Fredag den 21 juni 2019

Etikettbild

2011 Berg Roseneck Katerloch

Utvecklad, smörig, koncentrerad smak med balanserade syror. Honung, litchi, aprikoser och mineral dominerar. En fantastiskt god riesling med alldeles lagom utveckling för oss. Drick upp!

Vita, torra viner ·  2019-06-21 ·  399 kr ·  75 cl

Ursprung: Rheingau  ·  Rheingau  ·  Josef Leitz

Druvsammansättning: Riesling
Mer info om årgången: Detta vin kommer från en liten del av detta berömda berg ovanför byn Rüdesheim. Vingårdsläget Katerloch är en brant del av Roseneck formad som en amfiteater, förr i tiden var byborna rädda för denna plats, Katerloch betyder fritt översatt där djävulen bor. Jordmånen är kvartsdominerad. Åldern på stockarna är 40-60 år. Leitz använder enkom naturlig jäst och vinifikationen sker på ekliggare. Efter avslutad jäsning får vinet vila på sin jästfällning fram till buteljering. Efter en mycket varm och torr vår följde en relativt sval och grå sommar. I september stabiliserade sig vädret och en lång "indian summer" följde under större delen av hösten. Fruktbildningen var god under våren och det innebar att Johannes klippte bort en ansenlig del av skörden i slutet av augusti. Det som lämnades kunde mogna ut till fullo med en fin balans mellan yppig fruktighet och elegant syra. Skörden skedde relativt tidigt under perfekta förhållanden (september och oktober).
Etikettbild

2015 Bourgogne Pinot Noir Fernand & Laurent Pillot

Efter lång luftning får vi härliga noter av vildhallon, violgodis och ädelträ. Smaken är tät och kraftfull med fin mineralsälta och kryddighet i eftersmaken. Lite väl komplext och finlemmat för att bälga i sig oluftat i kalla grillkolsvindar. Drick eller spara.

Röda viner ·  2019-06-21 ·  179 kr ·  75 cl

Ursprung: Bourgogne  ·  Bourgogne  ·  Fernand & Laurent Pillot

Druvsammansättning: Pinot noir
Mer info om årgången: Characteristics: Pinot Noir varietal pruned in Guyot simple. Those 1,85 acres of vines were planted in 1977, 2004 and 2009. Details: Four inherited parcels of vines, situated in he commune of Pommard, historically named 'Maison Dieu' & 'Aumone' as they are on top of a 4th Century Roman Gallic Villa. Wine making: The grapes are hand-picked, transported to our winery, destemmed and put into tank. After a few days of cold maceration, the alcoholic fermentation is traditionally started with regular cap punching, thus enabling very small temperature regulations of the fermenting grapes. Then aged in French oak barrels (10% new). Bottled at the winery after aging for 10 months. Particularity: The mixture of young and old vines carries a freshness, elegance & complexity to the Pinot Noir. The nose is fruity with fine tannins and a nice round mouthfeel. Will age for 2-5 years. Consume at 15°C.
Etikettbild

2007 Chateau d'Arlay Vin Jaune

Ett otroligt komplext vin som i minsta detalj är mjukt, friskt och harmoniskt. Skaldjur, mandelkubb, ost och curry samsas med torkad frukt och lite toner av oxidation. Det här är inte ett vin för alla, men för dem som det är för är det outstanding.

Starkviner ·  2019-06-21 ·  456 kr ·  62 cl

Ursprung: Jura  ·  Côtes du Jura  ·  Chateau d'Arlay

Druvsammansättning: Savagnin
Mer info om årgången: Över 100 år gamla stockar, planterade i syd-sydväst exponering nedanför den gamla ruinen. En av de bästa vingårdarna hos Arlay. Skördeuttaget är jämförbart med Yquem, ca 1 glas/ranka. Pressas direkt och jäser sedan på 500-liters fat i ca 7 år, utan att toppas upp, under ett lager av flor. Inget tillsätts, inget tas bort. Buteljeras efter 7 år utan filtrering eller tillsatser.
Etikettbild

2012 Meandro

Rejält, lite rustikt och kantigt med härligt motvalls struktur. Tanninerna är knappast nedslipade men hålla schack av rik mörk frukt. Vinet är torrt och piggt med antydan till ålderdom genom läder och kanderad frukt. Gott och okonstlat till grillen eller som smuttevin dagen efter grillen. Nu ser vi fram emot producentens tyngre pjäser.

Röda viner ·  2019-06-21 ·  149 kr ·  75 cl

Ursprung: Trás-os-Montes  ·  Porto (DOC)  ·  Quinta do Vale Meão

Druvsammansättning: 38% Touriga Nacional, 30% Touriga Franca, 20% Tinta Roriz, 12% Outras Castas
Mer info om årgången: Efter krossning fick druvorna genomgå en termisk chock följt av fottrampning under fyra timmar i granitkar. Mäsken överfördes därefter till temperaturkontrollerade ståltankar. Druvorna vinifieras separat.
Vinet lagrades på fat av franska ekfat (Allier) under tre år.
Etikettbild

2013 Morgon "Côte du Py"

Utvecklad och fullständigt harmoniskt med vitalitet och fräschör. Klassiska toner av rost, blod röda bär, stall och andra animaliska toner övergår i en stark eftersmak av granitmineral. Det här vinet regerar i Beaujolais och äger mången betydligt dyrare Bourgogne.

Röda viner ·  2019-06-21 ·  259 kr ·  75 cl

Ursprung: Bourgogne  ·  Morgon  ·  Domaine Jean Foillard

Druvsammansättning: Gamay
Mer info om årgången: Whole clusters of grapes spend two-to-three weeks at low temperature before being allowed to ferment spontaneously. Pumping, fining and filtration are all avoided and the wine is aged in former Domaine de la Romanée-Conti barrels.
Etikettbild

2010 Ridge Estate Cabernet Sauvignon Ridge Vineyards

Lätt utvecklad smak med stort cabbigt uttryck. Smaken är närmast fransk och känns på det hela taget så elegant en jänkare kan bli. Svarta vin bär såklart, mixat med björnbärspaj, kryddor, kokos och rostad ek. Ett kanonvin även om vi inte riktigt känner oss helt vana vid eller bekväma med den kraftiga ekbehandlingen.

Röda viner ·  2019-06-21 ·  329 kr ·  75 cl

Ursprung: Kalifornien  ·  Santa Cruz Mountains (AVA)  ·  Ridge Vineyards

Druvsammansättning: 80% cabernet sauvignon, 17% merlot, 2% petit verdot, 1% cabernet franc
Mer info om årgången: Harvest Dates: 3 October – 5 November. Grapes: Average Brix 24.1. Fermentation: Grapes destemmed, 100% whole berries. Fermented on the native yeasts.Pressed at eight days. Natural malolactic (45% in barrel, 55% in tank). Barrels: 100% air-dried american oak barrels; (16% new, 43% one year, and 41% two years old). Aging: Twenty-two months Estate-grown grapes, hand harvested. Destemmed and sorted. Fermented on the native yeasts, full malolactic on the naturally occurring bacteria. 88mg/L calcium carbonate to moderate unusually high natural acidity in eight of twenty-two separate fermentors; minimum effective sulfur (35 ppm at crush, 94 ppm during aging); a fining of seven fresh egg white per barrel to soften tough tannins. Pad filtered at bottling. In keeping with our philosophy of minimal intervention, this is the sum of our actions.