Senast provat av producenten Ostorosbor Zrt

2023 Soltész Egri Csillag Selection
Provningsanteckningar
Fruktig smak med kalkmineraliskt skimmer. Fin syra som ger viss längd åt päron, nektariner och clementiner. Viss personlighet och ursprungskänsla men i grunden ett enkelt vin.
Årgångsinfo
Skörd: Druvorna skördades huvudsakligen med maskin. Tillverkning: Musten jäste i temperaturkontrollerade rostfria ståltankar. De olika druvsorterna jäste och lagrades separat. Lagring: Vinet har lagrats ett halvår i rostfria ståltankar.
Druvsammansättning
45% királyleányka, 20% muscat ottonel, 15% olaszrizling, 8% furmint, 7% chardonnay och 5% sauvignon blanc
Till flaskan >>Ursprung
Norra massivet · Eger · Ostorosbor Zrt
Flaskinfo
Provad: 4/10 2024 · Pris: 125 kr · Volym: 75 cl

2021 Soltész Egri Csillag Selection
Provningsanteckningar
På näsan citrus, svart vinbärsblad, vulkanisk mineralistet och gummirökighet. Lätt, mineralisk smak i frisk och fräsch stil. Ingen smakexplosion och eftersmaken är ganska kort. En lätt svavelton kompletterar det som nämnts i doften.
Årgångsinfo
Skörd: Druvorna skördades huvudsakligen med maskin mellan 22 september och 16 oktober. Tillverkning: Musten jäste i temperaturkontrollerade rostfria ståltankar. De olika druvsorterna jäste och lagrades separat. Lagring: Vinet har lagrats ett halvår i rostfria ståltankar.
Druvsammansättning
45% királyleányka, 20% muscat ottonel, 15% olaszrizling, 8% furmint, 7% chardonnay och 5% sauvignon blanc.
Till flaskan >>Ursprung
Norra massivet · Eger · Ostorosbor Zrt
Flaskinfo
Provad: 6/8 2022 · Pris: 120 kr · Volym: 75 cl

2020 Soltész Egri Csillag Selection
Provningsanteckningar
Friskt och gott som vi brukar säga. Lätt, druvigt och torrt med vita blommor, melon och lite ört- och limeskalbeska. Fyller helt klart en funktion som törstsläckare men är inget för någon djupare analys.
Årgångsinfo
Ursprung: Eger ligger i nordöstra Ungern. Egri Csillag betyder 'Egers Stjärna' och är en ursprungsbeteckning som gäller för vita viner. Appellationen kom till så sent som 2010 som ett svar på en ökad efterfrågan av lätta, aromatiska vita viner. Vinerna med denna beteckning ska vara gjorda till minst 50 procent av minst fyra druvsorter från Karpaterna som olaszrizling, hárslevelu, furmint, leanyka och királyleányka med flera. Detta vin består till 76% av Királyleányka, olaszriezling, hárslevelü och furmint. Vinerna delas vidare in i tre kvalitétsklasser - Classicus för de lätta, unga vinerna, Superior för mer komplexa fatlagrade viner och Grand Superior där druvorna ska komma från en enskild vingård och vinet ska ha lagrats en längre tid. Detta vin går under klassificeringen Classicus och druvorna kommer från producentens vingårdar i framförallt Eger och Ostoros. Skörd: Druvorna skördades huvudsakligen med maskin mellan 13 september och 25 oktober. Tillverkning: Musten jäste i temperaturkontrollerade rostfria ståltankar. Druvsorterna vinifieras tillsammans utifrån när de skördats. Lagring: Vinet har lagrats tre till fyra månader i rostfria ståltankar. Mer information: I detta vin ingår fyra av de tillåtna druvsorterna för Egri Csillag - Királyleányka, olaszriezling, hárslevelü och furmint. Királyleányka är det ungerska namnet på den druva som också är känd som feteasca regala. Druvan är en korsning mellan feteasca alba och grasa, och odlas framför allt i Ungern och Rumänien. Druvsorten olaszrizling kallas även welschriesling och riesling italico och används till både söta och torra viner. Druvan är namnet till trots inte släkt med riesling.
Druvsammansättning
50% királyleányka, 10% hárslevelu, 10% olaszrizling, 10% muscat ottonel, 7% pinot gris, 7% sauvignon blanc och 6% furmint
Till flaskan >>Ursprung
Norra massivet · Eger · Ostorosbor Zrt
Flaskinfo
Provad: 10/7 2021 · Pris: 120 kr · Volym: 75 cl