Fredag den 6 september 2024

Etikettbild

2022 Krone Borealis Vintage Cuvée Brut

Brödig och äpplig i näsa och gom med små pirriga bubblor. Gult genom aprikoser, apelsinskal och honung men också lite rökigt eller pepprigt. Friskt och fylligt. Mycket gott.

Mousserande viner ·  2024-09-06 ·  139 kr ·  75 cl

Ursprung: Western Cape  ·  Western Cape  ·  Twee Jonge Gezellen Estate

Druvsammansättning: Chardonnay och pinot noir
Mer info om årgången: Jordmån: Granit. Skörd: Druvorna skördades för hand mellan 14 januari och 8 februari. Druvorna skördades tidigt på morgonen. Genom att skörda druvorna då det är som svalast minskar man risken för oxidation och druvorna behåller mer av aromer och fruktsyra. Växtsäsongen 2021-2022 präglades mycket av en lång, blöt och kall vinter som sträckte sig längre in på våren än vanligt. Både knoppning och skörd skedde därför cirka två veckor senare än vanligt. Avkastningen var 10-12 ton per hektar. Tillverkning: Basvinet jäste i ståltank och genomgick sedan malolaktisk omvandling. Lagring: Detta vin har lagrats ett och ett halvt år tillsammans med sin jästfällning innan degorgering.
Etikettbild

2023 Weemala Pinot Noir

En lätt och lättsam pinne med druvtypiska nyanser av skogsbär, viol och orientaliska kryddor. Blodapelsin, malen ingefära och ett uns eukalyptus sticker ut och adderar komplexitet. Lättklunkat men seriöst och framförallt mycket gott. Imponerande fräschör.

Röda viner ·  2024-09-06 ·  157 kr ·  75 cl

Ursprung: New South Wales  ·  Orange  ·  Logan Wines

Druvsammansättning: Pinot noir
Mer info om årgången: Jordmån: Vulkanjord. Tillverkning: Cirka 80 procent av druvorna avstjälkas och resterande druvor får jäsa som hela klasar. Delar av druvmusten jäser i små öppna jäskar med nedtryckning av skalmassan två gånger dagligen. Resten av druvmusten jäser i större roterande jäskar, förutom en liten del, fem procent, som kolsyrejäses, så kallad macération carbonique. Macération carbonique innebär att hela druvor läggs i en tank. De understa druvorna krossas av tyngden så att juicen frigörs, kommer i kontakt med jästcellerna, och en jäsning startar. Koldioxid bildas och tränger undan syret i tanken varpå en intracellulär jäsning startar. Skörd: Druvorna skördades från slutet av februari till mitt av mars.