Fredag den 13 januari 2023

Etikettbild

2018 Château Tanesse

Lite väl utanpåliggande ek men rejäl frukt som backar upp trots allt. Tanniner och syra på plats för ytterligare lagring. Lätt tobakston anas genom plommon, björnbär och korinter. Också lite svartvinbärsgelé och örtblandning såklart.

Röda viner ·  2023-01-13 ·  131 kr ·  75 cl

Ursprung: Bordeaux  ·  Côtes de Bordeaux  ·  Château Tanesse

Druvsammansättning: 55% merlot, 40% cabernet sauvignon och 5% cabernet franc
Mer info om årgången: Jordmån: Grus och finkornig slamjord. Tillverkning: Druvorna avstjälkas. Jäsning och skalmaceration på temperaturkontrollerade ståltankar. Lagring: Vinet har lagrats nio månader till ett år på ekfat.
Etikettbild

2019 Qvevri Bouquet Rkatsiteli

Utseendet är brutalt vackert såklart men i gommen uppträder vinet oväntat smaklöst. Syrorna saknar sting vilket ger en något jolmig känsla. En diffus palett av smaker som drar åt halm, te, apelsinskal, aprikoser, lite blommigt och kryddigt, kanske kanel eller ingefära.

Orangeviner ·  2023-01-13 ·  181 kr ·  75 cl

Ursprung: Georgien  ·  Georgien  ·  Mildiani family winery

Druvsammansättning: Rkatsiteli
Mer info om årgången: Jordmån: Humuskarbonat och sand. Skörd: Druvorna skördades för hand mellan 10-13 september. Avkastningen var sju ton per hektar. Tillverkning: Musten jäste tillsammans med druvskalen utan tillsatt jäst. Under vinifieringen skedde omrörning för hand. Lagring: Vinet har lagrats med druvskalen cirka ett halvår på 15 år gamla qvevri om 1 500 liter. Qvevri är namnet på de lerkärl vinet tillverkats i och lagrats på. I Georgien har man hittat liknande kärl för vintillverkning som är cirka 8000 år gamla. Under historiens gång har kärlen blivit större och större. För att kärlen inte skulle gå sönder av trycket i jäsningen började man gräva ner dem. Förutom att krusen blev stadigare så hade det också fördelen att det är svalare under marken, något som är en fördel för både tillverkning och lagring.