Senast provat från regionen Toscana

Etikettbild

2023 Lunadoro Rosso di Montepulciano Organic

Småsträv, lite chokladekig, tjurigt körsbärskärv. Bra syra som förlänger smakerna. Trots allt lite tunt men en klar maspelare.

Röda viner ·  2024-12-07 ·  99 kr ·  75 cl

Ursprung: Toscana  ·  Rosso di Montepulciano (DOC)  ·  Schenk Italia Spa

Druvsammansättning: Huvudsakligen sangiovese
Mer info om årgången: Skörd: Druvorna skördades för hand under de första tio dagarna i oktober. Tillverkning: Jäsning och skalmaceration skedde i temperaturkontrollerade rostfria ståltankar. Lagring: Vinet har lagrats ett år på franska ekliggare om 3 000 och 20 000 liter.
Etikettbild

2023 Morellino di Scansano Roggiano

Ung, örtig smak med inslag av farinsocker, Coca cola, katrinplommon, vitpeppar och hallon. Medelfylligt med mjuka tannniner ger omedelbar drickbarhet. Lite udda och mycket personligt.

Röda viner ·  2024-10-18 ·  149 kr ·  75 cl

Ursprung: Toscana  ·  Morellino di Scansano (DOCG)  ·  Cantina Vignaioli del Morellino di Scansano

Druvsammansättning: Huvudsakligen sangiovese
Mer info om årgången: Jordmån: Mager, stenrik jordmån huvudsakligen sammansatt av sand och lössjord. Skörd: Druvorna skördades för hand under tredje veckan i september. Tillverkning: Druvorna avstjälkades. Därefter följde cirka 18 timmars jäsning vid 35 grader. Temperaturen sänktes sedan gradvis ned till 27 grader. Under de första fyra till sex dagarna sker regelbunden nedtryckning och överpumpning av skalmassan. Skalen skiljs sedan av och vinet får jäsa klart. Efter avslutad jäsning fick vinet vila fyra månader på ståltank tillsammans med jästfällningen.
Etikettbild

2015 Altero Toscana

Schysst utvecklad mot läder, torkade körsbär och plommon. Lite söt i smaken med syror och viss tanninstruktur som stadgar upp. På det hela taget ett enkelt, fruktigt vin utan större överraskningar. Framförallt inga negativa. Klart gott och välgjort.

Röda viner ·  2024-05-11 ·  99 kr ·  75 cl

Ursprung: Toscana  ·  Toscana (IGT)  ·  Cantinetta Vini

Druvsammansättning: Sangiovese, Canaiolo Nero
Etikettbild

2022 Morellino di Scansano Roggiano

Initialt väldigt vitpepprig och örtig men efterhand mjukare och med med framträdande bärighet i form av körsbär, hallon och blodapelsin. Inga fat inblandade här men en lite sandelträig nyans finns med i bakgrunden. Det här är ett gott och intressant vin väl värt en provsmakning.

Röda viner ·  2023-10-21 ·  149 kr ·  75 cl

Ursprung: Toscana  ·  Morellino di Scansano (DOCG)  ·  Cantina Vignaioli del Morellino di Scansano

Druvsammansättning: Huvudsakligen sangiovese
Mer info om årgången: Jordmån: Mager, stenrik jordmån huvudsakligen sammansatt av sand och lössjord. Skörd: Druvorna skördades för hand under tredje veckan i september. Tillverkning: Druvorna avstjälkades. Därefter följde cirka 18 timmars jäsning vid 35 grader som sedan gradvis sänktes ned till 27 grader. Under de första fyra till sex dagarna sker regelbunden nedtryckning och överpumpning av skalmassan. Skalen skiljs sedan av och vinet får jäsa klart. Efter avslutad jäsning fick vinet vila fyra månader på ståltank tillsammans med jästfällningen.
Etikettbild

2021 Massetti Chianti

Noll ursprungskänsla här med skir bärighet, pepparkakskryddor och inte mycket mer. Bättre i köttgrytan än i kocken.

Röda viner ·  2023-10-14 ·  99 kr ·  100 cl

Ursprung: Toscana  ·  Chianti (DOCG)  ·  Fields Wine Company AB

Etikettbild

2022 Morellino di Scansano Roggiano

Trevlig mix av röda bär, örter, peppar och fat. Alltihop omgärdat av fräsande blodapelsinsyror, drickvänliga tanniner och
en medelfyllig kropp. Gott och kul.

Röda viner ·  2023-10-14 ·  150 kr ·  75 cl

Ursprung: Toscana  ·  Morellino di Scansano (DOCG)  ·  Cantina Vignaioli del Morellino di Scansano

Druvsammansättning: Huvudsakligen sangiovese
Mer info om årgången: Jordmån: Mager, stenrik jordmån huvudsakligen sammansatt av sand och lössjord. Skörd: Druvorna skördades för hand under tredje veckan i september.
Tillverkning: Druvorna avstjälkades. Därefter följde cirka 18 timmars jäsning vid 35 grader som sedan gradvis sänktes ned till 27 grader. Under de första fyra till sex dagarna sker regelbunden nedtryckning och överpumpning av skalmassan. Skalen skiljs sedan av och vinet får jäsa klart. Efter avslutad jäsning fick vinet vila fyra månader på ståltank tillsammans med jästfällningen.
Etikettbild

2017 Caparsa Chianti Classico

Underbart gott igen, denna gång ganska rejält kylt. Rustikt, något strävt med småtjurig körsbärsfrukt, violblommigt och grusvägsgrusigt. Sval, härlig känsla i gommen. Och visst börjar vi ana lite animaliskt genom läder och häst? Jodå. Ett personligt och eget vin.

Röda viner ·  2023-07-08 ·  185 kr ·  75 cl

Ursprung: Toscana  ·  Chianti Classico (DOCG)  ·  Caparsa

Etikettbild

2020 Fonterutoli

Smått imponerande med sin intensiva frukt och snyggt avvägda ek. Kryddigt åt det bruna hållet och lite härligt kantigt överlag såhär i sin ungdom. Det här vinet har förutsättningar att lagras mot högre höjder under ganska lång tid.

Röda viner ·  2023-02-03 ·  139 kr ·  75 cl

Ursprung: Toscana  ·  Chianti Classico (DOCG)  ·  Marchesi Mazzei

Druvsammansättning: 90% sangiovese samt 10% malvasia nera, colorino och merlot
Etikettbild

2017 Caparsa Chianti Classico

Underbart igen. Vi kopierar tidigare notater: rustik, krallig, syrlig smak med tanniner, syra och frukt så det räcker och blir över. Mitt i det kärva finns en sötmogen frukt och lätt blommighet som styr upp klunkigheten. Det här är precis så personligt och samtidigt drickvänligt och lättillgängligt som vi vill ha det.

Röda viner ·  2022-11-17 ·  169 kr ·  75 cl

Ursprung: Toscana  ·  Chianti Classico (DOCG)  ·  Caparsa

Etikettbild

2012 Caparsino Chianti Classico Riserva

Utvecklad såklart men sin rustika, ungdomliga charm intakt. Fortfarande tanninstinn men torkad frukt och mjuknad syra vittnar om ålder. Körsbär givetvis med inslag av korinter, grus, rosor och närmast nebbiololik tjärpastill- och viollakritsnyans. Riktigt häftigt och fortfarande vital i mer grovhuggen, matvänlig stil. Precis så kärntjurig och örtvresig som vi vill ha vår italienare. En favoritproducent med all rätta.

Röda viner ·  2022-11-12 ·  203 kr ·  75 cl

Ursprung: Toscana  ·  Chianti Classico (DOCG)  ·  Caparsa

Druvsammansättning: 100% Sangiovese
Mer info om årgången: Jästsort: Vilda jäststammar. Lagringsmetod: Stora ekfat 2år. Filtrering: Ofiltrerad. Alkoholhalt: 13,5%. Sulfit/SO2 (mg/l): 18. Odlingshöjd (möh): 450möh. Syra g/l: 6 g/l.
Etikettbild

2015 Chianti Classico Annata

Saftig och parfymerad. Den här blir godare för varje gång vi öppnar en flaska. Kanonårgång!

Röda viner ·  2022-07-22 ·  179 kr ·  75 cl

Ursprung: Toscana  ·  Chianti Classico (DOCG)  ·  Castello di Monsanto

Druvsammansättning: 90% Sangiovese och 10% Canaiolo och Colorino
Mer info om årgången: The wine is vinified in steel for about 18 days. The maturing lasts 12 months in 50 hl barrels of Slavonia oak. Finally, it spends the last three-month period of ageing in glass.
Etikettbild

2019 Brolio

Lättare än vad vi minns vinet, närmast saftigt med körsbär, hallon och rosor. En del fat inblandade såklart samt lite brunkryddigt av kanel och kakao. Habilt vin men mindre komplext än väntat med tveksam lagringspotential. Lite för välsnidat kanske.

Röda viner ·  2022-06-18 ·  135 kr ·  75 cl

Ursprung: Toscana  ·  Chianti Classico (DOCG)  ·  Barone Ricasoli

Druvsammansättning: 80% sangiovese, 15% merlot och 5% cabernet sauvignon
Mer info om årgången: Jordmån: Grus. Tillverkning: Cirka två veckors jäsning och skalmaceration vid 24-27 grader i ståltankar. Lagring: Vinet har lagrats i nio månader på franska ekfat om 225 och 500 liter. 40 procent av faten var nya.
Etikettbild

2017 Caparsa Chianti Classico

Rustik, krallig, syrlig smak med tanniner, syra och frukt så det räcker och blir över. Mitt i det kärva finns en sötmogen frukt och lätt blommighet som styr upp klunkigheten. Det här är precis så personligt och samtidigt drickvänligt och lättillgängligt som vi vill ha det.

Röda viner ·  2022-06-12 ·  185 kr ·  75 cl

Ursprung: Toscana  ·  Chianti Classico (DOCG)  ·  Caparsa

Etikettbild

NV Rosso di Caparsa

Klockrent mellan rustikt och elegant, där körsbär möter grusväg. Solmoget, bärigt med frukt och ursprung i fokus. Det snackas om matvin men vi behöver ingen mat för att uppskatta det här vinet. Otroligt gott, intensivt, charmigt och egensinnigt. I all enkelhet.

