Måndag den 20 april 2015

Etikettbild

2009 Monsanto Riserva

Vackert hallonröd färg som släpper igenom en hel del vårsol. På näsan en ljuv kompott av lyxig parfym, rosor och viol, söta körsbär (förstås) och en mycket snygg ekkrydda. Riktigt lockande och komplext så långt. Smaken är verkligen snyggt sammansatt och komplett uppbyggd av fräsch syrlighet, söt frukt, välintegrerad ek och en perfekt balanserad alkohol. Framförallt är vinet makalöst gott och fantastiskt drickbart i sin medelfylliga, saftiga stil. Det här var bland det bättre vi har druckit från Toscana på rätt länge. Gott att ha fler flaskor på lager och ytterligare några i pipelinen.

Röda viner ·  2015-04-20 ·  164 kr ·  75 cl

Ursprung: Toscana  ·  Chianti Classico (DOCG)  ·  Castello di Monsanto

Druvsammansättning: 90% Sangiovese and 10% Canaiolo and Colorino
Mer info om årgången: Vinified in steel with a maceration of about 20 days, and as a second passage, it is aged in smaller wooden barrels for about 18 months, to then rest for a minimum of 3 months in glass.
Etikettbild

2013 Planeta Etna Rosso

Gles, röd vinbärsfärg. Doften är främst intensivt sötrödbärig med inslag av våta stenar. Smaken är väldigt lätt (på ett positivt sätt) med fräsch syrlighet och ett litet minibett av tanninsträvhet. Man luras lätt att tro att man har hamnat i Bourgogne men frukten är mer solmoget generös (och priset är väl ungefär hälften i jämförelse med samma kvalitet hos en burgundisk pinot). Vinet är hur som helst väldigt rent, snyggt och lättklunkat. Gott helt enkelt utan vare sig riktigt bra koncentration eller komplexitet.

Röda viner ·  2015-04-20 ·  129 kr ·  75 cl

Ursprung: Sicilien  ·  Etna (DOC)  ·  Planeta

Druvsammansättning: Nerello mascalese
Mer info om årgången: Odlingsområde: Druvorna till detta vi kommer från vingården Torreguarino som ligger på 600 till 800 meters höjd över havet. Tillverkning/ Vinifiering: Druvorna kyldes ned, sorterades, avstjälkades och krossades. Därefter jäsning och skalmaceration i drygt två veckor på ståltankar, vid en temperatur av 25°C. Lagring: Sex månader på franska ekfat.