Söndag den 15 augusti 2021

Etikettbild

2005 Château Bouscassé Vieilles Vignes

Sensationellt vital, närmast ungdomlig doft med cabbig känsla av svarta vinbär, mintchoklad och lakrits. I gommen relativt lent med alla komponenter väl integrerade i varandra. Ekfat och alkohol flyter ihop med livlig och rejält frukt till en läskande helhet. Imponerande och fantastiskt gott men ohyggligt att behöva vänta flera decennier på drickfas såklart.

Röda viner ·  2021-08-15 ·  229 kr ·  75 cl

Ursprung: Sud-Ouest  ·  Madiran  ·  Alain Brumont

Druvsammansättning: Tannat
Mer info om årgången: Jordart/jordmån: Huvudsakligen lerjordar och kalksten, med inslag av marmor. Skörd: Manuell i slutet av september och början av oktober. Avkastningen var 40 hektoliter per hektar. Vinifiering: Jäsning vid 28°C. Skalmaceration i fyra till åtta veckor. Malolaktisk jäsning på nya ekfat. Lagring: Ett och ett halvt år på nya ekfat.
Etikettbild

2018 Megyer Furmint

Mogen, söt, rund, gul frukt här som drar åt aprikoser, plommon och gula äpplen. Kryddiga hintar av ingefära och kanel. Fylligt och munrunt med klanderfri syra. Gott och välgjort med viss finess och kanske även med viss lagringspotential.

Vita, torra viner ·  2021-08-15 ·  159 kr ·  75 cl

Ursprung: Norra massivet  ·  Tokaj-Hegyalja  ·  Pajzos Zrt

Druvsammansättning: Furmint
Mer info om årgången: Druvorna till detta vin kommer från vingården Megyer som ligger i närheten av staden Sárospatak. Vingårdarna är planterade 160-200 meter över havet. Jordmån: Vulkanisk ryolitisk tuff. Skörd: Druvorna plockades för hand. Tillverkning: Jäsning på ungerska ekfat om 500 liter. Efter avslutad jäsning vilade vinet tillsammans med sin jästfällning på ekfaten i drygt sex månader. Lagring: Vinet lagrades i sex månader på ungerska ekfat om 500 liter. Under tre av de sex månaderna som vinet vilade på ekfaten genomfördes omrörning av jästfällningen två till tre gånger i veckan, så kallad bâttonage.