Röda viner ·  2022-03-24 ·  159 kr ·  75 cl

Ursprung: Toscana  ·  Rosso Toscano (IGT)  ·  Caparsa

Druvsammansättning: 100% Sangiovese
Mer info om årgången: Jästsort: Vilda jäststammar. Filtrering: Ofiltrerad. Lagringsmetod: Betongfat 1-3år.
Etikettbild

NV Rosso di Caparsa

Fruktig, grusig, örtig, lite kärv och rustik med viss parfym och blommighet. Småfylligt i munnen med friska syror och smånafsiga tanniner. Här finns en bakomliggande elegans som ger drickglädje och en struktur som är minst sagt stabil. (Tappat på flaska 2019).

Röda viner ·  2022-02-12 ·  159 kr ·  75 cl

Ursprung: Toscana  ·  Rosso Toscano (IGT)  ·  Caparsa

Druvsammansättning: 100% Sangiovese
Mer info om årgången: Jästsort: Vilda jäststammar. Filtrering: Ofiltrerad. Lagringsmetod: Betongfat 1-3år.
Etikettbild

2015 Monrosso Castello di Monsanto

Funktionellt i grytan, i kocken, ja till det mesta.

Röda viner ·  2022-01-08 ·  109 kr ·  75 cl

Ursprung: Toscana  ·  Chianti (DOCG)  ·  Castello di Monsanto

Druvsammansättning: 90% sangiovese, 5% canaiolo, 5% colorino
Mer info om årgången: 15 dagars skalmaceration i ståltank med efterföljande 12 månaders lagring i botti.
Etikettbild

2016 Rosso di Montalcino Caprili

Körsbär, marsipan och rosor, djup och silkeslen doft. Stram och sträv saltlakritssmak.

Röda viner ·  2022-01-05 ·  159 kr ·  75 cl

Ursprung: Toscana  ·  Rosso di Montalcino (DOC)  ·  Caprili

Druvsammansättning: Sangiovese
Mer info om årgången: Druvorna till Caprilis rosso kommer från vingården Testucchiaia i södra delen av Montalcino. Jäsning i temperaturkontrollerade ståltankar, ca 3 veckors skalmaceration. 12 månaders lagring i botti av slavonsk ek.
Etikettbild

2015 Chianti Classico Annata

Nästan överväldigande generös frukt. Men gott är det.

Röda viner ·  2021-12-10 ·  179 kr ·  75 cl

Ursprung: Toscana  ·  Chianti Classico (DOCG)  ·  Castello di Monsanto

Druvsammansättning: 90% Sangiovese och 10% Canaiolo och Colorino
Mer info om årgången: The wine is vinified in steel for about 18 days. The maturing lasts 12 months in 50 hl barrels of Slavonia oak. Finally, it spends the last three-month period of ageing in glass.
Etikettbild

2010 Brunello di Montalcino Annata Il Poggiolo

Brunröd färg. Doften har läckra inslag Cherry Coke, fudge och menthol. I munnen är vinet fräsch och nyansrikt med torkad frukt, körsbär, svart te och bruna kryddor. Balanserat, mäktigt och fruktansvärt gott.

Röda viner ·  2021-10-09 ·  430 kr ·  75 cl

Ursprung: Toscana  ·  Brunello di Montalcino (DOCG)  ·  E. Roberto Cosimi s.s

Druvsammansättning: Sangiovese Grosso (Brunello)
Mer info om årgången: Invecchiamento: 2 anni (3 per la riserva) in grandi botti di rovere. Affinamento: in bottiglia per 8 mesi.
Etikettbild

NV Rosso di Caparsa

Fruktig, grusig, örtig, lite kärv och rustik med viss parfym och blommighet. Småfylligt i munnen med friska syror och smånafsiga tanniner. Här finns en bakomliggande elegans som ger drickglädje och en struktur som är minst sagt stabil. (Tappat på flaska 2019).

Röda viner ·  2021-09-25 ·  159 kr ·  75 cl

Ursprung: Toscana  ·  Rosso Toscano (IGT)  ·  Caparsa

Druvsammansättning: 100% Sangiovese
Mer info om årgången: Jästsort: Vilda jäststammar. Filtrering: Ofiltrerad. Lagringsmetod: Betongfat 1-3år.
Etikettbild

2014 Fonterutoli

Storhus-chianti från ordinarie hylla. Vi får lagerblad, muskotnöt, körsbärsyoughurt, kaffe och mörk choklad. Visst finns här duktigt med ny ek men också tillräckligt med frukt för att backa upp det hela så att det stannar på precis rätt sida gränsen. Funkar fint i och till höstgrytan men inget vi fyller på av. På det hela taget stabilt utan att sticka ut åt något håll.

Röda viner ·  2021-09-09 ·  139 kr ·  75 cl

Ursprung: Toscana  ·  Chianti Classico (DOCG)  ·  Marchesi Mazzei

Druvsammansättning: 90% Sangiovese, 10% Malvasia Nera, Colorino and merlot
Mer info om årgången: Vineyards location: 5 different vineyard sites, altitude: 220 - 550 m. (722 - 1,804 ft) a.s.l. Soil: Very rich in texture, mainly Limestone. Vineyards age: 10 - 30 years. Training system: Spur cordon-training and Guyot. Nr. of vines per hectare: 4.500 - 7.500 plants. Harvest: Hand picked from September 22nd. Fermentation temperature: 26 - 28° C °C. Period of maceration: 16 - 18 giorni days. Ageing: 12 months in small french oak barrels (225 and 500 lt / 40% new)- Bottling: February 2016. Available on the market: April 2016.
Etikettbild

2017 Caparsa Chianti Classico

Rustik, krallig, syrlig smak med tanniner, syra och frukt så det räcker och blir över. Mitt i det kärva finns en sötmogen frukt och lätt blommighet som styr upp klunkigheten. Det här är precis så personligt och samtidigt drickvänligt och lättillgängligt som vi vill ha det. Påfyllning är redan fixad.

Röda viner ·  2021-09-03 ·  169 kr ·  75 cl

Ursprung: Toscana  ·  Chianti Classico (DOCG)  ·  Caparsa

Etikettbild

2017 Caparsa Chianti Classico

Rustik, krallig, syrlig smak med tanniner, syra och frukt så det räcker och blir över. Mitt i det kärva finns en sötmogen frukt och lätt blommighet som styr upp klunkigheten. Det här är precis så personligt och samtidigt drickvänligt och lättillgängligt som vi vill ha det. Påfyllning är redan fixad.

Röda viner ·  2021-07-26 ·  169 kr ·  75 cl

Ursprung: Toscana  ·  Chianti Classico (DOCG)  ·  Caparsa

Etikettbild

NV Rosso di Caparsa

Fruktig, grusig, örtig, lite kärv och rustik med viss parfym och blommighet. Småfylligt i munnen med friska syror och smånafsiga tanniner. Här finns en bakomliggande elegans som ger drickglädje och en struktur som är minst sagt stabil. Fantastiskt personligt och gott och sensationellt gott till den omsorgsfullt ihopslängda lasagnen. (Tappat på flaska 2019).

Röda viner ·  2021-07-11 ·  149 kr ·  75 cl

Ursprung: Toscana  ·  Rosso Toscano (IGT)  ·  Caparsa

Druvsammansättning: 100% Sangiovese
Mer info om årgången: Jästsort: Vilda jäststammar. Filtrering: Ofiltrerad. Lagringsmetod: Betongfat 1-3år.
Etikettbild

2016 Caparsa Chianti Classico

Korinter, torkad tomat, kryddor och torkade örter, läder, och körsbär. Gott om tanniner och läskande syror som gjorda för lagring. Ingen större idé att vänta dock, det här vinet dricks fint redan nu. Dassar till sig betänkligt i öppnad flaska under natten så drick opp direkt! Ljuvlig igenkännedom genom det rustika, okonstlade, grusiga och järnmetalliska.

Röda viner ·  2021-05-28 ·  168 kr ·  75 cl

Ursprung: Toscana  ·  Chianti Classico (DOCG)  ·  Caparsa

Druvsammansättning: 100% Sangiovese
Mer info om årgången: Jästsort: Vilda jäststammar. Lagringsmetod: Betongfat 1-3 år.
Etikettbild

NV Rosso di Caparsa

Fruktig, grusig, örtig, lite kärv och rustik med viss parfym och blommighet. Småfylligt i munnen med friska syror och smånafsiga tanniner. Här finns en bakomliggande elegans som ger drickglädje och en struktur som är minst sagt stabil. Fantastiskt personligt och gott.

Röda viner ·  2021-03-18 ·  149 kr ·  75 cl

Ursprung: Toscana  ·  Rosso Toscano (IGT)  ·  Caparsa

Druvsammansättning: 100% Sangiovese
Mer info om årgången: Jästsort: Vilda jäststammar. Filtrering: Ofiltrerad. Lagringsmetod: Betongfat 1-3år.
Etikettbild

2015 Chianti Classico Annata

Minimal utveckling här, möjligen lite torkad frukt och läder men i övrigt friskt, läskande och vitalt. Här finns en klart mogen frukt som drar åt mörka körsbär och plommon fint ackompanjerade av grus och örter. Klart värmande alkohol och lite sött mot moreller och tobak, dock inte störande. Det här dricks kalasfint nu eller åtminstone inom 10 år.

Röda viner ·  2021-02-27 ·  179 kr ·  75 cl

Ursprung: Toscana  ·  Chianti Classico (DOCG)  ·  Castello di Monsanto

Druvsammansättning: 90% Sangiovese och 10% Canaiolo och Colorino
Mer info om årgången: The wine is vinified in steel for about 18 days. The maturing lasts 12 months in 50 hl barrels of Slavonia oak. Finally, it spends the last three-month period of ageing in glass.
Etikettbild

NV Rosso di Caparsa

Rustik och grovhuggen frukt uppstagad av smånafsiga tanniner och syrlig syra. Örter, grus, körsbär och plommon. Egensinnigt och succéartat nästan varje gång. Levererar klart över appellation och pris om man, som vi, gillar det traditionella, tjuriga och ofjäskiga. (Tappat på flaska 2019)

Röda viner ·  2021-01-23 ·  149 kr ·  75 cl

Ursprung: Toscana  ·  Rosso Toscano (IGT)  ·  Caparsa

Druvsammansättning: 100% Sangiovese
Mer info om årgången: Jästsort: Vilda jäststammar. Filtrering: Ofiltrerad. Lagringsmetod: Betongfat 1-3år.
Etikettbild

2015 Monrosso Castello di Monsanto

Stabilt i såväl kock som i sås. Bra att ha hemma.

