi hittar honung, gula plommon, vax, rökig mineral och örtbeska. Eftersmaken är lång och ren. Ett väl byggt, intensivt, personligt och otroligt gott vin. Tänk dig det aromatiska uttrycket i riesling i kombo med den stramt mineraliska strukturen i en Bourgogne så börjar du närma dig sanningen.


2011 Ravenswood Dickerson Zinfandel
Region: Kalifornien
Appellation: Napa Valley (AVA)
Producent: Ravenswood
Druvsort/er: Zinfandel
Provningsdatum: 2017-11-05
Pris: 230kr.

Vi rotar lite i källaren och hittar en '11 Dickerson Zinfandel från Ravenswood. I doften får vi typiska drag av mandelmassa och blå frukt. I munnen adderas röda bär, mynta och rök. Vinet är utifrån förväntningarna förvånansvärt piggt, stramt och slankt. Hade det inte varit för den höga alkoholen så hade vi gillat skarpt. Nu backar inte frukten upp hela vägen.


2015 Gabaxo
Region: La Rioja
Appellation: Rioja (DOC)
Producent: Olivier Riviere
Druvsort/er: Tempranillo
Provningsdatum: 2017-11-04
Pris: 179kr.

Stramt och strävt med lite knuten frukt och en något störande buljongsälta inledningsvis. Efter massor med luft öppnar en trevlig, småsöt frukt upp genom mörka plommon, hallon och körsbär. Färska och torkade örter samt fat ger en lite bitsk beska. Buljongen övergår i jordiga toner vilket vi kan uppskatta. Spontant känns det som om viner behöver rejält med tid på rygg för att förlösas. I dagsläget är det rätt tufft och lite ogint.


2015 Parti Szel
Region: Transdanubien
Appellation: Balatonfüred-Csopak
Producent: Homola
Provningsdatum: 2017-11-03
Pris: 181kr.

Gulfruktig smak med en anstrykning ek. Annars känns smakprofilen igen genom honung, vax, rökig mineral och mogna äpplen. Texturen är småfet med fint syradriv. Lagring är inga problem men vinet drick otroligt bra redan nu. Välstrukturerat, personligt och mycket gott.


2015 Morgon Nature
Region: Bourgogne
Appellation: Morgon
Producent: Marcel Lapierre
Druvsort/er: Gamay
Provningsdatum: 2017-11-02
Pris: 219kr.

Otroligt gott i saftig stil, dock med kraft och struktur. Bären är åt det mörkare hållet och ackompanjeras snyggt av granitmineral, rostiga spikar, rått kött och blommiga och kryddrökiga toner. Blodapelsinsyror som backar upp och frukt i överflöd samtidigt som balansen är väldigt exakt. Den animaliska nyansen i eftersmaken är pricken över iet. Kanske som bäst ur öppnad flaska dag tre vilket väl säger något om kvalitén. Makalöst bra.


2016 Castello di Tassarolo Spinola
Region: Piemonte
Appellation: Cortese di Gavi (DOCG)
Producent: Az. Castello di Tassarolo
Druvsort/er: Cortese di gavi.
Provningsdatum: 2017-10-28
Pris: 139kr.

Småblommig, örtig, druvig smak i medelfyllig stil. Ett lätt mineralsting skiner igenom det småfylliga och syrabalanserade. Gott och välgjort med personlighet men sätter inga djupare spår i minnesbanken.


2016 Château Haut Brandey
Region: Bordeaux
Appellation: Bordeaux Contrôlée
Producent: Château Haut Brandey
Druvsort/er: 56% merlot, 36% cabernet franc och 8% cabernet sauvignon.
Provningsdatum: 2017-10-27
Pris: 90kr.

Sötfruktig smak med svarta vinbär, jord, tobak och en något oren ton som påminner om källare eller undervegetation. Bra bett i tanninerna och pigg syra ger ett välstrukturerat vin även om koncentration och längd kanske inte håller hela vägen. Kan säkert vinna på att lugna ner sig några år i en bra källare.


2014 Chateau Ste Michelle Cabernet Sauvignon
Region: Washington
Appellation: Columbia Valley (AVA)
Producent: Chateau Ste Michelle
Druvsort/er: Cabernet sauvignon
Provningsdatum: 2017-10-23
Pris: 129kr.

Mörkröd färg. Näsan är ektyngd med nära nog Riojalika nyanser av jordgubbar, vanilj, kokos, dill och kräftskal. Smaken ger ett saftigt intryck och präglas med sin låga syra av ett varmt klimat. Ett ok vin som i längden känns lite jolmigt och som går ganska obemärkt förbi.


2014 Paraschos OrangeOne
Region: Friuli-Venezia Giulia
Appellation: Venezia Giulia (IGT)
Producent: Paraschos
Druvsort/er: Ribolla Gialla 40%, Malvasia 30%, Tokai Fruilano 30%
Provningsdatum: 2017-10-23
Pris: 229kr.

Orange, grumlig färg. Härlig, muscatlik aromatik i doften med aprikoser och en hint lakrits. Smaken är mild och frisk med aprikoser, mandariner och äpplen (både i färsk, must- och cidervinägerform). Viss skalsträvhet anas i tandköttet. Inte jättekomplext men otroligt gott och med fin längd.


2016 i Frati Lugana Cà dei Frati
Region: Lombardiet
Appellation: Lugana (DOC)
Producent: Azienda Agricola Ca dei Frati
Druvsort/er: Turbiana
Provningsdatum: 2017-10-22
Pris: 134kr.

Ett av de mer udda vinerna vi har provat på mycket länge. Animalisk, nästan metallisk smak med päron, krusbär och rökig mineral. En tydlig vattendelare i panelen; någon ser komplexitet och egensinnighet, en annan upplever vinet svettigt och smått otäckt. Nästan så man vill prova igen. Men bara nästan.


2011 Biferno Rosso Riserva Zengarello
Region: Molise
Appellation: Biferno (DOC)
Producent: Zengarello
Provningsdatum: 2017-10-22
Pris: 109kr.

Mörkröd färg. Mörkt fruktig näsa med viss örtighet. I gommen riktigt fin syra- och tanninstruktur. Vi får en balanserad, juiceig upplevelse med röda och mörka bär. Kanske till och med en mineralstenig nyans? Ett vin som verkligen imponerar med personlighet, kraft och elegans. Kan säkert lagras ytterligare men väldigt spännande drickfas redan nu.


2009 Biferno Rosso Riserva Cantina Manzini
Region: Molise
Appellation: Biferno (DOC)
Producent: Cantina Manzini
Provningsdatum: 2017-10-22
Pris: 109kr.

Mörkröd färg. Småblommig, pepprig doft med Cassis, grus och ett uns rotstad ek. Frisk och fruktig smak med ett lite varmt, runt slut. Sandiga tanniner och viss köttighet. Ett mustigt och fräscht vin som vi gärna dricker igen och i så fall helst några år yngre för extra energi.


2015 I by Château Luchey Halde
Region: Bordeaux
Appellation: Pessac-Léognan
Producent: Château Luchey-Halde
Provningsdatum: 2017-10-20
Pris: 199kr.

Hugh Fearnleys tomat- och mozarellarisotto på tallriken. Då rycker vi en vit BDX. Det brukar funka till det mesta. Och som den här levererar. En passionsfruktsbomb med citronmeliss. Lite nötig. Lite mineral. Lite grönt gräs. Slank men ändå med BDX-vibbar. Ja det är precis så gott som det låter. Bör säkert lagras för ytterligare utväxling. En riktigt positiv överraskning ur ordinarie sortiment.


2015 Montebruna Barbera d'Asti
Region: Piemonte
Appellation: Barbera d'Asti (DOC)
Producent: Braida di Bologna Giacomo
Druvsort/er: Barbera
Provningsdatum: 2017-10-14
Pris: 169kr.

En ny fin årgång av vinet där det mesta är på plats för att skapa klockren drickbarhet; höga syror, avrundade tanniner, finstämd, sval frukt och en lagom dos ek. Blåa och röda bär dominerar tillsammans med en mjuk örtighet. Nyansrikt och komplext men framför allt otroligt gott att smutta på lite lätt nerkylt.


2010 Betz Clos de Betz
Region: Washington
Appellation: Columbia Valley (AVA)
Producent: Betz Family Winery
Druvsort/er: 58% Merlot, 35% Cabernet Sauvignon, 7% Petit Verdot
Provningsdatum: 2017-10-14
Pris: 441kr.

Bordeauxlik upplevelse med bra tanniner och syra i helt osyltig stil. Kaltklimatig upplevelse med svarta vinbär och grus. Välstrukturerat och otroligt gott.


2010 Brunello di Montalcino Casanova di Neri
Region: Toscana
Appellation: Brunello di Montalcino (DOCG)
Producent: Casanova di Neri
Druvsort/er: Brunello
Provningsdatum: 2017-10-14
Pris: 399kr.

Fint fruktig smak med balans vad gäller ek och syra. Otroligt välstrukturerat och koncentrerat med körsbär, nötter, stall och mineraler. Helt klart drickbar redan nu efter lite luftning. Supergott.


2013 Neusiedlersee DAC
Region: Burgenland
Appellation: Neusiedlersee
Producent: Artisan
Provningsdatum: 2017-10-14
Pris: 120kr.

Helt mjuk, frisk smak med viss utveckling och bra stoppning. Parfymigt, kryddigt och köttigt med violgodis, polka och pinotlik mörkbärighet. En något störande ek, annars riktigt bra.


2015 Sankt Laurent Reserve
Region: Burgenland
Appellation: Burgenland
Producent: Artisan
Provningsdatum: 2017-10-14
Pris: 120kr.

Helt mjuk, frisk smak med mörka bär, blod, kött, rostad spik och välintegrerad ek. Mustigt, något utvecklat med viss längd. Gott och välgjort.


2013 Blauer Zweigelt Pure
Region: Burgenland
Appellation: Burgenland
Producent: Artisan
Provningsdatum: 2017-10-14
Pris: 70kr.

Bärig, kryddig, lätt smak som känns seriös och ren. I munnen krämigt, köttigt och stenigt med skogsbär och vaniljiga ektoner. Mjukt och gräddigt och samtidigt friskt. Gott och dynamiskt.


2016 Welchriesling Pure
Region: Burgenland
Appellation: Burgenland
Producent: Artisan
Druvsort/er: Welschriesling
Provningsdatum: 2017-10-14
Pris: 60kr.

Intressant, god smak med viss komplexitet. Jasmin, grönpeppar, lime och mineral. Syrlig, fräsch och ren upplevelse.


2016 Sauvignon blanc Pure
Region: Burgenland
Appellation: Burgenland
Producent: Artisan
Druvsort/er: Sauvignon blanc
Provningsdatum: 2017-10-14
Pris: 70kr.

Lätt och frisk smak utan alltför övertydliga sauvignontoner. Krusbär, citrus, skalbeska och viss mineral ger en ganska enkel och neutral upplevelse. Rent och fräscht i alla fall.


2013 Zweigelt Rosé Pure
Region: Burgenland
Appellation: Burgenland
Producent: Artisan
Provningsdatum: 2017-10-14
Pris: 60kr.

Helt torr, mycket frisk, småörtig smak med blodapelsin, grape och röda vinbär. Enkelt men föredömligt rent och snyggt utan alltför mycket godiskänsla.


2004 Château La Reyne L'Excellence
Region: Sud-Ouest
Appellation: Cahors
Producent: Château La Reyne
Druvsort/er: Côt Noir (Malbec)
Provningsdatum: 2017-10-13
Pris: 199kr.

Vi får svarta oliver och svettig hästsadel. Frukten är sval och sammansatt med det typiska blå plommonskalet. Ekfaten har integrerats väl och lämnar en liten pepparsmak (eller kommer det av druvan?). Det döljer sig lite höstlöv och svart té bakom frukten, och tanninerna är behagligt avrundade, men det är absolut ingen fara på taket om man vill lagra vidare. En lite mineralsträng kan anas i avslutet. Gott och lagom utvecklat alltså.


2015 Château Jolys Famille Latrille
Region: Sud-Ouest
Appellation: Jurançon Sec
Producent: Société des Domaines Latrille
Druvsort/er: Petit manseng och gros manseng.
Provningsdatum: 2017-10-12
Pris: 99kr.

En intressant upplevelse som så ofta med masengerna från sydväst; fetvaxig fyllighet men fin fräschör samt en god kombo av frukt och mineral. Föredömligt knastertorr smak med bra koncentration och längd. Ganska allround på så sätt att det funkar både som sällskapsvin och bordsvin. Bör tilltala den breda massan lika väl som vinprovaren. En glad överraskning och återköpet är solklart.


2015 Tokaji Furmint Dry
Region: Norra massivet
Appellation: Tokaj-Hegyalja
Producent: Evinor Bt
Druvsort/er: Furmint
Provningsdatum: 2017-10-12
Pris: 89kr.

En fruktdriven och frisk furmint i den lite lättare skolan. Upplevs inte jättedruvtypisk men mineraltonerna röjer avslutet. Gott men lite klent och rekommendationen är något tveksam. Inget för källaren men klunkvänligt i sin ungdom.


2015 Fleurie Les Hauts du Py
Region: Bourgogne
Appellation: Fleurie
Producent: Villa Ponciago
Druvsort/er: Gamay
Provningsdatum: 2017-10-11
Pris: 159kr.

Ganska kraftfull i sin genre med djup, mörk bärighet, rejäl kryddighet och en hint av körsbärslikör som kanske kan härledas till årgången. Fantastiskt gott hur som helst i fräsch, saftig stil och förmodligen med stoppning nog att lagras.


2013 Siuralta Antic
Region: Katalonien
Appellation: Montsant (DO)
Producent: Alfredo Arribas
Druvsort/er: Carignan
Provningsdatum: 2017-10-10
Pris: 255kr.

Tredje gången gillt på ganska kort tid och intrycken består; lingonsyrlig i gommen med spänstig syra och rejäl koncentration. Bärigt, svalt och otroligt läskande genom körsbär hallon, äppelmust, svärtad minerlitet, örter, blod och en frisk fläkt av lagård. Kraftfullt och elegant balanserat på en och samma gång. Ett ruskigt bra vin för den som gillar stilen. Drick eller spara.


2012 Vertente
Region: Trás-os-Montes
Appellation: Porto (DOC)
Producent: Niepoort
Provningsdatum: 2017-10-09
Pris: 179kr.

Vi dricker gärna Douro då och då, och gillar. Men vad är det som är så gott? Och rentav typiskt? Vi finner ofta en Bordeaux-lik blå frukt men utan stall. Istället finns ofta en diskret sälta och örtighet. Den här kan säkert rundas av ytterligare några år men frukten är sval med en violblommighet, och ekfaten hålls integrerade, så det blir svårt att vänta.


2016 Beaujolais-Villages Vieilles Vignes Lapalu
Region: Bourgogne
Appellation: Beaujolais-Villages
Producent: Jean Claude Lapalu
Druvsort/er: Gamay
Provningsdatum: 2017-10-09
Pris: 171kr.

Vi gillade Lapalus '16 Nouveau, men den här på Villages-nivå är verkligen ett rejält snäpp upp. Initialt lite cider i doften. Våt bohusgranit och mosade hallon. Den runda blå i Engelsk lakritskonfekt, och blod. Ett förföriskt rent, lättklunkat och läskande vin som avdunstade lite väl snabbt. Tur att det finns mer (i beställningssortimentet).


2004 Château d'Arlay Blanc Tradition
Region: Jura
Appellation: Côtes du Jura
Producent: Chateau d'Arlay
Druvsort/er: 70% chardonnay och 30% savagnin.
Provningsdatum: 2017-10-08
Pris: 219kr.

Chardonnay och Savagnin från Jura. Lagrat länge på jästfällningen. Det här är så långt från mainstream man kan komma med sin sherrylika doft; kvitten och mjöl, syra och sälta, svamp, nötter och kåda. Allt i höstäppelboken och snustorr kostym. Vissa gillar skarpt. Vissa avstår påfyllning. Fantastiskt kul att det överhuvudtaget dyker upp på hyllorna ibland.


2005 Graacher Himmelreich Riesling Auslese
Region: Mosel
Appellation: Mosel
Producent: Friedrich-Wilhelm-Gymnasium
Druvsort/er: Riesling
Provningsdatum: 2017-10-07
Pris: 112kr.

Absolut ingenting har hänt sedan vi provade vinerna för arton månader sedan. Fortfarande otroligt läskande och närmast ungdomligt med citrustropisk frukt, honung, mineral och bara ett lätt skimmer av diesel. Inga problem vad gäller balansen mellan syra och sötma. Smakintensivt och godisgott.


2011 Les Picasses Olga Raffault
Region: Loire
Appellation: Chinon
Producent: Olga Raffault
Druvsort/er: Cabernet franc
Provningsdatum: 2017-10-06
Pris: 199kr.

Direkt ur flaskan ner i glaset får vi en något övertydlig grön paprika och örtighet. Med luft ger det kärva med sig och öppnar upp för röda och mörka bär, blyertsmineral och en allmänt karismatisk och aromatisk upplevelse. Fantastiskt gott att dricka redan nu med fräschör och balans i hyfsat lätt stil men visst finns det även något oförlöst i vinet som ropar efter ytterligare tid i källaren. Utan att veta så tror vi att fem till tio år på rygg skulle göra susen för det här vinet men som sagt var inga problem att dricka med luft nu. Ett på alla sätt typiskt vin. Och typisk bra.


