Provat från regionen Friuli-Venezia Giulia

Etikettbild

2011 Paraschos Kai

Ett harmoniskt vin med pigga syror och viss strävhet. Otroligt gott och komplext med hjortron, apelsinskal, aprikoser, någon slags polishmedel och viss blommighet. Avslutet är mjukt kryddigt. Fantastiskt bra.

Orangeviner  ·  2018-08-19  ·  200 kr  ·  75 cl

Ursprung: Friuli-Venezia Giulia  ·  Venezia Giulia (IGP)  ·  Paraschos

Druvsammansättning: Friulano (tidigare Tocai friulano, även synonym sauvignon vert)
(0.0 / 5, 0 röster)
Etikettbild

2014 Paraschos OrangeOne

Årets första balkonghäng. Orange is the new rosé. Vinet är så läskande och friskt att man nästan missar djupet som också finns där. Det är kvitten, nypon och pomerans i en snustorr kostym. Lipton Yellow Label. Och ett magnesiummineraliskt efterhäng. Otroligt gott och intressant. Någon tycker att vinet är lite kort i smaken, men annars bara positiva omdömen.

Orangeviner  ·  2018-04-09  ·  229 kr  ·  75 cl

Ursprung: Friuli-Venezia Giulia  ·  Venezia Giulia (IGP)  ·  Paraschos

Druvsammansättning: Ribolla Gialla 40%, Malvasia 30%, Tokai Fruilano 30%
Mer info om årgången: Varje druvsort vinifieras var för sig. Manuell skörd. Efter avstjälkning och lättare pressning placeras musten tillsammans med druvskalen i öppna träkar där det blivande vinet får jäsa spontant utan temperaturkontroll. Efter jäsning dras musten om till stora acaciefat om 2000 liter. Här får vinet ligga till sig i ca tre år innan buteljering. Ingen klarning, ingen filtrering, inget tillsatt svavel. Helt naturligt.
(0.0 / 5, 0 röster)
Etikettbild

2013 Paraschos Not

Spiskumminkryddade tahinibollar på menyn. Då väljer vi orange. Och som den levererar, Paraschos pinot grigio. Vinet har jäst med skalen i öppna träkar och sedan legat på botti ett par år. Färgen drar mot en sydfransk rosé. Vi får kvitten, nyponsoppa, apelsinskal och kryddor och ett långt mineraliskt friskt avslut. Rentav lite tanniner. Det påminner om sherry men har ändå en primär frukt kvar. Vinet är förmodligen så torrt ett vin kan bli. Supergott och oändligt användbart och inte det minsta konstigt i våra gommar.

Orangeviner  ·  2018-02-02  ·  200 kr  ·  75 cl

Ursprung: Friuli-Venezia Giulia  ·  Venezia Giulia (IGP)  ·  Paraschos

Druvsammansättning: Pinot Grigio
Mer info om årgången: Manuell skörd. Efter avstjälkning och en lättare pressning läggs musten i stora öppna träkar för att jäsa spontant tillsammans med skalen. Efter åtta dagar dras vinet om och musten som nu är djupt orangeröd placeras i stora Slavonska bottis av ek på 1500 - 2500 liter. Här får vinet ligga i två år innan det buteljeras. Vinet klassificeras som naturvin. Inget svavel tillsatt i processen.
(0.0 / 5, 0 röster)
Etikettbild

2014 Paraschos OrangeOne

Orange, grumlig färg. Härlig, muscatlik aromatik i doften med aprikoser och en hint lakrits. Smaken är mild och frisk med aprikoser, mandariner och äpplen (både i färsk, must- och cidervinägerform). Viss skalsträvhet anas i tandköttet. Inte jättekomplext men otroligt gott och med fin längd.

Orangeviner  ·  2017-10-23  ·  229 kr  ·  75 cl

Ursprung: Friuli-Venezia Giulia  ·  Venezia Giulia (IGP)  ·  Paraschos

Druvsammansättning: Ribolla Gialla 40%, Malvasia 30%, Tokai Fruilano 30%
Mer info om årgången: Varje druvsort vinifieras var för sig. Manuell skörd. Efter avstjälkning och lättare pressning placeras musten tillsammans med druvskalen i öppna träkar där det blivande vinet får jäsa spontant utan temperaturkontroll. Efter jäsning dras musten om till stora acaciefat om 2000 liter. Här får vinet ligga till sig i ca tre år innan buteljering. Ingen klarning, ingen filtrering, inget tillsatt svavel. Helt naturligt.
(0.0 / 5, 0 röster)