Fredag den 9 juni 2017

Etikettbild

2014 Catena Cabernet Franc Appellation San Carlos

Det är långt från Loire till Mendoza men här är i alla fall ett vin som uppvisar vissa likheter med det unika originalet. Avtrycket i munnen är svalt och fräscht om än aningens frukt- och eksött (det ska sägas att vi är rätt känsliga för sånt). Tanninerna är närvarande men väldigt medgörliga (knappast robusta som producenten menar). Frukten är rik och generös med svarta vinbär och halvmogna björnbär. Till detta adderas lite mintig eukalyptus och grön örtighet. Eken är fint avlägsen/inarbetad och stör knappast. Med luft får vi ett riktigt trevligt vin en bit ifrån det vi brukar dricka. Gott.

Röda viner ·  2017-06-09 ·  139 kr ·  75 cl

Ursprung: Mendoza  ·  Mendoza  ·  Bodega Catena Zapata

Druvsammansättning: Cabernet franc
Mer info om årgången: Odlingsområde: Druvorna till detta vin kommer från vingårdar som ligger i San Carlos. Jordmån: Alluvial jord. Sand- och lerjord med slam på ett underliggande lager av runda stenar. Tillverkning/Vinifiering: Inledande kallmaceration i tre dagar vid en temperatur av 10°C. Därefter jäsning och skalmaceration i cirka 20 dagar. Lagring: Vinet lagrades i ett år på franska ekfat, varav 35 procent av dessa va nya.
Etikettbild

NV Tio Pepe Fino En Rama

Galet gott i år igen. Här samsas hela havet med sin sälta och umami med det omkring; havtorn, kvittenfrukt och ängssyra. Det är ett myller av intryck men samtidigt en stor, harmonisk helhet som binds ihop fint av en silkeslen jästighet. Man blir poetisk av att klunka det här vinet och närmast religiös (eller generad) när man ser prislappen. Otroligt bra.

Starkviner ·  2017-06-09 ·  159 kr ·  75 cl

Ursprung: Andalusien  ·  Jerez-Xérès-Sherry och Manzanilla-Sanlúcar de Barrameda (DO)  ·  Gonzalez Byass

Mer info om årgången: Sedan 2010 produceras årligen även en mycket begränsad mängd Tio Pepe ”En Rama”, ett vin som tappas direkt från faten när flortäcket är som tjockast i april. Det som skiljer ut En Rama är att den inte filtreras eller stabiliseras utan buteljeras precis som den är. Detta ger en mycket smakrik fino att konsumera inom några månader – ett äkta ”färskvin”.