Lördag den 16 november 2019

Etikettbild

2009 Alenza Gran Reserva Condado de Haza

Fylligt, kraftigt, sött, eldigt. Ganska tungrott alltså jämfört med vad våra smaklökar är vana vid men samtidigt välsnidat och intressant. I munnen bärigt, blommigt och mintigt med massor av vaniljstång och och dillchips från faten. Ett häftigt vin för den som gillar stilen.

Röda viner ·  2019-11-16 ·  399 kr ·  75 cl

Ursprung: Kastilien-León  ·  Ribera del Duero (DO)  ·  Condado de Haza

Etikettbild

2012 AmByth Estate Sangiovese

Fruktdrivet med volatila syror som får käkbenen att vrida sig i ångestnjutning. Balans är inget ord som dyker upp i det här sammanhanget men står man ut med den galna stilen får man en riktigt kraftfull, parfymerad och kryddig frukt där druvans markörer står stadigt genom körsbär, korinter, plommon och mandel. Helheten är fräsch och sval trots hög alkohol. Intressant och gott på många sätt och tvärtom på många andra sätt men man vill inte ha det ogjort.

Röda viner ·  2019-11-16 ·  504 kr ·  75 cl

Ursprung: Kalifornien  ·  Paso Robles (AVA)  ·  AmByth Estate

Etikettbild

2010 Betz Pére de Familie Cabernet Sauvignon

Kallklimatkänsla direkt med grön paprika och blåbär inlindat i en elegant, pepprig struktur. Som sig bör från adressen väldigt klassiskt, svalt och finlemmat trots stadiga procent alkohol och en del rostad ek. Drick eller lagra vidare säger vi för här finns struktur och koncentration nog för det senare. Suveränt gott men trots allt lite enkelspårigt.

Röda viner ·  2019-11-16 ·  497 kr ·  75 cl

Ursprung: Washington  ·  Columbia Valley (AVA)  ·  Betz Family Winery

Druvsammansättning: 86% cabernet sauvignon, 8% merlot, 6% petit verdot
Etikettbild

2008 Castello di Monsanto Riserva Cinquecentenario

Rejält utvecklad både i doft och smak med chark, höstlöv, kaffe, lakrits och en besynnerligt död frukt. Det är dammigt, dovt och platt. Defekt, för gammal eller felaktigt förvarad frågar vi oss för så här borde det verkligen inte vara. En besvikelse.

Röda viner ·  2019-11-16 ·  448 kr ·  75 cl

Ursprung: Toscana  ·  Chianti Classico (DOCG)  ·  Castello di Monsanto

Etikettbild

2009 Château Climens

Ett fullständigt harmoniskt och balanserat vin med evighetslång eftersmak och hela skalan av nyanser; honung, botrytis, hjortron, plommon, sultanarussin, nektar, fudge. Allt sammanbundet till en helhet större än de ingående delarna och upplyft till sinnebilden av fräschör genom urstark syra. Det här är ett otroligt komplext och gott vin. Eventuellt det bästa söta vin vi har druckit.

Söta viner ·  2019-11-16 ·  594 kr ·  37,5 cl

Ursprung: Bordeaux  ·  Barsac  ·  Château Climens

Druvsammansättning: 100% Sémillon
Mer info om årgången: 20 to 24 months in French oak barrels
Etikettbild

2017 Cuvée Prestige Caroline

Smultronbärig, citrusfruktig, piggt mineralisk och härligt koncentrerad i ren, fräsch stil. Väldigt fokuserat med god mix av kraft och finess. Här finns inte mycket att gnälla på och har man börjat inse poängen med rosé bör man nog vända sig häråt för att övertygas ytterligare. Förmodligen den bästa rosén vi någonsin har provat.

Roséviner ·  2019-11-16 ·  249 kr ·  75 cl

Ursprung: Provence  ·  Côtes de Provence  ·  Clos Cibonne

Druvsammansättning: 90% tibouren och 10% grenache
Mer info om årgången: Odlingsområde: Côtes de Provence är en utspridd appellation, med odlingar som sträcker sig från utkanterna av Marseille till vingårdarna i Villars-sur-Var norr om Nice. Druvorna till detta vin kommer från vingårdar i Le Pradet i västra delen av Provence. Vingårdarna omfattar 15 hektar och ligger cirka 800 meter från Medelhavet. Tillverkning/Vinifiering: Druvorna avstjälkas, och pressas därefter varsamt under tre timmar. Förutom den skalkontakt musten har under pressningen sker ingen ytterligare skalmaceration. Musten dras sedan över till ståltankar där den kyls ner, för att hindra att jäsningen drar igång för snabbt. När jäsningen har kommit igång, drar man över musten till franska ekfat om 300 liter. En fjärdedel av faten byts ut varje år. Musten jäser cirka en vecka och vinet får sedan vila tillsammans med jästfällningen i cirka tio månader. De första månaderna rörs jästfällningen om en gång om dagen. Ingen malolaktisk jäsning.
Etikettbild

2016 Riesling Orange

Ett finstämt vin i ren och snygg still där vi hade kunna önska oss lite mer substans och nyansrikedom. Vi bjuds på en småkryddig smak med gula plommon, clementiner och mineral. Tanniner skojar till det lite i munnen men på det hela taget är alldeles för anonymt och nära nog trist. What's the message?

Orangeviner ·  2019-11-16 ·  299 kr ·  75 cl

Ursprung: Tyskland  ·  Tyskland  ·  Sybille Kuntz

Druvsammansättning: Riesling
Mer info om årgången: Vinifikation: Druvorna handskördas och avstjälkas därefter startar alkoholjäningen spontant. Vinet ligget på öppna fat och genomgår 6-8 veckors skalmaceration. Lagring: Vinet lagras 6 månader på ekfat. Vol %: 11,5 %. Syra: 5,4 g/l. Socker: 0,2 g/l. Svavel: Vinet innehåller inget tillsatt svavel, 18 mg/ l naturligt. Certifiering: Ekocert & Demeter. Klarningsmedel: Nej. Filtrering: Nej. Naturlig jäst: Ja. Sybille Kuntz Orange Mosel-Riesling gjordes första gången 2015 som en önskan från TM Kvalitetsviner. Vinet blev ett lyckat projekt och därför har Sybille Kuntz valt att fortsätta producera vinet.
Etikettbild

2004 Roda I Reserva

Utvecklat, moget, lent och harmoniskt in i minsta beståndsdel. Bra power men nedslipat och förfinat till silkeslen struktur. Djup bärighet kompletteras med rejäla doser choklad och vanilj samt en pytteliten, spännande dassighet. Alltihop sömlöst sammanvävt till en otroligt snygg och god helhet. Kanske lite för polerat för vissa runt bordet men ingen vettig människa spottar ut det här.

Röda viner ·  2019-11-16 ·  699 kr ·  75 cl

Ursprung: La Rioja  ·  Rioja (DOC)  ·  Bodegas Roda