Senast provat av producenten Domaine Grosbois

2016 Chinon Gabare
Provningsanteckningar
Josig, lite dassig, djupt fruktig smak med svarta vinbär och ceder. Lite lagom utvecklad nu med tanniner på avrundning men visst finns här koncentration för betydligt längre lagring. Syran är på topp och förlänger mintigt och mineralbeskt i eftersmaken. Ruskigt bra.
Årgångsinfo
Från vingårdar runt Le Pressoir i Panzoult. Jordmånen består av sand och lera med sydlig exponering. Jäst i cementkar och lagrat på cementtank i 10 månader. Buteljerat i juli 2017. Ekologiskt certifierat (AB). 14% alkohol.
Druvsammansättning
100 % cabernet franc
Till flaskan >>
2016 Chinon Gabare
Provningsanteckningar
Tät, mogen frukt med härlig fräschör. Lätt tobak och läder kompletterar svarta vinbär, surkörsbär och violgodis helt perfekt. Harmoniskt och sammansatt, helt drickfärdigt med fortsatt potential. Riktigt gott och välgjort.
Årgångsinfo
Från vingårdar runt Le Pressoir i Panzoult. Jordmånen består av sand och lera med sydlig exponering. Jäst i cementkar och lagrat på cementtank i 10 månader. Buteljerat i juli 2017. Ekologiskt certifierat (AB). 14% alkohol.
Druvsammansättning
100 % cabernet franc
Till flaskan >>
2014 Chinon Gabare
Provningsanteckningar
Vi luftar rejält och får belöning i form av djup och komplexitet. Det här är ett kraftfullt vin med sval och elegant frukt, närvarande tanniner och läskande syror. Viss utveckling genom tobak och läder men svartvinbärsfrukten talar ännu ett ganska ungdomligt språk. En rakt igenom sammansatt och harmonisk upplevelse utan några störningsmoment. Mäktigt och otroligt gott.
Årgångsinfo
Från vingårdar runt Le Pressoir i Panzoult. Jordmånen består av sand och lera med sydlig exponering. Jäst i cementkar och lagrat på stora ekfat i 11 månader. Buteljerat i september 2015. Ekologiskt certifierat (AB).
Druvsammansättning
Cabernet franc
Till flaskan >>
2014 Chinon Gabare
Provningsanteckningar
Josig snarare än saftig textur med tät, nästan sötaktig frukt, sammetslena tanniner och en väldefinierad syra som bär upp hela härligheten på ett utmärkt sätt. Framförallt är detta ett otroligt gott vin med tydliga, men inte övertydliga, markörer av ceder, blåbär, svarta vinbär, gräs, gröna örter och krossat grus, men det är samtidigt ett seriöst vin med struktur och själ. Lagra längre eller drick. Imponerande.
Årgångsinfo
Från vingårdar runt Le Pressoir i Panzoult. Jordmånen består av sand och lera med sydlig exponering. Jäst i cementkar och lagrat på stora ekfat i 11 månader. Buteljerat i september 2015. Ekologiskt certifierat (AB).
Druvsammansättning
Cabernet franc
Till flaskan >>
2022 La Cuisine de ma mère
Provningsanteckningar
Saftigt och fruktigt i munnen med ganska lite av den förväntade bondgården. Söta svarta vinbär, blåbär, milt örtigt, cederträ. En jättegod årgång som dricks suveränt på uppstuds.
Årgångsinfo
Jordmån: Grus och sand. Skörd: Druvorna skördades för hand. Tillverkning: Druvorna pressades och musten fick sedan spontanjäsa. Efter avslutad jäsning får vinet vila en tid på ståltank.
Druvsammansättning
Cabernet franc
Till flaskan >>
2021 La Cuisine de ma mère
Provningsanteckningar
En suverän representant för sitt ursprung där saftig svartvinbärsfrukt, örter och brett möts. Härligt friskt och drickvänligt med snälla tanniner i oekad stil. Ett kanonvin i årgången igen.
Druvsammansättning
Cabernet franc
Till flaskan >>
2017 La Cuisine de ma mère
Provningsanteckningar
Arketypiskt vad gäller ursprung, druva och adress. Svartvinbärsblad, mörka bär, utedass, enbär, grön paprika och färska örter. Mjukt och lent med minimala tanniner som gjorda för att avnjutas redan nu. Sval känsla men frukten är mogen och nästan söt. Ruskigt gott.
Årgångsinfo
Från vingårdar nedanför Panzoult, nära floden Vienne. Jordmånen består av grus och sand. Jäst och lagrat på tank i 9 månader. Buteljerad i juni 2018. Ekologiskt certifierat (AB). 12,5% alkohol.
Druvsammansättning
100 % cabernet franc
Till flaskan >>
2017 La Cuisine de ma mère
Provningsanteckningar
Ung, blåbärig, saftig och fräsch smak med god underliggande struktur. Blåbär, örter, svarta vinbär, grafit ger typicitet om än förpackat i en intressant, personlig kostym. Drick eller spara några år. Löjligt gott.
Årgångsinfo
Från vingårdar nedanför Panzoult, nära floden Vienne. Jordmånen består av grus och sand. Jäst och lagrat på tank i 9 månader. Buteljerad i juni 2018. Ekologiskt certifierat (AB). 12,5% alkohol.
Druvsammansättning
100 % cabernet franc
Till flaskan >>
2015 La Cuisine de ma mère
Provningsanteckningar
Den här flaskan är vidöppen från första sekund med seriös frukt och direkt beroendeframkallande saftighet. Svarta vinbär, blåbär, mjuk örtighet, grus, blyertspenna och en småblodig köttighet ger komplexitet. Mjuka tanniner, frisk syra och ren och skär fräschör ger drickbarheten. Långt ifrån ett stort vin men gott så det räcker och blir över och med en kvalitet som vida överskuggar priset.
Årgångsinfo
Från vingårdar nedanför Panzoult, nära floden Vienne. Jordmånen består av grus och sand. Jäst och lagrat på tank i 6 månader. Buteljerad i april 2016. Ekologiskt certifierat (AB).
Druvsammansättning
Cabernet franc
Till flaskan >>
2015 La Cuisine de ma mère
Provningsanteckningar
Oj, här krävdes rejäl luftning för att bli av med grispiss och hönsskit. Men när så äntligen den lantliga dimman lättar framträder en härligt sötsyrlig svartvinbärsfruktighet, arketypiskt ackompanjerat av gräs och paprikan på gränsen mellan grönt och rött. Gräset övergår snyggt i aromatisk örtighet, kanske basilika eller mynta. Stilen är lätt med omedelbar drickbarhet. Struktur nås genom stram syra, sandiga tanniner och härlig fruktkoncentration men det här dricker vi gärna direkt. Ja, eller indirekt då, för luftning är ett måste.
Årgångsinfo
Från vingårdar nedanför Panzoult, nära floden Vienne. Jordmånen består av grus och sand. Jäst och lagrat på tank i 6 månader. Buteljerad i april 2016. Ekologiskt certifierat (AB).
Druvsammansättning
Cabernet franc
Till flaskan >>
2015 La Cuisine de ma mère
Provningsanteckningar
Köttig, fruktig, tät näsa som övergår i en primär, fräsch smak packad med god cab francfrukti form av vinbär (alla dess former), lät rotfruktighet, Jenkamint och nässelbrant. Fruktdrivet, småsträvt och oändligt drickvänligt. Sällan öppnar man en flaska så gott och användbart vin - funkar både som aperitif och till gräddiga grisgrytan.
Årgångsinfo
Från vingårdar nedanför Panzoult, nära floden Vienne. Jordmånen består av grus och sand. Jäst och lagrat på tank i 6 månader. Buteljerad i april 2016. Ekologiskt certifierat (AB).
Druvsammansättning
Cabernet franc
Till flaskan >>
2017 Vin de France La Cousine de ma mère
Provningsanteckningar
Chockerande vital fredagsjuice. Vi pratar om ”kusinen” från årgång ’17. Solmogna körsbär, hallon på varm asfalt, violpastill i vaniljyoughurt. Bra sparat måste vi berömma oss själva.
Årgångsinfo
Från ekologiskt certifierade vingårdar i Gaillac. Jordmånen består av kalkhaltig lera. Jäst och lagrat på tank i 9 månader. Buteljerad i juni 2018. Ekologiskt certifierat (AB). 13 % alkohol.
Druvsammansättning
25% merlot, 25% syrah, 25% braucol och 25% duras
Till flaskan >>Ursprung
Frankrike (Vin de France) · Frankrike (Vin de France) · Domaine Grosbois
Flaskinfo
Provad: 19/4 2024 · Pris: 115 kr · Volym: 75 cl

