Provningsanteckningar

Etikettbild

2013 Paraschos Not

Spiskumminkryddade tahinibollar på menyn. Då väljer vi orange. Och som den levererar, Paraschos pinot grigio. Vinet har jäst med skalen i öppna träkar och sedan legat på botti ett par år. Färgen drar mot en sydfransk rosé. Vi får kvitten, nyponsoppa, apelsinskal och kryddor och ett långt mineraliskt friskt avslut. Rentav lite tanniner. Det påminner om sherry men har ändå en primär frukt kvar. Vinet är förmodligen så torrt ett vin kan bli. Supergott och oändligt användbart och inte det minsta konstigt i våra gommar.

Orangeviner  ·  2018-02-02  ·  200 kr  ·  75 cl

Ursprung: Friuli-Venezia Giulia  ·  Venezia Giulia (IGP)  ·  Paraschos

Druvsammansättning: Pinot Grigio
Mer info om årgången: Manuell skörd. Efter avstjälkning och en lättare pressning läggs musten i stora öppna träkar för att jäsa spontant tillsammans med skalen. Efter åtta dagar dras vinet om och musten som nu är djupt orangeröd placeras i stora Slavonska bottis av ek på 1500 - 2500 liter. Här får vinet ligga i två år innan det buteljeras. Vinet klassificeras som naturvin. Inget svavel tillsatt i processen.
(0.0 / 5, 0 röster)