Lördag den 14 oktober 2023

Etikettbild

2016 Château Haut-Mongeat Graves de Vayres Rouge

Torr smak med sammetslena tanniner. Utvecklad smak men fortfarande fräsch frukt. Tobak, korinter, rostad ek för att nämna några nyanser. Ett gott vin, klart att drickas även om det kan ligga längre.

Röda viner ·  2023-10-14 ·  165 kr ·  75 cl

Ursprung: Bordeaux  ·  Graves de Vayres  ·  Château Haut-Mongeat

Druvsammansättning: 80% merlot, 20% cabernet franc
Mer info om årgången: Lagring 12 månader på 1 år gamla ekfat. Appellationen Graves de Vayres är en av de minst kända i Bordeaux. En liten enklav med grusterroir, med ett mikroklimat genom närheten till floden Dordogne och den branta reliefen på den motsatta banken samt höjderna i Fronsac.
Etikettbild

2021 Massetti Chianti

Noll ursprungskänsla här med skir bärighet, pepparkakskryddor och inte mycket mer. Bättre i köttgrytan än i kocken.

Röda viner ·  2023-10-14 ·  99 kr ·  100 cl

Ursprung: Toscana  ·  Chianti (DOCG)  ·  Fields Wine Company AB

Etikettbild

2022 Morellino di Scansano Roggiano

Trevlig mix av röda bär, örter, peppar och fat. Alltihop omgärdat av fräsande blodapelsinsyror, drickvänliga tanniner och
en medelfyllig kropp. Gott och kul.

Röda viner ·  2023-10-14 ·  150 kr ·  75 cl

Ursprung: Toscana  ·  Morellino di Scansano (DOCG)  ·  Cantina Vignaioli del Morellino di Scansano

Druvsammansättning: Huvudsakligen sangiovese
Mer info om årgången: Jordmån: Mager, stenrik jordmån huvudsakligen sammansatt av sand och lössjord. Skörd: Druvorna skördades för hand under tredje veckan i september.
Tillverkning: Druvorna avstjälkades. Därefter följde cirka 18 timmars jäsning vid 35 grader som sedan gradvis sänktes ned till 27 grader. Under de första fyra till sex dagarna sker regelbunden nedtryckning och överpumpning av skalmassan. Skalen skiljs sedan av och vinet får jäsa klart. Efter avslutad jäsning fick vinet vila fyra månader på ståltank tillsammans med jästfällningen.