2015 Baumard Carte d'Or Coteaux du Layon
Region: Loire
Appellation: Coteaux du Layon
Producent: Domaine des Baumard
Druvsort/er: Chenin blanc
Provningsdatum: 2017-10-06
Pris: 109kr.

Ren, elegant och balanserad smak. Det här är ett väldigt ungt vin som kräver lagring för att fullt blomma ut. I nuläget ganska knutet och skirt med melon, tutti frutti, honung, mineral och diesel. Gott på egen hand nu men har absolut framtiden framför sig.


2015 Mantra Pinot Noir
Region: Patagonien
Appellation: Patagonien
Producent: Bodega Secreto Patagónico
Druvsort/er: Pinot noir
Provningsdatum: 2017-10-06
Pris: 109kr.

Tydlig karaktär av pinot noir odlad i ett hyfsat svalt klimat. Rent och snyggt utan konstigheter med typisk krydda och violgodis. Varken intensiv eller lång smak och upplevelsen kan sammanfattas god men tunn. Det här är ett vin som vi inte ångrar att vi köpte men heller inte kommer köpa igen.


2015 Askos Malvasia Nera
Region: Apulien
Appellation: Salento (IGT)
Producent: Masseria Li Veli
Druvsort/er: Malvasia nera
Provningsdatum: 2017-10-06
Pris: 159kr.

Kryddigt och mulligt med småsöt frukt som drar åt burktomat, russin och körsbärslikör. Varm, redan nu något utvecklad, småstallig smak som för tankarna till varmklimatsodlad cabernet sauvignon. Druvan är svårgissad men ursprunget känns typiskt. Ett hyfsat nyanserat vin men den något baktunga stilen känns lite tröttsam.


2013 Nipozzano Chianti Rúfina
Region: Toscana
Appellation: Chianti Rufina (DOCG)
Producent: Frescobaldi
Druvsort/er: 90% sangiovese samt 10% malvasia nera, colorino, merlot och cabernet sauvignon.
Provningsdatum: 2017-10-06
Pris: 139kr.

Stram smak med vinbärig syra och bra grepp i tanninerna. Mustig och stenig med körsbär, svarta vinbär, gräs, svamp och mörk choklad. Alla är överens om att vinet fortfarande är lite väl ungt och någon ser viss utvecklingspotential mot läder och torkad frukt. Redan nu fantastiskt bra till rådjursfilén med potatiskaka, rödvinssås och trattkantarellmousse.


2013 La Jouvencelle
Region: Loire
Appellation: Saumur
Producent: Domaine de Rocheville
Druvsort/er: Chenin blanc
Provningsdatum: 2017-10-06
Pris: 99kr.

Ett flintarökigt vin med enorma syror och viss utveckling. Intressanta och goda nyanser av anis, honung, lakrisal, mandelmassa och mintchoklad. Inte jätteintensivt, snarare elegant och lätt. Drick snart säger någon, lagra betydligt längre säger en annan. Framtiden får utvisa vem som hade rätt.


2008 Borgogno Barolo Riserva
Region: Piemonte
Appellation: Barolo (DOCG)
Producent: Giacomo Borgogno
Druvsort/er: Nebbiolo
Provningsdatum: 2017-09-30
Pris: 299kr.

Vi blev rejält överraskade när systemet fick in en Barolo med lite ålder i ordinarie. Och det är till vår glädje ett mångfasetterat och ruggigt gott vin. Det levererar både viss mognad och en syrligt pigg frukt; såväl en rustik sida som en saftighet. Vi känner igen typiska saker som körsbär, nypon, choklad och rosenvatten. Lite målarlåda anländer efter en stund. Vinet behöver tid för att släppa loss hela registret. En varm frukt samsas med rejält bett i tanninerna. Kan säkert lagras vidare om man önskar ännu mer av mognad, men funkar bra nu.


2011 Barbera del Monferrato
Region: Piemonte
Appellation: Barbera del Monferrato (DOC)
Producent: Livio Pavese
Druvsort/er: Barbera
Provningsdatum: 2017-09-23
Pris: 109kr.

Ny årgång av en liten pärla i sortimentet. Även denna gång enkelt men gott i mörkbärig, småmintig stil med en del torkade örter, viss blommighet och den där smörkolan som vi kanske hade klarat oss utan. Som hand i handske till osso buco med risotto Milanese men trevlig även på egen hand. Rekommenderas igen i sin prisklass.


2009 Villa di Capezzana
Region: Toscana
Appellation: Carmignano (DOCG)
Producent: Tenuta di Capezzana
Druvsort/er: Cabernet Sauvignon, Sangiovese
Provningsdatum: 2017-09-23
Pris: 217kr.

Makalöst snygg utveckling med sval, cabbig känsla. Vinet är helt mjukt med saftig frukt och en hel del stall. Körsbär såklart men påtagligt med svarta vinbär och mörka plommon också. Lyxigt rostad ek, tobak och undervegetation ger komplexitet men framförallt är vinet otroligt harmoniskt och gott. En oväntad men klockren wow-upplevelse. Ett stort vin.


2004 Château Ormes de Pez
Region: Bordeaux
Appellation: Saint-Estèphe
Producent: Bordeauxslott
Provningsdatum: 2017-09-23
Pris: 207kr.

Rejält utvecklad nu med russinaktiga toner, korinter, burktomat, höstlöv och torkade djurhudar. Samtidigt vital med pigg syra och energisk mineral. Upplevelsen i munnen är mjuk och rund och även om det är en smaksak hur utvecklad man vill ha sitt vin så kommer vi överens om att vinet förmodligen inte har något att vinna på ytterligare lagring.


2015 Susana Balbo Barrel Fermented Torrontés
Region: Mendoza
Appellation: Uco Valley
Producent: Dominio del Plata
Druvsort/er: Torrontés
Provningsdatum: 2017-09-23
Pris: 159kr.

Otroligt druvtypisk och säregen smak med ett överdåd av blommig, tvåliga nyanser. Frukten drar åt det sura/syrliga genom omogna krusbär och citron. I munnen en lite oljighet med rökig mineralkänsla och ytterst lätt ek. Intressant ur ett pedagogiskt perspektiv och associationerna drar åt Retsina eller Viognier. Vissa sväljer, andra vaskar.


NV Louis Bouillot Crémant de Bourgogne Brut
Region: Bourgogne
Appellation: Crémant de Bourgogne
Producent: Louis Bouillot
Druvsort/er: 60% pinot noir, 35% chardonnay samt 5% aligoté och gamay.
Provningsdatum: 2017-09-23
Pris: 125kr.

Den här Crémanten har upplevts betydligt piggare förut. Nu en ganska dov, ofokuserad frukt, småkemisk samarinmineral och högst begränsad syra. Egentligen inga större fel men ganska anonymt och opersonligt.


2014 Orto
Region: Katalonien
Appellation: Montsant (DO)
Producent: Orto Vins
Druvsort/er: Cabernet Sauvignon, Carignan, Grenache
Provningsdatum: 2017-09-23
Pris: 140kr.

Stor flaskvariation på den här vinet. Lite gräddigt krämig och pepprigt kryddig. Solmogen frukt. En hel del funk. Så var den inte senast då vi upplevde mineral och piggare frukt. Vi gillar nog den friskare varianten bättre.


2016 Budai Irsai Olivér
Region: Transdanubien
Appellation: Etyek-Buda
Producent: Nyakas Pince Zrt
Druvsort/er: Irsai olivér.
Provningsdatum: 2017-09-23
Pris: 129kr.

Parfymen. Man börjar vrida på huvudet och undrar vem som parfymerat sig. Men det är ur glaset det blommar upp. Muscat skulle nog de flesta säga. Men det är Irsai Olivér i glaset. Vi gillar, men efter ett par glas infinner sig mättnaden. Lite som att åka hiss med någon som överparfymerat. Det funkar ett par våningar. Sen vill man ut.


2010 Margan Semillon
Region: New South Wales
Appellation: Hunter Valley
Producent: Margan Family Winegrowers
Druvsort/er: Semillon
Provningsdatum: 2017-09-22
Pris: 139kr.

Urtypisk smak genom gummi, ylle, hö, honung och pepprig mineral. Texturen är rund och mjuk men med mycket bra syra som stadgar upp. Stilen är unik, upplevelsen udda och vinet är en påminnelse om att man bör återvända till hit emellanåt. Inte jättekomplext men jättegott. Kul med ett vin som så tydligt vinner på och klarar lagring.


2015 Simonsig Chenin Avec Chéne
Region: Coastal Region
Appellation: Stellenbosch (District)
Producent: Simonsig Estate
Druvsort/er: Chenin blanc
Provningsdatum: 2017-09-22
Pris: 175kr.

Nyansrik, fet smak med rund frukt och inte överdrivet mycket ek. Eftersmaken är lång och komplex och ger nyanser av nötter, ylle, gula plommon, blommor, kryddor och rökig mineral. Lite varmare helhetskänsla än vad vi är vana vid från Loire men i sanning ett riktigt bra vin med koncentration och finish på plats.


2012 Xavier Rasteau
Region: Rhône
Appellation: Rasteau
Producent: Xavier Vins
Druvsort/er: 75 procent Grenache, 15 procent Syrah och 10 procent Mourvèdre.
Provningsdatum: 2017-09-19
Pris: 189kr.

Vuxengodis med finess. Så tyckte vi för ett år sedan. Och det finns ingen anledning att omvärdera det omdömet. Frukten är fortfarande murrigt mörk och mogen. Orientaliska kryddor och Gott & blandat. Vinet är rejält åt det fylliga hållet. Den tilltagna alkoholen balanseras på ett bra sätt; det går aldrig över styr även om det värmer lite. Gott helt enkelt.


2011 Ser Lapo Chianti Classico Riserva
Region: Toscana
Appellation: Chianti Classico (DOCG)
Producent: Marchesi Mazzei
Provningsdatum: 2017-09-18
Pris: 149kr.

Delar av panelen påstår sig inte ha druckit Chianti på länge. Följaktligen blindas det Chianti. Och gissningarna går åt alla håll utom just till Chianti. Ska man vara snäll, och det ska man ju, så finns det en hel del som skulle kunna tala för ett annat ursprung; det är massor av sötmogen frukt och sandelträ. Men även typiska drag av körsbär och hallon. En liten uns vanilj avslöjar en snygg ekfatsdragning. Annars får frukten tala i en lätt youghurtkrämig stil. Det finns egentligen inget att klaga på. Vinet hänger ihop fint och årgången har en perfekt mognad just nu. Allt till ett sympatiskt pris. Bara att handla alltså.


2015 Inkognito
Region: Sverige
Appellation: Sverige
Producent: Vingården i klagshamn
Druvsort/er: Solaris
Provningsdatum: 2017-09-16
Pris: 295kr.

Ljust gul färg. Lätt doft av fläder, örtighet, mineral och ett uns ekfat. Smaken drar åt en enklare Sauvignon Blanc med toner av fläder, krusbär, kryddor och lite persika. Ett vin i den enklare skolan, felaktigheter är svåra att hitta, om man nu letar sådana? Köp och konsumera inom nåt år. Prisvärdhet är inget att tala om här. Dock ett gott och välgjort vin.


2016 Hiruzta Txakolina
Region: Baskien
Appellation: Txakoli de Getaria
Producent: Hiruzta
Druvsort/er: 95% hondarrabi zuri och 5% gros manseng.
Provningsdatum: 2017-09-16
Pris: 119kr.

I glaset en baskisk bekantskap från sommarens tillfälliga släpp. I doften Sauvignon Blanc-vibbar (eller rentav Riesling tycker vissa), men druvan heter Hondarrabi Zuri och ger i det här fallet ett primärfruktigt vin med drag av autolys. Lime, krusbär, päron och kex. Vita blommor landar mjukt. Syran är lätt spritzig. Inte jättekomplext; men inte heller ointressant. Är man syratorsk är det ett riktigt trevligt köp.


1998 Graham's Malvedos Vintage Port
Region: Trás-os-Montes
Appellation: Douro (DOC)
Producent: Graham's
Provningsdatum: 2017-09-16

Fylligt och sött med längd och balans. Komplex komposition av russin, fudge, röda bär och pralinerna i hörnen på Aladinasken. Inga problem att lagra längre då frukten fortfarande är intakt och vital.


2012 Quinta do Vallado
Region: Trás-os-Montes
Appellation: Douro (DOC)
Producent: Quinta do Vallado
Druvsort/er: 25% touriga franca, 25% touriga nacional, 15% tinta roriz, 5% sousão samt övriga druvsorter.
Provningsdatum: 2017-09-16
Pris: 159kr.

Här får vi en fet, blå frukt, frisk syra och ganska rejäla tanniner som ropar efter ytterligare lagring. Ytterst välstrukturerat men något knutet och tight i nuläget trots lång luftning. Slånbär, aprikos, bacon, rostad ek, brända örter och viss jordighet får oss att tänka på västra stranden i Bordeaux. Ett gott betyg för ett riktigt bra vin.


2012 Meandro
Region: Trás-os-Montes
Appellation: Douro (DOC)
Producent: Quinta do Vale Meão
Druvsort/er: 38% Touriga Nacional, 30% Touriga Franca, 20% Tinta Roriz, 12% Outras Castas
Provningsdatum: 2017-09-16
Pris: 149kr.

En hyfsat stram upplevelse som adderas ett uns fjäsk genom ekfatslagring. Björnbär, blåbär, plommon, jord, kokos och vanilj för initialt tankarna mot Bordeaux. Utvecklingen har dock inte bidragit med någon form av animalitet. Ett drickfärdigt vin med mjuka tanniner som vi inte känner vinner på ytterligare lagring.


2015 Halcon Oppenlander Pinot Noir
Region: Kalifornien
Appellation: Mendocino County (County appellation)
Producent: Halcon Vineyards
Druvsort/er: Pinot noir
Provningsdatum: 2017-09-15
Pris: 329kr.

Sval och frisk smak utan ett uns hetta men såklart packad med smak och koncentration. Blint finns inga tvivel vad det här kommer ifrån, det osar kalipinne lång väg genom fatkryddor, mosade jordgubbar, halvmörk choklad och blandad pepparmix. Otroligt gott och välgjort med lång eftersmak. Dessutom inte alltför polerat vilket bidrar till charm och personlighet.


2016 Camino de Navaherreros Bodegas Bernabeleva
Region: Madrid
Appellation: Vinos de Madrid
Producent: Bodegas Bernabeleva
Druvsort/er: Garnacha (grenache)
Provningsdatum: 2017-09-13
Pris: 119kr.

Ett vin i den lättviktiga skolan, dock inte utan koncentration eller karaktär. Vi får en småkryddig, rödbärig upplevelse (både sötmogna och syrliga bär), en liten örtbeska, violblommighet och en stenig mineralkänsla. Kanske inte komplext nog för djupare analys men desto godare i sin torra, saftiga, tanninmjuka stil. Ett kul vin som vi verkligen kan tänka oss att köpa igen.


2015 Carodorum Issos
Region: Kastilien-León
Appellation: Toro (DO)
Producent: Carmen Rodríguez Méndez
Druvsort/er: Tinta de toro (tempranillo).
Provningsdatum: 2017-09-10
Pris: 99kr.

Fruktigt och stramt på en och samma gång. Generös, fyllig smak med visst grepp i tanninerna och syran. Fat och alkohol gör sig påminda men balansen upplevs ändå ok. Koncentration saknas inte och frågan är om inte det här vinet hade mått bra av att få utveckla lite mer komplexitet under ett par, tre år i källaren. Gott för stunden men lättglömt efteråt.


2016 Sister's Run Old Testament Cabernet Sauvignon
Region: South Australia
Appellation: Coonawarra
Producent: Heirloom Vineyards Wine Company Pty Ltd
Druvsort/er: Cabernet Sauvignon
Provningsdatum: 2017-09-10
Pris: 89kr.

Godisgott med söt svartvinbärsfrukt, plommon, vanilj och mjuk pepparkakskrydda. Här bjuds inget direkt tanninmotstånd och strukturen är överlag obetydlig. Bra syra lyckas balansera den massiva frukten som i sin tur håller alkoholen på mattan. Väldigt enkelt men balanserat och inte direkt ekkladdigt.


2012 Mandolás Furmint dry
Region: Norra massivet
Appellation: Tokaj-Hegyalja
Producent: Tokaj Oremus
Druvsort/er: Furmint
Provningsdatum: 2017-09-09
Pris: 129kr.

Husvinet. Och vilken vin det är. Inte mycket har hänt sedan årgång '12 släpptes till försäljning. Det var tre år sedan. Det är lime- och grapezest. Mineral. Mandelkubb. Gula äpplen. Arrak. Kanske lite ung; kanske lite ålder kan runda av den intensiva syran. Men gott nu och en nödvändighet i vinkällaren. Priset vid inköp nästan skrattretande.


2015 Rosi Schuster Blaufränkisch
Region: Burgenland
Appellation: Burgenland
Producent: Weingut Rosi Schuster
Druvsort/er: Weingut Rosi Schuster
Provningsdatum: 2017-09-09
Pris: 169kr.

Mjukt och friskt såklart med fräsch röd- och mörkbärighet, pepprig krydda och småörtig finish. Frukten upplevs sötmogen men balanseras upp fint av den härliga syran. Otroligt gott och klunkvänligt lite lätt kylt även om det finns luckor i koncentration och komplexitet. Vi har svårt att värja oss mot så här saftiga och pigga viner just nu.


2015 Fosilni Breg Sauvignon Blanc Domaine Ciringa
Region: Podravina
Appellation: Stajerska
Producent: Domaine Ciringa
Druvsort/er: Sauvignon blanc
Provningsdatum: 2017-09-09
Pris: 129kr.

