Fredag den 15 oktober 2021

Etikettbild

2018 Balassa Furmint

Fetfruktig med inbäddade ektoner och pepprig mineralitet. Frukten drar åt det tropiska genom ananas, papaya och passionsfrukt. Hög syra stabiliserar och skänker fräschör. Ett fylligt, rejält och typiskt vin med harmoni och balans trots poweranslag. Riktigt gott och bra.

Vita, torra viner ·  2021-10-15 ·  179 kr ·  75 cl

Ursprung: Norra massivet  ·  Tokaj-Hegyalja  ·  Balassa Bor

Druvsammansättning: Furmint
Mer info om årgången: Ursprung: Tokaj ligger i nordöstra Ungern. Området är mest känt för sina söta vita viner men här tillverkas även torrt vitt vin. Druvorna till detta vin kommer från fem olika vingårdslägen - Dorgó, Hangács, Betsek, kakas och Szent Tamás. Jordmån: Vulkanisk jordmån med ryolit, tuff, andesit samt inslag av kvarts. Skörd: Druvorna skördades för hand. Tillverkning: Druvorna avstjälkas, krossas och pressas sakta. Musten får sedan spontanjäsa på ekfat. Lagring: Vinet har lagrats ett halvår på ekfat.
Etikettbild

2017 Morgon Marcel Lapierre

Naturligt funkig, mjölkig, fruktig smak med underbart småvolatil syra och härlig kryddighet. Skira bär genom smultron och jordgubbar. Det här är inget annat än svingott och toppklass i sin genre för de som gillar stilen.

Röda viner ·  2021-10-15 ·  235 kr ·  75 cl

Ursprung: Bourgogne  ·  Morgon  ·  Marcel Lapierre

Druvsammansättning: Gamay
Mer info om årgången: Druvorna till detta vin kommer från vinstockar som i genomsnitt är 70 år gamla. Skörd: Druvorna skördades för hand.
Etikettbild

1998 Quinta de Vargellas Vinha Velha Vintage Port

Högst utvecklad med torr sötma. Russin, körsbär, jordgubbssaft anas men helheten är större än de ingående komponenterna. Fin koncentration och balans trots sina stadiga 20,5 procent. En härlig upplevelse men visst anas över-/ fellagring? Halvflaskeformatet kan ha gjort sitt med utvecklingen.

Starkviner ·  2021-10-15 ·  249 kr ·  37,5 cl

Ursprung: Trás-os-Montes  ·  Porto (DOC)  ·  Taylor Fladgate & Yeatman

Druvsammansättning: Touriga Nacional, Touriga Francesa, Tinto Cão, Tinta Roriz (Tempranillo), Tinta Barroca
Mer info om årgången: Maceration och fermentering i 3-4 dagar med skal och vid en temperatur på ca 25 grader. Vinrankornas medelålder är 100 år. Handplockade druvor i september 1998. Skördeuttag 600-980 gram per ranka. Totalsyra 4,1 g/l. Restsocker 90,2 g/l. Alkoholhalt 20,5 %.