Röda viner ·  2021-01-03 ·  109 kr ·  75 cl

Ursprung: Toscana  ·  Chianti (DOCG)  ·  Castello di Monsanto

Druvsammansättning: 90% sangiovese, 5% canaiolo, 5% colorino
Mer info om årgången: 15 dagars skalmaceration i ståltank med efterföljande 12 månaders lagring i botti.
Etikettbild

NV Rosso di Caparsa

Vinet med stort V när det vankas burgare eller i stort sett vad som helt som kräver lite rustik och grovhuggen frukt uppstadgad av smånafsiga tanniner och syrlig syra. Vi får örter, grus, körsbär och plommon. Egensinnigt och succéartat nästan varje gång. Levererar klart över appellation och pris om man, som vi, gillar det traditionella, tjuriga och ofjäskiga.

Röda viner ·  2020-12-26 ·  149 kr ·  75 cl

Ursprung: Toscana  ·  Rosso Toscano (IGT)  ·  Caparsa

Druvsammansättning: 100% Sangiovese
Mer info om årgången: Jästsort: Vilda jäststammar. Filtrering: Ofiltrerad. Lagringsmetod: Betongfat 1-3år.
Etikettbild

2014 Caparsino Chianti Classico Riserva

Utvecklat mot läder, höstlov och torkade körsbär. Örter, parfymer, kryddor och fullt ut integrerad ek. Syrligt och härligt. Kraftfullt och koncentrerat i balans. Otroligt gott och mäktigt.

Röda viner ·  2020-11-21 ·  194 kr ·  75 cl

Ursprung: Toscana  ·  Chianti Classico (DOCG)  ·  Caparsa

Druvsammansättning: Druva: 100% Sangiovese
Mer info om årgången: Jästsort: Vilda jäststammar: Lagringsmetod: Stora ekfat 2år. Filtrering: Ofiltrerad.
Etikettbild

2016 Caparsa Chianti Classico

Sval och fin frukt, inte helt utan utveckling. Stabil struktur, helt ekbefriad, med sköna mängder körsbär, tranbär, blåbär och läder. Härligt klunkig, egentligen utan motstånd, men uppfyller alla krav som medspelare till en enklare måltid. Lagom komplext och rejält nog för längre lagring.

Röda viner ·  2020-11-13 ·  168 kr ·  75 cl

Ursprung: Toscana  ·  Chianti Classico (DOCG)  ·  Caparsa

Druvsammansättning: 100% Sangiovese
Mer info om årgången: Jästsort: Vilda jäststammar. Lagringsmetod: Betongfat 1-3 år.
Etikettbild

NV Rosso di Caparsa

Rustik och grovhuggen frukt uppstadgad av smånafsiga tanniner syrlig syra. Örter, grus, körsbär och plommon. Egensinnigt och succéartat nästan varje gång. Levererar klart över appellation och pris om man, som vi, gillar det traditionella, tjuriga och ofjäskiga.

Röda viner ·  2020-11-12 ·  148 kr ·  75 cl

Ursprung: Toscana  ·  Rosso Toscano (IGT)  ·  Caparsa

Druvsammansättning: 100% Sangiovese
Mer info om årgången: Jästsort: Vilda jäststammar. Filtrering: Ofiltrerad. Lagringsmetod: Betongfat 1-3år.
Etikettbild

2014 Caparsino Chianti Classico Riserva

Djup och bred, ung och utvecklad, fruktig och stram. Dynamiskt ös här med knivskarpt fokus och samtidigt en uppsjö nyanser att fördjupa sig i; körsbär, läder, salvia, basilika, jordgubbar, tranbär, kanel, grusgång, örtsalt. fylligt med elegant lätthet, pigga syror och en skön mix av purungt och åldrat. Så här ska sangiovese smaka. Håller länge till för de som har flera. Vi.

Röda viner ·  2020-09-26 ·  194 kr ·  75 cl

Ursprung: Toscana  ·  Chianti Classico (DOCG)  ·  Caparsa

Druvsammansättning: Druva: 100% Sangiovese
Mer info om årgången: Jästsort: Vilda jäststammar: Lagringsmetod: Stora ekfat 2år. Filtrering: Ofiltrerad.
Etikettbild

NV Rosso di Caparsa

En oväntat stum flaska med mer grus och ört än frukt. Fint kryddig dock med lite läder och syrligt i balans. Gott såklart men andra flaskor har varit och kommer att vara generösare.

Röda viner ·  2020-08-29 ·  148 kr ·  75 cl

Ursprung: Toscana  ·  Rosso Toscano (IGT)  ·  Caparsa

Druvsammansättning: 100% Sangiovese
Mer info om årgången: Jästsort: Vilda jäststammar. Filtrering: Ofiltrerad. Lagringsmetod: Betongfat 1-3år.
Etikettbild

2016 Rosso di Montalcino Caprili

Fint fräschfruktig med begynnande utveckling. Klassiska markörer av sura körsbär, torkade örter, läder och grus. Fin balans rakt igenom och ett drickfönster som är öppet men knappast stänger inom kort. En bra investering i all enkelhet.

Röda viner ·  2020-08-23 ·  159 kr ·  75 cl

Ursprung: Toscana  ·  Rosso di Montalcino (DOC)  ·  Caprili

Druvsammansättning: Sangiovese
Mer info om årgången: Druvorna till Caprilis rosso kommer från vingården Testucchiaia i södra delen av Montalcino. Jäsning i temperaturkontrollerade ståltankar, ca 3 veckors skalmaceration. 12 månaders lagring i botti av slavonsk ek.
Etikettbild

2016 Caparsa Chianti Classico

Mogen, söt, saftig frukt med körsbär, jordgubbar och grus. Bra fruktkoncentration, finkorniga tanniner, god syra, överlag superstabil struktur som gjort för lagring. Inga direkta nyanser av ek i smaken. Lätt, lätt utveckling med läder och tobak men fortfarande otroligt vital med ungdomlighetens fräschör som dominerar.

Röda viner ·  2020-08-15 ·  168 kr ·  75 cl

Ursprung: Toscana  ·  Chianti Classico (DOCG)  ·  Caparsa

Druvsammansättning: 100% Sangiovese
Mer info om årgången: Jästsort: Vilda jäststammar. Lagringsmetod: Betongfat 1-3 år.
Etikettbild

NV Rosso di Caparsa

Körsbärsbärig, örtig och stenig med mjuka tanniner, frisk syra och tät fruktighet. Ett stort litet vin som levererar gång på gång med sin intensitet och rikedom. Förbaskat gott redan nu men bör förmodligen ligga några år för att stilla sig lite. Spralligt nu. Tappat på flaska 2019.

Röda viner ·  2020-07-02 ·  148 kr ·  75 cl

Ursprung: Toscana  ·  Rosso Toscano (IGT)  ·  Caparsa

Druvsammansättning: 100% Sangiovese
Mer info om årgången: Jästsort: Vilda jäststammar. Filtrering: Ofiltrerad. Lagringsmetod: Betongfat 1-3år.
Etikettbild

NV Rosso di Caparsa

2019 års "tappning" av Caparsas rosso är fruktpackad med hintar av läder, örter och grus. De söta bären är genommogna och rika på nyanser. Syran är otroligt syrlig och tanninerna bara småsträva. Det här vinet kan må bra av lugn och ro ett tag, kanske några år, för att bli ännu mer harmoniskt och härligt. Gott redan nu såklart med eller utan hamburgertallrik. Ett stort litet vin. (Tappad på flaska 2019).

Röda viner ·  2020-05-20 ·  148 kr ·  75 cl

Ursprung: Toscana  ·  Rosso Toscano (IGT)  ·  Caparsa

Druvsammansättning: 100% Sangiovese
Mer info om årgången: Jästsort: Vilda jäststammar. Filtrering: Ofiltrerad. Lagringsmetod: Betongfat 1-3år.
Etikettbild

2015 Monrosso Castello di Monsanto

Enkelt men gott, helt enkelt, och godare än när det var purungt. Violer, körsbär, söta jordgubbar, pytteliten stallighet och kvastar med torkade örter. Vinet vägrar att utvecklas smakmässigt men lyckas ändå bli mer harmoniskt och godare. Inte omöjligt att det här vinet i årgången toppar på sin tioårsdag men just nu funkar det allra bäst i djupa klunkar till fredagspizzan. Gott så.

Röda viner ·  2020-05-15 ·  109 kr ·  75 cl

Ursprung: Toscana  ·  Chianti (DOCG)  ·  Castello di Monsanto

Druvsammansättning: 90% sangiovese, 5% canaiolo, 5% colorino
Mer info om årgången: 15 dagars skalmaceration i ståltank med efterföljande 12 månaders lagring i botti.
Etikettbild

2014 Caparsino Chianti Classico Riserva

En sömlös upplevelse där det unga och det utvecklade mös i körsbär, korinter, rosor, läder, kanel, torkade örter, violgodis. Mjuknande tanniner och syrlig syra. Tätt fruktig med tobak och mineralpuff i svansen. Ett supervin i vår bok perfekt att drickas nu.

Röda viner ·  2020-04-06 ·  194 kr ·  75 cl

Ursprung: Toscana  ·  Chianti Classico (DOCG)  ·  Caparsa

Druvsammansättning: Druva: 100% Sangiovese
Mer info om årgången: Jästsort: Vilda jäststammar: Lagringsmetod: Stora ekfat 2år. Filtrering: Ofiltrerad.
Etikettbild

NV Rosso di Caparsa

Saftig med tät frukt och grusiga undertoner. Mjuk och lättillgänglig med lätta stalltoner. Smaken är bärig med mörka körsbär och saltlakrits. Gott och intressant nu eller framöver. Det känns tryggt och bekvämt med e låda i källare. (Tappad på flaska 2019).

Röda viner ·  2020-03-25 ·  148 kr ·  75 cl

Ursprung: Toscana  ·  Rosso Toscano (IGT)  ·  Caparsa

Druvsammansättning: 100% Sangiovese
Mer info om årgången: Jästsort: Vilda jäststammar. Filtrering: Ofiltrerad. Lagringsmetod: Betongfat 1-3år.
Etikettbild

NV Rosso di Caparsa

Djup, sötfruktig smak med finkorniga tanniner och hög syra. Körsbär, rosor, sötlakrits, grusdamm. Gott och smakrikt i klunkvänlig still. Lirar fint ihop med pizzan. (Buteljerad 2017)

Röda viner ·  2020-02-19 ·  143 kr ·  75 cl

Ursprung: Toscana  ·  Rosso Toscano (IGT)  ·  Caparsa

Druvsammansättning: 100% Sangiovese
Mer info om årgången: Jästsort: Vilda jäststammar. Filtrering: Ofiltrerad. Lagringsmetod: Betongfat 1-3år.
Etikettbild

2016 Rosso di Montalcino Caprili

”Likeable” utan att bli inställsamt. Koncentrerad röd frukt (körsbär). Mjuka tanniner och syrliga syror. Blyertspenna. Generöst saftigt utan att bli svulstigt. Vi gillar och ser poängen.

