
2008 Château Smith Haut-Lafitte Blanc
Gul, ganska gles färg. Druvtypisk på näsan med nässlor och citronpastiller men också lite fetare nyanser av smör och mandelmassa samt en väldigt inbjudande mineralton. Sniffet känns ungdomligt, möjligen med ett uns utveckling, en uppfattning som går igen i smaken. Vi får en mycket frisk, intensiv upplevelse i munnen med en enorm nyansrikedom. Nässlor, gula krusbär och äpplen, snapsörter, Red bull (!), muskatliknande blommighet och mineral slåss om utrymmet men sluter fred och bildar ett mycket harmoniskt och sammansatt avslut. Det här är verkligen ett personligt och egensinnigt vin med otrolig koncentration och längd. Förbaskat gott är det också, kanske det bästa vita vin vi har smakat. Känns klart drickfärdigt, åtminstone om man föredrar ungdomlig fräschör.
Vita, torra viner · 2015-06-06 · 802 kr · 75 cl
Ursprung: Bordeaux · Pessac-Léognan · Château Smith Haut-Lafitte

1975 Château Beau-Séjour Bécot
Svårbedömt på grund av sin höga ålder och absolut en bra bit förbi sin absoluta topp men definitivt inte förstört. Färgen är tunn och tegelröd. Sniffet är moget, komplext och sammansatt med stor tobak och karamelliserat socker i fokus. Röda bär, violer, söt parfym och mjuk kanel kompletterar. Smaken är även den mogen med stor komplexitet. Tanninerna har torkat ut något men syran är syrligt fräsch. Frukten kan beskrivas som torkade, röda bär men det mesta handlar om rostade toner, rökig tobak, kryddlåda och läder. Ett gammalt vin som har sett sina bättre dagar men som fortfarande erbjuder en stor vinupplevelse. Förvånansvärt god faktiskt. Vi avstår betygsättning.
Röda viner · 2015-06-06 · 655 kr · 75 cl
Ursprung: Bordeaux · St. Émilion Grand Cru · Château Beau-Séjour Bécot

2007 Château Beau-Séjour Bécot
Tät, mörkt rödsvart färg med minimalistiskt utvecklad kant. Doften är stor, ungdomlig och packad med söt frukt helt utan gröna toner. Vi får Cassis, syltade körsbär, vaniljdrömmar och parfymerad tvål. Näsan ger en upplevelse av både modern och klassisk vinmakning. Detta går igen i smaken som är småsträv och fyllig med något avrundade tanniner. Frukten är syrlig och drar åt björnbär och mörka körsbär. Vi bjuds på ett riktigt rikt och mulligt vin med fint integrarad ekpepprighet och rostade kaffetoner. Torrt, medelfyllig och elegant med bra längd ger en suverän drickbarhet just nu. Fantastiskt gott från en knepig årgång och redo att konsumeras nu. Inga problem dock att lagra längre för den som vill slipa ner den minimala spretighet som finns och utveckla ännu mer komplexitet.
Röda viner · 2015-06-06 · 404 kr · 75 cl
Ursprung: Bordeaux · St. Émilion Grand Cru · Château Beau-Séjour Bécot

1975 Moulin Touchais
Kraftig, äppelmustig färg som glesnar något mot kanten, Doften är mogen, komplex och fet med kanderade, tropiska frukter, övermogen papaya, arrak och en liten obehaglig doft av våt djurhud. Redan på doften kan vi känna att det här är ett väldigt gammalt vin med ganska extrem utveckling som kanske inte tilltalar alla. Smaken är söt men med en behaglig apelsinsaftssyra som balanserar. Vi får torkad frukt med elegant, intorkad sötma, stor kryddighet, tydlig mineral och en lätt äppeloxidation. En stor vinupplevelse såklart för den som gillar stilen men vinet, åtminstone den här flaskan, har kanske trots allt sett sina bästa dagar för ett bra tag sedan. Vi avstår betygssättning.
Söta viner · 2015-06-06 · 499 kr · 75 cl
Ursprung: Loire · Coteaux du Layon · Moulin Touchais

2006 István Szepsy Furmint
Gul färg. På många sätt typisk på näsan med rik, gyllene aprikosfruktighet, mandariner, honung, botrytis och vulkanisk mineral. Väldigt komplex och sammansatt och tydligt utvecklad. Smaken är frisk och lite alkoholfyllig i torr, nästan sträv (tanniner?) stil med gula äpplen och plommon, honung, halm och mineral. På topp nu för den som gillar sitt vin rejält utvecklat och något för överlagrat för den som vill ha mer av fräschör och ungdomlig fruktighet. Superb prestation hur som helst av allas vår favoritvinmakare.
Vita, torra viner · 2015-06-06 · 291 kr · 75 cl
Ursprung: Norra massivet · Tokaj-Hegyalja · István Szepsy