Provningsdetaljer


...

2015 Morgon Marcel Lapierre

Provningsanteckningar

Det är så gott. Om man fördjupar analysen lite får vi först stall, stall, och stall. Sedan Coca Cola och rostigt brunnsvatten, som vi lärt oss är typiska saker. I munnen är det jordgubbssaftigt och druvjosigt utan att en sekund tippa över i det syltiga. Efter en rejäl väntan kommer det Nebbiolo-florala toner. Blodapelsin, granit och fina grusiga tanniner toppar tillsammans med en liten aning volatila syror. Fantastiskt!

Årgångsinfo

Tillsatt sulfit: Ja. Sulfitklass: 0-10mg/l. Druvor: 100 % Gamay. Druvornas ursprung: Egenodlade, manuell skörd. Alkohol: 13%. Odling: 30-110 åriga stockar (Snitt 70 år). Ekologisk odling. Enbart manuell skörd. Noggrann och försiktig skörd tar hela klasarna till vineriet. Maceration carbonique gör att bären jäses inifrån helt utan tillsättning av jäst, enzym eller svavel. Därefter sker oftast den malolaktiska jäsningen på fat, men vissa år slutar den redan innan alkoholjäsningen är klar (t.ex. 2009). Vinet pressas efter jäsning i ca 20 dagar med hjälp av mycket gamla vertikalpressar av trä. Därefter lagras vinet på 228-liters ekfat i 6 månader. Faten kommer från bl.a. Seguin-Moreau och Francois Frères och är 3-13 år gamla. Denna årgång har Marcel för ovanlighetens skull använt liiiite svavel men som vanligt sker buteljering utan filtrering, klarning, enzymer etc.

Druvsammansättning

Gamay

Ursprung

Bourgogne · Morgon · Marcel Lapierre

Flaskinfo

Provad: 7/4 2017 · Pris: 219 kr · Volym: 75 cl