Röda viner ·  2020-01-18 ·  159 kr ·  75 cl

Ursprung: Toscana  ·  Rosso di Montalcino (DOC)  ·  Caprili

Druvsammansättning: Sangiovese
Mer info om årgången: Druvorna till Caprilis rosso kommer från vingården Testucchiaia i södra delen av Montalcino. Jäsning i temperaturkontrollerade ståltankar, ca 3 veckors skalmaceration. 12 månaders lagring i botti av slavonsk ek.
Etikettbild

2012 Caparsino Chianti Classico Riserva

Sura körsbär, grus, läder, rosor och kafferost. Ett mjuknat, harmoniskt vin med fullt ut integrerad ek. Struktur genom tannaniner, syra och pigg frukt nog för längre lagring med det här är urgott redan nu. Påfyllning krävs.

Röda viner ·  2020-01-04 ·  203 kr ·  75 cl

Ursprung: Toscana  ·  Chianti Classico (DOCG)  ·  Caparsa

Druvsammansättning: 100% Sangiovese
Mer info om årgången: Jästsort: Vilda jäststammar. Lagringsmetod: Stora ekfat 2år. Filtrering: Ofiltrerad. Alkoholhalt: 13,5%. Sulfit/SO2 (mg/l): 18. Odlingshöjd (möh): 450möh. Syra g/l: 6 g/l.
Etikettbild

2010 Nectar Dei nittardi

Efter en stor doft fylld av fat och chark möts vi av en nyanserad smak med fin balans mellan frukt, syra och ek. Eftersmaken är lång och intensiv. Vinet är polerat till perfektion vilket gör det otroligt mjukt och drickvänligt men samtidigt lite opersonligt och själlöst. Det sista är såklart en smakfråga men vi ställer oss ändå lite undrande över syftet med vinet; What's the messege?

Röda viner ·  2019-12-31 ·  495 kr ·  75 cl

Ursprung: Toscana  ·  Maremma Toscana (DOC)  ·  Fattoria Nittardi

Druvsammansättning: Cabernet Sauvignon 40%, Merlot 20%, Syrah 20%, Petit Verdot 15%, secret varietals 5%
Mer info om årgången: Nectar Dei, IGT Maremma Toscana, the super-premium wine of Fattoria Nittardi, grows at Mongibello delle Mandorlaie, at an altitude of 800 ft. on a perfect location between Scansano and Montiano in the southern Maremma. The wine was christened with the ancient name of Nittardi from 1183, and, following tradition, the first bottles of Nectar Dei are offered to Pope Francesco. Temperature / Time of fermentation: 75°-79°F / 15-18 days. Tanks of primary fermentation: In 50 and 70 hl stainless steel tanks Aging: 22 months in French oak barrels and 9 months in the bottle. Date of bottling: February 2013. Yield/Vines per ha: 792 gals/6.700.
Etikettbild

2008 Castello di Monsanto Riserva Cinquecentenario

Rejält utvecklad både i doft och smak med chark, höstlöv, kaffe, lakrits och en besynnerligt död frukt. Det är dammigt, dovt och platt. Defekt, för gammal eller felaktigt förvarad frågar vi oss för så här borde det verkligen inte vara. En besvikelse.

Röda viner ·  2019-11-16 ·  448 kr ·  75 cl

Ursprung: Toscana  ·  Chianti Classico (DOCG)  ·  Castello di Monsanto

Etikettbild

2015 Monrosso Castello di Monsanto

Ung, frisk, mjuk och kryddig smak med körsbär, jordgubbar i mjölk och örter. Ett enkelt, gott, opretentiöst vin som hittar en god vän i den vitlöksstinna lasagnen med ohemula mängder bechamelsås.

Röda viner ·  2019-09-14 ·  109 kr ·  75 cl

Ursprung: Toscana  ·  Chianti (DOCG)  ·  Castello di Monsanto

Druvsammansättning: 90% sangiovese, 5% canaiolo, 5% colorino
Mer info om årgången: 15 dagars skalmaceration i ståltank med efterföljande 12 månaders lagring i botti.
Etikettbild

2013 Caparsino Chianti Classico Riserva

Körsbär med kärna, lingon med sitt ris, kryddlåda, tobak och rostat kaffe. Stenkross, häststallar, parfym. Nyanserat och komplext värre alltså och oerhört givande att sitta och smutta på. Lätt mittenparti men småtaggigt och syrafriskt avslut; fortfarande med en struktur som bjuder motstånd. Ett vin lika kärvt, vresigt och charmigt som gubben på etiketten.

Röda viner ·  2019-09-06 ·  199 kr ·  75 cl

Ursprung: Toscana  ·  Chianti Classico (DOCG)  ·  Caparsa

Druvsammansättning: Druva: 100% Sangiovese
Mer info om årgången: Jästsort: Vilda jäststammar: Lagringsmetod: Stora ekfat 2år. Filtrering: Ofiltrerad. Sulfit/SO2 (mg/l): 18. Odlingshöjd (möh): 450möh. Syra g/l: 5,6 g/l.
Etikettbild

2016 Caparsa Chianti Classico

Violblommig och körsbärsfrisk med unga om än drickbara tanniner. Här bjuds på dans med kraft och elegans i full balans och en läskande mineralisk svans. Örtiga toner, vildhallon, körsbär, svenska jordgubbar: här finns mycket att analysera men det är inte en jättelätt uppgift när vinet är så förbaskat gott. Resterande flaskor får nog vila några år även om de lockar redan nu. Otroligt bra för små pengar.

Röda viner ·  2019-07-13 ·  168 kr ·  75 cl

Ursprung: Toscana  ·  Chianti Classico (DOCG)  ·  Caparsa

Druvsammansättning: 100% Sangiovese
Mer info om årgången: Jästsort: Vilda jäststammar. Lagringsmetod: Betongfat 1-3 år.
Etikettbild

2012 Caparsino Chianti Classico Riserva

Genuin drickglädje. Mer välordnat och -strukturerat jämfört med producentens Rosso. Samma nycklar till ursprung och druva men uppbackat av lite stora ekkfat. Drick eller spara.

Röda viner ·  2019-06-15 ·  203 kr ·  75 cl

Ursprung: Toscana  ·  Chianti Classico (DOCG)  ·  Caparsa

Druvsammansättning: 100% Sangiovese
Mer info om årgången: Jästsort: Vilda jäststammar. Lagringsmetod: Stora ekfat 2år. Filtrering: Ofiltrerad. Alkoholhalt: 13,5%. Sulfit/SO2 (mg/l): 18. Odlingshöjd (möh): 450möh. Syra g/l: 6 g/l.
Etikettbild

NV Rosso di Caparsa

Underbart ungt och saftigt med syrliga körsbärssyror, småkärva tanniner, torkade örter och tjuriga bär, grusväg och stallbacke. Druva och ursprung därmed inringat på ett personligt och intressant sätt. Kan sparas men ruskigt gott redan nu. (Buteljerad 2017)

Röda viner ·  2019-06-14 ·  143 kr ·  75 cl

Ursprung: Toscana  ·  Rosso Toscano (IGT)  ·  Caparsa

Druvsammansättning: 100% Sangiovese
Mer info om årgången: Jästsort: Vilda jäststammar. Filtrering: Ofiltrerad. Lagringsmetod: Betongfat 1-3år.
Etikettbild

2015 Monrosso Castello di Monsanto

Som tidigare beskrivits behövs ingen djupare analys av det här vinet. Det är drink snarare än think. Med det sagt är det här ett väldigt välgjort vin i generös, sötfruktig stil med körsbär (såklart), vanilj, örter och grusväg. Ingen långliggare i källaren men ett par, tre år på rygg skulle nog kunna lugna ner viss busighet och kanske till och med locka fram lite lädernyanser. Låt oss prova det.

Röda viner ·  2019-01-19 ·  109 kr ·  75 cl

Ursprung: Toscana  ·  Chianti (DOCG)  ·  Castello di Monsanto

Druvsammansättning: 90% sangiovese, 5% canaiolo, 5% colorino
Mer info om årgången: 15 dagars skalmaceration i ståltank med efterföljande 12 månaders lagring i botti.
Etikettbild

2015 Monrosso Castello di Monsanto

Ett enkelt men gott rödpang. Det är körsbär (såklart) och koltablett, och en skvätt vaniljyoughurt i avslutet. Det är ingenting ämnat för djupare analys, men det gör sitt jobb helt klart till hembakade pizzan.

Röda viner ·  2018-10-21 ·  109 kr ·  75 cl

Ursprung: Toscana  ·  Chianti (DOCG)  ·  Castello di Monsanto

Druvsammansättning: 90% sangiovese, 5% canaiolo, 5% colorino
Mer info om årgången: 15 dagars skalmaceration i ståltank med efterföljande 12 månaders lagring i botti.
Etikettbild

2015 Chianti Classico Annata

Lätt och ung med pigg syra och snälla tanniner. Röda, syrliga bär såsom körsbär, transbär och lingon ges viss komplexitet av örtig, lite parfymerad rosmarin. Ett saftigt, välgjort vin att dricka nu eller att spara några år.

Röda viner ·  2018-08-10 ·  179 kr ·  75 cl

Ursprung: Toscana  ·  Chianti Classico (DOCG)  ·  Castello di Monsanto

Druvsammansättning: 90% Sangiovese och 10% Canaiolo och Colorino
Mer info om årgången: The wine is vinified in steel for about 18 days. The maturing lasts 12 months in 50 hl barrels of Slavonia oak. Finally, it spends the last three-month period of ageing in glass.
Etikettbild

2010 Brunello di Montalcino Annata Il Poggiolo

Tveklöst i ett mycket fint drickfönster just nu även om ytterligare lagring inte är några som helst problem. Avrundat och harmoniskt, utvecklat såklart men fortfarande energiskt och fräscht. Vi får bruna nyanser av mocka, höstlöv, tryffel och jord men också frukt i skepnad av korinter, tranbär och torkade jordgubbar. Viss blommighet och parfymerade övertoner ger djup och finess. Det var länge sedan vi drack ett så nyanserat och samtidigt sammansatt vin. Komplext är bara förnamnet, speciellt efter några timmars luft. Stort på egen hand eller till köttgrytan med potatispurén.

