Senast provat av producenten Marcel Lapierre

2017 Morgon Marcel Lapierre
Provningsanteckningar
Naturligt funkig, mjölkig, fruktig smak med underbart småvolatil syra och härlig kryddighet. Skira bär genom smultron och jordgubbar. Det här är inget annat än svingott och toppklass i sin genre för de som gillar stilen.
Årgångsinfo
Druvorna till detta vin kommer från vinstockar som i genomsnitt är 70 år gamla. Skörd: Druvorna skördades för hand.
Druvsammansättning
Gamay
Till flaskan >>
2016 Morgon Marcel Lapierre
Provningsanteckningar
Fantastiskt vin från toppårgång. Stall, mosade hallon på våt asfalt, och hela den biten.
Druvsammansättning
Gamay
Till flaskan >>
2016 Morgon Marcel Lapierre
Provningsanteckningar
Den här har helt klart stillat sig under ett par år i källaren. Svarar upp mot förväntningarna med det härliga rostiga brunnsvattnet som vi gillar så oerhört. Mosade söta hallon, smultron och jordig mineral. Nymald svartpeppar av bättre sort. Jäkligt gott nu men vi låter resterande flaskor ligga ett par år till bara för att se vartåt det tar vägen.
Druvsammansättning
Gamay
Till flaskan >>
2016 Morgon Marcel Lapierre
Provningsanteckningar
Floral och jordig med en del volatila syror. Helt klart ett lite vildare uttryck än årgång '15. Mycket god nu med sina typiska mosade hallon och det rostiga brunnsvattnet, men kan säkert må bra av att stilla sig lite till i källaren.
Druvsammansättning
Gamay
Till flaskan >>
2015 Morgon Marcel Lapierre
Provningsanteckningar
Otroligt gott i saftig stil, dock med kraft och struktur. Bären är åt det mörkare hållet och ackompanjeras snyggt av granitmineral, rostiga spikar, rått kött och blommiga och kryddrökiga toner. Blodapelsinsyror som backar upp och frukt i överflöd samtidigt som balansen är väldigt exakt. Den animaliska nyansen i eftersmaken är pricken över iet. Kanske som bäst ur öppnad flaska dag tre vilket väl säger något om kvalitén. Makalöst bra.
Årgångsinfo
Tillsatt sulfit: Ja. Sulfitklass: 0-10mg/l. Druvor: 100 % Gamay. Druvornas ursprung: Egenodlade, manuell skörd. Alkohol: 13%. Odling: 30-110 åriga stockar (Snitt 70 år). Ekologisk odling. Enbart manuell skörd. Noggrann och försiktig skörd tar hela klasarna till vineriet. Maceration carbonique gör att bären jäses inifrån helt utan tillsättning av jäst, enzym eller svavel. Därefter sker oftast den malolaktiska jäsningen på fat, men vissa år slutar den redan innan alkoholjäsningen är klar (t.ex. 2009). Vinet pressas efter jäsning i ca 20 dagar med hjälp av mycket gamla vertikalpressar av trä. Därefter lagras vinet på 228-liters ekfat i 6 månader. Faten kommer från bl.a. Seguin-Moreau och Francois Frères och är 3-13 år gamla. Denna årgång har Marcel för ovanlighetens skull använt liiiite svavel men som vanligt sker buteljering utan filtrering, klarning, enzymer etc.
Druvsammansättning
Gamay
Till flaskan >>
2015 Morgon Marcel Lapierre
Provningsanteckningar
Det är så gott. Om man fördjupar analysen lite får vi först stall, stall, och stall. Sedan Coca Cola och rostigt brunnsvatten, som vi lärt oss är typiska saker. I munnen är det jordgubbssaftigt och druvjosigt utan att en sekund tippa över i det syltiga. Efter en rejäl väntan kommer det Nebbiolo-florala toner. Blodapelsin, granit och fina grusiga tanniner toppar tillsammans med en liten aning volatila syror. Fantastiskt!
Årgångsinfo
Tillsatt sulfit: Ja. Sulfitklass: 0-10mg/l. Druvor: 100 % Gamay. Druvornas ursprung: Egenodlade, manuell skörd. Alkohol: 13%. Odling: 30-110 åriga stockar (Snitt 70 år). Ekologisk odling. Enbart manuell skörd. Noggrann och försiktig skörd tar hela klasarna till vineriet. Maceration carbonique gör att bären jäses inifrån helt utan tillsättning av jäst, enzym eller svavel. Därefter sker oftast den malolaktiska jäsningen på fat, men vissa år slutar den redan innan alkoholjäsningen är klar (t.ex. 2009). Vinet pressas efter jäsning i ca 20 dagar med hjälp av mycket gamla vertikalpressar av trä. Därefter lagras vinet på 228-liters ekfat i 6 månader. Faten kommer från bl.a. Seguin-Moreau och Francois Frères och är 3-13 år gamla. Denna årgång har Marcel för ovanlighetens skull använt liiiite svavel men som vanligt sker buteljering utan filtrering, klarning, enzymer etc.
Druvsammansättning
Gamay
Till flaskan >>
2014 Morgon Marcel Lapierre
Provningsanteckningar
Hallonröd färg som släpper igenom en hel del ljus. Doften står som en kvast ur glaset med syrliga lingon och tranbär, färsk salvia och ramslök samt en härligt järnosande mineralitet. Smaken följer i samma spår med ungdomliga, fräscha, rödbäriga nyanser och intensiv mineralitet. Syra, fruktkoncentration, mineral och en lätt touch av ek binds ihop fint av små, sandiga tanniner. Ett härligt vin med stor energi, renhet och saftig drickbarhet. Helt osvavlad och ofiltrerad, vad det nu kan ha för påverkan på smaken.
Druvsammansättning
Gamay
Till flaskan >>