Provningsdetaljer

2000 Château du Mayne Rouge
Provningsanteckningar
Klassisk Bordeauxnäsa med inslag av svarta vinbär, ceder, kaffe och rostat fat. Frisk, fruktig, mjuk smak med avrundade tanniner och inslag av svarta vinbär, ceder, kaffe, choklad. Utmärkt utveckling och viss komplexitet.
Årgångsinfo
På Château du Mayne är man alltid sist med att skörda de röda druvorna. Skörden sker oftast i oktober men kan skjutas så sent som till i november. Selekteringen av druvor är lika noggrann som för Château du Mayne Blanc och alla druvor plockas för hand. Själva druvan skiljs från blad och stjälkar och bara den rena druvan pressas. Druvorna macererar (urlakar) i ståltank tre dagar innan jäsningen påbörjas för att ge vinet rikedom och arom. Druvorna fraktas snabbt till vinpressarna i källaren, där de pressas sakta över natten under 8 timmar. Anledningen till den långsamma pressningen är att man vill undvika bismaker. I pressningsskedet använder man både luftpress och hydraulisk press. Druvjuicen temperaturkontrolleras. Jäsningen sker i ståltank i en temperatur mellan 20 och 30 grader Celsius i 25 dagar, hela tiden tillsammans med druvskalen. Efter att jäsningen är klar stabiliseras vinet i ståltank och blandningen av de olika druvsorterna sker 14 månader efter skörd. Buteljering sker efter 24 månader. Från årgång 2000 har 5% av vinet kontakt med nya ekfat under 12 månader. Vinets komplexitet och finess kommer från druvan samt den långsamma jäsningsprocessen. Skördeuttag: 45 hl/ha.
Druvsammansättning
85% cabernet sauvignon, 10% merlot, 5% cabernet franc
Ursprung
Bordeaux · Graves · Château de Cérons
Flaskinfo
Provad: 31/12 2007 · Pris: 142 kr · Volym: 75 cl