Senaste:

Alla provade viner från regionen Alsace

Vita, torra viner


2012 Alsace Grand Cru Schlossberg
Producent: Jean Biecher
Appellation: Alsace Grand Cru
Druvsort/er: Riesling
Provningsdatum: 2015-07-06
Pris: 149kr.
Betyg: 90/100

Närmast gyllenklar färg. Aromatisk, citruspräglad och mineralisk stor doft går över i generositet av honung och tropisk frukt. Avslutet präglas av hjortron- och botrytisbitterhet. Vinet ligger fylligt och länge i munnen. Balanserat och gott nu men kan säkert ligga med fördel några år. Fyndstämpel!


2009 Baron de Hoen Gewurztraminer
Producent: Cave de Beblenheim
Appellation: Alsace
Druvsort/er: Gewurztraminer
Provningsdatum: 2011-06-04
Pris: 70kr.

Ljusgul färg med grönt glimmer. Frisk, ung, druvtypiskt kryddig och blommig doft med inslag av rosor, litchi och honung. Riktigt oljig, pepprig smak med bra syra och en lätt sötma som förgyller. Inslag av rosor, honung, rosépeppar och mandel. Ett riktigt gott vin med bra tryck i koncentration och eftersmak.


2009 Baron de Hoen Riesling
Producent: Cave de Beblenheim
Appellation: Alsace
Druvsort/er: Riesling
Provningsdatum: 2011-06-04
Pris: 60kr.

Ljusgul färg, kanske inte med världens bästa lyster. Stor, druvtypisk, aromatisk, frisk, ungdomlig doft med inslag av piggelin, citronpastiller och gröna äpplen. Rättfram och okomplicerad men samtidigt läckert lockande. Smaken är frisk, ung med något svag syra och lite vattnig eftersmak. Anonyma nyanser av citrus, vattenmelon och smågodis. På det hela taget ganska karaktärslöst och klent men samtidigt inga direkta felaktigheter att anmärka på.


2009 Baron de Hoen Sylvaner
Producent: Cave de Beblenheim
Appellation: Alsace
Druvsort/er: Sylvaner
Provningsdatum: 2011-06-04
Pris: 40kr.

Ljusgul färg med småbeige nyans. Fräsch, ungdomlig, blommig doft med inslag av litchi, grönt äpple och parfym. Druvtypisk, oljig, lite småkryddig smak som saknar ett uns syra för att kännas riktigt fräscht. Mycket diffus frukt som drar åt honungsmelon. Eftersmaken är kort men ren.


2008 Biecher Riesling Réserve
Producent: Jean Biecher
Appellation: Alsace
Druvsort/er: Riesling
Provningsdatum: 2011-07-22
Pris: 79kr.

Ursprungstypisk, lite jordig, fruktig, ganska fyllig smak med bra syra. Lite grönbeska toner stör men vägs upp av mineral och fräscha äppeltoner. Känns stabilare än tidigare årgångar vi har testat och levererar klart mer än förväntat. Kan säker mogna några år i källaren dessutom.


2012 Cuvée Laurence Gewurztraminer
Producent: Domaine Weinbach
Appellation: Alsace
Druvsort/er: Gewürztraminer
Provningsdatum: 2014-06-13
Pris: 349kr.

För de som älskar lychee och rosenvatten är det här himmelriket. För oss andra är det en ABC-bok för Gewurztraminer från Alsace. Vi får en hel bukett av typiska blommor och frukter i doft och smak samt en påtaglig sötma och ett uns pepprighet. Ändå känns det som att något saknas, i alla fall för att motivera priset. Men gillar man druvan och stilen blir man knappast besviken.


2015 Damien Schueller Les Cocottes Muscat Alsace
Producent: Damien Schueller
Appellation: Alsace
Provningsdatum: 2017-06-24
Pris: 145kr.

Frisk, kryddig och blommig med lätt restsötma. Druvig och druvtypisk på ett bra, inte överdådigt sätt. Utsökt balans och hög klunkabilitet. Lätt mineraldriv i avslutet följer på vita persikor, fläder, Niveatvål och ingefära. Gott och inte helt utan komplexitet faktiskt.


2012 Domaine Marcel Deiss Riesling
Producent: Domaine Marcel Deiss
Appellation: Alsace
Druvsort/er: Riesling
Provningsdatum: 2014-05-23
Pris: 181kr.

Kraftfull men ändå ganska endimensionell frukt. Persikor, lychee, vita blommor på kritmineralisk botten. Ett ungt, friskt och lite oförlöst vin med ganska bra driv i eftersmaken. Inte överväldigande på något sätt och trots allt en liten besvikelse.


