Senast provat från appellationen Monferrato (DOC)

2013 Il Bacialé Barbera Monferrato
Provningsanteckningar
Knallröd färg som släpper igenom en hel del av led-lampans sken. På nosen drösvis med körsbär och tillhörande kärnor, salvia, lakrits och grusväg. Generöst och rejält så långt med elegant ambition. Smaken harmonierar fint med doftintrycken och ger ger rik, syrlig frukt med krämig chokladmousse från ekfaten. Balans och måttlighet upprätthålls genom bra syror och en närvarande men sammetslen tanninstruktur. Komplementdruvorna ger Barberan tyngd och maffighet och känns berättigade i detta sammanhang. Ett riktigt gott och välgjort vin som vi gärna dricker igenom även om Braidas rena Barbera d'Asti Montebruna föll bättre i gommen med sin svalare och mindre fruktsöta stil.
Årgångsinfo
Druvorna kommer mestadels från vingårdar i Castel Calcea och Rocchetta Tanaro. De olika druvsorterna jästes separat i ståltankar och den malolaktiska jäsningen skedde i träfat. Vinerna lagrades sedan i små ekfat i 12 månader. Efter assemblage (att blanda de olika faten till det slutgiltiga vinet) fick vinet mogna ytterligare 6 månader på flaska.
Druvsammansättning
Barbera, cabernet sauvignon, merlot, pinot noir
Till flaskan >>Ursprung
Piemonte · Monferrato (DOC) · Braida di Bologna Giacomo
Flaskinfo
Provad: 1/2 2017 · Pris: 159 kr · Volym: 75 cl