Torsdag den 31 december 2020

Etikettbild

2017 Bründlmayer Grüner Veltliner Kamptaler Terrassen

Småsmörigt, grönt örtigt, mineral, diesel, vitpeppar och citrus. Behagligt balanserad syra. Struktur och koncentration nog att matcha feta jordärtskockssoppan med köttigt flarn. God nu men kan säkert utvecklas positivt över tid.

Vita, torra viner ·  2020-12-31 ·  169 kr ·  75 cl

Ursprung: Niederösterreich  ·  Kamptal  ·  Weingut Bründlmayer

Druvsammansättning: Grüner veltliner
Mer info om årgången: Tillverkning: Vinstockarna beskärs i Y-form för bättre solbestrålning. Vinet jäses i temperaturkontrollerade ståltankar. Lagring: Ingen ekfatslagring.
Etikettbild

2012 Kopár Villány Cuvée

På egen inrådan väljer vi att dricka upp årgången, något som kanske inte hade varit helt nödvändigt då den här flaskan känns riktigt vital. Vinet kunde ha legat längre men känns kanske trots allt lagom utvecklat nu med något avrundade tanniner, kanderad frukt och integrerad ek. Stilen är totalmaffig med vanilj och tobak från faten, kraffull frukt som närmast för tankarna till Napacab, samt en rejäl fyllighet genom viss sötma och påtaglig alkohol. Gillar man stilen är det här närmast ett stort vin.

Röda viner ·  2020-12-31 ·  329 kr ·  75 cl

Ursprung: Transdanubien  ·  Villány  ·  Attila Gere

Druvsammansättning: 50% cabernet franc, 40% merlot, 10% cabernet sauvignon
Etikettbild

2016 Niepoort Conciso

Ett underbart vin, lite mindre utvecklat och med ett uns stöddigare tanninstruktur än vad vi har vant oss vid. På det hela taget trots allt ett ganska mjukt, piggt och egensinnigt vin i lätt, saftig, småfunkig stil. Mjölkiga jordgubbar och andra röda bär, vitpeppar och läder. Underbart läskande och välgjort.

Röda viner ·  2020-12-31 ·  219 kr ·  75 cl

Ursprung: Beiras  ·  Dão (DOC)  ·  Niepoort

Druvsammansättning: Baga 40%, Jaen 30%, övriga 30%.
Mer info om årgången: Druvor från mycket gamla vingårdar i Dão, vinstockarna är 80-100 år och växer på granitjord i en östsluttning av Serra da Estrela. Druvorna jäser med 50% stjälkar i lagares, följt av mognadslagring på stora gamla 2500 L fat i 20 månader.