2008 Dopff & Irion Riesling
Producent: Dopff & Irion
Appellation: Alsace
Druvsort/er: Riesling
Provningsdatum: 2010-07-30
Pris: 84kr.

Ganska robust smakupplevelse med viss utveckling. Vi får steniga, rökiga flintamineraltoner, petroleum tillsammans med gul, solmogen frukt. Syran är lite låg och framförandet något ofokuserat och orent, varför vi avstår från fler köp.


2009 Fernand Engel Riesling Reserve
Producent: Engel Fernand et Fils
Appellation: Alsace
Druvsort/er: Riesling
Provningsdatum: 2011-02-26
Pris: 99kr.

Stor, aromatisk, saftig, lite tvålig smak med rika inslag av mineral, grönt äpple, citron och mandel. Stilen är ganska fyllig med bra koncentration. Framförandet är tydligt och rent. Allt talar för lagringsduglighet förutom syran som vi inte upplever vara särdeles hög. Vi väljer därför att avnjuta vinet redan nu.


2010 Heimbourg Gewurztraminer
Producent: Domaine Zind Humbrecht
Appellation: Alsace
Druvsort/er: Gewurztraminer
Provningsdatum: 2013-07-26
Pris: 335kr.
Betyg: 91/100

Knallgul färg, inledningsvis lite bubblig, senare helt klar. Explosiv, fruktig, alkoholmättad doft med inslag av mandelmassa, aprikospuré, litchi och en förnimmelse av diesel. Stor, oljig, kryddig och fyllig smak med inslag av aprikoser, hjortonsylt, botrytis och mineral. Vinet har en bra syra som stöttar upp den kraftiga fruktigheten, lätta sötman och höga alkoholhalten. Eftersmaken är oändligt smakrik och lång. Ett superbt vin för den som gillar maffiga, vita viner i allmänhet och Gewürztraminer i synnerhet.


2007 Heimbourg Gewurztraminer
Producent: Domaine Zind Humbrecht
Appellation: Alsace
Druvsort/er: Gewürztraminer
Provningsdatum: 2015-12-19
Pris: 289kr.

Tydligt utvecklad smak med rejäl sötma, dock inte av det simmiga slaget. Typicitet återfinns i blommighet och tvålighet men vi får också en imponerande bukett av andra nyanser såsom saffran, botrytis, honung, slultanrussin, lakrisal, Danske kongen och en fin mineralsälta. Förbannat gott på egen hand eller till småheta spenat- och räkpastan. Ett balanserat och drickfärdigt vin som vissa av oss nog hellre hade druckit några år yngre.


2010 Heimbourg Riesling
Producent: Domaine Zind Humbrecht
Appellation: Alsace
Druvsort/er: Riesling
Provningsdatum: 2017-03-10
Pris: 289kr.
Betyg: 91/100

Här får vi en riesling som redan nu känns lagom utvecklad och drickfärdig. Syrorna har rundats av något och ger en mjuk känsla i gommen. Smaksammansättningen är nyanserad med vingummi, aprikoser, konserverade gula päron, honung, stenig mineral och petroleum. Ett stort, riktigt komplext vin med lång eftersmak.


2008 Jules Muller Riesling Réserve
Producent: Jules Muller & Fils
Appellation: Alsace
Druvsort/er: Riesling
Provningsdatum: 2010-07-30
Pris: 79kr.

Druvtypisk smak med riktigt fräsch, hög syra. Stil än lätt och druvig med inslag av gröna äpplen, citrus och kalkig mineral. Här vill vi nog lagra några år för att kräma ur lite dieseltoner. Ett rent, friskt och elegant vin som saknar lite koncentration och tryck i eftersmaken.


2015 Nicolas Zusslin Pinot Gris Tête de Cuvée
Producent: Nicolas Zusslin
Appellation: Alsace
Druvsort/er: Pinot Gris
Provningsdatum: 2017-05-17
Pris: 142kr.

Här får alla gottegrisar sitt genom en otroligt smakrik, halvtorr Pinot gris. Kryddigt och tungt persikofruktigt med snygg syra och sötma som balanserar varandra. Upplevelsen är fyllig utan att bli tjock i munnen. Generöst och komplext på alla sätt utan att för den skull tulla på elegansen. Druva och ursprung går hand i hand här i en mycket lyckad symbios. Vi går igång rejält på det här, gottegrisar som vi är.


2014 Nicolas Zusslin Pinot Gris Vieilles Vignes Cuvée des Sorcières
Producent: Nicolas Zusslin
Appellation: Alsace
Druvsort/er: Pinot Gris
Provningsdatum: 2017-05-05
Pris: 132kr.

