Lördag den 9 december 2023

Etikettbild

2015 Bourgogne Tonnerre d'Eon

Äpplig, mineralisk, snyggt implementerad ek. Syrorna är på väg utför och frukten är klart mogen och rund. Drick upp.

Vita, torra viner ·  2023-12-09 ·  179 kr ·  75 cl

Ursprung: Bourgogne  ·  Tonnerre  ·  Domaine du Val Grévin

Druvsammansättning: Vinet uppfostras på ekfat i 9 månader.
Etikettbild

2019 Château La Rame Sainte-Croix-du-Mont

Favorit i repris. Söt och frisk smak medbotrytis, mandelmassa, aprikosmarmelad, honung, saffran, ingefära och hjortron. Kanske till och med lite rökig mineral mitt i den nyansrika kompotten. Fin balans. Klar kvalitet.

Söta viner ·  2023-12-09 ·  119 kr ·  37,5 cl

Ursprung: Bordeaux  ·  Sainte-Croix-du-Mont  ·  Château La Rame

Druvsammansättning: Sémillon
Mer info om årgången: Jordmån: lera och kalksten rik på fossiler. Skörd: Druvorna skördades för hand i flera omgångar, så kallat 'tries', för att kunna plocka de druvor som uppnått rätt mognad samt angripits av botrytis. Skörden startade i oktober. Lagring: Hälften av vinet har lagrats ett år och tio månader på ekfat om 225 liter varav 30 procent var nya. Resten av vinet lagrades på ståltank.
Etikettbild

2017 Château Peybonhomme-les-Tours

Stallig, torr, lätt och stram. Svarta vinbär, kaffe, rostad ek och en karamelliserad ton som tyder på viss utveckling. Väldigt gott.

Röda viner ·  2023-12-09 ·  159 kr ·  75 cl

Ursprung: Bordeaux  ·  Blaye Côtes de Bordeaux  ·  Vignobles Bossuet-Hubert

Etikettbild

2010 Clos de l'Olive

Initialt rotfruktig men med luft härligt mörkbärig med viss svärta och ekbeska. Skänt mjuk och frisk med imponerande fräschör trots ålder. Ändå lite ogod gentemot våra smakpreferenser för appellationen.

Röda viner ·  2023-12-09 ·  229 kr ·  75 cl

Ursprung: Loire  ·  Chinon  ·  Couly-Dutheil

Druvsammansättning: Cabernet franc
Mer info om årgången: Framställning: Även om man inte är till 100% ekologisk producent så undviker man så långt det går kemisk bekämpning av sjukdomar och skadeinsekter. Avkastningen begränsas utomordentligt hårt och förskörd av löv förbättrar klasarnas mognadsprocess. Alla klasar skördas för hand, vinerna filtreras ytterst lite och för de riktigt stora vinerna sker det inte alls någon filtrering. Vinerna lagras nere i de gamla kalkbrottskällarna där temperaturen ligger runt 12 – 14 grader och med väldigt små variationer mellan sommar och vinter. Fatkaraktär undviks även om vinerna lagras klassiskt på barriquer. Där kan vinerna mogna upp emot två år på fat. Man separerar viner som kommer från sandjordar närmast floden med sluttningsjordar och viner som vuxit uppe på kalkplatån. Man använder bara naturlig jäst och viner från stora år håller förbluffande bra upp till 50 år i en bra källare!