Senast provat av producenten Château de Cérons


...

2002 Carl Jan Röd Bordeaux

Provningsanteckningar

Röd färg med tegelnyans. Stor, frisk doft med inslag av stall, paprika, svarta vinbär och ek. Lite sträv, fruktig, medelfyllig, frisk smak med inslag av ek, svarta vinbär, kaffe, ceder, saltlakrits. Behaglig kärvhet. Ganska lätt, enkelt och tunt. Viss obalans. Matkrävande stil med viss elegans. Alla element finns, men i för små doser.

Druvsammansättning

75% cabernet sauvignon, 20% merlot, 5% cabernet franc

Till flaskan >>

Ursprung

Bordeaux · Bordeaux Supérieur · Château de Cérons

Flaskinfo

Provad: 12/2 2006 · Pris: 99 kr · Volym: 75 cl


...

2010 Château de Cérons

Provningsanteckningar

Vi gillar verkligen när Bordeaux är så här sval och mineralisk med eken endast förnimbar i bakgrunden. Blyertspenna och svarta vinbär. Inga ålderstecken ännu. Bravo till det mesta i köttväg på grillen.

Årgångsinfo

Druvorna till detta slotts förstavin plockades för hand och musten förflyttades med hjälp av gravitation över till små temperaturkontrollerade ståltankar. Efter jäsning och malolaktisk jäsning har vinet lagrats på ekfat, varav 20 procent var nya. Det går bra att dricka nu, men för den som orkar vänta finns det mycket komplexa och finstämda smaker som kommer fram om några år.

Druvsammansättning

55% cabernet sauvignon och 45% merlot

Till flaskan >>

Ursprung

Bordeaux · Graves · Château de Cérons

Flaskinfo

Provad: 20/5 2021 · Pris: 186 kr · Volym: 75 cl


...

2010 Château de Cérons

Provningsanteckningar

Cérons Cabernet-dominerade vin levererar lätt och sval frukt med svarta vinbär, röda Ferrari-bilar och smågrusiga tanniner. Ingen panik här, det är friskt och fräscht i många år till om man önskar vänta. Ett praktexempel på klassisk BDX som vi vill ha den.

Årgångsinfo

Druvorna till detta slotts förstavin plockades för hand och musten förflyttades med hjälp av gravitation över till små temperaturkontrollerade ståltankar. Efter jäsning och malolaktisk jäsning har vinet lagrats på ekfat, varav 20 procent var nya. Det går bra att dricka nu, men för den som orkar vänta finns det mycket komplexa och finstämda smaker som kommer fram om några år.

Druvsammansättning

55% cabernet sauvignon och 45% merlot

Till flaskan >>

Ursprung

Bordeaux · Graves · Château de Cérons

Flaskinfo

Provad: 10/6 2019 · Pris: 186 kr · Volym: 75 cl


...

1999 Château du Mayne Blanc

Provningsanteckningar

Äppeljuicefärg. Stor, komplex, utvecklad doft med inslag av gummi, hö, mogna äpplen, mandelmassa och mineral. Stor, mycket frisk, mycket torr, utvecklad, medelfyllig smak med inslag av vingummi, mogna äpplen, citrus och mineral. Härlig utveckling med syran i behåll, dock något nyansfattig och okoncentrerad.

Druvsammansättning

60% sauvignon blanc, 35% Sémillon, 5% Muscadelle

Till flaskan >>

Ursprung

Bordeaux · Graves · Château de Cérons

Flaskinfo

Provad: 15/7 2007 · Pris: 142 kr · Volym: 75 cl


...

2000 Château du Mayne Rouge

Provningsanteckningar

Klassisk Bordeauxnäsa med inslag av svarta vinbär, ceder, kaffe och rostat fat. Frisk, fruktig, mjuk smak med avrundade tanniner och inslag av svarta vinbär, ceder, kaffe, choklad. Utmärkt utveckling och viss komplexitet.

Årgångsinfo

På Château du Mayne är man alltid sist med att skörda de röda druvorna. Skörden sker oftast i oktober men kan skjutas så sent som till i november. Selekteringen av druvor är lika noggrann som för Château du Mayne Blanc och alla druvor plockas för hand. Själva druvan skiljs från blad och stjälkar och bara den rena druvan pressas. Druvorna macererar (urlakar) i ståltank tre dagar innan jäsningen påbörjas för att ge vinet rikedom och arom. Druvorna fraktas snabbt till vinpressarna i källaren, där de pressas sakta över natten under 8 timmar. Anledningen till den långsamma pressningen är att man vill undvika bismaker. I pressningsskedet använder man både luftpress och hydraulisk press. Druvjuicen temperaturkontrolleras. Jäsningen sker i ståltank i en temperatur mellan 20 och 30 grader Celsius i 25 dagar, hela tiden tillsammans med druvskalen. Efter att jäsningen är klar stabiliseras vinet i ståltank och blandningen av de olika druvsorterna sker 14 månader efter skörd. Buteljering sker efter 24 månader. Från årgång 2000 har 5% av vinet kontakt med nya ekfat under 12 månader. Vinets komplexitet och finess kommer från druvan samt den långsamma jäsningsprocessen. Skördeuttag: 45 hl/ha.

Druvsammansättning

85% cabernet sauvignon, 10% merlot, 5% cabernet franc

Till flaskan >>

Ursprung

Bordeaux · Graves · Château de Cérons

Flaskinfo

Provad: 31/12 2007 · Pris: 142 kr · Volym: 75 cl


...

2000 Château du Mayne Rouge

Provningsanteckningar

Röd färg med tegelkant. Stor, välintegrerad doft med viss utveckling och inslag av paprika, gräs, vitpeppar, rostat fat, sötmogen frukt och ceder. Mjuk, medelfyllig, frisk, utvecklad, elegant, fruktig smak med perfekt balans och inslag av fat, gräs och ceder. Ett intressant och typiskt vin i medellång, lätt stil med lagom mognad. Färdigt att dricka nu.

Årgångsinfo

På Château du Mayne är man alltid sist med att skörda de röda druvorna. Skörden sker oftast i oktober men kan skjutas så sent som till i november. Selekteringen av druvor är lika noggrann som för Château du Mayne Blanc och alla druvor plockas för hand. Själva druvan skiljs från blad och stjälkar och bara den rena druvan pressas. Druvorna macererar (urlakar) i ståltank tre dagar innan jäsningen påbörjas för att ge vinet rikedom och arom. Druvorna fraktas snabbt till vinpressarna i källaren, där de pressas sakta över natten under 8 timmar. Anledningen till den långsamma pressningen är att man vill undvika bismaker. I pressningsskedet använder man både luftpress och hydraulisk press. Druvjuicen temperaturkontrolleras. Jäsningen sker i ståltank i en temperatur mellan 20 och 30 grader Celsius i 25 dagar, hela tiden tillsammans med druvskalen. Efter att jäsningen är klar stabiliseras vinet i ståltank och blandningen av de olika druvsorterna sker 14 månader efter skörd. Buteljering sker efter 24 månader. Från årgång 2000 har 5% av vinet kontakt med nya ekfat under 12 månader. Vinets komplexitet och finess kommer från druvan samt den långsamma jäsningsprocessen. Skördeuttag: 45 hl/ha.

Druvsammansättning

85% cabernet sauvignon, 10% merlot, 5% cabernet franc

Till flaskan >>

Ursprung

Bordeaux · Graves · Château de Cérons

Flaskinfo

Provad: 10/8 2007 · Pris: 142 kr · Volym: 75 cl