Bred, munrund smak med syra som stadgar upp. Lite av varje smakmässigt genom blommighet, rökt bacon, cheddarost, gula päron och mineral. Fyllig och matkrävande i grunden men samtidigt frisk nog att funka som aperitif. Upplevelsen är torr varför kycklingen med chili inte alls matchar. Ett mycket bra exempel på vad som kan åstadkommas med druvan. Vi dricker helt klart för lite bra Pinot gris.


2010 Pinot Gris J Hauller & Fils
Producent: J Hauller & Fils
Appellation: Alsace
Druvsort/er: Pinot gris
Provningsdatum: 2012-12-24
Pris: 105kr.

Vi dricker verkligen inte speciellt mycket Pinot gris och de få vi har druckit har knappast gjort oss lyckliga. Vi väljer hellre Riesling eller Gewürztraminer om vi ska köpa något torrt/halvtorrt från Alsace. Desto roligare då att få testa det här trevliga vinet från J Hauller & Fils. Vi får bra tryck både i doft och smak med en härligt söt, tropisk fruktighet i form av aprikoser, vindruvor, honung och plommon. Trots vinets fylliga, godissöta framtoning blir det aldrig klumpigt eller kletigt, istället får vi en balanserad syra och en viss blommighet som piggar upp. Riktigt gott och välgjort.


2015 Pinot Gris Premium Réserve
Producent: Bestheim
Appellation: Alsace
Druvsort/er: Pinot gris
Provningsdatum: 2017-02-10
Pris: 96kr.

Fullt ös med druvtypiciteten här genom blomster, vindruvor, persikor och melon. Lite baktung med låg syra och höga restsötma men ändå mycket smakrik och intressant. På det hela taget ett gott vin med lång eftersmak som helst avnjuts välkylt.


2002 Riesling Saint Hippolyte
Producent: Charles Koehly et Fils
Appellation: Alsace
Druvsort/er: Riesling
Provningsdatum: 2011-11-04
Pris: 121kr.

Redan färgen skvallrar om en mogen utvecklingskurva. Vinet är klart och gyllengult. Vi doftar och smakar. Solmogen blodgrapefrukt inlindad i bivax dominerar och grönäppelskärpan, som förvisso finns där, har reträtterat sedan sist vi provade vinet. I avslutet framträder en rökig mineral och tobak. Vi måste imponeras av utvecklingen på det snart tioåriga vinet. Vinet tål säkert ett par år till men är förföriskt gott just nu och vi ångrar att inte fler flaskor lades i lager. Passar ypperligt till fredagsräkorna.


2015 Riesling Turckheim AOC
Producent: Francois Baur
Appellation: Alsace
Druvsort/er: Riesling
Provningsdatum: 2017-04-23
Pris: 155kr.

Vinet ser ungdomligt gröngult ut i glaset. Doften ger oss honung och tropisk frukt. I munnen ligger vinet torrt och relativt lätt. Det finns en liten mineralsträng och limebeska i avslutet. Gott och fräscht i all enkelhet.


2008 Trimbach Gewurztraminer
Producent: Trimbach
Appellation: Alsace
Druvsort/er: Gewürztraminer
Provningsdatum: 2014-07-29
Pris: 149kr.

Frisk, pepprig och välutvecklad smak med en nyansrik, druvtypisk palett av persikor, vita blommor, tvål, honung, hö och vitpeppar. Fantastiskt välbevarad och harmonisk med fin utdelning på några års lagring.


2007 Trimbach Gewurztraminer
Producent: Trimbach
Appellation: Alsace
Druvsort/er: Gewürztraminer
Provningsdatum: 2010-11-27
Pris: 149kr.

Gul färg. Stor, druvtypisk doft med inslag av mineral, bittra örter, aprikoser och fläsk. Intressant och egensinnigt så långt. Smaken är oljig och fyllig i typisk stil. Riktigt bra koncentration och längd i eftersmaken med rik tropisk frukt, örter och mineraler. Goda syror för druvan i fråga och en lätt, lätt sötma på slutet.


2006 Trimbach Gewurztraminer
Producent: Trimbach
Appellation: Alsace
Druvsort/er: Gewürztraminer
Provningsdatum: 2012-02-20
Pris: 149kr.

Det här är ett vin som vi har riktigt dåliga erfarenheter av vad gäller lagring. Den här årgången, eller kanske det här exemplaret, visar sig dock ha blivit precis så välutvecklat som vi tänkte oss när vi stoppade ner det i källaren för ett par år sedan. Färgen är kraftfullt gul. Doften är mycket stor och druvtypisk med kryddiga, utvecklade toner av blommor, honung och aprikoser. Smaken är stor, tvålig, kryddig och utvecklad med balanserad syra (lite högre än normalt för druvan i fråga). Vi får torkad frukt, parfym, pomerans och ett rejält mineralsting. Vi hittar en antydan till restsötma i eftersmaken och även en lite bitterbesk ton som vi närmast förknippar med botrytis. Detta är ett vin som bjuder på intensiva, buffliga smaker, precis som man vill ha sin Gewürz. Värd att vänta på helt enkelt.


