Söndag den 1 september 2024

Etikettbild

2022 Megyer Furmint

I vanlig ordning ett mycket gott och välgjort vin som speglar druva och ursprungstraditioner väl. Kraftfullt i gommen med maffig gul frukt, rejält påslag av ekfat och en rökig, mineralisk bakgrundskänsla. Lite kardemummakryddigt och nötigt av faten bakas in i äppelpaj och gula plommon. Ett fint hantverk för vän av stilen. Kan säkert lagras ett tag under bra förhållanden.

Vita, torra viner ·  2024-09-01 ·  165 kr ·  75 cl

Ursprung: Norra massivet  ·  Tokaj-Hegyalja  ·  Pajzos Zrt

Druvsammansättning: 100% Furmint
Mer info om årgången: Jordmån: Vulkanisk ryolitisk tuff. Skörd: Druvorna plockades för hand. Tillverkning: Jäsning på ungerska ekfat om 500 liter. Efter avslutad jäsning vilade vinet tillsammans med sin jästfällning på ekfaten i drygt sex månader. Lagring: Vinet lagrades i sex månader på ungerska ekfat om 500 liter. Under tre av de sex månaderna som vinet vilade på ekfaten genomfördes omrörning av jästfällningen två till tre gånger i veckan, så kallad bâttonage.
Etikettbild

2022 Seppeltsfield Barossa Shiraz

Mycket av allt men ändå med sans och balans. Maffig, blå frukt såklart, ivrigt påhejat av rostad ek. Mulliga björnbärr, plommon, choklad och lakrits men med syra som styr upp helheten. Fylligt och starkt utan att bli jolmigt och eldigt. Klart gott och välgjort i sin genre.

Röda viner ·  2024-09-01 ·  189 kr ·  75 cl

Ursprung: South Australia  ·  Barossa Valley  ·  Seppeltfields

Mer info om årgången: Jordmån: Druvorna kommer från många olika vingårdar och därför är jordmånen också mycket varierad. Överlag växer druvorna i mager jord. Skörd: Druvorna skördades för hand i flera omgångar från slutet av februari till början av mars. Tillverkning: Jäsning och skalmaceration i öppna jäskar. Därefter tappades vinet via gravitation över på franska ekfat för lagring. Lagring: Vinet har lagrats tio månader på franska ekfat om 225 liter varav 40 procent var nya och resterande fat ett år gamla.