Provningsdetaljer

2014 Niepoort Conciso
Provningsanteckningar
Saftig, smått utvecklad smak med körsbär, hallon, blåbär i mjölk, vitpeppar och läder. Känslan ger ett lätt vin med naturlig känsla och personlig touch. Trots det lätta anslaget finns en stabil struktur som backar upp. Så här ser vi gärna vår Baga från Dão. Och gärna från vår favoritproducent.
Årgångsinfo
This centenarian vineyard, planted in granite soil and facing east on the slopes of Serra da Estrela, has mixed varieties where Baga and Jaen are predominant. SOIL TYPE: Granite. AVERAGE VINE AGE: 80 and over 100 years. VINES PER HA: 4500. PRUNING METHOD: Gobelet. ALT. FROM SEA LEVEL: 600. HARVEST PERIOD: September 2014. HARVEST METHOD: Hand picked. MALOLACTIC: Barrel. FERMENTATION: Lagar (wine press) with 50% of stem. BOTTLED: June 2016. AGEING: 20 months in a 2500L old barrel. DRY EXTRACT: 23.2. RESIDUAL SUGAR (G/DM3): 0.5. ALCOHOL (%): 12. PH: 3.74. TOTAL ACIDITY (G/DM3): 4.76. VOLATILE ACIDITY (G/DM3): 0.69. FREE SO2 AT BOTTLING (MG/DM3): 15. TOTAL SO2 (MG/DM3): 54. VOLUMIC MASS (G/CM3): 1.
Druvsammansättning
Baga (40%), Jaen (30%), others (30%)