Vita, halvtorra viner


2015 Nicolas Zusslin Gewurztraminer Vieilles Vignes Cuvée Jeanine
Producent: Nicolas Zusslin
Appellation: Alsace
Druvsort/er: Gewurztraminer
Provningsdatum: 2017-05-25
Pris: 142kr.

Elegans är väl ett begrepp som inte riktigt är kompatibelt med gewürztraminer men här är i alla fall ett seriöst försök att hålla druvans mest framfusiga nyanser i schack. Fokus ligger på syrén, violpastiller, lite blandade vingummin och persikor. Det är generöst utan att bli övermäktigt och rent och friskt nog att hålla intresset uppe flaskan ut. Ett gott, välgjort vin som kanske inte lämnar några större avtryck i minnet. Bör nog drickas så ungt som möjligt tänker vi.


Söta viner


2007 Baron de Hoen Vendanges Tardives Gewurztraminer
Producent: Cave de Beblenheim
Appellation: Alsace
Druvsort/er: Gewurztraminer
Provningsdatum: 2011-11-18
Pris: 160kr.

Söt, nästan simmig smak med riktigt god syra. Extremt botrytiserad med uppiggande toner av fläder och honung. Mycket gott men inget under av finess eller komplexitet.


2004 Vendanges Tardives Pinot gris
Producent: Cave de Ribeauville
Appellation: Alsace
Druvsort/er: Pinot gris
Provningsdatum: 2015-06-19
Pris: 140kr.

Ett alldeles magnifikt utvecklat vin med alla markörer som gör ädelsöta viner så fantastiskt goda; saffran, hjortron, mandelmassa, kanderade citronskal. Detta kryddat med lite vanilj och mineral ger en sagolik upplevelse. Fina syror bär upp smaknyanserna perfekt och den massiva sötman känns bara som en lustfylld kittling i gommen. Stort som något bättre från Tokaj eller Sauternes.


2005 Willm Sélection de Grains Nobles Gewurztraminer
Producent: Willm
Appellation: Alsace
Druvsort/er: Gewürztraminer
Provningsdatum: 2012-10-20
Pris: 395kr.

Färgen är vackert mörkgul. Doften är mäktig söt och djup med massor av torkade aprikoser, honung, mandelbiskvier, gewürziga rosor och parfymer, kanderade apelsinskal och botrytis. Smaken är simmigt söt med en syra som kanske inte riktigt klarar att stå emot trycket. Smakmässigt är det här såklart en bomb, faktiskt en av de rikaste och mäktigaste vi har upplevt. Torkade frukter, blomster, botrytis och en nära nog muscatlik godiston dröjer sig kvar i den långa eftersmaken. Komplext och nyanserat är bara förnamnet. Ett uns ytterligare syra och det här hade varit ett fulländat vin.


Mousserande viner


NV Charles Wantz Crémant d'Alsace Carte Noir Brut
Producent: Charles Wantz
Appellation: Crémant d'Alsace
Druvsort/er: 90% pinot blanc samt 10% övriga druvsorter
Provningsdatum: 2014-04-04
Pris: 89kr.
Betyg: 84/100

Friskt och bubbligt med ganska generös fruktighet och brödighet. En lätt mineralton tillsammans med röda äpplen, citrus, nougat och jäst gör vinet ganska intressant men kanske framförallt gott. Relativt lätt i stilen och med ett något sött avslut. Ett helt ok bubbel i sin prisklass.


NV Crémant d'Alsace Bestheim Brut
Producent: Bestheim
Appellation: Crémant d'Alsace
Druvsort/er: 60% pinot blanc och 40% chardonnay
Provningsdatum: 2015-12-31
Pris: 99kr.

Det här var en mycket sympatisk och välmatad Crémant som slår mången billig Champagne på fingrarna. Ungdomlig fräschör fås genom en mycket frisk syra, äpplen, grapefrukt och mineral och lite mer tyngd och seriositet genom nougat, rostat bröd och mariekex. Bra mousse och fyllighet ger längd åt eftersmaken. Förnämligt prissatt kan det här vinet inte annat än rekommenderas.Härligt frisk och bubblig med upplevd sötma i avslutet. Medellång eftersmak med citrusfrukt, vindruvor, vita vinbär och kalk. Rent, gott och elegant med balans. Inte mycket att orda om. Slurp sa det.