Senast provat av producenten Couly-Dutheil

2009 Blanc de Franc
Provningsanteckningar
Frisk och väldigt mineralisk med lite udda, nästa viognierlika nyanser av smörfetma och aprikos. Frukten känns lite fadd och ofräsch tyvärr, kanske var vinet piggare för några år sedan? Hur som helst ett intressant, egensinnigt vin att analysera men inte särskilt gott att dricka.
Till flaskan >>Ursprung
Frankrike (Vin de France) · Frankrike (Vin de France) · Couly-Dutheil
Flaskinfo
Provad: 19/1 2014 · Pris: 129 kr · Volym: 75 cl

2004 Clos de l'Echo
Provningsanteckningar
Klar mörk röd färg. Typisk frisk bärig doft av svarta vinbär och körsbär med lite rostad ek. Medelfyllig textur med friska syror. Inslag av svarta vinbär, moreller och örter med en lång svans av mörk choklad, kaffe och tobak. Ett kärvt och stramt vin som mjuknar upp och visar upp sin fruktiga sida till oxfilén med hemlagad bearnaise och bakpotatis. Återigen visar det sig att Cabernet Franc från Loire är matviner av världsklass.
Druvsammansättning
Cabernet franc
Till flaskan >>
1998 Clos de l'Echo
Provningsanteckningar
Så ungt trots ålder med primär frukt, pigg syra och småtjuriga tanniner. Visst hittar vi lite animaliska toner, höstlöv och rotfrukter men dessa lindas effektivt in i syrliga körsbär, svarta vinbär och cederträ. Inte direkt stort eller komplicerat, bara helt otroligt gott och välstrukturerat.
Druvsammansättning
Cabernet franc
Till flaskan >>
2010 Clos de l'Olive
Provningsanteckningar
Initialt rotfruktig men med luft härligt mörkbärig med viss svärta och ekbeska. Skänt mjuk och frisk med imponerande fräschör trots ålder. Ändå lite ogod gentemot våra smakpreferenser för appellationen.
Årgångsinfo
Framställning: Även om man inte är till 100% ekologisk producent så undviker man så långt det går kemisk bekämpning av sjukdomar och skadeinsekter. Avkastningen begränsas utomordentligt hårt och förskörd av löv förbättrar klasarnas mognadsprocess. Alla klasar skördas för hand, vinerna filtreras ytterst lite och för de riktigt stora vinerna sker det inte alls någon filtrering. Vinerna lagras nere i de gamla kalkbrottskällarna där temperaturen ligger runt 12 – 14 grader och med väldigt små variationer mellan sommar och vinter. Fatkaraktär undviks även om vinerna lagras klassiskt på barriquer. Där kan vinerna mogna upp emot två år på fat. Man separerar viner som kommer från sandjordar närmast floden med sluttningsjordar och viner som vuxit uppe på kalkplatån. Man använder bara naturlig jäst och viner från stora år håller förbluffande bra upp till 50 år i en bra källare!
Druvsammansättning
Cabernet franc
Till flaskan >>
2010 Clos de l'Olive
Provningsanteckningar
Klassiker med klass? Visst smakar det klassiskt på alla sätt. Blyertspenna och svarta vinbär. Julkryddor och kaffe. Och visst finns det lite grön paprika. Några år på hyllan har verkligen gjort gott här. En begynnande mognad rentav där tanninerna blivit hanterbara. Eken är helt ok integrerad även om den bidrar med en bitter tjärlik svärta. Det hela mynnar ut i en lång mineralsvans. Det finns även en underliggande rotfrukt som stör något. På det hela taget en stil av CF som vi inte direkt jagar.
Årgångsinfo
Framställning: Även om man inte är till 100% ekologisk producent så undviker man så långt det går kemisk bekämpning av sjukdomar och skadeinsekter. Avkastningen begränsas utomordentligt hårt och förskörd av löv förbättrar klasarnas mognadsprocess. Alla klasar skördas för hand, vinerna filtreras ytterst lite och för de riktigt stora vinerna sker det inte alls någon filtrering. Vinerna lagras nere i de gamla kalkbrottskällarna där temperaturen ligger runt 12 – 14 grader och med väldigt små variationer mellan sommar och vinter. Fatkaraktär undviks även om vinerna lagras klassiskt på barriquer. Där kan vinerna mogna upp emot två år på fat. Man separerar viner som kommer från sandjordar närmast floden med sluttningsjordar och viner som vuxit uppe på kalkplatån. Man använder bara naturlig jäst och viner från stora år håller förbluffande bra upp till 50 år i en bra källare!
Druvsammansättning
Cabernet franc
Till flaskan >>
2010 Clos de l'Olive
Provningsanteckningar
Förhandskunskapen säger att Chinon kan vara mycket lagringsdigligt. Så därför ingen överraskning när det visar sig vara massor av peppar, jord, mörk frukt, mineral och svärtad ek. Sådana saker som behöver tid för att rundas av och integreras. En hel del fällningar skvallrar om att mognadsprocessen pågår, och visst är det gott redan nu med några timmars luftning, men vi väntar gärna tio år innan nästa flaska öppnas. Då förväntar vi oss något stort.
Årgångsinfo
Framställning: Även om man inte är till 100% ekologisk producent så undviker man så långt det går kemisk bekämpning av sjukdomar och skadeinsekter. Avkastningen begränsas utomordentligt hårt och förskörd av löv förbättrar klasarnas mognadsprocess. Alla klasar skördas för hand, vinerna filtreras ytterst lite och för de riktigt stora vinerna sker det inte alls någon filtrering. Vinerna lagras nere i de gamla kalkbrottskällarna där temperaturen ligger runt 12 – 14 grader och med väldigt små variationer mellan sommar och vinter. Fatkaraktär undviks även om vinerna lagras klassiskt på barriquer. Där kan vinerna mogna upp emot två år på fat. Man separerar viner som kommer från sandjordar närmast floden med sluttningsjordar och viner som vuxit uppe på kalkplatån. Man använder bara naturlig jäst och viner från stora år håller förbluffande bra upp till 50 år i en bra källare!
Druvsammansättning
Cabernet franc
Till flaskan >>
2009 Clos de l'Olive
Provningsanteckningar
Stramt nyanserad med hög syra och viss strävhet, samtidigt mycket fruktig med svarta vinbär, gräs, paprika och örter. Grafit adderar en pigg mineralisk energi. Ett elegant och mycket gott vin som mycket väl kan drickas redan nu men som har kraft och struktur nog att lagras mycket länge. Stark köprekommendation.
Druvsammansättning
Cabernet franc
Till flaskan >>
2015 René Couly Chinon Rosé
Provningsanteckningar
Juni. Sommar. Rosé. Visst låter det härligt? I glaset en Chinon med jordgubbstoner och vit blommighet. I avslutet kan en kryddighet anas. Vinet blir ändå lite för fruktigt för att rinna helt lätt, och vi upplever en inte helt angenäm tvålighet som ofta går igen i rosé. Men nästa sommar är vi säkert på det igen.
Årgångsinfo
Detta vin kommer från östra delen av distriktet Chinon, längs med floden Vienne och är gjort på 100% Cabernet Franc som har växt på grus- och sandjordar. Jäsning sker i temperaturkontrollerade ståltankar efter fyra timmars maceration. Lagrad på ståltank i sex månader.
Druvsammansättning
Cabernet franc
Till flaskan >>