Senast provat från producenten Niepoort

Etikettbild

2022 Nat Cool Branco

Ett härligt och bubblande vin med naturliga vibbar. Fruktigt och rejält mineraliskt med blommiga, friska toner. Torr och lättsam stil med en del udda, svårfångade nyanser.

Vita, torra viner  ·  2023-11-18  ·  159 kr  ·  100 cl

Ursprung: Portugal  ·  Portugal  ·  Niepoort

Druvsammansättning: Azal, arinto, avesso, trajadura och loureiro.
Mer info om årgången: Skörd: Druvorna skördades för hand. Tillverkning: Vinifieringen skedde utan tillsatt jäst och vinet fick sedan vila ett halvår tillsammans med jästfällningen. Då en viss restsötma sparats i vinet sker en mindre andra jäsning i flaska efter buteljering vilket gör vinet lätt pärlande samt lämnar lite fällning i flaskan. I flaskan genomgår vinet även malolaktisk omvandling.
Etikettbild

2022 Nat Cool Branco

Ett härligt vin med naturliga vibbar. Fruktigt och rejält mineraliskt med blommiga, friska toner. Torrt och lättsam stil med en del udda, svårfångade nyanser. Fantastiskt trevligt.

Vita, torra viner  ·  2023-09-30  ·  159 kr  ·  100 cl

Ursprung: Portugal  ·  Portugal  ·  Niepoort

Druvsammansättning: Azal, arinto, avesso, trajadura och loureiro.
Mer info om årgången: Skörd: Druvorna skördades för hand. Tillverkning: Vinifieringen skedde utan tillsatt jäst och vinet fick sedan vila ett halvår tillsammans med jästfällningen. Då en viss restsötma sparats i vinet sker en mindre andra jäsning i flaska efter buteljering vilket gör vinet lätt pärlande samt lämnar lite fällning i flaskan. I flaskan genomgår vinet även malolaktisk omvandling.
Etikettbild

2022 Nat Cool Tinto

Saftig, superfräsch smak med skir rödbärighet, pepprig mineralitet och blommigt/örtigt. Torrt och lättsamt i mjuk stil. Mycket gott och intressant.

Röda viner  ·  2023-09-29  ·  159 kr  ·  100 cl

Ursprung: Portugal  ·  Portugal  ·  Niepoort

Druvsammansättning: Baga
Mer info om årgången: Jordmån: Kalkrik jordmån. Skörd: Druvorna skördades för hand. Tillverkning: Druvorna jäste som hela druvklasar, så kallad kolsyrejäsning - eller maceration carbonique. Macération carbonique innebär att hela druvor läggs i en tank. De understa druvorna krossas av tyngden så att juicen frigörs, kommer i kontakt med jästcellerna, och en jäsning startar. Koldioxid bildas och tränger undan syret i tanken varpå en intracellulär jäsning startar. Resultatet blir ett vin där frukt- och/eller bäraromer står i centrum. Jäsningen skedde utan tillsatt jäst och varade i fem veckor. Vinet har inte filtrerats innan buteljering.
Etikettbild

NV Niepoort Bioma Crusted Port

Stark, söt och koncentrerad. Russin, dadlar, fikon, chokladtryffel, kafferost och kanderade valnötter. Utsökt, intensivt och makalöst gott.

Starkviner  ·  2022-12-26  ·  199 kr  ·  75 cl

Ursprung: Trás-os-Montes  ·  Porto (DOC)  ·  Niepoort

Druvsammansättning: Touriga nacional, touriga franca, tinta cão, tinta fransisca med flera.
Etikettbild

2021 Nat Cool Branco

Jäst- och mimosaaromatiskt med gul frukt och mineral. I gommen ett lätt vin med härlig personlighet och egensinnig karaktär. Mycket smak och låg alkohol gör det här till ett mycket trevligt vin.

