Senaste:

Alla provade viner från producenten Nicolas Zusslin

Vita, torra viner


2015 Nicolas Zusslin Pinot Gris Tête de Cuvée
Region: Alsace
Appellation: Alsace
Druvsort/er: Pinot Gris
Provningsdatum: 2017-05-17
Pris: 142kr.

Här får alla gottegrisar sitt genom en otroligt smakrik, halvtorr Pinot gris. Kryddigt och tungt persikofruktigt med snygg syra och sötma som balanserar varandra. Upplevelsen är fyllig utan att bli tjock i munnen. Generöst och komplext på alla sätt utan att för den skull tulla på elegansen. Druva och ursprung går hand i hand här i en mycket lyckad symbios. Vi går igång rejält på det här, gottegrisar som vi är.


2014 Nicolas Zusslin Pinot Gris Vieilles Vignes Cuvée des Sorcières
Region: Alsace
Appellation: Alsace
Druvsort/er: Pinot Gris
Provningsdatum: 2017-05-05
Pris: 132kr.

Bred, munrund smak med syra som stadgar upp. Lite av varje smakmässigt genom blommighet, rökt bacon, cheddarost, gula päron och mineral. Fyllig och matkrävande i grunden men samtidigt frisk nog att funka som aperitif. Upplevelsen är torr varför kycklingen med chili inte alls matchar. Ett mycket bra exempel på vad som kan åstadkommas med druvan. Vi dricker helt klart för lite bra Pinot gris.


Vita, halvtorra viner


2015 Nicolas Zusslin Gewurztraminer Vieilles Vignes Cuvée Jeanine
Region: Alsace
Appellation: Alsace
Druvsort/er: Gewurztraminer
Provningsdatum: 2017-05-25
Pris: 142kr.

Elegans är väl ett begrepp som inte riktigt är kompatibelt med gewürztraminer men här är i alla fall ett seriöst försök att hålla druvans mest framfusiga nyanser i schack. Fokus ligger på syrén, violpastiller, lite blandade vingummin och persikor. Det är generöst utan att bli övermäktigt och rent och friskt nog att hålla intresset uppe flaskan ut. Ett gott, välgjort vin som kanske inte lämnar några större avtryck i minnet. Bör nog drickas så ungt som möjligt tänker vi.


Mousserande vinerHärligt frisk och bubblig med upplevd sötma i avslutet. Medellång eftersmak med citrusfrukt, vindruvor, vita vinbär och kalk. Rent, gott och elegant med balans. Inte mycket att orda om. Slurp sa det.