Som vanligt (höll vi på att säga) ett mycket stabilt och gott vin med bra mix av frukt och mineral, nästan med övervikt mot det senare. Frukten är inte överdrivet sauvignontypisk (vilket vi uppskattar) utan snarare återhållsam med krusbär, päron och lätt örtighet. Fräscht och snyggt med frisk syra och bra mineraliskt häng i eftersmaken. Rekommenderas.


2015 Navaherreros Garnacha de Bernabeleva
Region: Madrid
Appellation: Vinos de Madrid
Producent: Bodegas Bernabeleva
Druvsort/er: Garnacha
Provningsdatum: 2017-09-08
Pris: 169kr.

Ett farligt lättklunkat vin med rödbärighet, rökig mineralitet och mjuk örtighet. Den saftiga auran till trots gömmer sig både komplexitet och koncentration under ytan, samt även ett litet tanninbett. Kan säkert ligga ett antal år men vi dricker nog helst det här vinet på den unga, pigga frukten. Otroligt gott och personligt med välbalanserad alkohol..


2015 Bründlmayer Loiser Berg Grüner Veltliner
Region: Niederösterreich
Appellation: Kamptal
Producent: Weingut Bründlmayer
Druvsort/er: Grüner veltliner
Provningsdatum: 2017-09-07
Pris: 179kr.

Till en början lite tillknäppt och snål men med luft och temperatur händer det en hel del. Vi får en rejäl skopa vitpeppar i kombination med gröna nyanser av krutig mineral, örter. lime och päron. Texturen är småfet med pigga syror. Överlag bra balans och viss komplexitet. Hade förmodligen vunnit på några års lagring men gott redan nu som aperitif/törstsläckare.


2012 Herdade do Portocarro Peninsula de Setubal
Region: Península de Setúbal
Appellation: Setúbal (DOC)
Producent: Herdade Do Portocarro
Druvsort/er: Aragonez, touriga nacional och cabernet sauvignon.
Provningsdatum: 2017-09-02
Pris: 199kr.

Riktigt tajt och knutet direkt vid upphällning. Efter luftning öppnare men fortfarande stramt och ofjäskigt. Inte alls så fruktigt som vi har lärt känna portugisiska viner. Nyansmässigt går tankarna mot sydvästra Frankrike med svarta vinbär, plommon, konserverade körsbär, russin och kakao. Här finns koncentration, längd och struktur för ytterligare lagring. Den petige hittar ett avlägset skimmer av kokta, lite brända toner men det är knappast störande. Ett riktigt bra vin.


2010 Ricossa Barolo
Region: Piemonte
Appellation: Barolo (DOCG)
Producent: MGM Mondo del Vino
Druvsort/er: Nebbiolo
Provningsdatum: 2017-08-31
Pris: 151kr.

Inte i närheten av vad appellationsnivån brukar kunna uppbringa men trots det ett riktigt gott vin. Vi får fint avrundade tanniner och en sval, bärig upplevelse med lätt utveckling. På näsan fina övertoner av parfym och blommor samt lite lakrits och allmän rödbärighet. I munnen uppträder vinet väldigt mjukt och medhårs med fräschör och läskande känsla. Vi blir varken besvikna eller överväldigade, det här är bara ett väldigt gott vin. Tveksamt om ytterligare lagring är till vinets fördel men det finns trots allt en hel del stoppning att bygga på.


2014 Hedges Red Mountain
Region: Washington
Appellation: Washington State (State appellation)
Producent: Hedges Family Estate
Druvsort/er: 58% cabernet sauvignon, 25% merlot, 15% syrah, 1% petit verdot, 0,5% cabernet franc och 0,5% malbec.
Provningsdatum: 2017-08-30
Pris: 229kr.

Fullmatat med allt men lyckas ändå hålla sig på rätt sidan gränsen till det burleska, främst genom fräsch syra och relativt låg alkohol. Visst är det mullig svartvinbärsfrukt och lyxiga ekfatstoner i massor i fyllig stil men också en imponerande koncentration och längd som förmodligen borgar för ytterligare lagring. Gott och imponerande för stunden men lite för polerat och opersonligt för att bli riktigt minnesvärt.


2016 Follas Novas Albariño
Region: Galicien
Appellation: Rías Baixas (DO)
Producent: Arousana
Druvsort/er: Albariño
Provningsdatum: 2017-08-28
Pris: 119kr.

Nyligen provad och det finns ingen anledning att ändra uppfattning om det här vinet. Det är ett härlig persikofruktigt vin med lite rondör och en klingande mineral som möter upp törsten. Päron och vita blommor fyller på. Balanserat och väl avvägt. Släktskap med Portugal och Vinho Verde känns igen, men stilen är aningen fylligare. Mycket gott och läskande.


2010 Saint Jean du Barroux L'Argile
Region: Rhône
Appellation: Ventoux
Producent: Saint Jean du Barroux
Druvsort/er: 75% Grenache, 15% Syrah, 5% Cinsault och 5% Carignan
Provningsdatum: 2017-08-26
Pris: 201kr.

En total scenförändring genom ett antal års lagring. Liksom tidigare hittar vi svärtade lakrits- och mineraltoner men frukten är nu betydligt mer lättillgänglig med sötare, rödare bär och violblommighet. Vinet uppträder också mjukare och överlag snällare för gommen. Intressant på många sätt men framförallt väldigt gott och balanserat. Finns säkert mer att hämta för den som vill lagra längre.


2014 Ferdinando Principiano Barbera d'Alba Laura
Region: Piemonte
Appellation: Barbera d'Alba (DOC)
Producent: Ferdinando Principiano
Druvsort/er: Barbera
Provningsdatum: 2017-08-26
Pris: 135kr.

Nyligen provat och intrycken består. Här får vi närmast Bourgognelika (någon gissar Dolcetto) vibbar genom skogshallon, violpastiller och kalkdamm. Strukturen är också den burgundisk med små, fina tanniner, fjäderlätt josighet och pigga syror. Syrliga körsbär och lätt lakritston röjer ursprunget (men inte druvan) till slut. Så otroligt gott och lättdrucket med sina 12,5 % alkohol. Vi ser ingen anledning att spara det här vinet längre. Rekommendationen kvarstår: drick upp.


2016 Vom roten schiefer Riesling
Region: Mosel
Appellation: Mosel
Producent: Weingut Paulinshof
Druvsort/er: Riesling
Provningsdatum: 2017-08-25
Pris: 100kr.

Syrlig, enormt fruktig smak. Utförandet är rent och snyggt med upplevd sötma. Cintronpastiller och en lätt hint av diesel sticker ut. Ungt och piggt och inte alls svårt att klunka i sig välkylt.


2015 Chablis 1er Cru Grande Cuvée
Region: Bourgogne
Appellation: Chablis 1er Cru
Producent: La Chablisienne
Druvsort/er: Chardonnay
Provningsdatum: 2017-08-25
Pris: 130kr.

Torr, lite gräddig smak med något rund syra. Nyanser av päron, mandel, lakrits, krut och ostronmineral. Ett gott vin om än lite väl enkelt och ospänstigt för sin appellationsnivå.


2013 Reichsgraf von Kesselstatt Goldtröpfchen Riesling Spätlese Grosse Lage
Region: Mosel
Appellation: Mosel
Producent: Reichsgraf von Kesselstatt
Druvsort/er: Riesling
Provningsdatum: 2017-08-25
Pris: 159kr.

Gott och balanserat med dragning åt det friska. Bra mix mellan tropisk frukt, honung och mineralitet. Ungt såklart och egentligen inte ett spår av de tre-fyra åren på flaska. Vinet andas framtid. Vi kan inte få nog av Spätlese och har inte förmåga eller ork att leta fel och brister. Det finns säkert luckor i aromatik och koncentration men de luckorna får andra hitta. Otroligt gott.


2014 Bourgogne
Region: Bourgogne
Appellation: Bourgogne
Producent: Maison Ambroise
Druvsort/er: Pinot noir
Provningsdatum: 2017-08-24
Pris: 158kr.

Upplevs något lättare än för ett och ett halvt år sedan. Fortfarande mycket bra dock. Ungt och fräscht i gommen med mjuka tanniner som ändå har ett visst grepp. Vi får skogsbär, färska örter och stenig mineral långt in i eftersmaken. Vinet har utvecklats och fått en animalisk, närmast yllig nyans som håller intresset vid liv. Gott och stabilt och säkert med fortsatt framtid i en bättre källare.


2010 Château Rollan de By
Region: Bordeaux
Appellation: Médoc
Producent: Rollan de By
Druvsort/er: 70% Merlot, 10% Cabernet Sauvignon, 10% Cabernet Franc
Provningsdatum: 2017-08-21
Pris: 203kr.

Upplevs betydligt stramare nu än när vi provade senast för 30 månader sedan. Då ganska ekig, sötfruktig och generös, nu tightare med betydligt mer harmoni och integrerade komponenter. Nedslipade tanniner och fortsatt fin syra. Klassiska markörer såsom svarta vinbär och cederträ möter lätt örtbeska och söt tobak. Det här vinet spelar fantastiskt med Boeuf Bourguignon en trist måndag. Frukten börjar sätta sig och vi dricker förmodligen vår sista flaska lite längre fram i höst men den som gillar utvecklade viner sparar såklart längre. Ett riktigt bra vin,


2015 Château Haut-Landon
Region: Bordeaux
Appellation: Bordeaux Supérieur
Producent: Belliard Vins Sélections
Provningsdatum: 2017-08-20
Pris: 89kr.

En lätt och saftig röd Bordeaux som i positiv bemärkelse gäckar våra sinnen. Näsan säger Sauvignon blanc, gommen säger Cabernet franc. Facit säger Merlot. Vi får citrus, nässlor, svarta vinbär, jordgubbar och mörk rom. Busigt och intressant och förmodligen värt några hylldecimeter i källaren.


2013 Viña Pedrosa Crianza
Region: Kastilien-León
Appellation: Ribera del Duero (DO)
Producent: Bodegas Hnos Pérez Pascuas
Provningsdatum: 2017-08-20
Pris: 162kr.

Liksom tidigare årgång plussar vi för schysst generositet och koncentration samt en mjuk drickbarhet. Den totala dominansen av ek släcker intresset ganska snabbt. Ett glas är nog och ger jordgubbsfruktighet, kokos, mint och mjölkchoklad. Ett något själlöst vin som passerar obemärkt förbi.


2009 Masi Amarone Costasera
Region: Venetien
Appellation: Amarone della Valpolicella (DOCG)
Producent: Masi
Druvsort/er: Corvina, rondinella, molinara
Provningsdatum: 2017-08-20
Pris: 599kr.

Oväntat parfymerad och elegant. Visserligen fyllig och småeldig men helhetsintrycket är ändå hyfsat svalt, torrt, mjukt, mineraliskt och lätt. När flaskan avtäcks känns portvinstoner och fruktsötma såklart men innan dess går tankarna både till Bordeaux och Douro. En upprättelse för Amarone. Gott.


2009 Château Plain-Point
Region: Bordeaux
Appellation: Fronsac
Producent: Bordeauxslott
Druvsort/er: Merlot 70%, Cabernet Sauvignon 25%, Cabernet Franc 5%
Provningsdatum: 2017-08-19
Pris: 150kr.

Svårslaget i sin prisklass. En otroligt fullmatad Bordeauxblend som vi har provat ett antal gånger nu. Den här flaskan levererar fullt ut på ett sätt som de andra inte riktigt har kunnat matcha. Sista flaskan ur ett fyrpack och vi intalar oss att vinet är på sin absoluta topp just nu (även om vi inser att det lätt kunde ha legat tio år till i källaren). Krämig svartvinbärsfrukt, lätt stallighet, steniga grusvägar och en närmast mintig eftersmak. Kraftfullt och rejält men med ålderns rätt en elegant avrundning. Imponerande struktur och vi önskar bara att vi hade fler flaskor kvar.


2016 Beaujolais Villages Nouveau
Region: Bourgogne
Appellation: Beaujolais Nouveau
Producent: Jean Claude Lapalu
Druvsort/er: Gamay
Provningsdatum: 2017-08-19
Pris: 131kr.

Från första klunk njutbar i mjuk, frisk, josig stil med röda bär och stenbesk mineral. Provad nyss och omdömena består. Det här är ett stabilt och gott vin. Inte jättekomplext men heller inte jätteokomplext.


2012 Langhe Nebbiolo Azelia
Region: Piemonte
Appellation: Langhe (DOC)
Producent: Azienda Agricola Azelia
Druvsort/er: Nebbiolo
Provningsdatum: 2017-08-19
Pris: 169kr.

Ekbefriat och fruktigt åt det torkade hållet. Kära nyanser av rosor, violer, jordgubbar, körsbär och lakrits. Bra bett i tanninerna även om de är fullt drickbara. Syran är mer än frisk och släpar med sig aromer långt efter det att vinet har nåt magmunnen. Stenig mineralkänsla i grunden gör detta till ett intressant och mycket gott vin. Vinner nog inte på ytterligare lagring varför vi klipper sista flaskan ganska snart.


2009 Le Roi Domaine de Rocheville
Region: Loire
Appellation: Saumur
Producent: Domaine de Rocheville
Druvsort/er: Cabernet franc
Provningsdatum: 2017-08-18
Pris: 159kr.

Syrlig bärighet i utvecklad harmoni. Mjukt kryddig med svarta vinbär, körsbär och eneträ. Otroligt god att bara sitta och läppja på och minst lika bra till gräddiga fläskfilégrytan med kantareller. Ett stort litet vin.


2012 Savennières L'Effet Papillon
Region: Loire
Appellation: Savennières
Producent: Château de la Mulonnière
Druvsort/er: Chenin blanc
Provningsdatum: 2017-08-17
Pris: 151kr.

Rikt fruktig med gula plommon, päron och äpplen i centrum. Rejält mineralisk dessutom och med de arketypiska inslagen av mandelkubb, kvitten och bivax. Ett superstabilt vin med god struktur. Ingen panik om du sitter på nån flaska, det här vinet kommer att utvecklas positivt under många år. Bra till torksryggen med gräddiga pepparrotssåsen eller bara på egen hand.


2003 Sauska Tokaji Aszú 5 Puttonyos
Region: Norra massivet
Appellation: Tokaj-Hegyalja
Producent: Sauska
Provningsdatum: 2017-08-13
Pris: 230kr.

Vi är mycket svaga för Furmint i allmänhet och Tokaj i synnerhet. Alltifrån knastertorra till sötaste söta. Här en underbart lite Old school-rustik och utvecklad godsak från Sauska. Det är typiska drag av hjortron, arrak, russin, kandisocker, och så lite grönt te. Allt framburet av en kindbitande syra som balanserar sötman. Det är en hel efterrättsbuffé i ett glas.


2007 Cuilleron Les Pierre Sèches
Region: Rhône
Appellation: Saint-Joseph
Producent: Yves Cuilleron Viticulteur à Chavanay
Druvsort/er: Syrah
Provningsdatum: 2017-08-11
Pris: 200kr.

Vi gillar Syrah både i sin ungdom och med ålder. Som tur är kommer det ibland mogna varianter på Bolis. I det här fallet en klockrent ursprungstypisk Saint-Joseph som dessutom är modest prissatt. Den är i högsta grad fräsch och vital; en härlig och pigg frukt läskar gommen. Men det finns givetvis mognadstoner och så den typiska pepparn och charken. Det tippar aldrig över i korvspad dock, även om lagerbladet är på plats. Säljs lådvis i BS.


2016 Santorini Assyrtiko
Region: Egeiska öarna
Appellation: Santorini
Producent: Sigalas
Druvsort/er: Assyrtiko
Provningsdatum: 2017-08-11
Pris: 199kr.

Vi har vant oss vid att vinerna från Santorini håller yppersta klass. Och det här är inget undantag. Vi får såklart primära aromer som vinbär, lime och syrliga äpplen, men det backas upp av typiska drag som mineral, bröstkaramell och en vaxig textur. Vinet är ungt och kan säkert må bra av några ur i källaren, men ändå gott och njutbart redan nu. Rådet är: Köp om ni kommer över.


2015 Cuvée Lo Sang del Païs Rouge
Region: Sud-Ouest
Appellation: Marcillac
Producent: Domaine du Cros
Druvsort/er: Fer Servadou
Provningsdatum: 2017-08-10

Mogen frukt åt det röd- och svartbäriga. Granitmineralisk. Syror på plats och intensiva men fullt drickbara tanniner. Välstrukturerad, intensiv och betydligt vänare mot gommen än alla tannater vi har druckit från Sud-Ouest. Härlig eftersmak som inte alls bygger på alkohol. Gott men knappast wow. .


2015 Les Cabotines
Region: Loire
Appellation: Montlouis-sur-Loire
Producent: Ludovic Chanson
Druvsort/er: Chenin blanc
Provningsdatum: 2017-08-10
Pris: 165kr.

En härligt gyllengul färg kan lura ögat att tro på något moget i glaset. Men det är en förtjusande purung Chenin i en stil långt ifrån de stenhårda lovikkavante-viner vi ibland dricker från Loire. Ett uns karamellsötma vägs upp av pigga syror. Det är en lite sötsyrlig fruktkompott överlag och en snygg mineral. Drickvänligt och behagligt. Ingår i Cavistelådan CAV0072.


2014 Guímaro Finca Meixeman
Region: Galicien
Appellation: Ribeira Sacra (DO)
Producent: Guímaro
Druvsort/er: Mencía
Provningsdatum: 2017-08-09
Pris: 220kr.

