Provat från appellationen Pessac-Léognan

Etikettbild

2019 Château Coucheroy

Mineral och ek med fina mängder uppbackande syrlig frukt. Fylligt och friskt med fin längd. Väldigt gott och välgjort.

Vita, torra viner  ·  2023-02-11  ·  161 kr  ·  75 cl

Ursprung: Bordeaux  ·  Pessac-Léognan  ·  André Lurton

Druvsammansättning: Sauvignon blanc
(0.0 / 5, 0 röster)
Etikettbild

2014 L'Esprit de Chevalier

Chevaliers andravin är ett säkert kort när man vill svulla hamburgare och modern BDX med extra allt. En kombo som inte kan gå fel. Visst finns här ny ek men inte så det stör. Eken lämnar en liten bitterhet av cigarrlåda i den för årgången rejält generösa frukten (alkoholen landar på 13,5%). Blå plommon och pepparkakskryddor samsas med den typiska mineraliska jordighet som skvallrar om adressen.

Röda viner  ·  2021-07-24  ·  179 kr  ·  75 cl

Ursprung: Bordeaux  ·  Pessac-Léognan  ·  Domaine de Chevalier

Druvsammansättning: Cabernet sauvignon 55%, merlot 40%, petit verdot 5%
Mer info om årgången: The red L’ESPRIT DE CHEVALIER is aged for 14 months in oak barrels, one third of which are renewed each year.
HARVESTS: SEPTEMBER 24 TO OCTOBER 14.
(0.0 / 5, 0 röster)
Etikettbild

2009 Château Larrivet Haut-Brion Blanc

Utvecklad, frisk smak med kraftfulla ektoner, tobak, mandelmassa och arrak. Både otroligt komplex och god i en stil som vi dricker alltför sällan. Fantastiskt bra.

Vita, torra viner  ·  2019-06-24  ·  416 kr  ·  75 cl

Ursprung: Bordeaux  ·  Pessac-Léognan  ·  Château Larrivet Haut-Brion

Druvsammansättning: 60% sauvignon Blanc and 40% Sémillon
Mer info om årgången: Soil: typical of the Graves de Bordeaux middle terrace. High gravel content, with a very sandy matrix. Vine density: 7,000 vines/ha. Aged for 12 months in new oak barrels.
(0.0 / 5, 0 röster)
Etikettbild

2014 l'Esprit de Chevalier Blanc

Torr vit Bordeaux. En härlig vinstil om det görs rätt (det vill säga med lagom inslag av ekfat). Nötter, kaffe, mandelmassa, krusbär, lime och nektarin. Och så massor av kalkmineral och vässade syror. Komplext, balanserat och supergott helt enkelt. Och en mångsidig matvän. Några år till i källaren kan göra ytterligare gott. Gillar man stilen eller är nyfiken finns en hel del flaskor kvar på bolis av det här andravinet från Domaine de Chevalier.

Vita, torra viner  ·  2018-08-16  ·  289 kr  ·  75 cl

Ursprung: Bordeaux  ·  Pessac-Léognan  ·  Domaine de Chevalier

Druvsammansättning: 60% sauvignon blanc och 40% semillion
Mer info om årgången: Lagrad 12 månader på ekfat. Syra 6 gram/liter. Restsocker 3,9 gram/liter.
(0.0 / 5, 0 röster)
Etikettbild

2012 Château Coucheroy

Vit Bordeaux. En gammal trotjänare i glaset. Kycklingklubba på tallriken. Vad skulle kunna gå fel? En hel del ska det visa sig. En första sniff förnimmer lite Sauvignon blanc-vibbar som krusbär och svartvinbärsblad. Men sedan blir vi rätt besvikna när fokus visar sig ligga på tropisk frukt som papaya, passionsfrukt och nätmelon. Riven kokos och Tutti-frutti stör det hela ytterligare och den smöriga texturen för tankarna till Nya Världen-Chardonnay i dess tristaste form. Vinet känns platt och klumpigt. Viss mineralitet och grapebeska räddar upp bygget från totalt haveri.

Vita, torra viner  ·  2017-06-18  ·  129 kr  ·  75 cl

Ursprung: Bordeaux  ·  Pessac-Léognan  ·  André Lurton

Druvsammansättning: Sauvignon blanc
Mer info om årgången: Stockarna är mellan 10 och 12 år och planterade med en densitet av 6500 och 8500 i dubbel guyot på en jordmån av grus och lera. En del av vinet har jäst på ekfat, en annan del i temperaturkontrollerade, rostfria ståltankar. Vinet har ej genomgått malolaktisk jäsning. Likadant gäller lagringen. En del har lagrats i ekfat den återstående delen har vilat på jästen under lagringstiden i ståltankar. Chateau Couchery är en vin som kommer från slottet Château Rochemorin som köptes av André Lurton 1973. Det ligger i den sydligaste delen av Léognan nära orten Martillac.
(0.0 / 5, 0 röster)
Etikettbild

