Söndag den 5 november 2017

Etikettbild

2004 Château Bouscassé

Vinet har nått en fas där det känns harmoniskt och ganska lagom utvecklat även om tanninerna fortfarande gör sig hörda. Frukten känns nu vidöppen med söta, blå nyanser av plommon, björnbär och svarta vinbär i fint samspel med violblommighet, höstlöv, kakao, kryddor och fin parfym. Inget snack om att det här är ett komplext och koncentrerat vin med god längd. Och inte konstigt att de blinda gissningarna går mot både Piemonte och Bordeaux. Den känsliga näsan höjer ett varningens finger för begynnande russintoner medan andra menar att tio år till på rygg inte borde vara någon orimlighet. Vi känner oss ändå nöjda med att ha väntat ut och slutligen öppnat den sista flaskan av årgången.

Röda viner ·  2017-11-05 ·  99 kr ·  75 cl

Ursprung: Sud-Ouest  ·  Madiran  ·  Alain Brumont

Druvsammansättning: 65% tannat, 25% cabernet sauvignon, 10% cabernet franc
Mer info om årgången: Jordarten består huvudsakligen av lera och kalksten med inslag av marmor. Manuell skörd, avkastningen var drygt 40 hektoliter per hektar. Vinifiering: Jäsning och skalmaceration vid 28°C i tre till sex veckor. Lagring: Tolv till fjorton månader på andragångs-och tredjegångsfyllda ekfat. Madiran ligger i sydvästra Frankrike, norr om staden Pau. 1979 tog Alain Brumont över Château Bouscassé i Madiran efter sin far. Därefter har han utökat sina egendomar, som idag omfattar totalt 180 hektar i Madiran och Côtes de Gascogne. Odlingarna i Madiran upptar cirka 1 200 hektar.
Etikettbild

2011 Ravenswood Dickerson Zinfandel

Vi rotar lite i källaren och hittar en '11 Dickerson Zinfandel från Ravenswood. I doften får vi typiska drag av mandelmassa och blå frukt. I munnen adderas röda bär, mynta och rök. Vinet är utifrån förväntningarna förvånansvärt piggt, stramt och slankt. Hade det inte varit för den höga alkoholen så hade vi gillat skarpt. Nu backar inte frukten upp hela vägen.

Röda viner ·  2017-11-05 ·  230 kr ·  75 cl

Ursprung: Kalifornien  ·  Napa Valley (AVA)  ·  Ravenswood

Druvsammansättning: Zinfandel
Mer info om årgången: FERMENTATION: Native yeast fermentation in small open-top fermenters, manual punchdowns, 8 days skin contact. AGING: 19 months in French oak barrels, 25% new. TA: 6.7 g/L. pH: 3.53. ALCOHOL: 14.8%. PRODUCTION: 800 cases.