2017 Vin de France La Cousine de ma mère
Provningsanteckningar
Sydfransk feeling med violblommig, björnbärsfruktig, örtig och kryddig smak. Allra mest smakar det kanske av hallon och blåbär. Fruktdrivet alltså men utan att vara tungt eller sött. Gott, (ganska) enkelt och lättglömt även om vi kombinerade lyckat med diverse från grillen.
Årgångsinfo
Från ekologiskt certifierade vingårdar i Gaillac. Jordmånen består av kalkhaltig lera. Jäst och lagrat på tank i 9 månader. Buteljerad i juni 2018. Ekologiskt certifierat (AB). 13 % alkohol.
Druvsammansättning
25% merlot, 25% syrah, 25% braucol och 25% duras
Till flaskan >>Ursprung
Frankrike (Vin de France) · Frankrike (Vin de France) · Domaine Grosbois
Flaskinfo
Provad: 6/6 2019 · Pris: 115 kr · Volym: 75 cl

2017 Vin de France La Cousine de ma mère
Provningsanteckningar
Sydfransk feeling med violblommig, björnbärsfruktig, örtig och kryddig smak. Fruktdriven utan att vara tung eller söt. I nuläget ung och busig och kanske i behov av att stilla sig något år. Gott och ganska enkelt med lakritsremmar, hallonbåtar, druvjuice och järnstång. Lirade bra ihop med vegburgaren.
Årgångsinfo
Från ekologiskt certifierade vingårdar i Gaillac. Jordmånen består av kalkhaltig lera. Jäst och lagrat på tank i 9 månader. Buteljerad i juni 2018. Ekologiskt certifierat (AB). 13 % alkohol.
Druvsammansättning
25% merlot, 25% syrah, 25% braucol och 25% duras
Till flaskan >>Ursprung
Frankrike (Vin de France) · Frankrike (Vin de France) · Domaine Grosbois
Flaskinfo
Provad: 24/8 2018 · Pris: 115 kr · Volym: 75 cl