Onsdag den 10 juni 2009

Etikettbild

2006 Château Montus

Tät, blåröd färg. Ungdomlig, något knuten doft med inslag av rostad ek, smörkola, kokta morötter, lakrits och tobak. Frisk, sträv, ungdomlig, sötfruktig smak med inslag av röda bär, rostad ek, lakrits, sura björnbär, tobak och kryddnejlika. Ett något ointegrerat men koncentrerat och distinkt vin som vi gärna ser får några år på nacken innan vi provar igen. Mer lättdrucket efter lång luftning.

Röda viner ·  2009-06-10 ·  167 kr ·  75 cl

Ursprung: Sud-Ouest  ·  Madiran  ·  Alain Brumont

Druvsammansättning: 85% tannat och 15% cabernet sauvignon
Mer info om årgången: Jordart/jordmån: Ler- och stenjordar. Skörd: I slutet av september och början av oktober. Avkastningen var 40 hektoliter per hektar. Vinifiering: Jäsning vid 28°C. Skalmaceration i tre till sex veckor. Malolaktisk jäsning på ekfat. Lagring: På sin jästfällning. 12-14 månader på ekfat, varav 80 procent var nya. Vinet har inte filtrerats innan buteljering. Vingården Montus omfattar 80 hektar. Vinmakare är Fabrice Dubosc och Simon Forgues.