Senast provat av producenten Braida di Bologna Giacomo

2013 Il Bacialé Barbera Monferrato
Provningsanteckningar
Knallröd färg som släpper igenom en hel del av led-lampans sken. På nosen drösvis med körsbär och tillhörande kärnor, salvia, lakrits och grusväg. Generöst och rejält så långt med elegant ambition. Smaken harmonierar fint med doftintrycken och ger ger rik, syrlig frukt med krämig chokladmousse från ekfaten. Balans och måttlighet upprätthålls genom bra syror och en närvarande men sammetslen tanninstruktur. Komplementdruvorna ger Barberan tyngd och maffighet och känns berättigade i detta sammanhang. Ett riktigt gott och välgjort vin som vi gärna dricker igenom även om Braidas rena Barbera d'Asti Montebruna föll bättre i gommen med sin svalare och mindre fruktsöta stil.
Årgångsinfo
Druvorna kommer mestadels från vingårdar i Castel Calcea och Rocchetta Tanaro. De olika druvsorterna jästes separat i ståltankar och den malolaktiska jäsningen skedde i träfat. Vinerna lagrades sedan i små ekfat i 12 månader. Efter assemblage (att blanda de olika faten till det slutgiltiga vinet) fick vinet mogna ytterligare 6 månader på flaska.
Druvsammansättning
Barbera, cabernet sauvignon, merlot, pinot noir
Till flaskan >>Ursprung
Piemonte · Monferrato (DOC) · Braida di Bologna Giacomo
Flaskinfo
Provad: 1/2 2017 · Pris: 159 kr · Volym: 75 cl

2015 Montebruna Barbera d'Asti
Provningsanteckningar
En ny fin årgång av vinet där det mesta är på plats för att skapa klockren drickbarhet; höga syror, avrundade tanniner, finstämd, sval frukt och en lagom dos ek. Blåa och röda bär dominerar tillsammans med en mjuk örtighet. Nyansrikt och komplext men framför allt otroligt gott att smutta på lite lätt nerkylt.
Årgångsinfo
Jordmån: Sand, lera, märgel och grovkornigt slam. Skörd: Druvorna skördades i slutet av september. Skördeuttaget var cirka 50 hektoliter per hektar. Tillverkning/Vinifiering: Jäsning och skalmaceration i två veckor på temperaturkontrollerade ståltankar. Lagring: Vinet lagrades i ett år på stora slavonska ekfat.
Druvsammansättning
Barbera
Till flaskan >>Ursprung
Piemonte · Barbera d'Asti (DOC) · Braida di Bologna Giacomo
Flaskinfo
Provad: 14/10 2017 · Pris: 169 kr · Volym: 75 cl

2014 Montebruna Barbera d'Asti
Provningsanteckningar
En fantastiskt fin Barbera med skyhöga syror, avrundade tanniner, rejäl men finstämd frukt och en alldeles lagom dos ek. Blåbärskorgen är full och visst har det slunkit med ett och annat lingon och kanske även lite harsyra och gökört. Körsbär ger ursprung tillsammans med en svag nyans av russin och salvia. Nyansrikt, komplext men framför allt otroligt gott att smutta på lite lätt nerkylt.
Årgångsinfo
Tillverkning/Vinifiering: Jäsning och skalmaceration på temperaturkontrollerade ståltankar i två veckor. Lagring: Ett år på stora ekliggare av slavonsk ek. Skörd: Druvorna skördades i slutet av september. Skördeuttaget var cirka 50 hektoliter per hektar. Odlingsområde: Området Barbera d'Asti ligger i regionen Piemonte, i nordvästra Italien. Jordmån: Sand-, märgel, silt- och lerjord.
Druvsammansättning
Barbera
Till flaskan >>Ursprung
Piemonte · Barbera d'Asti (DOC) · Braida di Bologna Giacomo
Flaskinfo
Provad: 26/11 2016 · Pris: 159 kr · Volym: 75 cl