Fredag den 26 augusti 2022

Etikettbild

2021 Nat Cool Branco

Jäst- och mimosaaromatiskt med gul frukt och mineral. I gommen ett lätt vin med härlig personlighet och egensinnig karaktär. Mycket smak och låg alkohol gör det här till ett mycket trevligt vin.

Vita, torra viner  ·  2022-08-26  ·  149 kr  ·  100 cl

Ursprung: Portugal  ·  Portugal  ·  Niepoort

Druvsammansättning: Azal, arinto, avesso, trajadur och loureiro.
Mer info om årgången: Skörd: Druvorna skördades för hand. Tillverkning: Vinifieringen skedde utan tillsatt jäst och vinet fick sedan vila ett halvår tillsammans med jästfällningen. Då en viss restsötma sparats i vinet sker en mindre andra jäsning i flaska efter buteljering vilket gör vinet lätt pärlande samt lämnar lite fällning i flaskan. I flaskan genomgår vinet även malolaktisk omvandling. Visste du att: Nat Cool är ett koncept som är varumärkesskyddat av Niepoort men som även andra producenter får använda om de framställer vinerna utefter vissa riktlinjer. Som att använda minimalt med svavel samt tappa vinet på lättviktsflaska.
Etikettbild

2021 Nat Cool Tinto

Granatäpple-, lingon- och tranbärssyrligt med viss örtighet och en dos grusväg. Här finns både oblodig och blodig apelsin samt en liten mjölkig ton med jordgubbar inblandade som vi härleder till druvan. Ett riktigt fint litet vin.

Röda viner  ·  2022-08-26  ·  149 kr  ·  100 cl

Ursprung: Portugal  ·  Portugal  ·  Niepoort

Druvsammansättning: Baga
Mer info om årgången: Jordmån: Kalkrik jordmån. Skörd: Druvorna skördades för hand. Tillverkning: Druvorna jäste som hela druvklasar, så kallad kolsyrejäsning - eller maceration carbonique. Macération carbonique innebär att hela druvor läggs i en tank. De understa druvorna krossas av tyngden så att juicen frigörs, kommer i kontakt med jästcellerna, och en jäsning startar. Koldioxid bildas och tränger undan syret i tanken varpå en intracellulär jäsning startar. Resultatet blir ett vin där frukt- och/eller bäraromer står i centrum. Jäsningen skedde utan tillsatt jäst och varade i fem veckor. Vinet har inte filtrerats innan buteljering. Visste du att: Nat Cool är ett koncept som är varumärkesskyddat av Niepoort men som även andra producenter får använda om de framställer vinerna utefter vissa riktlinjer. Som att använda minimalt med svavel samt tappa vinet på lättviktsflaska.