Ribeira Sacra är ju minst sagt på tapeten; och det med rätta. Här får vi en härlig balans där lätthet och klunkvänlighet samsas med seriositet och ett visst tuggmotstånd. Det är skogens syrliga pigga bär och torkade örter på samma gång. Det är också blyertspenna och en rökpuff. Här finns egentligen inget alls att klaga på. Det är gott och intressant. Det här ger mersmak och vi blir såklart nyfikna på producentens premiumnivå.


2014 Zweigelt
Region: Burgenland
Appellation: Burgenland
Producent: Winzerkeller Andau
Druvsort/er: zweigelt
Provningsdatum: 2017-08-07
Pris: 100kr.

Lite flabbig och baktung smak med brända toner. Violblom, svartpeppar, körsbär och örter. Viss godissötma i eftersmaken. Pass på den här.


2014 Zweigelt Heideboden
Region: Burgenland
Appellation: Burgenland
Producent: Weingut Pittnauer
Druvsort/er: Zweigeld
Provningsdatum: 2017-08-07
Pris: 100kr.

Ett lätt, friskt och kryddigt vin. Varken jättekomplext eller med lång eftersmak, bara gott och välgjort. Skogsbär, smultronyoghurt och kalkig mineral samt en lätt örtbeska.


2012 Beaumont Domaine Breton
Region: Loire
Appellation: Chinon
Producent: Domaine Breton
Druvsort/er: Cabernet franc
Provningsdatum: 2017-08-05
Pris: 149kr.

Fullt av liv och rörelse i den här flaskan men visst anas viss utveckling. Svarta och röda vinbär trängs med torkade tranbär, lingon och en hel del citrussyrlighet. Animaliska toner och lite mer udda nyanser av äppelcider ger ytterligare komplexitet. Supergott och intressant och inte särskilt bråttom att dricka upp.


2007 Trittenheimer Apotheke Riesling Spätlese
Region: Mosel
Appellation: Mosel
Producent: Weinhaus Trithemius
Druvsort/er: Riesling
Provningsdatum: 2017-08-05
Pris: 58kr.

Inte mycket att orda om. En god och typisk Spätlese med tydlig utveckling och bra balans. Lite tunn men viss energi i frukt, mineral och syra finns kvar. Inget att spara längre dock. Matchade lite friterat med sötsurstark sås alldeles utmärkt.


2016 Beaujolais Villages Nouveau
Region: Bourgogne
Appellation: Beaujolais Nouveau
Producent: Jean Claude Lapalu
Druvsort/er: Gamay
Provningsdatum: 2017-08-03
Pris: 131kr.

Färgen skvallrar om Bojo. Doften skvallrar om, eh... äggamök. Det tar faktiskt så många timmar att lufta bort odören att vi är nära att föra in vinet på kontot för skadade viner. Men så dags släpper det och vi belönas med både jordiga och saftigt rödbäriga nyanser. I smaken får vi smultronyoughurt och granit. En liten sprits på tungspetsen. Inte stort. Men heller ingen bagatell. PS. Vi öppnade en ny flaska dagen efter. Då betedde sig vinet helt annorlunda. Omedelbar frukt och mineral. Ingen odör. Tankarna for mer åt en kryddig Nya världen-pinot. Flaskvariation sa Bull.


2015 Don Carlino
Region: Abruzzerna
Appellation: Abruzzo (DOC)
Producent: De Fermo
Druvsort/er: Pecorino
Provningsdatum: 2017-08-03

Ett otroligt gott och intressant vin, inte helt olikt bättre Furmint eller kanske snarare Verdicchio. Gul frukt, nötighet och mineral inlindat i fin syra och småfet textur. En lätt smörighet anas liksom skira toner av basilika och ramslök. Inga sensationer av ekfaten vilket känns självklart då frukten är mycket stark på egen hand. Komplext och lättillgängligt på samma gång.


2015 Concrete
Region: Abruzzerna
Appellation: Montepulciano d'Abruzzo (DOC)
Producent: De Fermo
Druvsort/er: Montepulziano
Provningsdatum: 2017-08-01

Doften är till en början riktigt obehaglig med musskit och medicinalörter. Detta luftas bort (bäst andra dagen) och släpper fram mildare örter, mörka bär och stenig grusväg. Blommiga övertoner och flyktig parfym adderar djup och komplexitet. I munnen uppträder vinet hyfsat mjukt med en kraftfull fruktighet som aldrig blir söt. Bra drag i syrorna som förlänger den koncentrerade smaken. Ofitrerat, oekat, naturligt gott.


2007 Cuilleron Les Pierre Sèches
Region: Rhône
Appellation: Saint-Joseph
Producent: Yves Cuilleron Viticulteur à Chavanay
Druvsort/er: Syrah
Provningsdatum: 2017-07-30
Pris: 200kr.

Härligt mogen Syrah med det mesta på plats; sval frukt åt det torkade hållet, nedslipade tanniner, energisk syra, läcker violblommighet och en mjuk kryddighet. En sammansatt helhet där nyanser kommer och går medan vinet andas i glaset. Korvkokskryddor, blå plommon, eneträ och violnickel sticker ut. Makalöst gott och generöst även om 2005:an kanske var ytterligare ett snäpp vassare. Syrah får med fördel ha lite ålder. Då blir våra gommar nöjda.


2010 Chianti Classico Riserva Nittardi
Region: Toscana
Appellation: Chianti Classico (DOCG)
Producent: Fattoria Nittardi
Provningsdatum: 2017-07-30
Pris: 349kr.

Djupt fruktig åt det svalt blåbläckiga. Alla beståndsdelar är perfekt integrerade; ek, alkohol, tanniner. Harmoniskt och fräscht utan minsta fel. Superbt gott alltså men samtidigt lite väl polerat och opersonligt. Det känns egentligen löjligt att gnälla på sådana petitesser, det här är svingott och vi dricker det när som helst igen (det bjuds). Strukturerat och välmatat nog att klara riktigt lång lagring för den som önskar.


2012 Ferdinando Principiano Barolo Serralunga
Region: Piemonte
Appellation: Barolo (DOCG)
Producent: Ferdinando Principiano
Druvsort/er: Nebbiolo
Provningsdatum: 2017-07-30
Pris: 255kr.

Med tanke på ursprungsbeteckningen måste det här vinet sägas vara hyfsat lättillgängligt redan nu. Visst, tanninerna kan upplevas tuffa och frukten något spretig och outvecklad men det stör knappast helhetsintrycket. Den som väljer att inte lagra vidare får en öppen doft med komplex kryddighet, djup fruktighet och den där parfymen, violblommigheten som ju är så förförisk. Viss tjära och målarlåda anas men knappast något utanpåliggande ek. Smaken är rejäl och andas traditionell vinmakning. Inget fjäsk bara fin frukt via bottis ner i flaskan och sen får årgången tala. Vi uppskattar verkligen ett sånt här hantverk.


2014 Domaine Goisot Bourgogne Aligoté
Region: Bourgogne
Appellation: Bourgogne Aligoté
Producent: Domaine Goisot
Druvsort/er: Aligoté
Provningsdatum: 2017-07-30
Pris: 125kr.

Fortsatt ett gott och karaktärsfullt vin. Rik på söt, gul frukt och viss grönörtig beska. Den kritrökiga mineralpuffen på slutet ger ursprunget. Otroligt läskande utan att vara blaskigt och med personlighet nog att fängsla hela flaskan ut. Behöver knappast lagras ytterligare då drickbarheten redan är fullkomlig.


2014 Montessu
Region: Sardinien
Appellation: Isola dei Nuraghi (IGT)
Producent: Agricola Punica
Druvsort/er: 60% Carignano, 10% Syrah, 10% Cabernet sauvignon, 10% cabernet franc och 10% .
Provningsdatum: 2017-07-28
Pris: 130kr.

Extraherad, något kokt frukt med rejäla doser ekfat. Avslutet är robust och eldigt av alkohol. Svårbedömt då vi verkligen inte uppskattar den här typen av vin (längre). Vi tycker inte om det men kan eventuellt hitta kvalitativa inslag såsom koncentration och längd. I övrigt upplever vi mest brända, stjälkiga nyanser av bär som har mognat för snabbt i ett för varmt klimat.


2004 Il Provinciale San Fereolo
Region: Piemonte
Appellation: Langhe (DOC)
Producent: San Fereolo
Druvsort/er: Nebbiolo
Provningsdatum: 2017-07-27
Pris: 179kr.

Fortsatt ett imponerande vin med mycket av det som gör att vi återkommer till Piemonte och Nebbiolo. Blålila, torkad frukt med ros- och violblommighet slår emot oss redan när vi bevittnar den tegelröda färgen. Till näsan adderas läder, tjära, kryddnejlika och mandelmassa. Intrycken skiftar likt en kameleont i regnskogen med luftning. Otroligt komplext och njutbart och såklart svårt att inte smaka. I munnen ett småsträvt, tydligt utvecklat vin med fräschör genom syror och vital frukt. En del har hänt sedan vi senast provade vinet för snart två år sedan; den petige anmärker på en lätt teighet och tannintorrhet, den givmilde påminner om nyansrikedom och djup. För investerad peng är detta ett toppenvin med balans, typicitet och lager på lager av intryck. Populisten skulle kanske kalla vinet för en mini-Barbaresco. Vi skulle inte säga emot.


2003 Coteaux du Layon Rochefort Les Rayelles
Region: Loire
Appellation: Coteaux du Layon
Producent: Château Pierre-Bise
Druvsort/er: Chenin blanc
Provningsdatum: 2017-07-27
Pris: 219kr.

Vinets utseende skvallrar om oxidation och ålder. Doften ger oss kanderad frukt och dito nötter. Nästan Madeira-näsa. Smaken är både pigg och simmigt söt; äpplen och citrus i sirap. Sötman är alltså rejält tilltagen men så också den balanserade syran. Det är gott och komplext och Loire-typiskt. Och klart moget.


2011 Királyudvar Tokaji Furmint Száraz-Dry
Region: Norra massivet
Appellation: Tokaj-Hegyalja
Producent: Királyudvar
Druvsort/er: 85% furmint och 15% hárslevelü.
Provningsdatum: 2017-07-27
Pris: 249kr.

Saffransstinna fisksoppan puttrar på spisen. Då drar vi esset ur rockärmen. Det mesta är sagt om vinet och vi har druckit det nyligen. För kontexts skull kan nämnas att vi på plats i Tokaj i mitten av 00-talet köpte en låda av årgång 2003. Därav det kära återseendet. Jämförelsevis kan sägas att 2011 känns mindre boken i stilen. Mer citruspastill. Men vi känner igen arraktonerna och den fenomenala smakrikedomen. Kul att bolis får in vinet i en sådan perfekt utvecklingsfas. Vinet kan säkert bli ännu mer intressant med ytterligare lagring men vi har svårt att tro att det kan bli godare än så här.


2015 Rizling-Veltlín Strekov
Region: Slovakien
Appellation: Slovakien
Producent: Strekov 1075
Druvsort/er: 60% Rízling vlasský och 40% veltlínske zelené
Provningsdatum: 2017-07-26
Pris: 199kr.

Dåligt siktdjup i det här oklarade, rejält gula vinet. Den som är förälder känner igen aprikospurén i doften som även ger en dos havtorn, havsbris och veteöl. Spännande och lockande men det är i smaken det säger pang! Honung, lakrisal, apelsinmarmelad inlindat i en sylvass syra och yllefet textur. Det här vinet vidgar sinnena åt alla håll. Kontemplativt och samtidigt party party (för att citera den store poeten). Det här är det stora vinet i det lilla. Naturligt och okonstlat och just därför så speciellt och personligt. Svaret på frågan varför man investerar pengar och tid i vin.


2012 Ojai Santa Barbara Pinot Noir
Region: Kalifornien
Appellation: Santa Barbara County (County Appellation)
Producent: Ojai Vineyard
Druvsort/er: Pinot noir
Provningsdatum: 2017-07-26
Pris: 339kr.

Vissa avslöjar vinet redan på färgen! Så typisk amerikansk Pinot. Doft och smak är också enbart bekanta tongångar. Det är solmogen frukt, vissa kallar det Jordgubbspinot, cigarrlåda, lite orientaliska kryddor, och en mineralisk rökpuff till avslut. Vi har vant oss vid att kaliforniska viner brukar leverera och motsvara förväntningarna relativt exakt utifrån pris. Men här tycker vi nog att prisbilden är lite väl tilltagen. Det är gott och välbalanserat men vi saknar lite fler lager och djup för att återvända.


2012 Ancestral
Region: Frankrike
Appellation: Frankrike
Producent: Julien Courtois
Druvsort/er: Côt, Gamay franc de pied, Gascon, Chaudenay, Gamay
Provningsdatum: 2017-07-23
Pris: 250kr.

Stallets alla hörn. Och så tränger en blå frukt fram. Bett i syrorna. Det är skalet på blå plommon! Fuktig jord. Och smågrusiga tanniner. Mineral och lakritsrot. Äppelmust. Lätt i kroppen. Saftigt och lättdrucket. Så kan en Cot-dominerad blend från Loire smaka. Och när man väl rest sig från knocken framstår det som helt logiskt. Det är druvans fina blå frukt och växtplatsens jordighet som samverkar. Oerhört gott och livsbejakande.


2016 Muralhas de Monção
Region: Minho
Appellation: Vinho Verde (DOC)
Producent: Adega de Monção
Druvsort/er: Alvarinho och Trajadura
Provningsdatum: 2017-07-21

Läskande friskt, lätt, torrt och gott. Vi pratar Vinho Verde med hög ursprungsigenkänning. Den typiska munkittlande päronlemonaden backas upp av jasmin, grape och en aning havssalt. En aning autolytiska aromer bidrar också till typiciteten. Avslutet känns lite rökigt torrt och mineraliskt. Vi passar på att hylla de importörer som tar hem sånt här utanför bolis ordinarie sortiment.


2014 Lamoresca Mascalisi
Region: Italien
Appellation: Italien
Producent: Lamoresca
Druvsort/er: Nerello Mascalese från 80 år gamla vinstockar i Passopisciaro, Etna & Frappato från Gigliotto, Catania
Provningsdatum: 2017-07-19
Pris: 240kr.

Här den för oss nya bekantskapen Frappato blandad med Nerello Mascalese. Vi får ett rejält stallbesök till en början. Sedan en stor kartong Engelsk lakritskonfekt. Frukten är soligt sötmogen. En liten blyertspenna dyker upp på vägen, och vi tolkar det som mineralitet, innan den typiskt italienska körsbärskärnan stramar upp bygget. Lite rustikt och svingott. En radanmärkning för den lite eldiga munkänslan som kan bero på en varm årgång. Men det är inte något vi bryr oss om. Så dags är flaskan slut. PS. Kanske världens snyggaste retrotetikett.


2011 Langhe Nebbiolo Paolo Scavino
Region: Piemonte
Appellation: Langhe (DOC)
Producent: Paolo Scavino
Druvsort/er: Nebbiolo
Provningsdatum: 2017-07-18
Pris: 150kr.

Det här vinet har vi följt under fyra års tid och nu känns det som om utvecklingen har nått sin topp. Läge att dricka upp alltså. En del nyanser går igen från det unga vinet; saltlakrits, körsbär, violgodis och en nästan pepparmyntaaktig örtighet. Vad gäller utvecklingen har tanninerna slipats ner ytterligare och komplexitet har adderats genom läder och höstlöv. Syran består, liksom drickvänligheten och den fint invävda ekhanteringen. Det här är ett vin som känns alldeles självklart från början till slut. Klunkvänligt och samtidigt komplext nog att trollbinda flaskan ut.


2015 Petér Wetzer Kékfrankos
Region: Észak-Dunántúl
Appellation: Sopron
Producent: Petér Wetzer
Druvsort/er: Kékfrankos
Provningsdatum: 2017-07-17
Pris: 179kr.

Upplevs betydligt sötfruktigare än årgång 2013 (kan bero på svåra yttre omständigheter då eller kanske allmän variation i årgångar och hos provare). Ingen fara för sliskighet dock, vinet är kruttorrt med skyhöga syror och den där skogsbäriga bärigheten vi har lärt oss att uppskatta. Inga tanniner att tala om och över huvud taget slankt och josigt (som det så populärt kallas). En liten kryddighet genom enbär och nejlikor adderar komplexitet. Det slinker ner fortare än kvickt men den som är på analyshumör får också sitt behöv tillfredsställt. Här finns koncentration, jordig mineral och ursprungskänsla så att det räcker och blir över. Otroligt gott.


2015 Petit Chablis Vibrant
Region: Bourgogne
Appellation: Petit Chablis
Producent: La Chablisienne
Druvsort/er: Chardonnay
Provningsdatum: 2017-07-17
Pris: 135kr.

Vinet ser, doftar och smakar ungt och ursprungstypiskt ut. Vi får citrus och gröna äpplen. Och så den torra fina kalkmineralen. En liten malolaktisk känsla ger viss rondör. Det är balans i alla led och vi får vad som förväntas av en Petit Chablis. Bra och piggt vardagsvin i och till lättare mat.


2009 Chablis Premier Cru Fourchaume
Region: Bourgogne
Appellation: Chablis 1er Cru
Producent: La Chablisienne
Druvsort/er: Chardonnay
Provningsdatum: 2017-07-17
Pris: 199kr.