Vita, torra viner  ·  2022-08-26  ·  149 kr  ·  100 cl

Ursprung: Portugal  ·  Portugal  ·  Niepoort

Druvsammansättning: Azal, arinto, avesso, trajadur och loureiro.
Mer info om årgången: Skörd: Druvorna skördades för hand. Tillverkning: Vinifieringen skedde utan tillsatt jäst och vinet fick sedan vila ett halvår tillsammans med jästfällningen. Då en viss restsötma sparats i vinet sker en mindre andra jäsning i flaska efter buteljering vilket gör vinet lätt pärlande samt lämnar lite fällning i flaskan. I flaskan genomgår vinet även malolaktisk omvandling. Visste du att: Nat Cool är ett koncept som är varumärkesskyddat av Niepoort men som även andra producenter får använda om de framställer vinerna utefter vissa riktlinjer. Som att använda minimalt med svavel samt tappa vinet på lättviktsflaska.
Etikettbild

2021 Nat Cool Tinto

Granatäpple-, lingon- och tranbärssyrligt med viss örtighet och en dos grusväg. Här finns både oblodig och blodig apelsin samt en liten mjölkig ton med jordgubbar inblandade som vi härleder till druvan. Ett riktigt fint litet vin.

Röda viner  ·  2022-08-26  ·  149 kr  ·  100 cl

Ursprung: Portugal  ·  Portugal  ·  Niepoort

Druvsammansättning: Baga
Mer info om årgången: Jordmån: Kalkrik jordmån. Skörd: Druvorna skördades för hand. Tillverkning: Druvorna jäste som hela druvklasar, så kallad kolsyrejäsning - eller maceration carbonique. Macération carbonique innebär att hela druvor läggs i en tank. De understa druvorna krossas av tyngden så att juicen frigörs, kommer i kontakt med jästcellerna, och en jäsning startar. Koldioxid bildas och tränger undan syret i tanken varpå en intracellulär jäsning startar. Resultatet blir ett vin där frukt- och/eller bäraromer står i centrum. Jäsningen skedde utan tillsatt jäst och varade i fem veckor. Vinet har inte filtrerats innan buteljering. Visste du att: Nat Cool är ett koncept som är varumärkesskyddat av Niepoort men som även andra producenter får använda om de framställer vinerna utefter vissa riktlinjer. Som att använda minimalt med svavel samt tappa vinet på lättviktsflaska.
Etikettbild

2016 Niepoort Conciso

Utvecklad, brettig, frukttät, mjuk och frisk. Härligt personlig med bär i mjölk som påminner om Bojo men som ändå uppvisar lite mer kraftfull frukt. Bra längd med intressanta nyanser. Ett fantastiskt bra vin.

Röda viner  ·  2022-01-14  ·  219 kr  ·  75 cl

Ursprung: Beiras  ·  Dão (DOC)  ·  Niepoort

Druvsammansättning: Baga 40%, Jaen 30%, övriga 30%.
Mer info om årgången: Druvor från mycket gamla vingårdar i Dão, vinstockarna är 80-100 år och växer på granitjord i en östsluttning av Serra da Estrela. Druvorna jäser med 50% stjälkar i lagares, följt av mognadslagring på stora gamla 2500 L fat i 20 månader.
Etikettbild

2016 Niepoort Conciso

En fullkomligt magisk flaska av detta vin. Initialt stalligt och kalkigt med mörkbäriga inslag. Efter luft mer rödbärigt med mjölkiga toner som följs upp av syrliga, hårda karameller, blåbär, viol och mynta. Torrt och fint i läskande, fräsch stil. Fantastiskt gott och välgjort från favoritproducenten.

Röda viner  ·  2021-10-01  ·  219 kr  ·  75 cl

Ursprung: Beiras  ·  Dão (DOC)  ·  Niepoort

Druvsammansättning: Baga 40%, Jaen 30%, övriga 30%.
Mer info om årgången: Druvor från mycket gamla vingårdar i Dão, vinstockarna är 80-100 år och växer på granitjord i en östsluttning av Serra da Estrela. Druvorna jäser med 50% stjälkar i lagares, följt av mognadslagring på stora gamla 2500 L fat i 20 månader.
Etikettbild

2017 Lagar de Baixo

Charkig, mörkbärig och örtig med mjuk textur. Lent utan att bli mjäkigt, snarare finessrikt och personligt. Mycket gott och välgjort från favoritproducenten.

