Provat från producenten Pajzos Zrt

Etikettbild

2022 Megyer Furmint

I vanlig ordning ett mycket gott och välgjort vin som speglar druva och ursprungstraditioner väl. Kraftfullt i gommen med maffig gul frukt, rejält påslag av ekfat och en rökig, mineralisk bakgrundskänsla. Lite kardemummakryddigt och nötigt av faten bakas in i äppelpaj och gula plommon. Ett fint hantverk för vän av stilen. Kan säkert lagras ett tag under bra förhållanden.

Vita, torra viner  ·  2024-09-01  ·  165 kr  ·  75 cl

Ursprung: Norra massivet  ·  Tokaj-Hegyalja  ·  Pajzos Zrt

Druvsammansättning: 100% Furmint
Mer info om årgången: Jordmån: Vulkanisk ryolitisk tuff. Skörd: Druvorna plockades för hand. Tillverkning: Jäsning på ungerska ekfat om 500 liter. Efter avslutad jäsning vilade vinet tillsammans med sin jästfällning på ekfaten i drygt sex månader. Lagring: Vinet lagrades i sex månader på ungerska ekfat om 500 liter. Under tre av de sex månaderna som vinet vilade på ekfaten genomfördes omrörning av jästfällningen två till tre gånger i veckan, så kallad bâttonage.
(0.0 / 5, 0 röster)
Etikettbild

2021 Megyer Furmint

Ett häftigt vin för vän av den lite maffigare, ekade stilen av furmint. Här blandas frisk citrusfrukt med rökig mineral och popcorn i smör-osande ekfat med aromatiska kryddor och nötter. Friska syror och rejäl koncentration pekar mot lagring för den som har sådana möjligheter men piggt och intressant redan nu i annat fall.

Vita, torra viner  ·  2023-09-01  ·  165 kr  ·  75 cl

Ursprung: Norra massivet  ·  Tokaj-Hegyalja  ·  Pajzos Zrt

(0.0 / 5, 0 röster)
Etikettbild

2016 Megyer Furmint

Äpplig, lite pappkartongdammig, madelkubbig smak som får oss att tänka på för varm eller för lång lagring. Friskt och mineraliskt i bakgrunden i alla fall vilket gör att vi inte behöver vaska.

Vita, torra viner  ·  2023-08-12  ·  159 kr  ·  75 cl

Ursprung: Norra massivet  ·  Tokaj-Hegyalja  ·  Pajzos Zrt

(0.0 / 5, 0 röster)
Etikettbild

2019 Megyer Furmint

Åter en fin årgång av vinet där gul, sötsyrlig frukt möter blommigt, rökig mineral, ekfat, nötter och bakkryddor. Friskt och fylligt i rejäl stil. Mycket gott och intressant med typicitet för den som inte räds fatpåverkan.

Vita, torra viner  ·  2022-09-18  ·  159 kr  ·  75 cl

Ursprung: Norra massivet  ·  Tokaj-Hegyalja  ·  Pajzos Zrt

(0.0 / 5, 0 röster)
Etikettbild

2018 Megyer Furmint

Mogen, söt, rund, gul frukt här som drar åt aprikoser, plommon och gula äpplen. Kryddiga hintar av ingefära och kanel. Fylligt och munrunt med klanderfri syra. Gott och välgjort med viss finess och kanske även med viss lagringspotential.

Vita, torra viner  ·  2021-08-15  ·  159 kr  ·  75 cl

Ursprung: Norra massivet  ·  Tokaj-Hegyalja  ·  Pajzos Zrt

Druvsammansättning: Furmint
Mer info om årgången: Druvorna till detta vin kommer från vingården Megyer som ligger i närheten av staden Sárospatak. Vingårdarna är planterade 160-200 meter över havet. Jordmån: Vulkanisk ryolitisk tuff. Skörd: Druvorna plockades för hand. Tillverkning: Jäsning på ungerska ekfat om 500 liter. Efter avslutad jäsning vilade vinet tillsammans med sin jästfällning på ekfaten i drygt sex månader. Lagring: Vinet lagrades i sex månader på ungerska ekfat om 500 liter. Under tre av de sex månaderna som vinet vilade på ekfaten genomfördes omrörning av jästfällningen två till tre gånger i veckan, så kallad bâttonage.
(0.0 / 5, 0 röster)
Etikettbild

2015 Megyer Furmint

Fruktdrivet med mineralstänk och viss påverkan av ekbehandling. Smaken är lätt avrundad och torrt sötaktig med gula päron, bivax, mandel, smör, rostad macka och rökig mineral. Ett rakt igenom gott och intressant vin redo att drickas på uppstuds (har redan några år på nacken).

Vita, torra viner  ·  2019-10-18  ·  159 kr  ·  75 cl

Ursprung: Norra massivet  ·  Tokaj-Hegyalja  ·  Pajzos Zrt

Druvsammansättning: Furmint
Mer info om årgången: Odlingsområde: Tokaj ligger i nordöstra Ungern. Druvorna till detta vin kommer från vingården Megyer som ligger i närheten av staden Sárospatak. Skörd: Druvorna plockades för hand den 10 september. Tillverkning/Vinifiering: Jäsning på ungerska ekfat om 500 liter. Efter avslutad jäsning vilade vinet tillsammans med sin jästfällning på ekfaten i drygt sex månader. Under tre av de sex månaderna som vinet vilade på ekfaten genomfördes omrörning av jästfällningen två till tre gånger i veckan, så kallad battonage. Lagring: Vinet lagrades i sex månader på ungerska ekfat om 500 liter.
(0.0 / 5, 0 röster)