Vinet är diskret till en början. Även färgen är diskret åt det gröngula hållet. Men med lite tid och temperaturökning träder nätmelon och marsipan fram. Även äpple, krusbär och vita blommor följer. I gommen ligger vinet lite vaxigt och kalkmineralen träder fram. Det är knastertorrt. Bra syra. Lite ek kan skönjas. Utvecklingen är fin men fortfarande ganska ung. Det är gott, välbalanserat och användbart till mången mat. Men ändå saknas lite spänningsmoment, eller nåt. Svårt att sätta ord på vad.


2013 Lalama
Region: Galicien
Appellation: Ribeira Sacra (DO)
Producent: Dominio de Bibei
Druvsort/er: 90% mencía och 10% brancellao, mouratón, sousón och garnacha.
Provningsdatum: 2017-07-14
Pris: 179kr.

Det här vinet bjuder direkt på en delikat balans mellan elegans och generositet. Frukten drar åt mörka och röda bär med småstjälkiga inslag och en lätt fatkryddighet. Den goda frukten i all ära men det här vinet bygger på struktur; koncentration, syra, mineralitet. Endast en lätt värme i avslutet hindrar oss hamna i Bourgogne. Klunkvänligt men med lager av nyanser och komplexitet. Ett oerhört snyggt hantverk som aldrig blir för polerat eller opersonligt, tvärtom hålls intresset vid liv flaskan ut. Största möjliga rekommendation.


2004 Clos St Yves Savennières
Region: Loire
Appellation: Savennières
Producent: Domaine des Baumard
Druvsort/er: Chenin blanc
Provningsdatum: 2017-07-14
Pris: 189kr.

Utvecklat såklart med mjuk stenfrukt, mandel och den typiska kombon av hö, lovikkavante, stålull och rökig flinta. Rejält syrliga syror som upplevs närmast sträva i munnen. Alla gillar inte det här vinet vilket man kan förstå då den bakomliggande frukten inte riktigt bär hela vägen. Pedagogiskt i alla fall för den som söker kunskap. Vi har njutit stort av äldre årgångar av det här vinet men det var i en tid då våra smaklökar var annorlunda. Kanske söker vi oss hellre till yngre viner idag? Vinet måste ändå rekommenderas för den vetgirige.


NV Tio Pepe Fino En Rama
Region: Andalusien
Appellation: Jerez-Xérès-Sherry och Manzanilla-Sanlúcar de Barrameda (DO)
Producent: Gonzalez Byass
Provningsdatum: 2017-07-12
Pris: 159kr.

2017 års tappning. Andra flaskan. Vi kan inte nog betona hur harmoniskt och munmjukt det här vinet är välkylt direkt ur flaskan. Komplext javisst men samtidigt helt naturligt gott att dricka utan omsvep. Noterandet får stanna där. Köp!


2009 Deidesheimer Leinhöhle Riesling Spätlese
Region: Pfalz
Appellation: Pfalz
Producent: Weingut Geheimer Rat Dr. von Bassermann-Jordan
Druvsort/er: Riesling
Provningsdatum: 2017-07-11
Pris: 146kr.

Betydligt mer utvecklad än för tre år sedan då vi drack vinet senast. Fortfarande ungdomlig i frukten dock med päronsplitbonanza, tutti frutti och honung men lite rundare och krämigare än i sin ungdom. Mineral och däckverkstad har tagit ett litet steg tillbaka vilket gör att vinet nu känns mjukare och mer harmoniskt men också mindre spännande. Liksom tidigare är balansen mellan den höga sötman och syran helt fenomenal. Otroligt gott hur som helst för oss som inte räds det söta och vi har egentligen fortfarande inte någon anledning att misstro producenten som anger lagringsmöjligheter på 15+ år. Vi kommer nog inte att vänta så länge innan vi klämmer den sista flaskan dock då det är så förbaskat gott redan nu.


2014 Crémant de Bourgogne Noirs & Blancs Brut
Region: Bourgogne
Appellation: Crémant de Bourgogne
Producent: Domaine du Val Grévin
Provningsdatum: 2017-07-10
Pris: 175kr.

Frisk och smågrön smak med goda bubblor. Hyfsat tät smak med gröna och gula äpplen, Mariekex, Clementiner och en mineral som för tankarna till Samarin. Upplevelsen är torr även om dosagen känns lite när tempen stiger i glaset. Alldeles lagom komplext att svalka sig med i stora, djupa klunkar en varm sommardag. Borde kunna lagras åtminstone till sin åttaårsdag om man är sugen på mer utvecklade toner. I nuläget är det ungt och piggt och väldigt gott. Kanske allra bäst dag två även om moussen såklart är död då.


2001 Piesporter Goldtröpfchen Riesling Auslese Reichsgraf von Kesselstatt
Region: Mosel
Appellation: Mosel
Producent: Reichsgraf von Kesselstatt
Druvsort/er: Riesling
Provningsdatum: 2017-07-09
Pris: 69kr.

Vi får direkt en smörbomb i nyllet. Sedan anländer mer typiska toner av honung, tropisk nektar, äpplen och saffran. Men det påminner mer om Sauternes än om cykelverkstad. En relativt lätt och enkel Auslese (för några år sedan uppleda vi vinet som betydligt mer spännande), rentav lite urvattnad, men helt korrekt och forfarande livskraftig.


2013 Les rouliers
Region: Frankrike
Appellation: Frankrike
Producent: Benoit Couralt
Druvsort/er: 75% Cabernet Franc & 25% Grolleau
Provningsdatum: 2017-07-08
Pris: 225kr.

Vi får en transparent Bojo-lik röd färg. Initialt är det stall som dominerar, men med lite luft framträder röda syrliga bär. Vi smakar och får rostigt brunnsvatten och en saftig munkänsla. Äppelmust och jord samsas med mineral. Blodapelsin dyker upp. Avslutet är tobaksrökigt. En hel del Cab franc-typicitet. Ett delikat lätt och komplext vin med lång finish helt utan de vinägersyror som brukar markera närvaro i den här kategorin.


2010 Szepsy Király Hárslevelu
Region: Norra massivet
Appellation: Tokaj-Hegyalja
Producent: István Szepsy
Druvsort/er: Hárslevelu
Provningsdatum: 2017-07-07

Likt druvornas Tord Grip får oftast Hárslevelu spela andrafiolen. Men vi vet den mycket väl kan stå på egna ben. Här får vi krutröksmineral, äppelmust, Talkkunajauho och fläder, bara för att nämna några intryck. Vinet är knastertorrt och enormt friskt. Det är också komplext och lagringsdugligt; det kommer att växa ytterligare med några år på hyllan och utveckla fler mognadstoner. Kompromisslöst på något sätt. Helt klart ett stort vin som är svårt att klä i rättvisande ord. Med rejäl lufting öppnar vinet upp i en fetare riktning och vi får lite köttiga och smöriga smaker. Hade en Bourgogne smakat såhär hade prislappen på den varit en helt annan. Vi bockar och tackar Szepsy. Och så hoppas vi att tar Gripen fram dragspelet.


NV Brut Tradition
Region: Champagne
Appellation: Champagne
Producent: Lhuillier
Druvsort/er: 80 % pinot noir, 20% chardonnay
Provningsdatum: 2017-07-06
Pris: 120kr.

Här var det ungt och piggt med bra mousse i glaset. Grönt äpplig med citrus, kalkig mineral, lätt jästighet och mariekex. Inget under av komplexitet men generöst, gott och rent för stunden. Vi kan utan tvekan tänka oss att bli bjudna på det här vinet igen.


2007 Bernkasteler Alte Badstube am Doctorsberg Riesling Auslese
Region: Mosel
Appellation: Mosel
Producent: Weingut Erben Karl Dillinger
Druvsort/er: Riesling
Provningsdatum: 2017-07-06
Pris: 87kr.

En ung tioåring med bra fräs i både syra och frukt. Utveckling anas såklart genom avrundning och harmoni men vi har långt kvar till cykelverkstaden. Tropisk frukt dominerar, liksom honung (såklart), blommighet och stenig mineral. Det här huset har levererat fruktiga, generösa, livskraftiga viner för inga pengar alls men nu är lådorna slut. Vi behöver åka ner och fylla på alltså. Riktigt bra.


2011 Les Obriers de la Pèira
Region: Languedoc-Roussillon
Appellation: Terrasses du Larzac
Producent: La Pèira en Damaisela
Provningsdatum: 2017-07-06
Pris: 119kr.

Stalltyngd både i doft och smak, väl ackompanjerat av mörka, mulliga bär och örter. Helt mjuk nu med lagom utveckling. Lång eftersmak med sötfruktig, stenig känsla. Vi går inte helt igång på den här typen av viner längre men den här flaskan är verkligen välbevarad och komplex. Tuff på egen hand men toppen till grillad fläskkotlett med krämig potatissallad.


2015 Vouvray Les Enfers Tranquilles
Region: Loire
Appellation: Vouvray
Producent: Michel Autran
Druvsort/er: 100% chenin blanc
Provningsdatum: 2017-07-06
Pris: 185kr.

Solmoget och tätt med finfina syror. Drickglädje från första stund alltså. Citrus, kvittenfrukt, jasminblom, mandel och en djup, djup mineralitet. Ett kanonvin i torr stil med frukten som en söt förnimmelse. Fylligt och fruktigt nog att fixa saffransstinna fisksoppan med generösa mängder fänkål men här behövs egentligen ingen mat.


2006 Oremus Tokaji Aszú 5 puttonyos
Region: Norra massivet
Appellation: Tokaj-Hegyalja
Producent: Tokaj Oremus
Provningsdatum: 2017-07-04
Pris: 379kr.

Sorlet kring middagsbordet att stannar upp för en stund. Det enda som hörs är näsor som andas djupt försjunkna i glasen där det bärnstensfärgade vinet snurras. Det första som slår upp är en doft av renhet, lite som polishmedel. Sedan är det givetvis Hjortron med stort H. Och den svårdefinierade ädelrötan. I smaken markerar syrorna sin närvaro omgående och belåtna smackandes låter höras. Det tar någon sekund innan man upplever den enorma sötman som hela tiden hålls i schack av syrorna. Saffran, riven kokos från amerikanska fat, röda vinteräpplen, lite svamp. Hårda ananaskarameller. Aprikosmarmelad. Någon får feeling och delar ut 95 Parker-poäng. Snacket är igång igen. Det är gott att leva.


2008 Hochheimer Domdechaney Riesling Erstes Gewächs
Region: Rheingau
Appellation: Rheingau
Producent: Kloster Eberbach
Druvsort/er: Riesling
Provningsdatum: 2017-07-01
Pris: 269kr.

Närmast knallgul färg. Snyggt utvecklad nos med kanderad tropisk frukt, ingefärsmarmelad och diesel. Typicitet genom honung, mineral och citronpalstiller kompletterar. Tät smak med lika delar frukt och mineral samt en lätt pust av cykelverkstad. Hög syra och koncentration borgar för ytterligare framsteg i källaren men det här är oemotståndligt gott redan nu. Lång, lång, lång eftersmak i förförisk off-dry stil.


2003 Wehlener Sonnenuhr Riesling Spätlese
Region: Mosel
Appellation: Mosel
Producent: Weingut Heribert Kerpen
Druvsort/er: Riesling
Provningsdatum: 2017-07-01
Pris: 199kr.

En härligt solmogen fruktkocktail med en hint cykelslang som inte ändrats nämnvärt sedan sist vi sågs. Kanske är rentav den här flaskan lite ungdomligare. Det kanske beror på flaskvariation eller att vinet inte fick någon längre stund att luftas. För så gott och välkomnade är det. Vi tycker oss notera en husstil efter att ha drucket en hel del Kerpen. Vinerna är mycket generösa inom varje Prädikat. Det är sol på flaska.


2013 Bott Frigyes Juhfark
Region: Stredoslovenská
Appellation: Garam
Producent: Bott Frigyes
Druvsort/er: Juhfark
Provningsdatum: 2017-07-01
Pris: 175kr.

Här landar gissningarna både i Loire och Tokaj då vi dricker vinet blint. Och det säger väl lite om karaktären på vinet. Det är bivax, honung, bokna äpplen och lite kåda, på det goda viset (vi pratar inte Retsina). Kroppen är medelfylligt lätt oljig och vi förstår att det är något lite extra i glasen. Mycket intressant och gott med en östlig touch som vi gillar.


2014 Domaine Goisot Saint-Bris Exogyra Virgula
Region: Bourgogne
Appellation: Saint-Bris
Producent: Domaine Goisot
Druvsort/er: Sauvignon blanc
Provningsdatum: 2017-07-01
Pris: 145kr.

En härligt stram Sauvignon Blanc utan de svulstiga tonerna som ibland följer med druvan. Visst finns lite krusbär och nässlor i registret, men framförallt en slank mineral och allmän fräschör. Gott och klunkvänligt.


2013 Crozes-Hermitage Domaine Mycun
Region: Rhône
Appellation: Crozes-Hermitage
Producent: Domaine Mucyn
Druvsort/er: Syrah
Provningsdatum: 2017-06-30
Pris: 168kr.

Kraftfullt mörkfruktig och charkrökig med mintig fräschör och stenmineraliskt avslut. Ett rejält vin med god struktur genom fin syra, småbitiga tanniner och bra koncentration. Rätt bra drag i eftersmaken som är kompakt men sval. Borde förmodligen fått ligga lite längre i källaren och mjukna då upplevelsen är lite kantig och rov i nuläget. Gott och småkomplext ändå. Ett riktigt bra köp.


2014 Quantico Etna Bianco
Region: Sicilien
Appellation: Etna Bianco (DOC)
Producent: Quantico
Druvsort/er: 70% Carricante, 20% Catarratto, and 10% Grillo.
Provningsdatum: 2017-06-30

En lätt nötighet möter upp den saltlakritsklingande mineralen. Frukten drar åt citrus, bokna äpplen och aprikos. Det hela är torrt hö-torrt och spritter av liv. Inte helt olikt sånt vi brukar gilla från Loire eller Tokaj, fast med lite lättare fotarbete. Helt klart en stil vi gillar och ett av de godare vita vi druckit.


2016 Follas Novas Albariño
Region: Galicien
Appellation: Rías Baixas (DO)
Producent: Arousana
Druvsort/er: Albariño
Provningsdatum: 2017-06-29
Pris: 119kr.

Ett härlig persikofrukt med lite rondör och en klingande mineral möter upp törsten. Päron och vita blommor fyller på. Balanserat och väl avvägt. Släktskap med Portugal och Vinho Verde känns igen, men stilen är aningen fylligare. Mycket gott och läskande.


2010 Perbacco Nebbiolo
Region: Piemonte
Appellation: Langhe (DOC)
Producent: Vietti
Druvsort/er: Nebbiolo
Provningsdatum: 2017-06-28
Pris: 179kr.

Här var det röd- och mörkbärigt med kanderade toner. Fint nedslipade tanniner och en syra som fortfarande känns balanserad. Tidens tand har gjort sitt vilket bland annat märks genom en alkohol som skiner igen lite väl mycket i eftersmaken. Frukten saknar också lite spänst och energi vilket bidrar till hettan. Det här med överlagring kan i och för sig vara en fråga om tycke och smak. På plussidan härligt söta jordgubbar och körsbär. På minussidan ekbeska, Coca cola och tomatpuré.


NV Manzanilla Pasada Pastora
Region: Andalusien
Appellation: Jerez-Xérès-Sherry och Manzanilla-Sanlúcar de Barrameda (DO)
Producent: Bodegas Barbadillo
Druvsort/er: Palomino fino.
Provningsdatum: 2017-06-25
Pris: 99kr.

Hela havet stormar och sköljer upp tång, skaldjur och rökta räkor på den saltstänkta Bohusgraniten. Där ligger vi och äter valnötter och de gulaste och mest mogna äpplena och päronen. Och punchpraliner. Så känns det här vinet. Underbart.


2015 Don't throw Plastic in The Ocean, Please
Region: Frankrike
Appellation: Frankrike
Producent: Anders Frederik Steen
Druvsort/er: 50% Cabernet Sauvignon, 30% Carignan, 20% Grenache
Provningsdatum: 2017-06-25
Pris: 186kr.

Vinet är Bordeauxrött, för att säga något begripligt om färgen. Doften är enormt stallig till en början, sedan blir det mer av röd frukt och lite blommiga aromer. I munnen kommer överraskande en rejäl kolsyrespritsighet och känslan och smaken drar mot cider. Efter en rejäl genomluftning ligger faktiskt ciderkänslan kvar men utan sprits. Det är lite äpplen och stenfrukt och en tydlig avslutande mineral. Frågan om vinet är gott hinner ställas. Snabbt enas sällskapet om att så är fallet. Riktigt gott och en snackis kring bordet.


2009 Château Bastor-Lamontagne Sauternes
Region: Bordeaux
Appellation: Sauternes
Producent: Château Bastor-Lamontagne
Druvsort/er: 80% semillon, 17% sauvignon blanc och 3% muscadelle.
Provningsdatum: 2017-06-25
Pris: 146kr.

En stilren och typisk Sauternes redo att drickas nu och några år framöver. Inget under av djup eller ämne för långlagring alltså. Men vi gillar den slanka (nåja, sötma finns så det räcker) och icke-simmiga texturen, och vi får en rejäl dos botrytis för en rimlig peng.


2015 Damien Schueller Les Cocottes Muscat Alsace
Region: Alsace
Appellation: Alsace
Producent: Damien Schueller
Provningsdatum: 2017-06-24
Pris: 145kr.

Frisk, kryddig och blommig med lätt restsötma. Druvig och druvtypisk på ett bra, inte överdådigt sätt. Utsökt balans och hög klunkabilitet. Lätt mineraldriv i avslutet följer på vita persikor, fläder, Niveatvål och ingefära. Gott och inte helt utan komplexitet faktiskt.