Röda viner  ·  2021-01-17  ·  169 kr  ·  75 cl

Ursprung: Beiras  ·  Bairrada (DOC)  ·  Niepoort

Etikettbild

2016 Niepoort Conciso

Ett underbart vin, lite mindre utvecklat och med ett uns stöddigare tanninstruktur än vad vi har vant oss vid. På det hela taget trots allt ett ganska mjukt, piggt och egensinnigt vin i lätt, saftig, småfunkig stil. Mjölkiga jordgubbar och andra röda bär, vitpeppar och läder. Underbart läskande och välgjort.

Röda viner  ·  2020-12-31  ·  219 kr  ·  75 cl

Ursprung: Beiras  ·  Dão (DOC)  ·  Niepoort

Druvsammansättning: Baga 40%, Jaen 30%, övriga 30%.
Mer info om årgången: Druvor från mycket gamla vingårdar i Dão, vinstockarna är 80-100 år och växer på granitjord i en östsluttning av Serra da Estrela. Druvorna jäser med 50% stjälkar i lagares, följt av mognadslagring på stora gamla 2500 L fat i 20 månader.
Etikettbild

2014 Niepoort Conciso

Mjuk, pigg, egensinnig i lätt, saftig, småfunkig stil. Mjölkiga jordgubbar och andra röda bär, vitpeppar och läder. Underbart läskande och endast minimalt utvecklat.

Röda viner  ·  2020-10-17  ·  219 kr  ·  75 cl

Ursprung: Beiras  ·  Dão (DOC)  ·  Niepoort

Druvsammansättning: Baga (40%), Jaen (30%), others (30%)
Mer info om årgången: This centenarian vineyard, planted in granite soil and facing east on the slopes of Serra da Estrela, has mixed varieties where Baga and Jaen are predominant. SOIL TYPE: Granite. AVERAGE VINE AGE: 80 and over 100 years. VINES PER HA: 4500. PRUNING METHOD: Gobelet. ALT. FROM SEA LEVEL: 600. HARVEST PERIOD: September 2014. HARVEST METHOD: Hand picked. MALOLACTIC: Barrel. FERMENTATION: Lagar (wine press) with 50% of stem. BOTTLED: June 2016. AGEING: 20 months in a 2500L old barrel. DRY EXTRACT: 23.2. RESIDUAL SUGAR (G/DM3): 0.5. ALCOHOL (%): 12. PH: 3.74. TOTAL ACIDITY (G/DM3): 4.76. VOLATILE ACIDITY (G/DM3): 0.69. FREE SO2 AT BOTTLING (MG/DM3): 15. TOTAL SO2 (MG/DM3): 54. VOLUMIC MASS (G/CM3): 1.
Etikettbild

2017 Lagar de Baixo

En finstämd Baga med röda bär, kalk och örter. Viss återhållsam ekpåverkan förgyller och ger djup. Stilen är lätt och saftig med syrliga godistoner. Mycket gott och säreget redo att drickas nu.

Röda viner  ·  2020-02-01  ·  169 kr  ·  75 cl

Ursprung: Beiras  ·  Bairrada (DOC)  ·  Niepoort

Etikettbild

2014 Niepoort Conciso

Saftig, smått utvecklad smak med körsbär, hallon, blåbär i mjölk, vitpeppar och läder. Känslan ger ett lätt vin med naturlig känsla och personlig touch. Trots det lätta anslaget finns en stabil struktur som backar upp. Så här ser vi gärna vår Baga från Dão. Och gärna från vår favoritproducent.

Röda viner  ·  2019-07-14  ·  219 kr  ·  75 cl

Ursprung: Beiras  ·  Dão (DOC)  ·  Niepoort

Druvsammansättning: Baga (40%), Jaen (30%), others (30%)
Mer info om årgången: This centenarian vineyard, planted in granite soil and facing east on the slopes of Serra da Estrela, has mixed varieties where Baga and Jaen are predominant. SOIL TYPE: Granite. AVERAGE VINE AGE: 80 and over 100 years. VINES PER HA: 4500. PRUNING METHOD: Gobelet. ALT. FROM SEA LEVEL: 600. HARVEST PERIOD: September 2014. HARVEST METHOD: Hand picked. MALOLACTIC: Barrel. FERMENTATION: Lagar (wine press) with 50% of stem. BOTTLED: June 2016. AGEING: 20 months in a 2500L old barrel. DRY EXTRACT: 23.2. RESIDUAL SUGAR (G/DM3): 0.5. ALCOHOL (%): 12. PH: 3.74. TOTAL ACIDITY (G/DM3): 4.76. VOLATILE ACIDITY (G/DM3): 0.69. FREE SO2 AT BOTTLING (MG/DM3): 15. TOTAL SO2 (MG/DM3): 54. VOLUMIC MASS (G/CM3): 1.
Etikettbild