Röda viner ·  2018-08-06 ·  430 kr ·  75 cl

Ursprung: Toscana  ·  Brunello di Montalcino (DOCG)  ·  E. Roberto Cosimi s.s

Druvsammansättning: Sangiovese Grosso (Brunello)
Mer info om årgången: Invecchiamento: 2 anni (3 per la riserva) in grandi botti di rovere. Affinamento: in bottiglia per 8 mesi.
Etikettbild

2010 Brunello di Montalcino Casanova di Neri

Fint fruktig smak med balans vad gäller ek och syra. Otroligt välstrukturerat och koncentrerat med körsbär, nötter, stall och mineraler. Helt klart drickbar redan nu efter lite luftning. Supergott.

Röda viner ·  2017-10-14 ·  399 kr ·  75 cl

Ursprung: Toscana  ·  Brunello di Montalcino (DOCG)  ·  Casanova di Neri

Druvsammansättning: Brunello
Etikettbild

2011 Ser Lapo Chianti Classico Riserva

Delar av panelen påstår sig inte ha druckit Chianti på länge. Följaktligen blindas det Chianti. Och gissningarna går åt alla håll utom just till Chianti. Ska man vara snäll, och det ska man ju, så finns det en hel del som skulle kunna tala för ett annat ursprung; det är massor av sötmogen frukt och sandelträ. Men även typiska drag av körsbär och hallon. Ett liten uns vanilj avslöjar en snygg ekfatsdragning. Annars får frukten tala i en lätt youghurtkrämig stil. Det finns egentligen inget att klaga på. Vinet hänger ihop fint och årgången har en perfekt mognad just nu. Allt till ett sympatiskt pris. Bara att handla alltså.

Röda viner ·  2017-09-18 ·  149 kr ·  75 cl

Ursprung: Toscana  ·  Chianti Classico (DOCG)  ·  Marchesi Mazzei

Etikettbild

2010 Chianti Classico Riserva Nittardi

Djupt fruktig åt det svalt blåbläckiga. Alla beståndsdelar är perfekt integrerade; ek, alkohol, tanniner. Harmoniskt och fräscht utan minsta fel. Superbt gott alltså men samtidigt lite väl polerat och opersonligt. Det känns egentligen löjligt att gnälla på sådana petitesser, det här är svingott och vi dricker det när som helst igen (det bjuds). Strukturerat och välmatat nog att klara riktigt lång lagring för den som önskar.

Röda viner ·  2017-07-30 ·  349 kr ·  75 cl

Ursprung: Toscana  ·  Chianti Classico (DOCG)  ·  Fattoria Nittardi

Etikettbild

2012 Tenuta Belguardo

Färgen skvallrar om ungdom. Rött och klart. Buketten innehåller lager av rosor, polishmedel, fikon, korinter, svarta vinbär, nypon och tobaksfabrik. I munnen är körsbären kärva men saftigt mogna. Syrorna ger mungiporna skjuts uppåt. Lite vanilj men relativt sparsmakad ek. Alla beståndsdelar sitter exakt på rätt plats och vinet är gott redan nu men kan såklart lagras. Och det skulle möjligen vara den enda invändningen. Det skaver ingenstans, allt är lyxigt förpackat.

Röda viner ·  2016-06-20 ·  199 kr ·  75 cl

Ursprung: Toscana  ·  Maremma Toscana (DOC)  ·  Marchesi Mazzei

Druvsammansättning: Cabernet sauvignon och cabernet franc
Etikettbild

2011 Ser Lapo Chianti Classico Riserva

Det här vinet är stapelvara hemma hos oss och ett gjutet alternativ till torsdagspizzan. Vi får som vanligt en fräsch syra som pushar fram smaker av sura körsbär, svenska jordgubbar, en god nyans av ek och något som påminner om granitbaserad mineral. Våra omdömen sedan tidigare består: det här är väldigt snyggt och lättklunkat vin som inte för den skull tummar på personlighet eller koncentration. Drick eller lagra längre.

Röda viner ·  2016-05-05 ·  149 kr ·  75 cl

Ursprung: Toscana  ·  Chianti Classico (DOCG)  ·  Marchesi Mazzei

Etikettbild

2009 Monsanto Riserva

Som vanligt en fantastisk vinupplevelse i den lättare, saftiga, lagom utvecklade skolan. Syrliga körsbär, skogsbär och en lätt örtighet möter snyggt integrerad ek och våta stenar. Mjuk och fortfarande friskt vitalt med nyansrikedom och elegans. Fortfarande ett av de godaste vinerna från Chianti vi har provat.

Röda viner ·  2016-03-25 ·  166 kr ·  75 cl

Ursprung: Toscana  ·  Chianti Classico (DOCG)  ·  Castello di Monsanto

Druvsammansättning: 90% Sangiovese and 10% Canaiolo and Colorino
Mer info om årgången: Vinified in steel with a maceration of about 20 days, and as a second passage, it is aged in smaller wooden barrels for about 18 months, to then rest for a minimum of 3 months in glass.
Etikettbild

2010 Castiglion del Bosco Brunello di Montalcino

Röd, ganska ljus och genomskinlig färg. Ungdomlig doft med röda bär och kalk samt en hel del ek i form av smörkola och vanilj. Smaken är stram och frisk med främst körsbär och marsipan. Det här är ett läskande och lättklunkat vin men oj så knutet och oförlöst i nuläget. Strukturen finns onekligen för lagring och frågan är om man inte ska peta ner några flaskor av vinet i källaren.

Röda viner ·  2016-01-16 ·  219 kr ·  75 cl

Ursprung: Toscana  ·  Brunello di Montalcino (DOCG)  ·  Castiglion del Bosco

Druvsammansättning: Sangiovese (brunello)
Etikettbild

2011 Ser Lapo Chianti Classico Riserva

Inte mycket har hänt på dryga tre kvartal i svala källaren, möjligtvis upplevs vinet något mindre strävt nu. Vinet bjuder fortfarande på delikat, saftig och elegant rödbärig frukt. Frisk syra för fram nyanser av körsbär, örter och en lätt antydan till ekfat. Väldigt snyggt och lättklunkat utan att för den skull tumma på personlighet och koncentration. Vi fyller på med nya årgången.

Röda viner ·  2016-01-06 ·  149 kr ·  75 cl

Ursprung: Toscana  ·  Chianti Classico (DOCG)  ·  Marchesi Mazzei

Etikettbild

2014 Codice V Mazzei

Frisk, lite oljig smak med en drös gröna nyanser i form av krusbär, lime, gröna päron och färska, kärva örter. Rejäl mineralbeska i svansen. Mer intressant än gott men vi blir knappast frestade att dricka mer av det här vinet.

Vita, torra viner ·  2015-10-22 ·  129 kr ·  75 cl

Ursprung: Toscana  ·  Toscana (IGT)  ·  Marchesi Mazzei

Druvsammansättning: Vermentino
Mer info om årgången: Jordmån: Sand-och kalksten. Tillverkning/Vinifiering: Jäsningen skedde vid låg temperatur i 30 dagar. Skörd: Druvorna skördades för hand med start den 23 september.
Etikettbild

2011 Siepi

Tät textur med generös, kompakt fuktighet. Samtidigt klassiskt stram med behagligt integrerad ek. Det italienska avtrycket är tydligt med körsbär, hallon och mandelmassa. Björnbär, gräs och mintchoklad påminner oss om druvsammansättningen. Det här är ett vin med perfekt balans och renhet som dessutom lyckas vara så pass gott att vi knappt bryr oss om att göra någon djupare analys.

Röda viner ·  2015-08-09 ·  499 kr ·  75 cl

Ursprung: Toscana  ·  Toscana (IGT)  ·  Marchesi Mazzei

Etikettbild

2009 Monsanto Riserva

Färgen är röd och släpper igenom en hel del sensommarljus. I sniffet får vi en läckert parfymerad upplevelse med kända markörer så som körsbär och läder. Smaken är torr och bärigt syrlig med körsbär, parfym, cigarrlåda och viss vanilj. Tanninerna är mjuka men något uttorkade och syran är pigg. Helhetsupplevelsen ger ett juicigt, elegant vin med förförisk drickbarhet och lång eftersmak. Kan säkert lagras ytterligare men vi kommer nog att se till att våra återstående flaskor ryker under hösten. Vinet kvalar fortfarande in bland de godaste Sangiovesena vi har provat.

Röda viner ·  2015-08-06 ·  164 kr ·  75 cl

Ursprung: Toscana  ·  Chianti Classico (DOCG)  ·  Castello di Monsanto

Druvsammansättning: 90% Sangiovese and 10% Canaiolo and Colorino
Mer info om årgången: Vinified in steel with a maceration of about 20 days, and as a second passage, it is aged in smaller wooden barrels for about 18 months, to then rest for a minimum of 3 months in glass.
Etikettbild

2011 Ser Lapo Chianti Classico Riserva

Verkligen ett seriöst vinbygge med stram, körsbärskärnig smak, hög syra och rejäla tanniner. En lätt stallighet kan skönjas men framförallt är vinet ungdomligt rödbärigt. Saftigt, elegant och lättklunkat redan nu men här finns substans för ytterligare lagring med förmodat positivt resultat.

Röda viner ·  2015-05-09 ·  149 kr ·  75 cl

Ursprung: Toscana  ·  Chianti Classico (DOCG)  ·  Marchesi Mazzei

Etikettbild

2010 Castello di Fonterutoli

En riktig fruktbomb med tät, mörk frukt och mängder av mintchoklad och korinter. En lätt stallighet smyger sig på och förgyller. Skön längd och flörtig lättillgänglighet i en lite opersonlig stil som kanske inte tilltalar oss fullt ut men visst andas vinet kvalitet och vi tackar knappast nej om det bjuds igen.