2015 Dolcetto d'Alba Rochettevino
Region: Piemonte
Appellation: Dolcetto d'Alba (DOC)
Producent: Agriviticola Voerzio Martini
Druvsort/er: Dolcetto
Provningsdatum: 2017-06-24
Pris: 150kr.

Det här är drickglädje från början till slut. Vi misstänker att det är en generös årgång eftersom vi upplever en ovanligt fyllig Dolcetto. Juiceig och saftig så det förslår töms flaskan i ett nafs. Vi hinner notera mörka bär och lingon, lite typisk viol, och en återhållen anstrykning av ekfat. Mycket gott och ett vin som alltid bör finnas hemma på kylning.


2014 Saint-Joseph
Region: Rhône
Appellation: Saint-Joseph
Producent: Domaine Jean-Claude Marsanne
Druvsort/er: Syrah
Provningsdatum: 2017-06-23
Pris: 230kr.

Fint rödblodig mörkröd färg. På doften får vi typiska aromer av kött, chark, korvspad och lagerblad. Allt vevas samman med en solmogen lätt söt röd frukt. Kanske lite jordgubbar rentav? Peppar, tobak, Terva Lejona och smågrusiga tanniner i en lite gräddig medelfylligt textur följer i gommen. Det är inte mycket ekfat här. Det är svårt att inte klunka i sig vinet i all hast, sådär lätt kyld är klunkabilitetsfaktorn på topp. Kanske anar vi en lite touch av äppelcidervinäger också. Men då är flaskan redan tom.


2015 Les Brugueres
Region: Katalonien
Appellation: Priorat (DOC)
Producent: La Conreria d'Scala-Dei
Druvsort/er: Garnacha Blanca
Provningsdatum: 2017-06-21
Pris: 200kr.

Vinvärlden svämmar över av viner. Och tiden är knapp. Därför hör det till ovanligheterna att vi jagar fatt på samma vin vi redan druckit. Men ibland är vinet så knäckande att det leder till återköp. Den här vita Prioraten hör till den kategorin. Nu liksom för ett halvår sedan får vi en finlemmad frukt. Vit persika och päron. Men även örter och en fanatiskt fin mineral. Vinet är otroligt väl balanserat. Syrorna finns där men i en naturligt avrundad form. Vinet är lätt fylligt utan att tappa i fokus. Vi tänker oss liknelsen med en Viogniner med skärpa. Supergott.


2006 Château de Cruzeau
Region: Bordeaux
Appellation: Pessac-Léognan
Producent: Bordeauxslott
Druvsort/er: Sauvignon blanc
Provningsdatum: 2017-06-18
Pris: 119kr.

Vit Bordeaux. En gammal trotjänare i glaset. Kycklingklubba på tallriken. Vad skulle kunna gå fel? Ingenting visar det sig. Vi får med tanke på ålder och prissättning ett förvånansvärt vitalt och piggt vin med frukten mer åt citrus än papaya. Kroppen är medelfyllig och syrorna lätt avrundade. En fint avvägd nötighet skvallrar om ålder och den fina mineralen adderar klass och typicitet. Snyggt.


2012 Château Coucheroy
Region: Bordeaux
Appellation: Pessac-Léognan
Producent: André Lurton
Druvsort/er: Sauvignon blanc
Provningsdatum: 2017-06-18
Pris: 129kr.

Vit Bordeaux. En gammal trotjänare i glaset. Kycklingklubba på tallriken. Vad skulle kunna gå fel? En hel del ska det visa sig. En första sniff förnimmer lite Sauvignon blanc-vibbar som krusbär och svartvinbärsblad. Men sedan blir vi rätt besvikna när fokus visar sig ligga på tropisk frukt som papaya, passionsfrukt och nätmelon. Riven kokos och Tutti-frutti stör det hela ytterligare och den smöriga texturen för tankarna till Nya Världen-Chardonnay i dess tristaste form. Vinet känns platt och klumpigt. Viss mineralitet och grapebeska räddar upp bygget från totalt haveri.


2010 Barbera del Monferrato
Region: Piemonte
Appellation: Barbera del Monferrato (DOC)
Producent: Livio Pavese
Provningsdatum: 2017-06-17
Pris: 109kr.

Verkligen en liten pärla att söka upp. Förvisso enkelt men gott och välgjort för pengen. Mörbärigt och småköttigt med mintig touch. Smörkolan kunde vi klarat oss utan men den luftar bort efter hand. Eftersmaken är ganska kort. Trots sin simpla framtoning fyller man gärna på i glaset vilket ju är ett kvalitetstecken så gott som något.


2009 Barolo Riserva
Region: Piemonte
Appellation: Barolo (DOCG)
Producent: Elio Sandri
Provningsdatum: 2017-06-17
Pris: 449kr.

Lätt, tegelröd färg. Komplex, sammansatt näsa med nypon, rosor, tjära och målarlåda. Precis det man önskar uppleva i sin Barolo alltså. Smaken är frisk och småsträv och hyfsat tillgänglig redan nu även om ytterligare lagring såklart inte är några problem. Det här är bara så outstanding gott att man storknar. Alkohol i fullständig balans och de tanniner som möjligen kan upplevas lite tuffa rundas av fint med mozarellapizzan. Storslaget.


2011 Mandolás Furmint dry
Region: Norra massivet
Appellation: Tokaj-Hegyalja
Producent: Tokaj Oremus
Druvsort/er: Furmint
Provningsdatum: 2017-06-17
Pris: 129kr.

Ljusgul men kraftig färg som inte direkt ger sken av åldrande. Doften är tungt fruktig av kvittenfrukt och samtidigt mineralrökig. Den obligatoriska mandelmassan spelar såklart en bytande roll. Smaken är arketypiskt fet och otroligt frisk. Vi hittar utveckling men vinet är knappast på väg utför ännu. Nyansrikt värre genom bokna äpplen, citron, päron, arrak och mandelkubb. En smårökig och något smörig upplevelse, precis som vi känner Mandolás. Den här årgången dricks nog bäst nu med fräschören är på topp. Gränsar till det stora.


2011 Chablis Grand Cru Les Clos
Region: Bourgogne
Appellation: Chablis Grand Cru
Producent: J M Brocard
Druvsort/er: Chardonnay
Provningsdatum: 2017-06-17
Pris: 399kr.

Ljusgul men intensiv och kraftfull färg. Doften är initialt otroligt kalkig. Bara kalkig. Efter lång luftning följer lätt smöriga toner och en härlig fruktighet som drar åt gula äpplen, apelsinmarmelad och kamomillte. Hela skaldjursbuffén är närvarande. Smaken är kruttorr och elegant med minnen från forntida skaldjur. Otroligt torrt och läskande och samtidigt krävande och intressant. Levererar knappast för sin prislapp men ändå en stor upplevelse.


2014 Crozes Hermitage Domaine de Thalabert
Region: Rhône
Appellation: Crozes-Hermitage
Producent: Paul Jaboulet Ainé
Druvsort/er: Syrah
Provningsdatum: 2017-06-16
Pris: 200kr.

Ung, blåfruktig smak i josig, mjuk stil. Vi får lite eksötma, eneträ, örter och krossade stenar. Riktigt gott och läskande redan nu men magkänslan säger att det här trots allt är ett lite för ungt och oförlöst vin. Koncentration och balans finns för positiv utveckling i åtminstone fem år, säkert längre.


2006 Château Vignelaure
Region: Provence
Appellation: Coteaux d'Aix-en-Provence
Producent: Château Vignelaure
Druvsort/er: 70% cabernet sauvignon, 25% syrah och 5% grenache.
Provningsdatum: 2017-06-16
Pris: 199kr.

Utvecklat såklart men på rätt sida russingränsen. Vi får en komplex kompott av körsbär i likör, moreller, korinter, plommon, tobak, rostad ek och en viss sälta. Nyansrikedomen till trots är det ändå helheten och den sammansatta harmonin som är grejen med det här vinet. Stilen är rustik och fyllig med viss hetta i avslutet, något som styrs upp fint genom pigga syror och en cabernetmintig fräschör. Mycket stabilt och gott.


2013 Siuralta Antic
Region: Katalonien
Appellation: Montsant (DO)
Producent: Alfredo Arribas
Druvsort/er: Carignan
Provningsdatum: 2017-06-12
Pris: 260kr.

En ren Carignan sätter vi inte i oss dagligen. Och därtill en fint balanserad och helt osyltig sådan. Kors i taket! I Montsant finns tydligen förutsättningarna. Och det är mötet mellan det varma och det svala som gör vinet intressant. Alkoholen är förvisso hög men den saftiga blå stenfrukten känns sval. Vi får även lite kvisttomat som andas värme, men också våt sten, lingonkartighet och lite äppelmust som ger ett svalare intryck. Tanninerna är mjukt drickvänliga. Dynamiskt, komplext och väldigt gott.


2010 Château de Landiras
Region: Bordeaux
Appellation: Graves
Producent: Michel Pelissié
Druvsort/er: 75 % Merlot, 25 % Cabernet sauvignon
Provningsdatum: 2017-06-12
Pris: 148kr.

Här får vi det trygga, stabila och odramatiska i vinform. Det är klassiskt och matvänligt. En snygg stenighet ger ett svalt och stramt anslag. Lite tobak och rostad ek bidrar med tertiäraromer som aldrig går över styr. Frukten är slank och blå, lite svarta vinbär kan urskiljas. Lite stall kan också skönjas men i övrigt är det rent och prydligt. Inte särskilt mycket Merlotkola. Ett gott och andvändbart vin som säkert tål några år till i källaren, om så önskas.


2014 Domaine Binet Jacquet Faugères Réserve
Region: Languedoc-Roussillon
Appellation: Faugères
Producent: Domaine Binet Jacquet
Druvsort/er: 40% grenache, 30% syrah, 20% carignan, 10% mourvèdre
Provningsdatum: 2017-06-11
Pris: 195kr.

Underbart gott med röd frukt i centrum. Röda äpplen, hallon och körsbär slåss om utrymmet tillsammans med snygg inarbetad, knappt märkbar ek och stenig mineral. Rikt och bjussigt med elegant ambition. Avslutet är något varmt och vi låter nästa flaska ligga till sig några år i källaren.


2010 Wehlener Sonnenuhr Riesling Auslese
Region: Mosel
Appellation: Mosel
Producent: Heribert Kerpen
Druvsort/er: Riesling
Provningsdatum: 2017-06-10
Pris: 298kr.

Färgen är sådär typiskt lystergul med pyttesmå läskande bubblor. Doften är komplex med mandelmassa och citrus. Honung och cykelslang. Lime och gröna marmeladkulor. I munnen spelar syror och sötma. Det är intensivt och dynamiskt. Och så vill vi ha våra Moselviner. Det är dynamiken och samklangen mellan beståndsdelarna som gör det intressant och gott. Vi drack vinet till jordgubbar med vaniljglass. Och det säger en hel del om vinet att det klarade matchen. Här har vi dessutom lagringspotential för lång tid, om bara karaktären tillåter.


2013 Balassa Tokaji Zéta Mézes-Mály
Region: Norra massivet
Appellation: Tokaj-Hegyalja
Producent: Balassa Bor
Druvsort/er: Zéta
Provningsdatum: 2017-06-10
Pris: 215kr.

Lyster. Gult. Ungt. Doften är lite blommigt parfymerad och nötig mitt i den kompakta tropiska frukten. Vi finner även mandelkubb, plommonkompott, inlagda päron och honung. I munnen spelar syror och sötma. Det är kompakt men aldrig klibbigt. Det är ungdomligt med en lagom dos botrytis. Ett mycket gott vin. Finns i BS.


2016 Climbing Chardonnay
Region: New South Wales
Appellation: Orange
Producent: Cumulus Wines
Druvsort/er: Chardonnay
Provningsdatum: 2017-06-09
Pris: 109kr.

Ett snällt vin helt utan personlighet. Det är tropisk frukt och eksötma inlindat i lagom syra och småfet textur. Ananas, gula äpplen, macadamianötter och smält smör. Inget sticker ut eller förvånar. Det här kan vara en småekad Chardonnay från varsomhelst. Ett glas till maten är gott sen behöver man gå vidare.


NV Tio Pepe Fino En Rama
Region: Andalusien
Appellation: Jerez-Xérès-Sherry och Manzanilla-Sanlúcar de Barrameda (DO)
Producent: Gonzalez Byass
Provningsdatum: 2017-06-09
Pris: 159kr.

Galet gott i år igen. Här samsas hela havet med sin sälta och umami med det omkring; havtorn, kvittenfrukt och ängssyra. Det är ett myller av intryck men samtidigt en stor, harmonisk helhet som binds ihop fint av en silkeslen jästighet. Man blir poetisk av att klunka det här vinet och närmast religiös (eller generad) när man ser prislappen. Otroligt bra.


2014 Catena Cabernet Franc Appellation San Carlos
Region: Mendoza
Appellation: Mendoza
Producent: Bodega Catena Zapata
Druvsort/er: Cabernet franc
Provningsdatum: 2017-06-09
Pris: 139kr.

Det är långt från Loire till Mendoza men här är i alla fall ett vin som uppvisar vissa likheter med det unika originalet. Avtrycket i munnen är svalt och fräscht om än aningens frukt- och eksött (det ska sägas att vi är rätt känsliga för sånt). Tanninerna är närvarande men väldigt medgörliga (knappast robusta som producenten menar). Frukten är rik och generös med svarta vinbär och halvmogna björnbär. Till detta adderas lite mintig eukalyptus och grön örtighet. Eken är fint avlägsen/inarbetad och stör knappast. Med luft får vi ett riktigt trevligt vin en bit ifrån det vi brukar dricka. Gott.


2016 Le Vin de Jardin
Region: Frankrike
Appellation: Frankrike
Producent: La Grange aux Belles
Druvsort/er: Grolleau
Provningsdatum: 2017-06-08
Pris: 156kr.

Det är nog första gången vi dricker Grolleau. Och det visar sig vara en trevlig bekantskap. Vinet är lätt och saftigt. Rabarber och hallonsaft spetsat med saltlakrits. En fin jordighet ger struktur. Avslutet är lite äppelmustigt och vittnar om naturvin. Gott och inte allt för komplext. Om googlandet tolkas rätt är det också producentens instegsvin och ger i så fall mersmak.


2007 Masi Amarone Costasera
Region: Venetien
Appellation: Amarone della Valpolicella (DOCG)
Producent: Masi
Druvsort/er: Corvina & Co.
Provningsdatum: 2017-06-04
Pris: 600kr.

Här en -07 Magnum Amarone som vi fick i present för några år sedan. Fruktkaka med torkad aprikos och svart kaffe med en skvätt Kirsberry. Alkoholen i sans och vinet i balans. En fin utveckling. Lite väl söt för våra smaklökar men matchar balsamico och parmesanhyvlade rostbiffen.


2015 René Couly Chinon Rosé
Region: Loire
Appellation: Chinon
Producent: Couly-Dutheil
Druvsort/er: Cabernet Franc
Provningsdatum: 2017-06-04
Pris: 129kr.

Juni. Sommar. Rosé. Visst låter det härligt? I glaset en Chinon med jordgubbstoner och vit blommighet. I avslutet kan en kryddighet anas. Vinet blir ändå lite för fruktigt för att rinna helt lätt, och vi upplever en inte helt angenäm tvålighet som ofta går igen i rosé. Men nästa sommar är vi säkert på det igen.


2016 Château Vignelaure Rosé
Region: Provence
Appellation: Coteaux d'Aix-en-Provence
Producent: Château Vignelaure
Druvsort/er: 40% Grenache, 40% Cabernet Sauvignon, 30% Syrah.
Provningsdatum: 2017-06-04
Pris: 149kr.

Vi dricker sällan rosé. Men såhär på försommaren rycks vi med och poppar en vackert ljusrosa sydfransk blend. Vi får ett seriöst vin med stenfrukt och en fin grapebeska. Vinet upplevs helt torrt och är somrigt läskande. Vi besväras ändå av en liten tvålighet som vi så ofta upplever i roséviner. Kanske är det ovanan hos oss, kanske är det avsaknaden av tanniner och/eller krispiga vitvinssyror.


2014 Ferdinando Principiano Barbera d'Alba Laura
Region: Piemonte
Appellation: Barbera d'Alba (DOC)
Producent: Ferdinando Principiano
Druvsort/er: Barbera
Provningsdatum: 2017-06-03
Pris: 135kr.

Här får vi närmast Bourgognelika vibbar genom skogshallon, violpastiller och kalkdamm. Strukturen är också den burgundisk med små, fina tanniner, fjäderlätt josighet och pigga syror. Syrliga körsbär och lätt lakritston röjer ursprunget till slut. Så otroligt gott och lättdrucket med sina 12,5 % alkohol. Vi ser ingen anledning att spara det här vinet längre. Drick upp alltså.


2014 Granite
Region: Frankrike
Appellation: Frankrike
Producent: Michel Guignier
Druvsort/er: Gamay
Provningsdatum: 2017-06-03
Pris: 250kr.

Lättsamt röd Bojo-färg. Vi doftar och möts av granit, jord, och lingondricka. I munnen ligger vinet förföriskt lätt och elegant, de volatila syrorna är endast diskret och återhållsamt framträdande. Ett enormt snyggt vinbygge som vi gladeligen skulle kunna klunka varje dag om tillfälle gavs. Köp om ni kommer över.


