Onsdag den 21 oktober 2015

Etikettbild

2006 Château Montus

Mycket tät, rödsvart färg. Utvecklad näsa dock med kompakt fruktighet. Djup, blå frukt med viss örtighet blandas upp med generösa ektoner i form av kaffe, mörk choklad och tobak. Vi smakar och får i munnen ett mycket fylligt, ganska strävt vin med fin fräschör och en lätt värme i avslutet. Smakmässigt som en Bordeaux från västra stranden med svarta vinbär, korinter, kaffe och jord, men såklart mycket robustare i stilen. Ett mycket koncentrerat och gott vin, inte helt utan elegans och med fin mognad. Inga problem för den som vill spara den här årgången ytterligare.

Röda viner ·  2015-10-21 ·  167 kr ·  75 cl

Ursprung: Sud-Ouest  ·  Madiran  ·  Alain Brumont

Druvsammansättning: 85% tannat och 15% cabernet sauvignon
Mer info om årgången: Jordart/jordmån: Ler- och stenjordar. Skörd: I slutet av september och början av oktober. Avkastningen var 40 hektoliter per hektar. Vinifiering: Jäsning vid 28°C. Skalmaceration i tre till sex veckor. Malolaktisk jäsning på ekfat. Lagring: På sin jästfällning. 12-14 månader på ekfat, varav 80 procent var nya. Vinet har inte filtrerats innan buteljering. Vingården Montus omfattar 80 hektar. Vinmakare är Fabrice Dubosc och Simon Forgues.