Röda viner ·  2015-04-24 ·  299 kr ·  75 cl

Ursprung: Toscana  ·  Chianti Classico (DOCG)  ·  Marchesi Mazzei

Druvsammansättning: Sangiovese
Etikettbild

2009 Monsanto Riserva

Vackert hallonröd färg som släpper igenom en hel del vårsol. På näsan en ljuv kompott av lyxig parfym, rosor och viol, söta körsbär (förstås) och en mycket snygg ekkrydda. Riktigt lockande och komplext så långt. Smaken är verkligen snyggt sammansatt och komplett uppbyggd av fräsch syrlighet, söt frukt, välintegrerad ek och en perfekt balanserad alkohol. Framförallt är vinet makalöst gott och fantastiskt drickbart i sin medelfylliga, saftiga stil. Det här var bland det bättre vi har druckit från Toscana på rätt länge. Gott att ha fler flaskor på lager och ytterligare några i pipelinen.

Röda viner ·  2015-04-20 ·  164 kr ·  75 cl

Ursprung: Toscana  ·  Chianti Classico (DOCG)  ·  Castello di Monsanto

Druvsammansättning: 90% Sangiovese and 10% Canaiolo and Colorino
Mer info om årgången: Vinified in steel with a maceration of about 20 days, and as a second passage, it is aged in smaller wooden barrels for about 18 months, to then rest for a minimum of 3 months in glass.
Etikettbild

2010 Castello di Monsanto

Fint utvecklad på näsan med stall, choklad, jord och körsbär. Dessutom med en angenäm kryddighet, nästan Syrahrökig, med en härlig stuns i frukten. Smaken är elegant med nedsmälta tanniner, en skönt utvecklad smak och fortfarande med fräsch syra. Riktigt gott. När vi läser notater från tidigare provningar kan vi ana en viss flaskvariation (även om flaskorna har varit i olika faser av sin utveckling). Det känns därför bra att landa i ett gott exemplar eftersom det är den sista flaskan ur samlingen av den här årgången.

Röda viner ·  2015-03-28 ·  149 kr ·  75 cl

Ursprung: Toscana  ·  Chianti Classico (DOCG)  ·  Castello di Monsanto

Etikettbild

2012 Ad Astra Nittardi

Sötbärig, ekvaniljig smak med inslag av körsbärskärna, hallon och viol. Syrahn slår igenom något med lagerblad och vitpeppar. Medelfyllighet och elegans med balanserad syra och strävhet ger fin drickbarhet redan nu. Eken ligger lite utanpå och stör något vilket vi tror kan avhjälpas med bara några års lagring. Helhetsintrycket ger ett inte alltför komplext vin som känns lite konstlat, ganska gott för stunden men vi blir inte jättesugna på att återvända till det här.

Röda viner ·  2015-01-11 ·  175 kr ·  75 cl

Ursprung: Toscana  ·  Maremma Toscana (DOC)  ·  Fattoria Nittardi

Etikettbild

2001 Rocca Guicciarda Riserva

Tät, mörkröd färg. Stor, utvecklad, fräsch och fruktig smak med inslag av torkade bär, körsbärspaj, svartvinbärssaft, krossade stenar och läder. Mustig, läskande och medelfyllig smak med bra syra och viss strävhet. Riktigt fin komplexitet med sammansatta, utvecklade toner av mörka bär, rostad ek, Pepsi och fudge. Eftersmaken är inte jättelång men väldigt bra balanserad med supersmarrig, nästan söt frukt. Har lagrats till perfektion under nio långa år.

Röda viner ·  2014-05-23 ·  119 kr ·  75 cl

Ursprung: Toscana  ·  Chianti Classico (DOCG)  ·  Barone Ricasoli

Druvsammansättning: Sangiovese
Etikettbild

2001 Castello di Brolio

Stor kraft och fläskighet i smaken som tyvärr är något over-the-top vilket gör frukten lite ofräsch och tanninerna lite torra. Vi får burktomat, Jenka, kaffe och läder men också drag av mer ungdomliga körsbär. Vi bedömer att vinet är gjort i en hyfsat modern stil med viss restsötma och rejäla ekdoningar. Inget fel med det även om vi saknar lite elegans och finess. På det hela taget ett mycket stabilt vin, fortfarande komplext och nyanserat, som säkert hade kunnat få ytterligare några betygspoäng för ett par, tre år sedan.

Röda viner ·  2014-04-15 ·  349 kr ·  75 cl

Ursprung: Toscana  ·  Chianti Classico (DOCG)  ·  Barone Ricasoli

Etikettbild

2010 Castello di Monsanto

Läskande smak med lite svärtad grönpepprighet, tydlig ekkrydda och en ganska avskalad fruktighet. Vi får tyvärr inte alls samma fina upplevelse som med 2009an. Vinet uppträder i nuläget inte helt harmoniskt och både syra och tanniner spretar lite åt alla möjliga håll. Tveksamt om lagring kan råda bot på det här då vinet känns något klent och okoncentrerat. Vi dricker nog upp våra resterande flaskor inom kort och då förmodligen till en bit kalv med syrlig sås.

Röda viner ·  2014-03-29 ·  149 kr ·  75 cl

Ursprung: Toscana  ·  Chianti Classico (DOCG)  ·  Castello di Monsanto

Etikettbild

2009 Monsanto Riserva

Den här Riservan är lite mer ekfatspräglad än sin lillebror och dessutom något strävare. Kanske känns vinet på grund av detta något mer lagringskrävande och i nuläget ointegrerat. Smakerna är dock på plats med typiska nyanser av körsbär, hallon och viol. Mineral och ekig choklad kompletterar. Ledorden blir struktur och balans men vi väljer att spara vinet ett antal år för avrundning.

Röda viner ·  2012-12-29 ·  199 kr ·  75 cl

Ursprung: Toscana  ·  Chianti Classico (DOCG)  ·  Castello di Monsanto

Druvsammansättning: 90% Sangiovese and 10% Canaiolo and Colorino
Mer info om årgången: Vinified in steel with a maceration of about 20 days, and as a second passage, it is aged in smaller wooden barrels for about 18 months, to then rest for a minimum of 3 months in glass.
Etikettbild

2009 Castello di Monsanto

Åh, vilket härligt drickbart, saftigt vin. Lätt och elegant och präglat av renhet, fräschör och balans. Smakfulla, läskande nyanser av körsbär, hallon, mandelmassa och viol. Väldigt fokuserad frukt som aldrig blir tungrodd utan istället tillåter mineralitet och ekfatstoner att smyga fram. Kan sparas i många år men är trots visst tanninmotstånd så pass lättklunkat redan nu att det blir svårt. Sangiovese precis som vi vill ha den.

Röda viner ·  2012-12-28 ·  149 kr ·  75 cl

Ursprung: Toscana  ·  Chianti Classico (DOCG)  ·  Castello di Monsanto

Druvsammansättning: 90% Sangiovese and 10% Canaiolo and Colorino
Mer info om årgången: Vinified in steel for about 18 days. The maturing lasts 12 months in 50 hl barrels of Slavonia oak. Finally, it spends the last three-month period of ageing in glass.
Etikettbild

2008 Monrosso Castello di Monsanto

Efter rejäl luftning en hel del skönt körsbärskärniga toner samt lakritskrydda, torkade örter och en svag nyans av läder. Vinet är skönt svalt och transparent vilket ger nyanserna fullt spelutrymme. Fint syrlig syra ger smakerna en extra skjuts in i eftersmaken. Trots allt ett ganska enkelt vin om än välgjort.

Röda viner ·  2012-12-23 ·  99 kr ·  75 cl

Ursprung: Toscana  ·  Chianti (DOCG)  ·  Castello di Monsanto

Mer info om årgången: Vinified in steel with 12/15 days of maceration, it ages in Slavonian oak barrels for 12 months.
Etikettbild

2006 Le Serre Nuove

Röd färg. Ungdomlig, fruktig, oemotståndlig doft med nyanser av rått kött, tobak, plommon, körsbär och mynta. Något utvecklad, syrlig, cabbig smak med avrundade tanniner. Inslag av svarta vinbär, stall, mynta och körsbär. Ett superharmoniskt, balanserat vin med perfekt mogen frukt. Vi hittar nästan enbart superlativ men kan eventuellt gnälla något på avsaknaden av längd i eftersmaken.

Röda viner ·  2012-03-17 ·  389 kr ·  75 cl

Ursprung: Toscana  ·  Bolgheri (DOC)  ·  Tenuta dell'Ornellaia

Druvsammansättning: 50% merlot, 35% cabernet sauvignon, 9% cabernet franc och 6% petit verdot
Mer info om årgången: Vinifiering: Maceration i 15 dagar, med efterföljande alkoholjäsning i sju dagar skedde på ståltankar. Vinet buteljerades den 14 april 2008. Lagring: 15 månader på barriquer, varav 25% var nya, och 75% ett år gamla. Vinet lagrades sex månader på flaska hos producenten innan försäljning.
Etikettbild

2006 Le Volte

Röd färg. Utvecklad doft med inslag av russin, katrinplommon, nypon, burktomat och grönt gräs. Utvecklad smak med avrundade tanniner och tydlig sälta. En hel del ektoner av kaffe och choklad men också torkade frukter och läder. Ett generöst vin som kanske har passerat sin utvecklingstopp något. Ett uns alkoholhetta stör också helheten.

Röda viner ·  2012-03-17 ·  149 kr ·  75 cl

Ursprung: Toscana  ·  Toscana (IGT)  ·  Tenuta dell'Ornellaia

Druvsammansättning: 40% sangiovese, 30% cabernet sauvignon och 30% merlot
Etikettbild

2003 Brolio

Röd färg. Något anonym, utvecklad, snapsörtig, animalisk doft med inslag av hallon, violgodis och rosor. Stallig, något utvecklad, fyllig smak med inslag av hallon, violgodis och rosor. Ett riktigt gott vin med fortsatt potential. Riktigt bra koncentration med lång, varm eftersmak.

Röda viner ·  2011-03-05 ·  99 kr ·  75 cl

Ursprung: Toscana  ·  Chianti Classico (DOCG)  ·  Barone Ricasoli

Druvsammansättning: Sangiovese
Etikettbild

2001 Rocca Guicciarda Riserva

När vi provade detta vin i sin ungdoms dagar tyckte vi att det var snålt, stängt, nära nog tunt utan finess och nyanser. Det är därför en närmast chockerande upplevelse att avnjuta det idag. På sitt nionde levnadsår uppvisar vinet en komplexitet, djup fruktighet och lyxiga, välintegrerade fattoner som vi inte kunde ana. Vi får fint syrlig körsbärsfrukt, superba fataromer av kaffe och choklad, härliga utvecklingstoner i form av läder och tobak. Allt inlindat i en frisk, fräsch syra. Texturen är idag mycket munvänlig genom sin medelfylliga, mjuka stil.

