Lördag den 23 mars 2019

Etikettbild

2006 Château Bouscassé

Rejält utvecklat mot höstlöv, tryffel och läder. Viss burktomat och russin lurar i bakgrunden. Frukten är i det närmsta utplånad sånär som på katrinplommon och korinter. Faten är närvarande men inte direkt beska. Utvecklingen till trots är tanninerna ännu ganska påtagliga och långt ifrån mjuka. Det är svårt att inte imponeras av vinet även om det egentligen bara är halvgott.

Röda viner  ·  2019-03-23  ·  119 kr  ·  75 cl

Ursprung: Sud-Ouest  ·  Madiran  ·  Alain Brumont

Druvsammansättning: 50% tannat, 26% cabernet sauvignon och 24% cabernet franc
(0.0 / 5, 0 röster)
Etikettbild

2016 Valdaya Ribera del Duero

Initialt väldigt fatig och kraftfull. Med luft betydligt lättare och mer välintegrerad. Frukten är mörk åt det bärig hållet med rejäla skopor grus, nästan kalk, samt med småblommiga toner. Fylligt och småsträvt såklart men fullt drickbart med vidöppen palett. Alkoholen (14,5 %) är otroligt bra balanserad vilket gör att vinet aldrig blir baktungt. Imponerande.

Röda viner  ·  2019-03-23  ·  289 kr  ·  75 cl

Ursprung: Kastilien-León  ·  Ribera del Duero (DO)  ·  De Haan Altés

Druvsammansättning: Tempranillo
Mer info om årgången: Odlingsområde: Ribera del Duero ligger längs floden Duero i Kastilien-León. Druvorna till detta vin kommer från vingårdarna Valdaya, Enebral och Peninglés-Carabillo. Valdaya har vinstockar med en medelålder av 70 år. Vingården omfattar 1,2 hektar och ligger i Baños de Valdearados på flack mark med svag västlig lutning på en höjd av 915 meter över havet. Enebral har vinstockar med en medelålder av 50 år. Vingården omfattar 0,4 hektar och ligger i Quemada på en sluttning med sydöstligt läge på en höjd av 900 meter över havet. Peninglés-Carabillo har vinstockar med en medelålder av 50 år. Vingården omfattar 3,5 hektar och ligger i Quintana del Pidio på en sluttning med sydvästligt läge på en höjd av 855 meter över havet. Jordmån Sedimentär jordmån med inslag av sand, kiselsand, slam och kalksten. Skörd: Manuell. Skördeuttaget var mellan ett till tre ton per hektar. Växtsäsongen 2016 inleddes med en sen vinter och en tidig vår med riklig nederbörd. Detta innebar att vattenreserverna fylldes på och jorden var lagom fuktig när plantorna började skjuta skott i mars. Vädret ändrades sedan under senvåren, sommaren och tidig höst till att vara torr med höga temperaturer. Eftersom det hade regnat såpass mycket under våren räckte vattnet till för att plantorna skulle blomma och växa bra under säsongen. Slutligen mognade druvorna snabbt och jämnt. Hettan i juli medförde att växtkraften hos stockarna saktade ned, med en lägre skörd som följd. Tillverkning/Vinifiering: Druvorna från de olika vingårdarna vinifierades separat. Druvorna avstjälkades och fick macerera med skalen i två till tre dagar på öppna kar av betong. Jäsning och skalmaceration i 28 dagar, med daglig omrörning för att bryta upp skalhatten. Lagring: Vinet lagrades i ett år och tre månader på en blandning av gamla och nya lätt rostade franska (87%) och ungerska (15%) ekfat av olika storlekar. 10% nya fat, 35% tvååriga, 40% treåriga och 15% fyraåriga fat. 90% av faten var om 225 liter, resterande del fat var om 600 liter. Faten kom från sju olika tunnbinderier.
(0.0 / 5, 0 röster)
Etikettbild

2011 Királyudvar Tokaji Furmint Száraz-Dry

Ett magnifikt vin och som vi ser det perfekt utvecklat med fullt integrerad ek och intakt frukt. Här samsas rökig mineral med lätt vidbrända popcorn, citrusfrukt, mandlekubb och kamomill. Hela upplevelsen lindas in i superfrisk syra och bivaxfyllig kropp. Blint gissas det som vanligt på Loirechenin men ursprung och druva utkristalliserar sig med lite luft. Makalöst gott.

Vita, torra viner  ·  2019-03-23  ·  259 kr  ·  75 cl

Ursprung: Norra massivet  ·  Tokaj-Hegyalja  ·  Királyudvar

Druvsammansättning: 85% furmint och 15% hárslevelü
Mer info om årgången: Odlingsområde: Tokaj ligger i nordöstra Ungern. Druvorna till vinet Királyudvar Tokaji kommer från vingårdarna Percze, Henye, Becsek och Lapis. Jordmån: Vit vulkanisk tuff, lössjord, gul lera och kvarts. Skörd: Manuell skörd. Tillverkning/Vinifiering: Druvorna sorterades först en gång direkt vid skörd, och sedan en gång till på ett sorteringsbord. Jäsningen skedde med naturliga jäststammar på ungerska ekfat om 500 liter. Lagring: Vinet lagrades i fem månader på ungerska ekfat om 500 liter.
(0.0 / 5, 0 röster)