Provningsdetaljer


...

2010 Clos de l'Olive

Provningsanteckningar

Förhandskunskapen säger att Chinon kan vara mycket lagringsdigligt. Så därför ingen överraskning när det visar sig vara massor av peppar, jord, mörk frukt, mineral och svärtad ek. Sådana saker som behöver tid för att rundas av och integreras. En hel del fällningar skvallrar om att mognadsprocessen pågår, och visst är det gott redan nu med några timmars luftning, men vi väntar gärna tio år innan nästa flaska öppnas. Då förväntar vi oss något stort.

Årgångsinfo

Framställning: Även om man inte är till 100% ekologisk producent så undviker man så långt det går kemisk bekämpning av sjukdomar och skadeinsekter. Avkastningen begränsas utomordentligt hårt och förskörd av löv förbättrar klasarnas mognadsprocess. Alla klasar skördas för hand, vinerna filtreras ytterst lite och för de riktigt stora vinerna sker det inte alls någon filtrering. Vinerna lagras nere i de gamla kalkbrottskällarna där temperaturen ligger runt 12 – 14 grader och med väldigt små variationer mellan sommar och vinter. Fatkaraktär undviks även om vinerna lagras klassiskt på barriquer. Där kan vinerna mogna upp emot två år på fat. Man separerar viner som kommer från sandjordar närmast floden med sluttningsjordar och viner som vuxit uppe på kalkplatån. Man använder bara naturlig jäst och viner från stora år håller förbluffande bra upp till 50 år i en bra källare!

Druvsammansättning

Cabernet franc

Ursprung

Loire · Chinon · Couly-Dutheil

Flaskinfo

Provad: 22/4 2017 · Pris: 229 kr · Volym: 75 cl