Röda viner ·  2010-04-23 ·  119 kr ·  75 cl

Ursprung: Toscana  ·  Chianti Classico (DOCG)  ·  Barone Ricasoli

Druvsammansättning: Sangiovese
Etikettbild

2006 Castello San Sano Chianti Classico

Ung, blåröd färg. Örtig doft med inslag av vanilj, björnbär och lite chark. Ungdomlig, medelfyllig smak med bra längd och goda syror. Inslag av körsbär och björnbär.

Röda viner ·  2009-04-07 ·  175 kr ·  75 cl

Ursprung: Toscana  ·  Chianti Classico (DOCG)  ·  Castello di San Sano

Etikettbild

NV Florio Marsala Superiore Dolce

Vacker, gnistrande bärnstensfärg. Stor, oxiderad, knäckig doft med inslag av gräddkola och torkade frukter. Halvsöt, något bränd, frisk smak med inslag av vanilj, karamelliserade pekannötter och gräddkola. Eldig, lång eftersmak. Välgjort men lite träigt och klent mellanregister.

Starkviner ·  2008-11-29 ·  99 kr ·  75 cl

Ursprung: Toscana  ·  Marsala (DOC)  ·  Florio

Druvsammansättning: Grillo, Cataratto
Mer info om årgången: Tillägget Superiore betyder att vinet är halvsött. Övriga typer är Fine (sött), Vergine (torrt) och Speciale (smaksatt). Soil: Red, sandy soils, dry, rich in sand and marked by a low fertility, locally called “sciare”. Altitude: Vineyards grown from sea level to 300 meters msl. Vineyards Typical Marsala bush-trained, density of at least 5,000 plants per hectare. Climate: Insular, with mild winters and very hot and dry summers. Vintage: By hand, advanced maturity, after the 20th of September. Vinification: Pressing of the grapes with a high sugar content to pass the precious substances found in the skins to the must. Fermentation at controlled temperature and liquoring with the addition of Mistella, Mosto Cotto and Wine Distillate to the wine. Agening: At least 30 months in oak casks and vats of various capacities. Maturing: At least 3 months in bottle.
Etikettbild

2005 Brolio

Vinröd färg. Fruktig, något violblommig doft med inslag av lakrits, hallon, björnbär, arrak, tobak, vanliljig orientalisk rökelse samt lite oren alkoholton. Frisk, fruktig smak med viss strävhet. Inslag av körsbär, gräs, vanilj, mintchoklad och kaffe. Detta är ett vin som lovar runt men håller tunt. En klen koncentration försöker döljas i hårt ekning. Obalansen och enkelheten skiner dock igenom. Är det årgången som spökar?

Röda viner ·  2008-08-03 ·  59 kr ·  37.5 cl

Ursprung: Toscana  ·  Chianti Classico (DOCG)  ·  Barone Ricasoli

Druvsammansättning: Sangiovese
Etikettbild

2004 Castello di Brolio

Tät, vinröd färg. Djup, örtig, mycket fruktig doft med inslag av koncentrerad körsbärskompott, mörkrostat kaffe, skitigt stall och julkryddor. Smaken är fyllig med rejäl strävhet. Inslag av körsbärskärna, örter, peppar, mineral, vanilj, stall och mörk choklad. Vinet känns ungdomligt och outvecklat med utanpåliggande ek som behöver lagring för att smälta samman med vinets övriga beståndsdelar. Just nu lite klumpigt och spretigt med aggressiv syra och vassa tanniner men med stor potential att växa till sig i källaren.

Röda viner ·  2008-08-03 ·  152 kr ·  37.5 cl

Ursprung: Toscana  ·  Chianti Classico (DOCG)  ·  Barone Ricasoli

Druvsammansättning: Sangiovese
Etikettbild

2004 Brolio

Blåröd färg. Rödblåfruktig doft med mycket ek och kaffe. Stram och elegant men med generös fruktighet och väl avvägd ek. Med en viss utveckling och komplexitet ger vi årgången 2004 klart godkänt.

Röda viner ·  2008-05-23 ·  96 kr ·  75 cl

Ursprung: Toscana  ·  Chianti Classico (DOCG)  ·  Barone Ricasoli

Druvsammansättning: Sangiovese
Etikettbild

2005 Fonterutoli

Tät, röd färg med svart kärna. Stor, rökig, mintig, sötaktig doft med inslag av jordgubbe, viol och pistagenöt. Frisk, syrlig smak med viss strävhet. Inslag av jordgubbe, gräddkola, viol och körsbär. Ungdomligt gott men bör lagras för att komma till sin rätt.

Röda viner ·  2007-12-21 ·  148 kr ·  75 cl

Ursprung: Toscana  ·  Chianti Classico (DOCG)  ·  Marchesi Mazzei

Druvsammansättning: Sangiovese
Etikettbild

2003 Brolio

Röd färg med blå nyans. Stor, varm, fruktig doft med viss utveckling och inslag av rostad ek, svarta vinbär, alkoholstick, vitpeppar, jord, löv och kaffe. Torr, utvecklad, körsbärssyrlig smak med viss fruktighet och inslag av te, mogna jordgubbar, körsbär, ek, vanilj, kaffe och svarta vinbär. Begynnande mognad. Vinet med sin årgång känns väl fruktdrivet för att klara ytterligare lagring.

Röda viner ·  2007-12-15 ·  99 kr ·  75 cl

Ursprung: Toscana  ·  Chianti Classico (DOCG)  ·  Barone Ricasoli

Druvsammansättning: Sangiovese
Etikettbild

2000 Rocca Guicciarda Riserva

Röd färg med brun kant. Mogen, animalisk doft med inslag av tepåse, potatis och jord. Syrlig, koncentrerad, utvecklad, animalisk smak med viss strävhet och inslag av tobak och lakrits. Ett välstrukturerat vin med härlig kryddighet. Utvecklad men fortfarande vital. "Mycket av allt".

Röda viner ·  2007-11-17 ·  109 kr ·  75 cl

Ursprung: Toscana  ·  Chianti Classico (DOCG)  ·  Barone Ricasoli

Druvsammansättning: Sangiovese
Etikettbild

2002 Rocca Guicciarda Riserva

Röd färg. Ungdomlig, något blommig, lite kokt doft med inslag av fat och buljong. Medelfyllig, svärtad smak med viss utveckling och inslag av choklad och körsbär. Ett relativt smakrikt vin som dock känns lite vattnigt och tunt. Producenten verkar vilja dölja de värsta felen med överekning. Halvtaskig utveckling, nära nog redan för gammalt.

Röda viner ·  2007-11-17 ·  129 kr ·  75 cl

Ursprung: Toscana  ·  Chianti Classico (DOCG)  ·  Barone Ricasoli

Druvsammansättning: Sangiovese
Etikettbild

2003 Rocca Guicciarda Riserva

Röd färg med blått inslag. Typisk doft med viss utveckling och inslag av körsbär och fat. Mycket frisk, medelfyllig, lite kryddig smak med viss strävhet och inslag av körsbär och choklad. God men enkel, ointressant och något tunn.

Röda viner ·  2007-11-17 ·  129 kr ·  75 cl

Ursprung: Toscana  ·  Chianti Classico (DOCG)  ·  Barone Ricasoli

Druvsammansättning: Sangiovese
Mer info om årgången: Skörd: Skörden inleddes den 15 september och avslutades den 3 oktober. Vinifiering: Jäsning och skalmaceration i 16 dagar vid högst 30°C. Lagring: 20 månader på barriquer och tonneaux, ekfat om 225 respektive 900 liter. Producent: Barone Ricasoli grundades 1141. Familjen Ricasolis vinodlingar upptar 240 hektar. Övrigt: Benämningen riserva innebär bland annat att vinet måste ha lagrats en viss tid på fat eller flaska innan det säljs.
Etikettbild

2004 Rocca Guicciarda Riserva

Röd färg. Lite sötaktig, blommig doft med inslag av viol, fat och körsbär. Ungdomlig, blommig, frisk, sträv, svärtad smak. Fräsch ungdomlighet men ganska tunn. Drick nu.

Röda viner ·  2007-11-17 ·  139 kr ·  75 cl

Ursprung: Toscana  ·  Chianti Classico (DOCG)  ·  Barone Ricasoli

Druvsammansättning: Sangiovese
Mer info om årgången: Skörd: Skörden inleddes den 15 september och avslutades den 3 oktober. Vinifiering: Jäsning och skalmaceration i 16 dagar vid högst 30°C. Lagring: 20 månader på barriquer och tonneaux, ekfat om 225 respektive 900 liter. Producent: Barone Ricasoli grundades 1141. Familjen Ricasolis vinodlingar upptar 240 hektar. Övrigt: Benämningen riserva innebär bland annat att vinet måste ha lagrats en viss tid på fat eller flaska innan det säljs.
Etikettbild

2006 Torricella

Ljusgul färg. Frisk, fruktig, aromatisk doft med inslag av lakritsrot, gråpäron, röda äpplen, anis, kummin, citrus och mandel. Frisk, medelfyllig, kryddig, omedelbar, alkoholstinn smak med viss utveckling och inslag av lakritsrot, gråpäron, röda äpplen, anis, kummin, vingummin, mineral. Stor och generös.

Vita, torra viner ·  2007-09-07 ·  125 kr ·  75 cl

Ursprung: Toscana  ·  Toscana (IGT)  ·  Barone Ricasoli

Druvsammansättning: Chardonnay
Etikettbild

2005 Brolio

Ungdomligt rödblå färg. Stor murrig doft av svarta vinbär, mörka körsbär, mocka, blyertspenna och en mintig friskhet. Frisk medelfyllig smak av körsbär, kaffe, choklad (80%), ek, vanillin och en empyrisk ton av alkohol. Ett ganska kärvt vin som saknar lite frukt i mellanregistret vilket kunde ha bäddat in den något stickiga tonen av alkohol. Ej lika bra som tidigare årgångar men ändå ett habilt och matvänligt vin. Vi hoppas att det är en tillfällig svacka.

Röda viner ·  2007-07-30 ·  104 kr ·  75 cl

Ursprung: Toscana  ·  Chianti Classico (DOCG)  ·  Barone Ricasoli

Druvsammansättning: Sangiovese
Etikettbild

NV Florio Marsala Superiore Dolce

Bärnstensbrun färg. Stor, söt och något madeiriserad doft med inslag av kanderade äpplen och äpplemos. Fyllig söt smak med bra längd. Dominerande inslag av sultanrussin med en bitterhet av citrusskal och pomerans i avslutet. Ett balanserat starkvin med ordentligt bett av alkohol, känns dock något enkelt.

