Torsdag den 27 juli 2017

Etikettbild

2011 Királyudvar Tokaji Furmint Száraz-Dry

Saffransstinna fisksoppan puttrar på spisen. Då drar vi esset ur rockärmen. Det mesta är sagt om vinet och vi har druckit det nyligen. För kontexts skull kan nämnas att vi på plats i Tokaj i mitten av 00-talet köpte en låda av årgång 2003. Därav det kära återseendet. Jämförelsevis kan sägas att 2011 känns mindre boken i stilen. Mer citruspastill. Men vi känner igen arraktonerna och den fenomenala smakrikedomen. Kul att bolis får in vinet i en sådan perfekt utvecklingsfas. Vinet kan säkert bli ännu mer intressant med ytterligare lagring men vi har svårt att tro att det kan bli godare än så här.

Vita, torra viner  ·  2017-07-27  ·  259 kr  ·  75 cl

Ursprung: Norra massivet  ·  Tokaj-Hegyalja  ·  Királyudvar

Druvsammansättning: 85% furmint och 15% hárslevelü
Mer info om årgången: Odlingsområde: Tokaj ligger i nordöstra Ungern. Druvorna till vinet Királyudvar Tokaji kommer från vingårdarna Percze, Henye, Becsek och Lapis. Jordmån: Vit vulkanisk tuff, lössjord, gul lera och kvarts. Skörd: Manuell skörd. Tillverkning/Vinifiering: Druvorna sorterades först en gång direkt vid skörd, och sedan en gång till på ett sorteringsbord. Jäsningen skedde med naturliga jäststammar på ungerska ekfat om 500 liter. Lagring: Vinet lagrades i fem månader på ungerska ekfat om 500 liter.
(0.0 / 5, 0 röster)