Lördag den 29 november 2008

Etikettbild

NV Florio Marsala Superiore Dolce

Vacker, gnistrande bärnstensfärg. Stor, oxiderad, knäckig doft med inslag av gräddkola och torkade frukter. Halvsöt, något bränd, frisk smak med inslag av vanilj, karamelliserade pekannötter och gräddkola. Eldig, lång eftersmak. Välgjort men lite träigt och klent mellanregister.

Starkviner  ·  2008-11-29  ·  99 kr  ·  75 cl

Ursprung: Toscana  ·  Marsala (DOC)  ·  Florio

Druvsammansättning: Grillo, Cataratto
Mer info om årgången: Tillägget Superiore betyder att vinet är halvsött. Övriga typer är Fine (sött), Vergine (torrt) och Speciale (smaksatt). Soil: Red, sandy soils, dry, rich in sand and marked by a low fertility, locally called “sciare”. Altitude: Vineyards grown from sea level to 300 meters msl. Vineyards Typical Marsala bush-trained, density of at least 5,000 plants per hectare. Climate: Insular, with mild winters and very hot and dry summers. Vintage: By hand, advanced maturity, after the 20th of September. Vinification: Pressing of the grapes with a high sugar content to pass the precious substances found in the skins to the must. Fermentation at controlled temperature and liquoring with the addition of Mistella, Mosto Cotto and Wine Distillate to the wine. Agening: At least 30 months in oak casks and vats of various capacities. Maturing: At least 3 months in bottle.
(0.0 / 5, 0 röster)
Etikettbild

2003 Masi Amarone Costasera

Mörkröd färg. Utvecklad, lite kokt, ofokuserad men elegant och finstämd doft med inslag av rosor, russin, soltorkad tomat, ost, nyponsoppa, lakrits, buljong och Madeiravin. Utvecklad, frisk, med viss strävhet. Inslag av russin, grillad tomat, choklad, lakrits, viol, moreller, rotfrukter, körsbär och vulkanisk mineral. En enorm smak följer på en något klen doft. Koncentrationen får tala i eftersmaken - som att dricka en Autobahn: bred och rak utan hinder. Vinet känns redan något "over the top" och vi saknar lite av den generösa frukt som karaktäriserar ung Amarone. Kan det vara årgången som spökar eller flasklagringen? Fungerar dock fint till färsk pasta med fet renskavs- och trattkantarellsås

Röda viner  ·  2008-11-29  ·  259 kr  ·  75 cl

Ursprung: Venetien  ·  Amarone della Valpolicella (DOCG)  ·  Masi

Druvsammansättning: Corvina, rondinella, molinara
(0.0 / 5, 0 röster)
Etikettbild

2004 Villa Fidelia Rosso

Röd, tät färg. En fruktig, nyanserad, komplex, animalisk doft möter näsan. Inslag av mörk choklad, syltade bär, tomatpuré, rostad ek, körsbär, romrussin, svarta vinbär, nötter, lakritskonfekt, stall, vanilj och mint. Stor, mycket frisk, kryddig, nyanserad, komplex smak med liten alkoholeldighet. Inslag av rostad ek, bitter mörk choklad, kaffe, hallon, vanilj och stearinljus. Minutlång, ekbetonad eftersmak. Nära nog ett stort vin gjort i modern, ekig, koncentrerad stil. Fantastisk nu men kan vinna på några års lagring för att integrera den ganska pikanta ektonen.

Röda viner  ·  2008-11-29  ·  245 kr  ·  75 cl

Ursprung: Umbrien  ·  Umbrien (IGT)  ·  Sportoletti

Druvsammansättning: Merlot, cabernet sauvignon och cabernet franc
Mer info om årgången: Production area: Assisi, Spello. Area of vineyard: 6.00 hectares. Altitude of vineyard: 400m above sea level. Soil type: medium consistency, fairly sandy, shallow soil containing highly porous and permeable skeletal deriving from the weathering of the marine sandstone of the mother rock. Training system: Spur Pruned cordon. Vines per hectare: 6.000. Production per hectare: 5.5 t. Yield in wine: 60%. Average age of the vines: 15 years. Harvesting period: Merlot: firts days of September; Cabernet: second ten days of September. Vinification system and alcoholic fermentation: 15-20 days maceration on the skins in stainless steel with temperature-controlled fermentation and regular pump-overs. Malolactic fermentation: carried out to 100%. Refining method: for about 12 months in French oak casks of 225 liters. After bottling the wines is further matured for 12 months beforer release. Winemaker: Riccardo Cotarella.
(0.0 / 5, 0 röster)