Starkviner ·  2007-06-12 ·  99 kr ·  75 cl

Ursprung: Toscana  ·  Marsala (DOC)  ·  Florio

Druvsammansättning: Grillo, Cataratto
Mer info om årgången: Tillägget Superiore betyder att vinet är halvsött. Övriga typer är Fine (sött), Vergine (torrt) och Speciale (smaksatt). Soil: Red, sandy soils, dry, rich in sand and marked by a low fertility, locally called “sciare”. Altitude: Vineyards grown from sea level to 300 meters msl. Vineyards Typical Marsala bush-trained, density of at least 5,000 plants per hectare. Climate: Insular, with mild winters and very hot and dry summers. Vintage: By hand, advanced maturity, after the 20th of September. Vinification: Pressing of the grapes with a high sugar content to pass the precious substances found in the skins to the must. Fermentation at controlled temperature and liquoring with the addition of Mistella, Mosto Cotto and Wine Distillate to the wine. Agening: At least 30 months in oak casks and vats of various capacities. Maturing: At least 3 months in bottle.
Etikettbild

2003 Sante Lancerio Vino Nobile di Montepulciano

Ljus klar genomtränglig röd färg. Stor körsbärsdoft med inslag av söt frukt, lakrits och kaffe. Lätt textur, medelfylligt, subtilt smygande inslag av körsbärskärnor, nypon, vanilj, lakrits, ek, ceder, tobak, choklad och blyerts. Vinet är stramt i stilen och har bra längd samt viss komplexitet.

Röda viner ·  2007-05-28 ·  120 kr ·  75 cl

Ursprung: Toscana  ·  Vino Nobile di Montepulciano (DOCG)  ·  Melini

Druvsammansättning: 70% prugnolo gentile (sangiovese grosso), 20% canaiolo nero och 10% andra lokala druvsorter (mammolo, pulcinculo, trebbiano, malvasia)
Mer info om årgången: Vineyard: selected parcels on the hills of Montepulciano (350-400 metres altitude) between the Chiana and Orcia valleys. The vines, trained by the simple and double Guyot systems on soil of Pliocene origin, with clay and marl, produce 80 quintals of grapes per hectare, with a yield of 65% wine. Vinification: the ripe grapes, picked during the first ten days of October, are traditionally vinified by the red wine method, with 20 days maceration and frequent remontages; the fermentation takes place at 28-30°C. Maturation: 2 years in French oak casks; the wine develops for at least 6 months in glass before introduction for consumption.
Etikettbild

2005 Barone Ricasoli Formulae

Ett stabilt men lite ointressant vin. Tungan möts av kryddig vanilj, röda bär och druvtypiska inslag av stall och körsbär. Eftersmaken är söt.

Röda viner ·  2007-03-30 ·  225 kr ·  300 cl

Ursprung: Toscana  ·  Toscana (IGT)  ·  Barone Ricasoli

Druvsammansättning: Sangiovese
Etikettbild

2004 Fonterutoli

Varm, fyllig, gräsig doft med viss utveckling och inslag av kaffe och choklad. Mycket frisk, mycket sträv, medelfyllig, stram smak med viss mineralton och inslag av mjölkchoklad, moreller och rostade fat. Komplex, svår och kantig. Fortfarande omogen och ointegrerad med en stor framtid.

Röda viner ·  2007-03-03 ·  145 kr ·  75 cl

Ursprung: Toscana  ·  Chianti Classico (DOCG)  ·  Marchesi Mazzei

Druvsammansättning: Sangiovese
Etikettbild

2004 Brolio

Stor, kryddig, mycket fruktig doft med inslag av choklad, fat och körsbär. Stram, frisk, sträv, mycket fruktig smak med fatinslag. Ännu ungdomligt spretig och klumpig men kommer att vinna på lagring.

Röda viner ·  2007-02-02 ·  96 kr ·  75 cl

Ursprung: Toscana  ·  Chianti Classico (DOCG)  ·  Barone Ricasoli

Druvsammansättning: Sangiovese
Etikettbild

2003 Brolio

Mörkröd färg. Stor, animalisk, gräddig doft med viss utveckling, mognadstoner och inslag av vanilj, fat, plommon, körsbär mint, viol, choklad, stall, läder och björnbär, julkryddor. eukalyptus och vanilj. Stor, sträv, stram, fyllig, svart, rökig, något eldig smak med inslag av tjärpastiller, kaffe, 90%-ig choklad, plommon, lakrits, mörka bär och fat. Kraftfullt och kärvt. Bra struktur och stram textur som borgar för en stor framtid. Möjligen något lätt i mitten. Börjar mogna och integreras.

Röda viner ·  2006-12-09 ·  99 kr ·  75 cl

Ursprung: Toscana  ·  Chianti Classico (DOCG)  ·  Barone Ricasoli

Druvsammansättning: Sangiovese
Etikettbild

2004 Brolio

Mycket tät, röd färg med blå nyans. Stor, nyanserad, mycket fruktig, kryddig, druvtypisk, parfymerad doft med inslag av rostad ek, smörkola, läder, moreller, alkohol och valnöt. Stor, nyanserad, mycket frisk, sträv, fyllig, ungdomlig, outvecklad smak med fin längd och koncentration och inslag av körsbär, vanilj och rostad ek. Välstrukturerad med kraftig ryggrad och enorm utvecklingspotential.

Röda viner ·  2006-09-14 ·  96 kr ·  75 cl

Ursprung: Toscana  ·  Chianti Classico (DOCG)  ·  Barone Ricasoli

Druvsammansättning: Sangiovese
Etikettbild

2004 Torricella

Något utvecklad men okomplicerad doft med inslag av ek, vanilj, honung. Fyllig, lång och balanserad smak med inslag av ek, örter, vanilj, nötter. Ett stadigt vin passande till minipizza med mozzarella och färsk basilika.

Vita, torra viner ·  2006-06-18 ·  129 kr ·  75 cl

Ursprung: Toscana  ·  Toscana (IGT)  ·  Barone Ricasoli

Druvsammansättning: Chardonnay
Etikettbild

2002 Ornellaia

Röd, tät färg. Stor, fruktig doft med viss mognad och inslag av svarta vinbär, gräs, ceder och vanilj. Fyllig, sträv, frisk, ännu knuten smak med inslag av mogna svarta vinbär, ek, vanilj. Bråkiga frukt- och garvsyror som bara önskar att få ligga kvar och mogna på flaskan. Det fick de inte.

Röda viner ·  2006-04-05 ·  799 kr ·  75 cl

Ursprung: Toscana  ·  Bolgheri (DOC)  ·  Tenuta dell'Ornellaia

Druvsammansättning: 65% cabernet sauvignon, 30% merlot, 5% cabernet franc
Etikettbild

2004 Torricella

Smörigt och tropikfruktigt med tydliga inslag av rostad ek. Fantastiska söta aromer av honung, nötter och vanilj. Fin syra och mycket stor fyllighet. Lite oelegant men mycket smakrikt och koncentrerat, dock något dyrt.

Vita, torra viner ·  2006-04-05 ·  129 kr ·  75 cl

Ursprung: Toscana  ·  Toscana (IGT)  ·  Barone Ricasoli

Druvsammansättning: Chardonnay
Etikettbild

2004 Campo Ceni

Tät, röd färg. Stor, kryddig, köttig doft med inslag av mandel, stall, choklad, gräs, plommon och gräddkola. Stor, fyllig, torr, mustig smak med viss strävhet och inslag av ek, mjölkchoklad, viol och körsbär. Relativt lång smak med lite gles struktur. Uppstramad, matvänlig stil. Ännu ung och ofärdig, men med utvecklingspotential.

Röda viner ·  2006-03-03 ·  99 kr ·  75 cl

Ursprung: Toscana  ·  Toscana (IGT)  ·  Barone Ricasoli

Druvsammansättning: Sangiovese
Etikettbild

2003 Brolio

Tät, fyllig, röd färg. Stor, nyanserad doft med viss blommighet och inslag av vitpeppar, plommon, mörk choklad, kaffe, gräs, viol. Viss animalisk doft. Sträv, frisk, fyllig, lång, outvecklad, torr, efter luftning fruktig doft med inslag av mörk choklad, rostad ek, lingon, vanilj, moreller och grön paprika. Högklassig kvalitet i ungt, kärvt, matvänligt vin.

Röda viner ·  2006-01-08 ·  99 kr ·  75 cl

Ursprung: Toscana  ·  Chianti Classico (DOCG)  ·  Barone Ricasoli

Druvsammansättning: Sangiovese
Etikettbild

2001 Rocca Guicciarda Riserva

Röd färg. Kryddig, frisk, sträv, torr smak. Mörka och röda bär. Enorm potential i outvecklat, stramt, svårbestämt vin.

Röda viner ·  2006-01-08 ·  119 kr ·  75 cl

Ursprung: Toscana  ·  Chianti Classico (DOCG)  ·  Barone Ricasoli

Druvsammansättning: Sangiovese
Etikettbild

2003 Campo Ceni

Mörk, blåröd färg. Fruktig doft, mörka körsbär, fat, plommon och choklad. Harmonisk, fruktig smak, mörka körsbär, plommon och choklad.

Röda viner ·  2005-05-05 ·  99 kr ·  75 cl

Ursprung: Toscana  ·  Toscana (IGT)  ·  Barone Ricasoli

Druvsammansättning: Sangiovese
Etikettbild

2003 Brolio

Färgen är tät och röd med viss utveckling mot kanten. Doften är utvecklad och kryddig med torkad frukt, plommonkompott, rostat kaffe, mörk choklad och mindre angenäm burktomat. Av sniffet att döma är vinet knappast dött men inte heller så vitalt som man skulle önska. Detta bekräftas i smaken som är tydligt övermogen, helt mjuk såklart men fortfarande med intakt syra. Trots allt inte alls så tokigt, framförallt imponerande i sin prisklass, inte heller helt okomplext. Eftersmaken hänger i ett ganska bra tag dessutom men vi skulle definitivt ha druckit det här vinet för kanske 3-4 år sedan istället.

Röda viner ·  2004-05-03 ·  99 kr ·  75 cl

Ursprung: Toscana  ·  Chianti Classico (DOCG)  ·  Barone Ricasoli

Druvsammansättning: Sangiovese