Senast provat av producenten Sébastien Brunet

2015 Sébastien Brunet Le Naturel Pétillant
Provningsanteckningar
Ursprunget är tydligt med bokna äpplen och stålull. Några år på hyllan har taggat ner syrorna och lockat fram gul frukt. Mycket läskande och gott.
Årgångsinfo
Vinmarken odlas utan kemiska bekämpningsmedel eller konstgödsel och har så gjorts i flera generationer. Rankorna är 30 år gamla och skördeuttaget är max 40 hl/hektar. Terroiren består av silex, vilket är det latinska ordet för silica. Silica är en sedimantär, mineralrik bergart. Manuell skörd i små korgar. Vinifieringen är enkel. Ingenting tillsätts och ingenting tas bort. Direkt pressning. Vinet jäses med den naturliga jästen på tank och buteljeras innan det jäst ut helt. Andra jäsning sker därefter i flaska utan tillsättning av jäst eller socker och lagras sedan ca 12 månader på sin jästfällning. Degorgeras och säljs utan klarning eller filtrering med en mycket liten tillsats svavel.
Druvsammansättning
Chenin blanc
Till flaskan >>
2015 Sébastien Brunet Le Naturel Pétillant
Provningsanteckningar
Ingen tvekan om druvan bakom vinet här inte. Det är hårda puckar; stålull och citruspastill. Bokna äpplen och bittermandel. En tydlig brödighet och en krämig mousse. Läskande nu, men resterande flaskor får nog ligga till sig några år för att runda av syrorna lite.
Årgångsinfo
Vinmarken odlas utan kemiska bekämpningsmedel eller konstgödsel och har så gjorts i flera generationer. Rankorna är 30 år gamla och skördeuttaget är max 40 hl/hektar. Terroiren består av silex, vilket är det latinska ordet för silica. Silica är en sedimantär, mineralrik bergart. Manuell skörd i små korgar. Vinifieringen är enkel. Ingenting tillsätts och ingenting tas bort. Direkt pressning. Vinet jäses med den naturliga jästen på tank och buteljeras innan det jäst ut helt. Andra jäsning sker därefter i flaska utan tillsättning av jäst eller socker och lagras sedan ca 12 månader på sin jästfällning. Degorgeras och säljs utan klarning eller filtrering med en mycket liten tillsats svavel.
Druvsammansättning
Chenin blanc
Till flaskan >>
2015 Sébastien Brunet Le Naturel Pétillant
Provningsanteckningar
Känns betydligt stramare och mer knuten än flaskan vi drack alldeles nyligen. Fortfarande cheninfruktig med honung, ylle och söt citrus men betydligt vildare textur genom ruggiga syror och bitsk mineralitet. Det kan handla om att våra gommar var adapterade till betydligt fruktigare vin eller kanske om flaskvariation. Fortfarande koncentrerat och strukturerat nog för att imponera och få uppta några platser i källaren.
Årgångsinfo
Vinmarken odlas utan kemiska bekämpningsmedel eller konstgödsel och har så gjorts i flera generationer. Rankorna är 30 år gamla och skördeuttaget är max 40 hl/hektar. Terroiren består av silex, vilket är det latinska ordet för silica. Silica är en sedimantär, mineralrik bergart. Manuell skörd i små korgar. Vinifieringen är enkel. Ingenting tillsätts och ingenting tas bort. Direkt pressning. Vinet jäses med den naturliga jästen på tank och buteljeras innan det jäst ut helt. Andra jäsning sker därefter i flaska utan tillsättning av jäst eller socker och lagras sedan ca 12 månader på sin jästfällning. Degorgeras och säljs utan klarning eller filtrering med en mycket liten tillsats svavel.
Druvsammansättning
Chenin blanc
Till flaskan >>
2015 Sébastien Brunet Le Naturel Pétillant
Provningsanteckningar
Chenintypisk på så många sätt med gul, honungsosande frukt, citroner och mineral. Alltihop underbyggt av en superb syra och gräddfet fyllighet. Bra tryck överlag i frukten och lagom bubblig. Ett kanonvin som säkert håller ett antal år i källaren.
Årgångsinfo
Vinmarken odlas utan kemiska bekämpningsmedel eller konstgödsel och har så gjorts i flera generationer. Rankorna är 30 år gamla och skördeuttaget är max 40 hl/hektar. Terroiren består av silex, vilket är det latinska ordet för silica. Silica är en sedimantär, mineralrik bergart. Manuell skörd i små korgar. Vinifieringen är enkel. Ingenting tillsätts och ingenting tas bort. Direkt pressning. Vinet jäses med den naturliga jästen på tank och buteljeras innan det jäst ut helt. Andra jäsning sker därefter i flaska utan tillsättning av jäst eller socker och lagras sedan ca 12 månader på sin jästfällning. Degorgeras och säljs utan klarning eller filtrering med en mycket liten tillsats svavel.
Druvsammansättning
Chenin blanc
Till flaskan >>