Lördag den 8 december 2012

Etikettbild

2006 Château Montus

Stor, fruktig doft med inslag av plommon, moreller, viol, kryddnejlika, muskot och stenig mineral. Näsan bjuds även på riktigt luxuösa ektoner i form av kaffe och choklad. Smaken är verkligen kraftfull med suverän struktur. Rejäla syror, tanniner bygger en fin grund för den rika men elegant balanserade smaken. Alkoholen ger en extra skjuts i fylligheten men blir aldrig besvärande. Smakerna drar åt mörkblå frukt, julkryddor och mineral. En viss utveckling kan anas, speciellt med tanke på de lite avrundade tanninerna, men det här är givetvis ett vin som kan lagras mycket längre för den som så önskar. Vi dricker dock gärna nu efter någon timmes luftning. Extra plus för de 15% Cabernet sauvignon som verkligen ger vinet ytterligare en dimension. Superbt vinmakande.

Röda viner ·  2012-12-08 ·  167 kr ·  75 cl

Ursprung: Sud-Ouest  ·  Madiran  ·  Alain Brumont

Druvsammansättning: 85% tannat och 15% cabernet sauvignon
Mer info om årgången: Jordart/jordmån: Ler- och stenjordar. Skörd: I slutet av september och början av oktober. Avkastningen var 40 hektoliter per hektar. Vinifiering: Jäsning vid 28°C. Skalmaceration i tre till sex veckor. Malolaktisk jäsning på ekfat. Lagring: På sin jästfällning. 12-14 månader på ekfat, varav 80 procent var nya. Vinet har inte filtrerats innan buteljering. Vingården Montus omfattar 80 hektar. Vinmakare är Fabrice Dubosc och Simon Forgues.