Provningsdetaljer


...

2015 Morgon Marcel Lapierre

Provningsanteckningar

Otroligt gott i saftig stil, dock med kraft och struktur. Bären är åt det mörkare hållet och ackompanjeras snyggt av granitmineral, rostiga spikar, rått kött och blommiga och kryddrökiga toner. Blodapelsinsyror som backar upp och frukt i överflöd samtidigt som balansen är väldigt exakt. Den animaliska nyansen i eftersmaken är pricken över iet. Kanske som bäst ur öppnad flaska dag tre vilket väl säger något om kvalitén. Makalöst bra.

Årgångsinfo

Tillsatt sulfit: Ja. Sulfitklass: 0-10mg/l. Druvor: 100 % Gamay. Druvornas ursprung: Egenodlade, manuell skörd. Alkohol: 13%. Odling: 30-110 åriga stockar (Snitt 70 år). Ekologisk odling. Enbart manuell skörd. Noggrann och försiktig skörd tar hela klasarna till vineriet. Maceration carbonique gör att bären jäses inifrån helt utan tillsättning av jäst, enzym eller svavel. Därefter sker oftast den malolaktiska jäsningen på fat, men vissa år slutar den redan innan alkoholjäsningen är klar (t.ex. 2009). Vinet pressas efter jäsning i ca 20 dagar med hjälp av mycket gamla vertikalpressar av trä. Därefter lagras vinet på 228-liters ekfat i 6 månader. Faten kommer från bl.a. Seguin-Moreau och Francois Frères och är 3-13 år gamla. Denna årgång har Marcel för ovanlighetens skull använt liiiite svavel men som vanligt sker buteljering utan filtrering, klarning, enzymer etc.

Druvsammansättning

Gamay

Ursprung

Bourgogne · Morgon · Marcel Lapierre

Flaskinfo

Provad: 2/11 2017 · Pris: 219 kr · Volym: 75 cl