Tisdag den 11 maj 2010

Etikettbild

2004 Château Bouscassé

Färgen är kompakt svartröd i mitten. Röd kant med marginell genomskinlighet. Doften är ganska öppen och välkomnande med stor fruktighet. Vi hittar svärtade toner av lakrits, mörk choklad och knallpulver men även lite friskare nyanser av violgodis, vinbär och rosmarin. Ganska komplext så långt med aningens utveckling. Smaken är något utvecklad, fullbodied, mycket frisk och fortfarande något störigt sträv. Smaknyanserna liknar doftens med tillägg av jord, muskotnöt och korinter. Vinet behöver ytterligare lagring, främst med tanke på de massiva tanninerna som fortfarande tapetserar tandköttet. Det är ingen tvekan om att detta är ett mycket välstrukturerat och intressant vin med lång eftersmak. Förutsatt att man gillar den robusta stilen är detta ett givet lagringsobjekt. 2004orna vill vi nog ge minst ett par år till innan vi testar igen.

Röda viner ·  2010-05-11 ·  99 kr ·  75 cl

Ursprung: Sud-Ouest  ·  Madiran  ·  Alain Brumont

Druvsammansättning: 65% tannat, 25% cabernet sauvignon, 10% cabernet franc
Mer info om årgången: Jordarten består huvudsakligen av lera och kalksten med inslag av marmor. Manuell skörd, avkastningen var drygt 40 hektoliter per hektar. Vinifiering: Jäsning och skalmaceration vid 28°C i tre till sex veckor. Lagring: Tolv till fjorton månader på andragångs-och tredjegångsfyllda ekfat. Madiran ligger i sydvästra Frankrike, norr om staden Pau. 1979 tog Alain Brumont över Château Bouscassé i Madiran efter sin far. Därefter har han utökat sina egendomar, som idag omfattar totalt 180 hektar i Madiran och Côtes de Gascogne. Odlingarna i Madiran upptar cirka 1 200 hektar.