2015 Poeirinho Niepoort Vinhos

Fräscht bärig och saftig i lätt, alkoholsvag stil. Traditionellt makad med kalkiga nyanser, lätt naturvinskänsla i syrorna och viss vipepprighet. Ett otroligt egensinnigt vin som andas kvalitet och personlighet, egentligen inte likt något annat vi har druckit.

Röda viner  ·  2019-01-12  ·  279 kr  ·  75 cl

Ursprung: Beiras  ·  Bairrada (DOC)  ·  Niepoort

Etikettbild

NV Niepoort Crusted Port

Fantastisk balans där ingenting sticker ut eller stör. Samtidigt finns ett djup i vinet och en hantverksmässig skicklighet som verkligen lyser igenom. Munkänslan är ungdomlig med mängder av mosade, syltade, mörka bär och frukter. Kryddigt såklart med torkade inslag av korinter och tranbär. Längd och komplexitet saknas inte. Drick eller spara.

Starkviner  ·  2017-12-23  ·  219 kr  ·  75 cl

Ursprung: Trás-os-Montes  ·  Porto (DOC)  ·  Niepoort

Mer info om årgången: Odlingsområde: Douro är beläget i norra Portugal, längs floden Douros dalgång. Den största delen druvor till detta vin kommer från vingården Vinha da Pisca som ligger i Vale de Mendiz, strax norr om byn Pinhão. Vingården är ekologiskt certifierad sedan 2012 och vinstockarna har en ålder på 80 till över 100 år. Övriga druvor kommer från utvalda vingårdar där stockarna är minst 60 år gamla. I vingårdarna växer druvorna som traditionella så kallade "field blends", vilket innebär att många olika druvsorter är planterade i samma vingård. Skörd: Druvorna skördades för hand. Tillverkning/Vinifiering: Druvorna fottrampades utan avstjälkning i traditionella lagares, grunda kar av granit. Vinet jäste sedan en kortare tid innan vinsprit tillsattes. Vinet buteljerades i januari 2014 och är en blandning av två olika årgångar vin, 2011 och 2012. Lagring: Vinet lagrades i tre år på stora, gamla ekfat.
Etikettbild

2012 Vertente

Vi dricker gärna Douro då och då, och gillar. Men vad är det som är så gott? Och rentav typiskt? Vi finner ofta en Bordeaux-lik blå frukt men utan stall. Istället finns ofta en diskret sälta och örtighet. Den här kan säkert rundas av ytterligare några år men frukten är sval med en violblommighet, och ekfaten hålls integrerade, så det blir svårt att vänta.

Röda viner  ·  2017-10-09  ·  179 kr  ·  75 cl

Ursprung: Trás-os-Montes  ·  Douro (DOC)  ·  Niepoort

Etikettbild

NV Niepoort Crusted Port

Generöst packad smak med tät, solmogen, söt frukt och härligt fräsch syra samt småbråkiga tanniner som skänker balans. Vi bjuds på klassiska nyanser av torkade fikon, russin, plommon, körsbär i likör och arraksboll. Ett fint strukturerat vin med djup och längd i smaken vilket borgar för lagring. Men varför vänta? Det här är oförskämt gott redan nu. Kraftigt underprisat med tanke på kvalitén ska också sägas. Köp!

Starkviner  ·  2014-12-28  ·  182 kr  ·  75 cl

Ursprung: Trás-os-Montes  ·  Porto (DOC)  ·  Niepoort

Mer info om årgången: Odlingsområde: Douro är beläget i norra Portugal, längs floden Douros dalgång. Den största delen druvor till detta vin kommer från vingården Vinha da Pisca som ligger i Vale de Mendiz, strax norr om byn Pinhão. Vingården är ekologiskt certifierad sedan 2012 och vinstockarna har en ålder på 80 till över 100 år. Övriga druvor kommer från utvalda vingårdar där stockarna är minst 60 år gamla. I vingårdarna växer druvorna som traditionella så kallade "field blends", vilket innebär att många olika druvsorter är planterade i samma vingård. Skörd: Druvorna skördades för hand. Tillverkning/Vinifiering: Druvorna fottrampades utan avstjälkning i traditionella lagares, grunda kar av granit. Vinet jäste sedan en kortare tid innan vinsprit tillsattes. Vinet buteljerades i januari 2014 och är en blandning av två olika årgångar vin, 2011 och 2012. Lagring: Vinet lagrades i tre år på stora, gamla ekfat.
Etikettbild