2011 Crozes Hermitage Le Rouvre Yann Chave
Region: Rhône
Appellation: Crozes-Hermitage
Producent: Yann Chave
Druvsort/er: Syrah
Provningsdatum: 2017-06-01
Pris: 199kr.

Ett fantastiskt vin med alla beståndsdelar på plats. Lagom utvecklat just nu med silkeslena tanniner och rund frukt. Mörka och röda bär är i fokus tillsammans med diverse örter, kryddor och charkuterier. Men helheten är större än de ingående beståndsdelarna. Balans och harmoni är ledorden. Det här är ruskigt gott och, tycker vi, i perfekt drickfas just nu.


2014 Riesling Kabinett Trocken
Region: Mosel
Appellation: Mosel
Producent: Sybille Kuntz
Druvsort/er: Riesling
Provningsdatum: 2017-06-01
Pris: 229kr.

Det ska sägas direkt att vi älskar Mosel och vinerna därifrån. Ofta dricker vi Moselviner med viss sötma, men här en helt torr variant. Den lilla fylligheten gör att vinet känns generöst redan nu. Vi kan inte önska mer. Det finns gummiverkstad, honung, mineral och tropisk frukt uppbackat av gröna krispiga äppelsyror. Helt underbart att bara klunka, eller till en lätt het fisksoppa. Det finns i skrivande stund flaskor kvar i Systembolagets beställningssortiment.


2015 Le Coste Vino Rosso
Region: Italien
Appellation: Italien
Producent: Le Coste
Druvsort/er: Greghetto Rosso, Ciliegiolo, Colorino, Vaiano.
Provningsdatum: 2017-05-29
Pris: 230kr.

Vi är alltjämt nybörjare på det här med helt osvavlade viner. Det som kallas naturviner. Och hela den biten. Men vi börjar få grepp om vissa karaktärsdrag som ändå kan sägas vara en gemensam nämnare. Vi får här rostigt brunnsvatten och äppelcidervinäger. Just sånt som vi känt i många röda naturviner. Det går dock aldrig till överdrift. Eller så börjar vi vänja oss. Vi får också en enorm friskhet och en syra som griper tag. Och frukten är åt det syrliga hållet med tranbär och körsbär. Ger man lite tid åt vinet belönas man med lätt florala övertoner. Lite blyertspenna stramar upp. Vinet är sammanfattningsvis lätt, mycket friskt, knastertorrt och komplext. Och gott. Stark rekommendation.


1999 Rüdesheimer Berg Rottland Riesling Spätlese
Region: Rheingau
Appellation: Rheingau
Producent: Kloster Eberbach
Druvsort/er: Riesling
Provningsdatum: 2017-05-27
Pris: 139kr.

En riktigt fint bevarad flaska (till skillnad från den förra som upplevdes dammig) med både frukt och syra intakt. Utvecklat såklart men fortfarande vitalt med energi och en del ungdomlig busighet kvar. Den tropiska frukten drar åt det syrliga genom ananas och apelsin. Vi får också lite mer vuxna nyanser av mandelmassa, honung och cykelverkstad. Mineralitet och botrytis ligger som ett bakgrundskimmer och skänker komplexitet. Drick nu för en småkomplex upplevelse.


2015 La Bruja de Rozas
Region: Madrid
Appellation: Vinos de Madrid
Producent: Comando G
Druvsort/er: Garnacha
Provningsdatum: 2017-05-26
Pris: 200kr.

Helt klart klunkvänligt med rödbärighet, lite örtighet och ett uns fattoner. Vinet landar någonstans mellan kraft och elegans och har endast en liten hetta i svansen som stör. Välgjort, intressant och gott.


2015 Nicolas Zusslin Gewurztraminer Vieilles Vignes Cuvée Jeanine
Region: Alsace
Appellation: Alsace
Producent: Nicolas Zusslin
Druvsort/er: Gewurztraminer
Provningsdatum: 2017-05-25
Pris: 142kr.

Elegans är väl ett begrepp som inte riktigt är kompatibelt med gewürztraminer men här är i alla fall ett seriöst försök att hålla druvans mest framfusiga nyanser i schack. Fokus ligger på syrén, violpastiller, lite blandade vingummin och persikor. Det är generöst utan att bli övermäktigt och rent och friskt nog att hålla intresset uppe flaskan ut. Ett gott, välgjort vin som kanske inte lämnar några större avtryck i minnet. Bör nog drickas så ungt som möjligt tänker vi.


2015 Groh Organic Grauburgunder Trocken
Region: Rheinhessen
Appellation: Rheinhessen
Producent: Estate Groh
Druvsort/er: Grauburgunder (pinot gris).
Provningsdatum: 2017-05-24
Pris: 109kr.

Medhårs, ganska intetsägande smak utan riktig adress. Samtidigt gott, läskande och i stort sett felfritt. Syrorna är på plats och skänker fräschör. Frukten upplevs lite otydlig och klen men ger åtminstone lite utrymme till viss mineralitet. Man bör nog kunna kräva lite mer finess och finish av ett vin i den här prisklassen.


2013 Alain Vignot Bourgogne Côte Saint Jacques Rouge "Les Ronces"
Region: Bourgogne
Appellation: Bourgogne Côte Saint Jacques
Producent: Alain & Julien Vignot
Druvsort/er: Pinot noir
Provningsdatum: 2017-05-21
Pris: 182kr.

En alldeles förförisk, parfymerad, rödbärig doft med toner av undervegetation och orientaliska kryddor övergår i en otroligt god smak som tyvärr släpper sitt grepp om gommen alldeles för snabbt. På plussidan en väldigt trevlig utveckling med mystiska, svårfångade nyanser. På minussidan klen koncentration och längd. Vi är trots allt rätt nöjda men springer kanske inte benen av oss efter fler flaskor.


2013 Francesco Guccione 'P' Vino Rosso
Region: Sicilien
Appellation: Monreale (DOC)
Producent: Francesco Guccione
Druvsort/er: Perricone
Provningsdatum: 2017-05-20
Pris: 285kr.

Perricone. Monreale. För oss premiär för både druva och ursprung. Vinet är närmast svartrött, men ändå med viss genomsläpplighet. Doften är stor och frukten är moget sötsyrlig. Jordighet, tobak och urinal följer. I munnen ligger vinet åt det fylliga hållet. Peppar och svarta oliver kan anas. Svarta små stenkrosstanniner varvas med en krämig malolaktisk känsla. Ett komplext vin som påminner om en bättre Zinfandel precis på rätt sida gränsen för det alkoholtyngda. Det här var en mycket positiv bekantskap som vi gärna återkommer till.


2016 Sauvignon Hervé Villemade
Region: Frankrike
Appellation: Frankrike
Producent: Hervé Villemade
Druvsort/er: Sauvignon blanc
Provningsdatum: 2017-05-19

Vinet är närmast vattenfärgat med stänk av grönska. En aning bubblighet kan också skönjas. I doften omfamnas vi omgående av den härliga myntan och liljekonvaljen som sticker ut utöver de mer druvtypisk aromerna av gråpäron, krusbär och svartvinbärsblad. En lätt sprits på tungan refererar till de bubblor vi noterade. Syrorna är läskande och fräscha. Lemonadpigg skulle man kunna säga. Vingummi modell Basset's anländer. Grape i avslutet. Vi dricker vanligtvis inte så mycket Sauvignon blanc, men den här dricker vi gärna igen. Hög klunkabilitetsfaktor.


2015 Nicolas Zusslin Pinot Gris Tête de Cuvée
Region: Alsace
Appellation: Alsace
Producent: Nicolas Zusslin
Druvsort/er: Pinot Gris
Provningsdatum: 2017-05-17
Pris: 142kr.

Här får alla gottegrisar sitt genom en otroligt smakrik, halvtorr Pinot gris. Kryddigt och tungt persikofruktigt med snygg syra och sötma som balanserar varandra. Upplevelsen är fyllig utan att bli tjock i munnen. Generöst och komplext på alla sätt utan att för den skull tulla på elegansen. Druva och ursprung går hand i hand här i en mycket lyckad symbios. Vi går igång rejält på det här, gottegrisar som vi är.


2015 Grace Koshu Grace Wine
Region: Japan
Appellation: Japan
Producent: Grace Wine
Druvsort/er: Koshu
Provningsdatum: 2017-05-16
Pris: 179kr.

Som tidigare noterats är det här ett rent och elegant vin, helt korrekt, ja rentutav riktigt gott vin med primär, tropisk frukt av det syrliga slaget samt lite örtighet. Låt oss säga citron och timjan. Avslutet är kort och anslaget lätt. Gott men lite för enkelt för att motivera sitt pris.


2010 Corniolo Livio Pavese
Region: Piemonte
Appellation: Monferrato (DOC)
Producent: Livio Pavese
Druvsort/er: 40% Barbera, 30% Cabernet Sauvignon, 30% Merlot
Provningsdatum: 2017-05-06
Pris: 129kr.

Favorit i repris, denna gång blint. Ursprunget är givet med rosor och körsbär. Vi får en fint kryddig, medelfyllig, ganska mjuk upplevelse med en hel del komplexitet och nyanser. Vi förundras åter hur vinet kan vara så vitalt efter så pass många år på flaska (relativt prisklassen). Svarta vinbär, blodapelsin, Coca cola och rostad ek bygger på upplevelsen. Ett mycket bra vin. Gott.


2013 Morgon "Côte du Py"
Region: Bourgogne
Appellation: Morgon
Producent: Domaine Jean Foillard
Druvsort/er: Gamay
Provningsdatum: 2017-05-06
Pris: 259kr.

Mjölkigt körsbärsröd färg. Doften är sanslöst nyansrik med en kompott av kalkiga, animaliska och fruktiga toner. Lakrits, Cherry Coke, Jenka och nagellack slåss om utrymmet. Munnen får en josig, Rhônelikt köttig, något charkig upplevelse med röda bär såsom körsbär, jordgubbar och hallon i förarsätet. Och de krossade stenarna såklart. Strukturen är trots den saftiga stilen supertight med tanniner och syra på plats. Det är svalt och skönt med frukt som hänger kvar. Oerhört komplext redan nu men med framtid såklart. Ett stort vin.


2011 Királyudvar Tokaji Furmint Száraz-Dry
Region: Norra massivet
Appellation: Tokaj-Hegyalja
Producent: Királyudvar
Druvsort/er: 85% furmint och 15% hárslevelü.
Provningsdatum: 2017-05-06
Pris: 259kr.

Ljusgul färg. Näsan är fet, något smörig med aprikoser, äpplen och rosenkvitten. I munnen runt och fylligt med fruktsötma, gula citruspastiller, aprikoser och lakrisal. Väldigt typiskt så som vi känner vinet även om ekfatslagringen inte känns lika påtaglig denna årgång. Otroligt gott med längd och koncentration och stor framtid i en bra källare.


2013 Bott Frigyes Tramíni
Region: Stredoslovenská
Appellation: Garam
Producent: Bott Frigyes
Druvsort/er: Traminer
Provningsdatum: 2017-05-06
Pris: 175kr.

Blekt ljusgul utseende. Doften är blommig, druvig, lite tvålig med stenfrukt och mineral. I gommen mycket friskt, ungt och något grönt med citron, lime, grå päron och mineral. Vi gillar den knastertorra, superrena stilen. Det är så krispigt och elegant även om det kanske saknas lite tryck i eftersmaken. En något mer återhållsam version av Gewürztraminer som Oz Clarke beskriver det i boken Druvan bakom vinet.


2014 Nicolas Zusslin Pinot Gris Vieilles Vignes Cuvée des Sorcières
Region: Alsace
Appellation: Alsace
Producent: Nicolas Zusslin
Druvsort/er: Pinot Gris
Provningsdatum: 2017-05-05
Pris: 132kr.

Bred, munrund smak med syra som stadgar upp. Lite av varje smakmässigt genom blommighet, rökt bacon, cheddarost, gula päron och mineral. Fyllig och matkrävande i grunden men samtidigt frisk nog att funka som aperitif. Upplevelsen är torr varför kycklingen med chili inte alls matchar. Ett mycket bra exempel på vad som kan åstadkommas med druvan. Vi dricker helt klart för lite bra Pinot gris.


NV Nicolas Zusslin Crémant d'Alsace Brut Cuvée Réserve
Region: Alsace
Appellation: Crémant d'Alsace
Producent: Nicolas Zusslin
Provningsdatum: 2017-05-05

Härligt frisk och bubblig med upplevd sötma i avslutet. Medellång eftersmak med citrusfrukt, vindruvor, vita vinbär och kalk. Rent, gott och elegant med balans. Inte mycket att orda om. Slurp sa det.


2003 Bernkastel-Kueser Weisenstein Riesling Auslese
Region: Mosel
Appellation: Mosel
Producent: Weingut Leo Schwab
Druvsort/er: Riesling
Provningsdatum: 2017-05-01
Pris: 95kr.

Svårnotatat då flaskan går åt snabbare än snabbt. Utvecklat såklart men fullständigt intakt vad gäller syror, energi och frukt. Kombinerar det ultrafruktiga (årgången?) med det elegant mineraliska. Otroligt gott med fullkomlig balans och bra tryck i koncentration och eftersmak. På många sätt så gott ett vin kan bli. Viss reservation för partiskhet vad gäller producenten.


2015 Domaine Binet Jacquet Faugères
Region: Languedoc-Roussillon
Appellation: Faugères
Producent: Domaine Binet Jacquet
Druvsort/er: 30% syrah, 20% carignan, 20% grenache, 20% mourvèdre, 10% cinsault.
Provningsdatum: 2017-04-30
Pris: 135kr.

Transparent, vinbärsröd färg. Doften ger oluftat en del funk i form av gödselstack/bajamaja, efter tid smått magiska noter av hallon och äpplemust. Barallreferensen är ofrånkomlig. Smaken är sval, medelfyllig och fruktig med mjuka men närvarande tanniner. Upplevelsen är så slank och skön med röda bär, mjuk örtighet och mineral att flaskan går åt fortare än kvickt. Ett ytterst välgjort och ärligt vin med direkt drickbarhet.


2015 Algueira Mencía
Region: Galicien
Appellation: Ribeira Sacra (DO)
Producent: Adega Algueira
Druvsort/er: Mencía
Provningsdatum: 2017-04-28
Pris: 159kr.

Färgen är transparent och vinröd och vittnar om ungdom. I doften en örtig, något blommig upplevelse med röda och mörka bär, lakrits och mineral. Ungt och fräscht säger näsan, något som bekräftas när vi smakar. Här är det energiskt och piggt med lingonsyra och nära nog burgundiska toner av hallon och violpastill. Verkligen fräscht, saftigt och lättklunkat utan att tulla på personligheten. En frisk fläkt i ett annars enkelspårigt bolagssortiment.


2013 Domaine Goisot Bourgogne Côtes d'Auxerre Biaumont
Region: Bourgogne
Appellation: Bourgogne Côtes d'Auxerre
Producent: Domaine Goisot
Druvsort/er: Chardonnay
Provningsdatum: 2017-04-27
Pris: 225kr.

Klar, ljusgul färg. Stor, ungdomlig, fruktmogen doft med inslag av citronfromage, popcornrök, limeblad och krutkalkig mineral. Smaken är frisk och krämig med fullständig balans. Vi får vit persika, citrus, ananas, lime och kalksten. Eftersmaken är komplex, lång och koncentrerad. Vinet känns öppet och drickfärdigt men kraft och struktur saknas inte för vidare lagring. Tio år borde inte vara några problem.


2016 Budai Irsai Olivér
Region: Transdanubien
Appellation: Etyek-Buda
Producent: Nyakas Pince Zrt
Druvsort/er: Irsai olivér.
Provningsdatum: 2017-04-23
Pris: 129kr.

Ett lättsamt och friskt vin som lyckas förföra med sin blommiga parfym. Blommigheten hålls på rätt sida gränsen och ackompanjeras finns av clementin, blodapelsin och ett lätt mineraliskt skimmer. Med sin blygsamma alkoholhalt och lätta anslag kan man ta stora, kalla klunkar utan att analysera alltför djupt. Rent och snyggt utan att vara alltför komplext.


2014 Meursault ”Les Narvaux”
Region: Bourgogne
Appellation: Meursault
Producent: Chateau De Citeaux
Druvsort/er: Chardonnay
Provningsdatum: 2017-04-23
Pris: 399kr.

Här har vi en hel del typicitet med den ljust gyllengula färgen, dofter av smör, citrus, gula äpplen och nötter. I munnen den lätt krämiga munrunda känslan. Kanske kunde ekfaten lämnat lite mildare avtryck om vi fått önska, eller så kan man lagra några år och hoppas på det bästa. Gott hursomhelst.


2013 Auxey-Duresses Première Cru ”Les Duresses”
Region: Bourgogne
Appellation: Auxey-Duresses Première Cru
Producent: Chateau De Citeaux
Druvsort/er: Pinot noir
Provningsdatum: 2017-04-23
Pris: 399kr.

Färgen är typiskt genomsläpplig åt det saftiga hållet. Kanske lite ungdomligt lila. Vi får direkt Pinot-vibbar i doften. Sandelträ, röda bär, kryddor. I munnen ligger vinet lätt, torrt och med små fina tanniner. Kanske en aning för mycket jordgubbe i vinbygget för att motivera prisbilden, tycker vi.


2015 Riesling Turckheim AOC
Region: Alsace
Appellation: Alsace
Producent: Francois Baur
Druvsort/er: Riesling
Provningsdatum: 2017-04-23
Pris: 155kr.

