Fredag den 13 september 2013

Etikettbild

2004 Château Bouscassé

Röd, ganska genomskinlig färg med bruna nyanser, väsensskilt från det blåsvarta vin vi köpte och provade för sex år sedan. Doften är sammansatt och komplex med julkryddor, mandelmassa, kanderade frukter, jord, läder och lite blåblommighet. Superläckert och lockande så långt. Smaken är snyggt balanserad med bra syra och avrundade - men intakta - tanniner. Tät fruktighet och viss stallighet. Ek och alkohol är snyggt inbakade i helheten. Den som letar finstämdhet och elegans har inget att hämta här - det här är ett fylligt, rikt, rustikt, om än superbt utvecklat vin. Vi väljer att dricka återstående flaskor inom några år då frukten fortfarande är pigg och fräsch samtidigt som tanninerna nu är fullt drickbara. Fantastisk utdelning på ett vin för en hundralapp och väl värt väntan.

Röda viner ·  2013-09-13 ·  99 kr ·  75 cl

Ursprung: Sud-Ouest  ·  Madiran  ·  Alain Brumont

Druvsammansättning: 65% tannat, 25% cabernet sauvignon, 10% cabernet franc
Mer info om årgången: Jordarten består huvudsakligen av lera och kalksten med inslag av marmor. Manuell skörd, avkastningen var drygt 40 hektoliter per hektar. Vinifiering: Jäsning och skalmaceration vid 28°C i tre till sex veckor. Lagring: Tolv till fjorton månader på andragångs-och tredjegångsfyllda ekfat. Madiran ligger i sydvästra Frankrike, norr om staden Pau. 1979 tog Alain Brumont över Château Bouscassé i Madiran efter sin far. Därefter har han utökat sina egendomar, som idag omfattar totalt 180 hektar i Madiran och Côtes de Gascogne. Odlingarna i Madiran upptar cirka 1 200 hektar.