2011 Redoma Branco

Fräscht gulfruktig smak mot en kritmineralisk botten. Närmast champagnechardonnayig gräddighet och eknougatighet. Fräsch syra, tätt fyllig textur och småörtig elegans. Ett riktigt smarrigt vin med välbyggda väggar som står pall mycket i matväg, exempelvis vitlöksosande bruschettas med fetaost, men som också fungerar på egen hand. Ett mycket, mycket bra vin i egensinnig stil som varmt rekommenderas.

Vita, torra viner  ·  2014-12-28  ·  151 kr  ·  75 cl

Ursprung: Trás-os-Montes  ·  Douro (DOC)  ·  Niepoort

Etikettbild

2009 Vertente

Svalt körsbärsfruktig smak med klassiskt skolad struktur. Härlig syra som bär fram en rik smakpalett och nedslipade men närvarande tanniner. Smått utvecklad med välintegrerad ek och antydan till läder och piptobak. På det hela taget ett fantastiskt gott och välgjort vin som både fungerar att sitta och smutta på som till långkokta lammlägget med kraftfulla gräddsåsen. Här blir det till att beställa fler flaskor, det här var riktigt, riktigt bra grejer. Rekommenderas varmt även för frankofiler och andra mer konservativa vindrickare.

Röda viner  ·  2014-12-28  ·  175 kr  ·  75 cl

Ursprung: Trás-os-Montes  ·  Douro (DOC)  ·  Niepoort

Etikettbild

2009 Morgadio da Calçada Tinto

Här får vi en pigg, skogsbärsdoftande näsa med ungdomlig fatkryddighet och stort fruktdjup. Smaken är föredömligt sval och balanserad med klassiskt stram ryggrad i form av fräsch syra och kornig strävhet. Fruktighet och ekkryddighet är ännu dominant och kan må gott av att slipas ner under några år i källaren. Visst, här finns rika, solmogna nyanser av björnbär, blåbär och hallon men vi tackar ändå Niepoort för att vi slipper överextraherad frukt, sötsliskig ek och varm alkoholhetta. Riktigt gott nu men vi lägger nog ner några flaskor i gömmorna för ytterligare utdelning.

Röda viner  ·  2013-02-09  ·  159 kr  ·  75 cl

Ursprung: Trás-os-Montes  ·  Porto (DOC)  ·  Niepoort

Druvsammansättning: Touriga franca, tinta roriz samt övriga druvsorter
Mer info om årgången: Druvorna till detta vin kommer från Douros centrala del, Cima Corgo.
Etikettbild

2003 Niepoort Late Bottled Vintage

Typiskt kryddig, ursprungs- och druvtypisk violdoft med inslag av söt kakdeg, blåbär, choklad och russin. Behagligt halvsöt, kryddig, frisk, fyllig smak med inslag av saltlakrits, körsbärskärna och russin. Ett suveränt balanserat vin som bör vinna på ytterligare lagring. Saknar möjligen ett uns koncentration för detta.

Starkviner  ·  2009-09-05  ·  159 kr  ·  75 cl

Ursprung: Trás-os-Montes  ·  Porto (DOC)  ·  Niepoort

Etikettbild

2003 Niepoort Late Bottled Vintage

Hallonton, lite blålila. Fruktig, pepprig doft av mörka bär, vanilj, lakrits, körsbär, blåbär. Syltig, frisk, lätt, ung smak av körsbär, vanilj, blåbär. Lite tanniner. Ganska enkelt men perfekt till antipasti såsom parmaskinka, proiscuttoskinka och direktimporterad buffelmozarella.

Starkviner  ·  2005-07-25  ·  62 kr  ·  75 cl

Ursprung: Trás-os-Montes  ·  Porto (DOC)  ·  Niepoort