Senast provat från appellationen Venetien (IGT)

2020 Masi Campofiorin
Provningsanteckningar
Sötbärigt med rejäla fattoner, örtighet och torkade inslag. Trots allt fint balanserat i sansad stil med lagom alkohol, fina syror och mjuka tanniner. God komplexitet och längd. Väl värt ett besök. Och återbesök.
Årgångsinfo
Tillverkning: Jäsningen skedde vid 18-20 grader i cirka två veckor. Vinet har därefter genomgått en andra alkoholjäsning tillsammans med 25 procent halvtorkade druvor. Lagring: Vinet har lagrats minst ett och ett halvt år på fat och sedan 3 månader på flaska.
Druvsammansättning
70% corvina, 25% rondinella och 5% molinara
Till flaskan >>
2010 Masi Campofiorin
Provningsanteckningar
Kraftfull, fyllig, söt smak med viss strävhet. Generöst med russin, plommon, korinter, ekfat och vanilj. Plus för en modest, drickvänlig alkoholhalt. Minus för avsaknad av personlighet. Gott i små klunkar men totalt sett ganska ointressant och träigt.
Till flaskan >>
2005 Masi Toar
Provningsanteckningar
Nu har vinet fått ligga till sig ett par år och utvecklats precis som vi hoppats. Frukten har tonats ner något till förmån för stall och cigarrlåda. Nypontonerna och kryddigheten sitter dock kvar och vinet är balanserat och harmoniskt och kan säkert ligga ett par år till. Tyvärr har vinet utgått ur Systembolagets sortiment vilket vi tycker är synd. Det hade utgjort en bra motvikt mot alla sötfruktiga Sydafrikaner i prisklassen.
Druvsammansättning
75% corvina och 25% oseleta
Till flaskan >>
2005 Masi Toar
Provningsanteckningar
Mörkt röd färg. Ungdomlig, kryddig, mustig, djup doft med inslag av körsbär, choklad, vanilj, rostad ek och rått kött. Mycket frisk, stram, något oförlöst smak med viss strävhet. Inslag av körsbär, rostad ek, vanilj, choklad och svart, vulkanisk mineral. Här är ett välbyggt vin som med sin lite söta eftersmak och fräscha syra är förförisk att dricka redan nu. Vi väljer dock att snida ner tanniner och syror samt integrera ek och låta den ungdomliga frukten mogna något under några år för att få en ännu större vinupplevelse.
Druvsammansättning
75% corvina och 25% oseleta
Till flaskan >>
2001 Masi Toar
Provningsanteckningar
Medeltät, röd färg med orange ton. Frisk, malörtig, sötfruktig doft med inslag av orientaliska kryddor, vaniljsötma, jordgubbar, vulkanisk mineral, choklad, svarta vinbär, mint, läder, torkad frukt och russin. Fruktsöt smak med läskande syra, bra tanniner och en liten alkoholeldighet. Inslag av mint, svarta vinbär, soltorkade tomater, mineral, läder, lätt ekvanilj och stall. Ett fortfarande vitalt och potent vin som mycket väl kan lagras längre. Dock riktigt god redan nu, speciellt till hemgjorda pizzan med skinka, champinjoner och basilika.
Druvsammansättning
75% Corvina, 25% Oseleta
Till flaskan >>
2006 Masi Masianco
Provningsanteckningar
Ljusgul färg. Intetsägande, lite smörig doft med inslag av pappkartong, citronpastill, honung, lakrits, mandel och päron. Medelfyllig, syrlig smak med viss strävhet (!) och inslag av saltlakrits, päron och mandelbeska. Ett klent, ointressant, ej så välsmakande vin. Intresset hålls dock vid liv av tydlig, spännande ursprungstypicitet.
Druvsammansättning
75% pinot grigio och 25% verduzzo
Till flaskan >>
2004 Masi Campofiorini Ripasso
Provningsanteckningar
Medelfyllig röd färg. Kryddig, mustig doft med inslag av körsbär och vanilj. Smaken är rund med rejäl fruktsötma och inslag av vanilj och körsbär. Ett korrekt, välmakat vin i mjuk, matvänlig stil. Alldeles utmärkt till stuvade makaroner med biff.
Druvsammansättning
Corvina 60%, rondinella 25%, molinara 10%, rossignola 5%
Till flaskan >>
2006 Masi Masianco
Provningsanteckningar
Ljusgul färg. Fisk doft med inslag av kryddor, citrus och mogna päron. Kryddig smak med inslag av mogna päron. Ett smakrikt och balanserat om än enkelt vin som visar upp Pinot Grigio i en fruktig skrud.
Druvsammansättning
75% pinot grigio och 25% verduzzo
Till flaskan >>
2004 Masi Campofiorini Ripasso
Provningsanteckningar
Frisk, medelfyllig, mjuk, kryddig smak med inslag av körsbär, choklad, smörkola, jordgubbssylt och viss eldig ekton. Ett typiskt vin i drickvänlig, lättillgänglig stil. Enkelt men funktionellt och välgjort.
Druvsammansättning
Corvina 60%, rondinella 25%, molinara 10%, rossignola 5%
Till flaskan >>
2003 Brolo di Campofiorin
Provningsanteckningar
Röd färg med viss utveckling. Fruktig, kryddig doft med inslag av vanilj, skumbanan, violpastill och örter. Fyllig, frisk, kryddig, varm, godisaktig smak med viss utveckling och inslag av moreller, stall, vanilj och ceder. Kraftfull, koncentrerad men elegant i originell, experimentell stil. Alldeles utomordentligt bra till pizza med skinka och gorgonzola.
Druvsammansättning
80% corvina, 20% rondinella
Till flaskan >>
2001 Masi Toar
Provningsanteckningar
Tät röd färg. Stor vulkanisk doft med inslag av mineralitet och körsbär, russin och moreller. Lång frisk och medelfyllig smak med mineralitet, kryddighet, russin, moreller, mörk choklad, blåbär och ceder. Ett mycket välgjort och snyggt ekbehandlat vin i stram och välbalanserad stil.
Druvsammansättning
75% Corvina, 25% Oseleta
Till flaskan >>
2001 Masi Grandarella Appassimento
Provningsanteckningar
Mörkröd, kraftig färg med tegelnyans. Stor, rökig, söt, fyllig, intensiv, nyanserad fruktig doft med inslag av körsbär och mörka bär. Stor, fyllig, frisk, sträv, eldig, bränd, kryddig, vulgär smak med inslag av ek, kaffe, mörk choklad och russin. Lång, lockande, otroligt stor, inte helt i balans.
Druvsammansättning
Refosco, Carminère, Corvina
Till flaskan >>
2002 Masi Campofiorini Ripasso
Provningsanteckningar
Djupröd, röd färg. Ren, frisk, knuten, örtig, anonym, enkel doft med inslag av smörkola, vitpeppar. Medelfyllig, frisk, torr, knuten, utvecklingsstörd (!) smak med inslag av ek, röda och svarta bär. Växer vid luftning men fortfarande oväntat tunn och obalanserad smak. Matvänlig.
Druvsammansättning
Corvina 60%, Rondinella 25%, Molinara 10%, Rossignola 5%
Till flaskan >>