2008 Château Smith Haut-Lafitte Blanc

Gul, ganska gles färg. Druvtypisk på näsan med nässlor och citronpastiller men också lite fetare nyanser av smör och mandelmassa samt en väldigt inbjudande mineralton. Sniffet känns ungdomligt, möjligen med ett uns utveckling, en uppfattning som går igen i smaken. Vi får en mycket frisk, intensiv upplevelse i munnen med en enorm nyansrikedom. Nässlor, gula krusbär och äpplen, snapsörter, Red bull (!), muskatliknande blommighet och mineral slåss om utrymmet men sluter fred och bildar ett mycket harmoniskt och sammansatt avslut. Det här är verkligen ett personligt och egensinnigt vin med otrolig koncentration och längd. Förbaskat gott är det också, kanske det bästa vita vin vi har smakat. Känns klart drickfärdigt, åtminstone om man föredrar ungdomlig fräschör.

Vita, torra viner  ·  2015-06-06  ·  802 kr  ·  75 cl

Ursprung: Bordeaux  ·  Pessac-Léognan  ·  Château Smith Haut-Lafitte

Druvsammansättning: 90 % sauvignon blanc, 5 % sauvignon gris, 5 % sémillon
(0.0 / 5, 0 röster)
Etikettbild

2007 Château Malartic-Lagravière Blanc

Gul, helt klar färg med viss grön nyans. Stor, något rökig doft med inslag av nässlor, lime, hallon- och lakritsbåtar, svarta vinbär och kaffe. Smaken öppnar upp fint efter rejäl luftning och är mycket frisk i medelfyllig stil. Inslag av svart vinbärsblad, nässlor, gröna krusbär, söt grön paprika, mineralsälta och rostad ek. Ett riktigt fräscht vin med bra koncentration och längd. Fokus ligger på gröna toner och mineral med komplexiteten ökar med luftning. Supersnyggt balanserad på alla sätt. Stort. Drick nu eller spara länge.

Vita, torra viner  ·  2014-05-03  ·  429 kr  ·  75 cl

Ursprung: Bordeaux  ·  Pessac-Léognan  ·  Château Malartic-Lagravière

Druvsammansättning: 95% sauvignon blanc, 5% Sémillon
Mer info om årgången: Géology: Well-drained gravels and clay gravels on shelly limestone and clay subsoil. Grape varieties: Sauvignon 80% - Sémillon 20%. Density of plantation: 10 000 plants / ha. Pruning method: Guyot double. Rendement: 33 hl/ha. Harvest period: Sauvignons from 6 to 14 september 2007, Sémillons 17 and 18 september 2007. Vinification: Slow pressing and fermentation in barrels. Fermentation temperature: 20-22°. Ageing: On lees in traditional oak barrels: 50% new oak. Ageing period 11 months. Oenologist Consultants: Michel Rolland & Athanase Fakorellis.
(0.0 / 5, 0 röster)
Etikettbild

2003 Chateau Larrivet Haut-Brion

Röd med viss utveckling. Stor doft med omedelbara inslag av ek, ceder, mogna röda- och svarta vinbär följs av stuteri och kött. Smakstrukturen är mjuk och typisk med hårt rostad ek och saltlakrits i förgrunden. Vidare finner vi mynta och pepparmint, mogna röda- och svarta vinbär samt en eftersmak präglad av bränd knäck. Vinet är medelfylligt i lättillgänglig stil, något präglat av en varm årgång. Oerhört välgjort och balanserat med bra struktur och viss komplexitet. Klockren match till entrecote med aromsmör.

Röda viner  ·  2009-02-20  ·  200 kr  ·  75 cl

Ursprung: Bordeaux  ·  Pessac-Léognan  ·  Château Larrivet Haut-Brion

(0.0 / 5, 0 röster)
Etikettbild

2007 Château Coucheroy

Ljusgul färg. Medelstor, druvtypisk doft med inslag av päron och krusbär. Stor, smak med generös syra i typisk stil med inslag av nässelblad. Aggressiva syror som kan vinna på att rundas av. Ett helt felfritt vin.

Vita, torra viner  ·  2009-01-16  ·  104 kr  ·  75 cl

Ursprung: Bordeaux  ·  Pessac-Léognan  ·  André Lurton

Druvsammansättning: Sauvignon blanc
(0.0 / 5, 0 röster)
Etikettbild

2004 Château Coucheroy

Mycket frisk med en härlig fyllighet. Nässlighet med citrustoner och rostade toner och viss mineralitet. Underbar till krämig skaldjurstårta. Ett stort litet vin.

Vita, torra viner  ·  2006-05-24  ·  99 kr  ·  75 cl

Ursprung: Bordeaux  ·  Pessac-Léognan  ·  André Lurton

Druvsammansättning: 90% sauvignon blanc, 10% Sémillion
(0.0 / 5, 0 röster)