Fredag den 18 oktober 2024

Etikettbild

2023 Morellino di Scansano Roggiano

Ung, örtig smak med inslag av farinsocker, Coca cola, katrinplommon, vitpeppar och hallon. Medelfylligt med mjuka tannniner ger omedelbar drickbarhet. Lite udda och mycket personligt.

Röda viner ·  2024-10-18 ·  149 kr ·  75 cl

Ursprung: Toscana  ·  Morellino di Scansano (DOCG)  ·  Cantina Vignaioli del Morellino di Scansano

Druvsammansättning: Huvudsakligen sangiovese
Mer info om årgången: Jordmån: Mager, stenrik jordmån huvudsakligen sammansatt av sand och lössjord. Skörd: Druvorna skördades för hand under tredje veckan i september. Tillverkning: Druvorna avstjälkades. Därefter följde cirka 18 timmars jäsning vid 35 grader. Temperaturen sänktes sedan gradvis ned till 27 grader. Under de första fyra till sex dagarna sker regelbunden nedtryckning och överpumpning av skalmassan. Skalen skiljs sedan av och vinet får jäsa klart. Efter avslutad jäsning fick vinet vila fyra månader på ståltank tillsammans med jästfällningen.
Etikettbild

NV Pongrácz Brut

Syrligt frisk och smått utvecklad i smaken med röda äpplen, kex, honung och lite graebittert. Texturen är rund och fyllig, med bara en hint av sötma i eftersmaken. Finstämd bubblighet och ett stenigt inslag ger ett riktigt gott vin med intressant karaktär.

Mousserande viner ·  2024-10-18 ·  139 kr ·  75 cl

Ursprung: Western Cape  ·  Western Cape  ·  Bergkelder

Druvsammansättning: 63% pinot noir och 37% chardonnay
Mer info om årgången: Detta vin är gjort enligt traditionell metod. Vinet har lagrats cirka två år på sin jästfällning innan degorgering.
Etikettbild

2023 Soave Classico Montesei

Sötfruktig, rund, jästaromatisk med friska syror. Mandel, päron och mineral. Bra längd och eftersmak. Ett schysst vin som kanske inte lämnar oss direkt häpna.

Vita, torra viner ·  2024-10-18 ·  148 kr ·  75 cl

Ursprung: Venetien  ·  Soave (DOC)  ·  Le Battistelle

Mer info om årgången: Jordmån: Vulkanisk jordmån rik på slam- och lerjord. Skörd: Druvorna skördades för hand. Tillverkning: Druvorna avstjälkades och pressades och musten kyldes sedan ned. Jäsningen skedde sedan i temperaturkontrollerade rostfria ståltankar i cirka två veckor. Efter avslutad jäsning vilar vinet på tank tillsammans med sin jästfällning i cirka fyra månader.