Vinet ser ungdomligt gröngult ut i glaset. Doften ger oss honung och tropisk frukt. I munnen ligger vinet torrt och relativt lätt. Det finns en liten mineralsträng och limebeska i avslutet. Gott och fräscht i all enkelhet.


2010 Clos de l'Olive
Region: Loire
Appellation: Chinon
Producent: Couly-Dutheil
Druvsort/er: Cabernet franc
Provningsdatum: 2017-04-22
Pris: 229kr.

Förhandskunskapen säger att Chinon kan vara mycket lagringsdigligt. Så därför ingen överraskning när det visar sig vara massor av peppar, jord, mörk frukt, mineral och svärtad ek. Sådana saker som behöver tid för att rundas av och integreras. En hel del fällningar skvallrar om att mognadsprocessen pågår, och visst är det gott redan nu med några timmars luftning, men vi väntar gärna tio år innan nästa flaska öppnas. Då förväntar vi oss något stort.


1999 Josephshöfer Riesling Auslese
Region: Mosel
Appellation: Mosel
Producent: Reichsgraf von Kesselstatt
Druvsort/er: Riesling
Provningsdatum: 2017-04-22
Pris: 149kr.

Här var vi lite oroliga för överlagring. Men korken var fräsch, vinet ooxiderat ljusgult och doften helt underbar med den typiska sagosoppan och en aning gummiverkstad. Oron obefogad alltså. Och ytterligare ett bevis på lagringspotentialen i de här vinerna. I munnen en närmast krämig sötma men syrorna slår också till med piruetter av citrusfräschör. Sånt här dricker vi gärna alla dagar i veckan. Året om.


2006 Roagna Langhe Rosso
Region: Piemonte
Appellation: Langhe (DOC)
Producent: Alfredo Roagna
Druvsort/er: Nebbiolo
Provningsdatum: 2017-04-19
Pris: 209kr.

I färgen transparent, orange med körsbärsröd kärna. Vackert. Nosen är utvecklad och oerhört komplex med sammansatta nyanser av rosor, snadelträ läder och grus. I munnen uppträder vinet välstrukturerat med syra, tanniner och mineralitet på plats. Alkoholen är fullständigt balanserad och smaken utvecklad och saftig i syrlig, stram, traditionell, helt ofjäskig stil. En slags husstil vågar vi oss nog på att säga. Den här flaskan har legat i källaren ett bra tag och levererar chockerande bra och långt över sin appellationsnivå.


2004 Barolo La Serra
Region: Piemonte
Appellation: Barolo (DOCG)
Producent: Voerzio Gianni
Druvsort/er: Nebbiolo
Provningsdatum: 2017-04-16
Pris: 288kr.

I glaset tätt, rödsvart med tegel mot kanten. Sniffet är skrattretande förförisk och fjäskigt med chokladtryffel, djup blåfruktighet, lätt violblommighet, korinter och övertoner av målarfärg. Utvecklat men inte på något sätt på väg utför. Smaken är rejäl och kraftfull i fyllig stil. Otroligt gott utan att vara särskilt komplicerat eller tankekrävande. Tanninerna är mjuka nog att matcha en pankopanerad kyckligfile med ratatouille. Alla är nöjda och glada och nämner något om avsaknaden av elegans, mineral, parfym och annat oväsentligt.


2009 Jakot
Region: Friuli-Venezia Giulia
Appellation: Venezia Giulia (IGT)
Producent: Azienda Agricola Radikon
Druvsort/er: Tocai friulano
Provningsdatum: 2017-04-16
Pris: 239kr.

Orangevin i glaset. Och färgen är mycket riktigt åt morotshållet. Doftintensiteten är mycket hög redan från början. Det är en sötsur doft med inslag av apelsin- och aprikosmarmelad. Något kanderad. I munnen sprattlar vinet till med enorma syror som far åt alla håll. Vinäger, men ändå inget oxiderat. Volatila som syrorna kallas delar de upp panelen i de som avstår påfyllning och de som vill ha mera. Vi hittar torrt hö, vinet är knastertorrt, blodgrape och ett mineralsikt avslut. Tankarna far åt både sherry och Jura. Det är friskt, fräscht och ändå komplext utvecklat på samma gång.


2010 Dr Loosen Riesling Beerenauslese
Region: Mosel
Appellation: Mosel
Producent: Dr Loosen
Druvsort/er: Riesling
Provningsdatum: 2017-04-15
Pris: 110kr.

På färgen kan man inte ana någon ålder. Det är gyllene, kristallklart och djupt. Doften ger oss mogna tropiska frukter som mango, nektarin och guava. Därtill finns en smörighet, smörstekta fläskkotletter rentav. Man anar även lite petroleum. I munnen är sötman det första som smaklökarna reagerar (positivt) på. Sedan kommer syran smygande, och bettet är rejält. Honung och ett litet sting av ingefära anländer och skvallrar om botrytis. Det är egentligen ingen skillnad mot när vi drack vinet för cirka tre år sedan. Sett till literpriset kanske det ändå saknas något, men vi kan inte riktigt sätta fingret på vad det skulle vara. Otroligt gott är det. Den lilla pygméflaskan känns plötsligt i minsta laget.


2002 André Clouet Millésimé
Region: Champagne
Appellation: Champagne
Producent: André Clouet
Druvsort/er: Pinot noir
Provningsdatum: 2017-04-14
Pris: 329kr.

Det var sju år sedan vi provade vinet senast och den gula färgen har med åren mörknat rejält. Nosen har lämnat ungdomen och är nu komplex med kanderad frukt, nougat, cintronvann och röda äpplen. Utvecklat, javisst men fortfarande vitalt och energiskt. Detta bekräftas i smaken där friska syror och fina bubblor borgar för lång eftersmak och fräschör. Äpplena återkommer i form av must, liksom hasselnötskrämen och mineral. Vi anar att vinet har nått sin utvecklings höjdpunkt och gratulerar oss själva att vi öppnade flaskan just nu. Vi får en supergod och komplex upplevelse även om vi saknar det där sista lyftet för att vi ska kunna utbrista i ett wow.


2012 Signature du Haut Bourg
Region: Loire
Appellation: Muscadet Côtes de Grand-Lieu
Producent: Domaine du Haut Bourg
Druvsort/er: Muscadet
Provningsdatum: 2017-04-14
Pris: 140kr.

Initialt får vi en lätt gröngulskimrande transparens i glaset. Doften är primärt fruktig med kiwi, krusbär, nätmelon, äpplen och päron. Precis som man tänker sig. I munnen ligger vinet lätt spritsigt och mineralen träder fram. Så långt precis som väntat. Men med en stund i glaset och högre temperatur får vi en lite fetare upplevelse, rentav lite bivax. Och vinet står faktiskt upp mot en laxfjäril med smörslungad dillpotatis och ärtpesto. Gott, fräscht och matvänligt alltså. Men inget ämne för djupare analys.


2013 Wehlener Sonnenuhr Riesling Spätlese
Region: Mosel
Appellation: Mosel
Producent: Weingut Heribert Kerpen
Druvsort/er: Riesling
Provningsdatum: 2017-04-13
Pris: 220kr.

I glaset glimmar vinet lätt gyllengult. Ungdomligt. Vi sätter näsan till kanten och får genast en liten dos däckverkstad och sagosoppa. Vinet ger både färsk tropisk frukt som persika och gröna bananer men även torkade aprikoser och citruspastiller. I munnen är sötman påtaglig men balanseras upp av de fantastiska syrorna. En mineralsträng kan också anas. Vi skulle kunna bli ännu mer långrandiga i hyllningarna men nöjer oss med att konstatera att det här är precis det vin man vill ha många flaskor av i källaren. Vinet gick ner till isterband med krämig potatissallad. Riktigt lyckad kombo.


2013 Signature
Region: Transdanubien
Appellation: Villány
Producent: Malatinszky Kúria
Druvsort/er: Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot.
Provningsdatum: 2017-04-13
Pris: 185kr.

Vi har en Bordeauxblend från Villány i glaset. Och det är vi bekväma med eftersom vi vet att framförallt Cabernet Franc härifrån brukar vara bland det bästa, om inte allra bäst, som står att finna utanför Loire. Färgen ger oss en ungdomligt intensiv blålila färg. Det finns ändå transparens. Den omedelbara doften är stall. Stallet luftas iväg och ersätts av röd och blå frukt. Det är svarta vinbär, röda vinbär, björnbär och körsbär. I en tredje fas kommer läder och chark. I munnen är vinet torrt och medelfylligt. Det känns fräscht med mycket sirlig primär frukt och en lagom återhållen dos ek. Det finns en fin pepprig smak. En rå köttigt metallisk smak landar i avslutet. Parmaskinka. Vinet är väl balanserat trots sina stadiga 14,5%.


2014 Etna Rosso Santo Spirito Tenuta delle Terre Nere
Region: Sicilien
Appellation: Etna (DOC)
Producent: Tenuta delle Terre Nere
Druvsort/er: Nerello Mascalese och lite Nerello Cappuccio.
Provningsdatum: 2017-04-08
Pris: 270kr.

Etna har försett oss med en rad härliga viner sedan några år bakåt, då vi och många andra upptäckte den vulkaniska delen av Siciliens vinproduktion. Här i glaset ett vin från Contradan Santo Spirito. Det vill säga ett snävare adresserat vin och därmed högre förväntningar. Förhandsryktet talade dock om ett i nuläget knutet vin. Så vad blev det? Färgen bär onekligen typiska drag av bältet Etna, Piemonte, Bourgogne med sitt transparanta granatäpple. Doften är överraskande intensiv med röd frukt, kanske mest mogna bigarråer initialt, hallon- och lakritsskallar, kryddor som dragon, och blyertspenna, som även speglas i smaken. När vi smakar är vinet medelfylligt, förvisso torrt men med en generös fruktig kropp och utmärkta syror. Tanninerna bjuder på smågrusigt tuggmotstånd. Vinet kombinerar en josig och mineralisk känsla på samma gång. Här möts det sydliga läget, med sina oändliga soltimmar, och den höga altituden. Det skapar utifrån sina unika förutsättningar något dynamiskt. Avslutet ger oss aska och den mörkaste chokladen. Vi har egentligen inget att klaga på om det inte vore för att vinet är så nära det empyriska med sin höga alkohol. Men på det stora hela ett fantastiskt vin. Vi chansar på några flaskor i källaren också.


2015 Morgon Nature
Region: Bourgogne
Appellation: Morgon
Producent: Marcel Lapierre
Druvsort/er: Gamay
Provningsdatum: 2017-04-07
Pris: 219kr.

Det är så gott. Om man fördjupar analysen lite får vi först stall, stall, och stall. Sedan Coca Cola och rostigt brunnsvatten, som vi lärt oss är typiska saker. I munnen är det jordgubbssaftigt och druvjosigt utan att en sekund tippa över i det syltiga. Efter en rejäl väntan kommer det Nebbiolo-florala toner. Blodapelsin, granit och fina grusiga tanniner toppar tillsammans med en liten aning volatila syror. Fantastiskt!


2016 Beaujolais Villages Nouveau
Region: Bourgogne
Appellation: Beaujolais Nouveau
Producent: Jean Claude Lapalu
Druvsort/er: Gamay
Provningsdatum: 2017-04-06
Pris: 131kr.

Hallonröd färg med viss mjölkighet. Doften är rejält reduktiv direkt ur glaset men besinnar sig med luft och öppnar upp unga, jordiga, mörkbäriga nyanser med stenar och undervegetation. I munnen får vi en kolsyrafräsig upplevelse med ett uns jästighet där smultronyoghurt, gräs och granitbesk mineral håller intresset uppe. Det här är ett lättklunkat och saftigt vin med fräschör och viss komplexitet. Inga problem att lägga undan några flaskor ett år eller två. Gott men helt klart snäppet under Foillard i nivå.


2008 Clos du Papillon
Region: Loire
Appellation: Savennières
Producent: Domaine des Baumard
Druvsort/er: Chenin blanc
Provningsdatum: 2017-04-06

I glaset får vi en glimrande ljusgul ton som inte skvallrar om några ålderskrämpor. Doften är sammansatt och komplex med Tutti Frutti, jasminblommor, diverse mogna frukter, kanske vit persika främst. I smaken blir det ännu mer varierat med den oljigt fylliga texturen där även lovikavanten gör entré tillsammans med bivax och mandelmassa. Vinet är nästan överväldigande i sin koncentration. Det drar faktiskt åt Condrieu-hållet. Ska man vara tetig blir vinet lite baktungt. Kanske årgången? Vi saknar även lite av äppelboknaden som brukar vara signum för Savennières som vi känner det.


NV Manzanilla Pasada Pastora
Region: Andalusien
Appellation: Jerez-Xérès-Sherry och Manzanilla-Sanlúcar de Barrameda (DO)
Producent: Bodegas Barbadillo
Druvsort/er: Palomino fino.
Provningsdatum: 2017-04-05
Pris: 99kr.

Det här ljust gula vinet bjuder på en enorm nyansrikedom och komplexitet men kanske framförallt elegans och renhet. Vi får havssälta, citrus, nötighet, mineral och rostat bröd i en lång, torr smak men fräsch syra. Uttrycket är piggt trots utveckling och fungerar perfekt som aptitretare. Största möjliga rekommendation såklart och vi är glada att vi köpte på oss några flaskor inför vårens balkonghäng.


NV J.H. Goncalves & C Boal 5 Years
Region: Madeira
Appellation: Madeira
Producent: HM Borges
Druvsort/er: Bual
Provningsdatum: 2017-04-04
Pris: 79kr.

Färgen är åt bärnstenshållet, ganska genomsläpplig. Doften ger oss initialt soja och fisksås. Även om man inte kan dofta sig till salt så är det salt i doften (tycker hjärnan). I smaken är det en överraskande fruktig kompott av aprikoser och kumquat och lite bränd knäck. Sötman blir aldrig klibbig (vilket den sällan blir i Madeira tack vare syrorna). Syrorna är fräscha och bär mot ett långt avslut där finsk lakrits, memma och choklad dyker opp. Det nedsatta priset får oss nästan att skämmas.


2012 Bourgogne Vieilles Vignes
Region: Bourgogne
Appellation: Bourgogne Blanc
Producent: Domaine Pierre Labet
Druvsort/er: Chardonnay
Provningsdatum: 2017-04-02
Pris: 249kr.

Bourgogne är ju som bekant komplicerat om man inte tar sig tid att verkligen fördjupa sig i producenter, årgångar och lägen. Det kan vi inte påstå att vi har gjort. Lite av en chansning alltså. Vi har i glaset ett generiskt instegsvin. Vi drack vinet för ett par år sedan och inte mycket har hänt med vinet sedan dess. Det är initialt lite diskret med mer Rieslingtoner än Chardonnayfetma. Men med luftning adderas även typiska toner av tropisk frukt till gråpäronen. Det finns en stram och slank linje rakt igenom, det är långt från skirat smör. En riktigt god pepprighet är framträdande och vävs samman med en liten mineralsträng. Allt är snyggt balanserat och helt i vår smak. Men det sticker heller aldrig till med något som får oss att hoppa högt. Vidare lagring funkar säkert några år men vinet vinner knappast på det.


2015 Grace Winery Koshu Private Reserve Yamanashi
Region: Japan
Appellation: Japan
Producent: Grace Wine
Druvsort/er: Koshu
Provningsdatum: 2017-04-01
Pris: 179kr.

Japanskt i glaset. Vi vet alltså inte något om typicitet eller appellationssystem. Men färgen ligger nära klart vatten. På doften plockar vi snabbt citrus och päron, samt timjan. I munnen ligger vinet lätt, torrt och med en utmärkt fräsch syra som avslutas i bittermandel och lime. Ett i alla avseenden korrekt vin som skulle kunna förväxlas med en enkel Sauvignon Blanc eller Riesling om man blindprovar. Funkade helt klart bra till Pad Thai från lokala hörnan.


2005 Domaine Laffourcade
Region: Loire
Appellation: Savennières
Producent: Domaine Laffourcade
Druvsort/er: Chenin blanc
Provningsdatum: 2017-04-01
Pris: 113kr.

Färgen drar åt Lipton så vi anar vartåt det barkar. Överlagrad? Skojar ni? Arrak, svamp och choklad. Och té. I smaken överbokna äpplen. Inget fel på syrorna dock. Vi hoppas det var den enskilda flaskan som havererat. Synd.


2015 Kerpen Wehlener Sonnenuhr Riesling Kabinett
Region: Mosel
Appellation: Mosel
Producent: Weingut Heribert Kerpen
Druvsort/er: Riesling
Provningsdatum: 2017-03-30
Pris: 150kr.

Färgen är klar och drar mot gult. Det finns en liten viskositet. Doften är medelintensiv. Citrus, främst mogen lime som även är markerad i smaken, honung, gröna marmeladkulor, den torkade frukten i sagosoppan, och så dörren på glänt till gummiverkstaden. I munnen ligger vinet medelfylligt, halvsött och med syrorna på topp. Balanserad och ursprungstypisk. Vi gillar och klunkar gärna i oss, med eller utan mat.


2013 Morgon
Region: Bourgogne
Appellation: Morgon
Producent: Jean-Paul Brun
Druvsort/er: Gamay
Provningsdatum: 2017-03-27
Pris: 159kr.

God Morgon! Mycket god till och med med röda bär, stenig mineral och begynnande lädernyans. Sammetslena tanniner såklart med syrliga syror och ett lätt skimmer av ek som bidrar till komplexitet utan att störa. Otroligt lättillgängligt och läskande. Det här dricker vi källarsvalt i stora klunkar på egen hand eller till ugnsstekta majskycklingen med rotfrukter. God middag.